ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΒΕΡΥΚΟΚΟ
Η μαρμελαδα βερυκοκο ειναι απο τις πιο δημοφιλεις μαρμελαδες. Για να την παρασκευασετε, διαλεξτε ωραια ωριμα φρουτα, ωστε να μειωσετε και την απαιτουμενη ποσοτητα ζαχαρης. Εδω σας παρουσιαζω μια δικη μου προταση, με καστανη ζαχαρη και αρωματισμενη με δεντρισαϊ (αρμπαροριζα).
Υλικα: 1 Kg βερυκοκα (καθαρο βαρος της σαρκας),
350gr ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο ακατεργαστη,
απο 1 λεμονι, τον χυμο,
1 κλαδακι δεντρισαϊ
(Pelargonium odoratissimum ή αρμπαροριζα),
1/2 κουταλακι πηκτινη.
Παρασκευη :
Διαλεξτε φρουτα οσο το δυνατον πιο ωριμα, οχι ομως χαλασμενα, και με οσο το δυνατον πιο καθαρη φλουδα. Πλυντε τα καλα, αφαιρεστε τα κουκουτσια και τα κοτσανακια και κοψτε τα στα 4.
Τα κουκουτσια μπορειτε να τα χρησιμοποιησετε για να κανετε λικερ αμαρεττο.
Βαλτε τα φρουτα σε ενα ευρυχωρο σκευος, κατα προτιμηση γυαλινο, και πασπαλιστε τα με την ζαχαρη. Σκεπαστε τα με μια μεμβρανη και αφηστε τα να σταθουν για 3-4 ωρες, ή καλυτερα για ολη τη νυχτα, σε δροσερο μερος, ωστε να βγαλουν ολα τα υγρα τους.
Μεταγγιστε τα σε μια κατσαρολα, προσθεστε τον χυμο λεμονιου, αφου τον σουρωσετε, και βαλτε τα να βρασουν. Αφηστε τα να σιγοβρασουν σε μετρια φωτια για 40 λεπτα περιπου. Αν χρειαστει, αφαιρεστε τον αφρο με την βοηθεια της ειδικης τρυπητης κουταλας.
Λιγο πριν κατεβασετε το γλυκο απο την φωτια, προσθεστε το κλαδακι απο το δεντρισαϊ, αφηστε το να βρασει 2-3 λεπτα, χωρις να το ανακατευετε, για να μην διαλυθει, και αφαιρεστε το. Αν θελετε την μαρμελαδα σας πιο ομοιογενη, χωρις μεγαλα κομματια φρουτου, χρησιμοποιηστε το μπλεντερ χειρος για να την πολτοποιησετε.
Προσθεστε την πηκτινη, αφηστε να βρασει για 2-3 λεπτα ακομη και κατεβαστε το απο τη φωτια.
Γεμιστε τα βαζακια, που εχετε προηγουμενως αποστειρωσει, οσο η μερμελαδα ειναι ακομη καυτη. Βιδωστε καλα τα καπακια και αναποδογυριστε τα βαζα. Αφηστε τα να κρυωσουν αναποδογυριμενα, πανω σε μια σχαρα.
Καλυτερα να αφησετε την μαρμελαδα να σταθει για 1-2 εβρομαδες, πριν την καταναλωσετε.
Διαλεξτε φρουτα οσο το δυνατον πιο ωριμα, οχι ομως χαλασμενα, και με οσο το δυνατον πιο καθαρη φλουδα. Πλυντε τα καλα, αφαιρεστε τα κουκουτσια και τα κοτσανακια και κοψτε τα στα 4.
Τα κουκουτσια μπορειτε να τα χρησιμοποιησετε για να κανετε λικερ αμαρεττο.
Βαλτε τα φρουτα σε ενα ευρυχωρο σκευος, κατα προτιμηση γυαλινο, και πασπαλιστε τα με την ζαχαρη. Σκεπαστε τα με μια μεμβρανη και αφηστε τα να σταθουν για 3-4 ωρες, ή καλυτερα για ολη τη νυχτα, σε δροσερο μερος, ωστε να βγαλουν ολα τα υγρα τους.
Μεταγγιστε τα σε μια κατσαρολα, προσθεστε τον χυμο λεμονιου, αφου τον σουρωσετε, και βαλτε τα να βρασουν. Αφηστε τα να σιγοβρασουν σε μετρια φωτια για 40 λεπτα περιπου. Αν χρειαστει, αφαιρεστε τον αφρο με την βοηθεια της ειδικης τρυπητης κουταλας.
Λιγο πριν κατεβασετε το γλυκο απο την φωτια, προσθεστε το κλαδακι απο το δεντρισαϊ, αφηστε το να βρασει 2-3 λεπτα, χωρις να το ανακατευετε, για να μην διαλυθει, και αφαιρεστε το. Αν θελετε την μαρμελαδα σας πιο ομοιογενη, χωρις μεγαλα κομματια φρουτου, χρησιμοποιηστε το μπλεντερ χειρος για να την πολτοποιησετε.
Προσθεστε την πηκτινη, αφηστε να βρασει για 2-3 λεπτα ακομη και κατεβαστε το απο τη φωτια.
Γεμιστε τα βαζακια, που εχετε προηγουμενως αποστειρωσει, οσο η μερμελαδα ειναι ακομη καυτη. Βιδωστε καλα τα καπακια και αναποδογυριστε τα βαζα. Αφηστε τα να κρυωσουν αναποδογυριμενα, πανω σε μια σχαρα.
Καλυτερα να αφησετε την μαρμελαδα να σταθει για 1-2 εβρομαδες, πριν την καταναλωσετε.
CONFETTURA DI ALBICOCCHE
La confettura di albicocche e una dalle confetture piu amate da grandi e piccoli. Preparatela scegliendo della fruta matura, per poter ridurre la quantità di zucchero, e profumatela con pelargonio odoroso, per esaltare il suo sapore...
Ingredienti : 1 Kgr di albicocche mature (peso netto della polpa),
350gr di zucchero di canna demerara,
da 1 limone, il succo,
1 rametto di pelargonio odoroso
(Pelargonium odoratissimum o geranio odoroso),
1/2 cucchiaino di pectina da frutta.
Preparazione :
Scegliete delle albicocche ben mature, ma senza segni di disfacimento, magari con poche macchie sulla buccia. Lavatele bene, eliminate il nocciolo ed il picciolo e tagliatele a 4.
I noccioli potete utilizzarli per preparare l'amaretto.
Mettete i frutti in un recipiente capiente, cospargete di zucchero, coprite con pellicola trasparente e lasicate riposare in luogo fresco, per 3-4 ore, o ancora meglio, per tutta la notte.
Versate il composto in una pentola, aggiungete anche il succo del limone, filtrato, e portatelo ad ebbollizione. Lasciate cuocere a fuoco moderato, per ca 40 minuti. Schiumate, se necessario, con una schiumarola.
Verso alla fine cottura, immergete il rametto di pelargonio nella confettura, lasciatelo per 2-3 minuti, senza mescolare, per non farlo disfare, e poi eliminatelo. Aggiungete la pectina, cuocete per 2-3 minuti ancora e poi ritirate la pentola dal fuoco. Se volete la confettura piu omogenea, frullate la marmellata con l'aiuto di un frullatore ad immersione.
Invasate in barrattoli sterilizzati, per quanto sia ancora scottente. Riempite i barrattoli fino ad 1cm dall'orlo, chiudete subito e capovolgeteli su una grattella. Lasciateli raffreddare capovolti.
Scegliete delle albicocche ben mature, ma senza segni di disfacimento, magari con poche macchie sulla buccia. Lavatele bene, eliminate il nocciolo ed il picciolo e tagliatele a 4.
I noccioli potete utilizzarli per preparare l'amaretto.
Mettete i frutti in un recipiente capiente, cospargete di zucchero, coprite con pellicola trasparente e lasicate riposare in luogo fresco, per 3-4 ore, o ancora meglio, per tutta la notte.
Versate il composto in una pentola, aggiungete anche il succo del limone, filtrato, e portatelo ad ebbollizione. Lasciate cuocere a fuoco moderato, per ca 40 minuti. Schiumate, se necessario, con una schiumarola.
Verso alla fine cottura, immergete il rametto di pelargonio nella confettura, lasciatelo per 2-3 minuti, senza mescolare, per non farlo disfare, e poi eliminatelo. Aggiungete la pectina, cuocete per 2-3 minuti ancora e poi ritirate la pentola dal fuoco. Se volete la confettura piu omogenea, frullate la marmellata con l'aiuto di un frullatore ad immersione.
Invasate in barrattoli sterilizzati, per quanto sia ancora scottente. Riempite i barrattoli fino ad 1cm dall'orlo, chiudete subito e capovolgeteli su una grattella. Lasciateli raffreddare capovolti.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.