12

ΠΕΣΤΟ ΜΕ CAVOLO NERO // PESTO DI CAVOLO NERO


ΠΕΣΤΟ ΜΕ CAVOLO NERO

Ακόμη μια συνταγή με cavolo nero!
Αυτή η συνταγή πραγματικά με ενθουσίασε! Λίγα τα υλικά αλλά εξαιρετικά γευστικό το τελικό αποτέλεσμα. Πραγματικά αξίζει να ψάξετε να βρείτε το cavolo nero μόνο και μόνο για να δοκιμάσετε αυτή την συνταγή! 
Για το πιο φημισμένο πέστο, αυτό του βασιλικού. έχουμε μιλήσει εκτενώς στο παρελθόν (εδώ). Στο πέστο που σας παρουσιάζω σήμερα, στην θέση του βασιλικού, έχουμε το cavolo nero, στην θέση των κουκουναριών τα αμύγδαλα, ενώ δεν λείπουν το σκόρδο, το τυράκι (εδώ κεφαλοτύρι) και το ελαιόλαδο. 
Είναι φανταστικό επάνω σε μια ζεστή μακαρονάδα, μπορώ να σας πω οτι μου άρεσε περισσότερο απο το κλασσικό πέστο του βασιλικού! Επίσης είναι εξαιρετικό επάνω σε φρυγανισμένο ψωμάκι (μπρουσκέττα) και μένει μόνο να το δοκιμάσω σε κάποια σάλατα.

Δόση : δυο μικρά βαζάκια
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 1 δεματάκι cavolo nero (20 φύλλα),
                 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο,
                 120 gr αμυγδαλόψυχα ασπρισμένη,
                 120 gr κεφαλοτύρι,
                 παρθένο ελαιόλαδο,
                 θαλασσινό αλάτι.
Προετοιμασία :
Πλύντε καλά το cavolo nero και αφαιρέστε το κεντρικό σκληρό νεύρο των φύλλων. Ζεματίστε το για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Εγω το έβαλα στον ατμομάγειρα για περίπου 6 λεπτά. Στραγγίστε το και αφήστε το να κρυώσει. Το τελικό βάρος του βρασμένου cavolo nero ήταν περίπου 300 γρ.
Βάλτε στο μούλτι την αμυγδαλόψυχα και το σκόρδο και χτυπηστε τα διακεκομμένα. Εγώ δεν τα άφησα να γίνουν τελείως αλοιφή. Προσθέστε το cavolo nero και χτυπηστε και πάλι τα υλικά μέχρι να αναμειχθούν καλά. Προσθέστε το κεφαλοτύρι και σταδιακά το ελαιόλαδο, μέχρι να γίνει κρεμώδες. Το ελαιόλαδο μην το τσιγγουνευτήτε, θα σας βοηθήσει και στην συντήρηση του. Δοκιμάστε και αλατίστε αναλόγως.
Το πέστο με cavolo nero, μπορείτε να το διατηρήσετε για μερικές μέρες στο ψυγείο, μέσα σε ενα βαζάκι με λίγο λαδάκι να καλύπτει την επιφάνεια του. Αν θέλετε να το διατηρήσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να το καταψύξετε.
Αν το χρησιμοποιήσετε σε μακαρονάδα, μην ξεχάσετε να το αραιώσετε με λίγο απο το ζουμί των μακαρονιών, ώστε να μπορέσει να δέσει πιο ωραία μαζί τους!


PESTO DI CAVOLO NERO

Adesso che ho scoperto il cavolo nero, voglio assagiare vari piatti con protagonista lui!
Questo pesto semplice ma tanto saporito, mi ha conquistata subito! Credo che vale trovare il cavolo nero solo per prepararlo! Ho dato anche un tocco greco alla mia interpretazione della ricetta toscana, aggiungento il kefalotyri nel posto del pecorino, che peraltro rassomigliano tanto. 
Devo confessare che questo pesto mi è piaciuto più del genovese! Ottimo per condire la pasta e ancora buonissimo in bruschette!

Dosi : per due barattoli
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 mazzo di cavolo nero (20 foglie),
                              1 grosso spicchio d' aglio,
                              120 gr di mandorle sgusciate,
                              120 gr di formaggio greco kefalotyri (o pecorino),
                              olio extravergine di oliva,
                              sale marino q.b.
Preparazione :
Lavate il cavolo nero e eliminate il nervo duro centrale. Sbollentate per 5-6 minuti, per intenerire. Io l' ho fatto cuocere al vapore per ca.6 di minuti. Sgocciolate e lasciate raffreddare. Il peso del cavolo nero coto e scolato era 300gr ca.
Nel triatutto ponete le mandorle con l' aglio e frullate. Aggiungete il cavolo nero e frullate ancora fino ad amalgamare il tutto. Aggiungete il formaggio e gradatamente l' olio, fino a rendere il composto cremoso. Regolate di sale. 
Potete conservare il pesto nel frigo per qualche giorno, chiuso in un barattolo di vetro e coperto con un filo d' olio. Se volete conservarlo più a lungo, allora dovete congelarlo.
Se volete utilizzarlo per condire la pasta, non dimenticare di allungarlo con un mestolo dal brodo di cottura della pasta. 

12 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρίνα!
    Εμένα προσωπικά με έπεισες!
    Για να το λες με τόσο σθενος σου έχω εμπιστοσύνη. Παρακολουθώ όλες τις μέρες, τις αναρτήσεις σου για αυτό το ομολογουμένως ιδιαίτερο λαχανικό και αυτή είναι που μου κέντρισε το ενδιαφέρον περισσότερο από όλες. Πρώτον γιατί λατρεύω το πέστο και δεύτερον γιατί μιλάς με τόσο ενθουσιώδη λόγια.
    !
    Συγχαρητήρια για όλες τις συνταγές που έφτιαξες με αυτό το λαχανικό!!

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα χα χα ... χαιρομαι πο σε επεισα Χρυσαυγη μου!
      Χωρις πλακα ομως, αυτο το πεστο μου αρεσε παρα πολυ! Πραγματικα την απολαυσα την μακαροναδα μου και μαλιστα σκεφτομαι αν ξαναβρω cavolo nero στην λαϊκη, να παρω 2-3 δεματια να φτιαξω πεστο και να το καταψυξω.
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  2. Πάντα η πρωτοτυπία των προτάσεων σου με ξαφνιάζει ευχάριστα!Αντλείς έμπνευση από τι κάθε τι, εκμεταλλεύεσαι τα πιο απίθανα υλικά και υλοποιείς όλες τις δύσκολες και απαιτητικές προκλήσεις που συναντάς ή που δημιουργούνται στη ζωηρή φαντασία σου!
    Νομίζω ότι χειρίστηκες το συγκεκριμένο λαχανικό με έξυπνο και δημιουργικό τρόπο.΄΄Του έβγαλες το λάδι΄΄,αν αυτό υπήρχε,στη κυριολεξία!!!!!
    Η δημιουργικότητα δούλεψε υπερωρίες και με τη σημερινή συνταγή μας δίδαξες ότι η φαντασία τελικά δεν υπάρχει μόνο στα παραμύθια.Λάτρεψα το πέστο με τα αμύγδαλα,το κεφαλοτύρι και το cavolo nero!Γοητεύτηκα στην σκέψη ενός διαφορετικού πέστο, με ελάχιστα υλικά και διαφορετική γεύση!Την επόμενη φορά που θα βρεθώ στο Τορίνο θα το πάρω τελικά και θα κάνω την υπέροχη αυτή σάλτσα!!!
    Καλό μεσημέρι Μαρίνα μου!!!!!Φιλιά πολλά,πολλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Φωτεινη μου, αλλα η συνταγη δεν ειναι δικια μου, ειναι παλι απο την Τοσκανη. Η αναρτηση αυτη γραφτηκε πολυ βιαστικα γιατι ειπα να κλεισω το θεμα με το cavolo nero καπου εδω, αφου ειναι σπανιο στην Ελλαδα και δεν εχει και πολυ ενδιαφερον για τον κοσμο, οποτε δεν διευκρινησα σωστα την προελευση της...
      Καλο μεσημερι!! Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  3. Μου αρέσει να δοκιμάζω κάθε είδους πεστο, κι αυτό φαίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Να ρωτήσω σε ποια λαϊκή το βρήκες, μήπως τυχαίνει να βολεύει για να το δοκιμάσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην λαϊκη που γινεται στο γηπεδο του ΠΑΟΚ την Τεταρτη!

      Διαγραφή
  4. Τέλος Μαρίνα θα σε μαλώσω!
    Εντάξει θα ψάξω να βρω cavolo nero γιατί με έχει φάει η περιέργεια να δοκιμάσω όλα αυτά τα καλούδια που μας έχεις παρουσιάσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τοσο το διαφημισα αυτο το cavolo nero, πηγα να παρω σημερα το πρωι και δεν βρηκα! Ευτυχως μου ειπε οτι την αλλη εβδομαδα θα εχει, γιατι εμεινα με την ορεξη!
      Βεβαια σημερα ανακαλυψα αλλο ενα παραξενο λαχανικο, παλι εξ' Ιταλιας, το οποιο θα σας παρουσιασω προσεχως!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  5. molto originale Marina, mi piacerebbe provare a farlo ! un abbraccio..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Επειδή ξέρω πόσο ωραίο είναι το κάλε με σπαγγέτι μπορώ να καταλάβω τον ενθουσιασμό σου για το πέστο του! Εξαιρετική η πρότασή σου!
    Τελευταία δοκίμασα πέστο βασιλικού πάνω σε βοδινό (rib eye steak) ψητό στα κάρβουνα . Σκέφτομαι ότι το δικό σου πέστο θα είναι ανώτερο στην περίπτωση αυτή!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσυ με καταλαβαινεις Αγγελικη μου! Επαθα εναν ξαφνικο ερωτα με αυτο το λαχανικο!
      Νομιζω οτι οντως θα ταιριαζει καλυτερα με το ψητο βοδινο, το πεστο βασιλικου θα εχει πολυ εντονη γευση και μυρωδια.
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.