7

ΜΙΝΕΣΤΡΟΝΕ ΑΛΛΑ ΛΙΓΚΟΥΡΕ // MINESTRONE ALLA LIGURE


ΜΙΝΕΣΤΡΟΝΕ ΑΛΛΑ ΛΙΓΚΟΥΡΕ

Το μινεστρόνε ειναι μια σουπα που προερχεται απο την φτωχικη ιταλικη κουζινα (cucina povera). Τα βασικα του συστατικα ειναι τα πολλα και διαφορα λαχανικα, ο ζωμος (κρεατος ή λαχανικων) και η παστα (μακαρονακι) ή πιο σπανια το ρυζι. Οπως καταλαβαινετε, οι νοικοκυρες, ιδιως στα χωρια, την παρασκευαζαν με οτι ειχαν διαθεσιμο απο λαχανικα, που δεν ηταν αναγκη να ειναι και πολυ φρεσκα αφου ετσι κι αλλιως θα εβραζαν, αλλα και με οτι ειχε περισεψει απο οσπρια και ζυμαρικα. Ολα αυτα μαζι εμπαιναν στην κατσαρολα και τα αφηναν να σιγοβρασουν, μεχρι να χυλωσουν. Το αποτελεσμα ηταν ενα χορταστικο αλλα και νοστιμο πιατο, που εδινε την δυνατοτητα στα μελη της οικογενειας να γεμισουν τα στομαχια τους... Βεβαια, αν τα παλια χρονια εφτιαχναν την μινεστρονε για να χορτασουν την πεινα τους, τιποτε δεν μας εμποδιζει σημερα να την φτιαξουμε για να απολαυσουμε ενα νοστιμο και ελαφρυ γευμα. Την κρυα εποχη, θα την σερβιρετε καυτη, ενω οταν πιασουν οι ζεστες, θα την δοκιμασετε χλιαρη. Δεν υπαρχει καποια στανταρ συνταγη για την μινεστρονε, ιδιως ως προς τα λαχανικα, μπορειτε να διαλεξετε οποια σας αρεσουν.
Η συνταγη που σας παρουσιαζω σημερα εχει μια μικρη λεπτομερεια, που κανει και την διαφορα στην γευση : την προσθηκη του πεστο, της γνωστης πεντανοστιμης σαλτσας βασιλικου, σημα κατατεθεν της περιοχης της Λιγουριας.

Δοση : για 4 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολη
Υλικα : 1 κρεμμυδι,
                 1 σκελιδα σκορδο "ντυμενη",
                 1 καροτο,
                 1 κολοκυθακι, 
                 2 κλωναρια σελινο,
                 1 τουφιτσα μαϊντανο,
                 1 φλ. κορυφες απο κουνουπιδι,
                 1 φλ. λαχανο ψιλοκομμενο,
                 1 κοκκινη πιπερια,
                 1/2 φλ. αρακα,
                 1 μετρια πατατα,
                 1/2 φλ. παστα ditalini (μακαρονακι κοφτο αλλα χοντρο),
                 4-5 κ.σ. παρθενο ελαιολαδο,
                 4 φλ. ζεστο ζωμο (κρεατος ή λαχανικων),
                 4 κ.σ. πεστο βασιλικου,
                 φρεσκοτριμμενο πιπερι,
                 αλατι.
για το σερβιρισμα : χυμος απο φρεσκοστυμμενο λεμονι,
                                     τριμμενη παρμεζανα.
Προετοιμασια : 
Ψιλοκοψτε το κρεμμυδι, το σελινο και τον μαϊντανο. Καθαριστε ολα τα υπολοιπα λαχανικα και κοψτε τα σε κυβακια. Το σκορδο το αγησα "νυμενο", δηλαδη με την φλουδα, για να μπορεσω να το αφαιρεσω στο τελος; αν θελετε, μπορειτε και να το ψιλοκοψετε. Σε μια κατσαρολα, βαλτε το λαδι και βαλτε την στη φωτια. Μολις ζεσταθει, προσθεστε το κρεμμυδι και σωταρετε το μεχρι να μαραθει. Προσθεστε το σκορδο και το καροτο και σωταρετε για 2-3 λεπτα. Προσθεστε την πατατα, σωταρετε επισης, και επειτα προσθεστε ολα τα υπολοιπα λαχανικα. Προσθεστε τον ζωμο, ζεστο, αλατι και πιπερι συμφωνα με το γουστο σας, και συμπληρωστε σε νερο, κατα προτιμηση επισης ζεστο. Αφηστε να σιγοβρασει σε μετρια φωτια, για 15-20 λεπτα, μεχρι να μαλακωσουν λιγο τα λαχανικα. Προσθεστε το μακαρονακι και αφηστε να σιγοβρασει για ενα περιπου τεταρτακι ακομη. Οταν η σουπα ειναι ετοιμη, κατεβαστε την απο τη φωτια και προσθεστε το πεστο. Ανακατεψτε καλα και αφηστε να σταθει ενα τεταρτακι. 
Σερβιρετε την ζεστη ή χλιαρη. Στο σερβιρισμα, μπορειτε να προσθεσετε χυμο λεμονιου ή τριμμενη παρμεζανα.     

 
MINESTRONE ALLA LIGURE

Il minestrone viene dalla buona cucina povera italiana. I suoi ingredienti principali sono le tante verdure, il brodo (di carne o di verdure) e la pasta o il riso. Questa minestra la preparavano le massaie con le verdure che si trovavano nella dipensa, che non dovevano essere necesseriamente fechissime, siccome sarebbero bollite, con i legumi (di solito fagioli) e la pasta che avanzavaνο. Il risultato era un piatto saporito che saziava i contadini. Certo, se una volta veniva preparato per sfamare, oggi rappresenta un piatto piuttosto veloce e leggero, da servire come primo o come un piatto unico leggero, nel corso di una dieta disintossicante. Durante la stagione fredda viene servito proprio caldo, mentre quando la temepratura prende la salita, può essere assaporato sia tiepido che perfino freddo. Non esiste una ricetta precisa, e per quanto riguarda le verdure, potete utilizzate quelle di sagione che vi piacciono di più.
Il minestrone alla ligure, comprende un ingrediente che forse è il più caratteristico della regione, che lo rende particolarmente saporito e non è altro dal pesto alla genovese.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 cipolla,
                             1 spicchio d'aglio,
                             1 carota,
                             1 zucchina, 
                             2 gambi di sedano,
                             1 ciuffo di prezzemolo,
                             1 tazza di cimette di cavolfiore,
                             1 tazza di cavolo cappuccio tritato finemente,
                             1 peperone rosso,
                             1/2 tazza di piselli sgranati,
                             1 patata media,
                             1/2 tazza di pasta formato ditalini,
                             4-5 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                             4 tazze di brodo,
                             4 cucchiai di pesto alla genovese,
                              pepe nero macinato,
                              sale.
per servire : succo di limone,
                         parmigiano grattugiato
Preparazione : 
Tritate la cipolla, il sedano ed il prezzemolo. Mondate le verdure e tagliatele a cubetti. L'aglio l'ho lasciato in camicia, per poter eliminarlo alla fine cottura; potete anche tritarlo. Versate l'olio in una pentola e portate sul fuoco. Appena riscaldato, aggiungete la cipolla e saltate fino ad appassire. Aggiungete l'aglio e la carota e saltate per 2-3 minuti. Aggiungete la patata, saltate, e alla fine aggiungete tutte le verdure restanti. Unite al soffrito il brodo caldo, sale e pepe a piacere ed acqua, preferibilmente calda, per completare il liquido. Lasciate cuocere a fuoco moderato per 15-20 minuti, fino che le verdure inteneriscono. Aggiungete la pasta e lasciate cuocere per ca 15 minuti ancora. Ritirate dal fuoco, aggiungete il pesto, mescolate bene e lasciate riposare per un quarto d'ora.
Servite il minestrone caldo o tiepido. Potete condire con succo di limone o aggiungere del parmiggiano grattugiato.


7 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρίνα μου!
    Να σου πω ότι η υπέροχη χορτοφαγική σούπα σου είναι πολύ επίκαιρη λόγω του άστατου δροσερού-ψυχρού ακόμα καιρού,νομίζω ότι θα ήμουν ακριβής στον χαρακτηρισμό μου!Γίναμε πια γκρινιάρηδες με τα εγωϊστικά πείσματά του και με τον φετινί ανάποδο χαρακτήρα μιας άνοιξης που δεν θέλει να μας επισκεφτεί!
    Γι'αυτό και εμείς Μαρίνα μου θα τιμήσουμε το μινεστρόνε καυτό και όχο χλιαρό όπως προστάζει η φυσιολογική θερμοκρασία της άνοιξης.Θα απολαύσουμε το υπέροχο ελαφρύ αυτό πιάτο με μπόλικο λεμόνι και φρέσκο ζεστό ψωμάκι.έτσι όπως μάθαμε να αγαπάμε τις ..χειμωνιάτικες σούπες που όμως θέλουν να έχουν λίγο πιο εαρινό χαρακτήρα!
    Να έχεις μία ήρεμη και δημιουργική μέρα!Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικα Φωτεινη μου, η σημερινη σουπιτσα ταιριαζε απολυτα στον κατσουφικο καιρο! Ομολογω οτι η αναρτηση ηταν προγραμματιμσενη, μιας και τωρα τελευταια δεν μπορω να ειμαι σιγουρη για το ποτε θα βρω ελευθερο χρονο και αναγκαζομαι να προγραμματιζω, αλλα τετοιον συγχρονισμο, ουτε υπολογισμενο να το ειχα! Η συνταγη αυτη προσαρμοζεται σε ολες τις εποχες, και προσωπικα φροντιζω να προσθετω συχνα και καποια ελαφρια σουπιτσα με λαχανικα στο διαιτολογιο μου, ωστε να κανω και λιγο αποτοξινωση...
      Καθε αρχη του μηνα ειναι δυσκολη Φωτεινη μου, αλλ αυτες οι μερες ηταν ιδιαιτερα φορτωμενες...
      Πολλα φιλακια!

      Διαγραφή
  2. Μια πραγματικά υπέροχη σούπα, τόσο πλούσια σε λαχανικά! Είναι πολύ χορταστική και αφήνει περιθώρια για αυτοσχεδιασμούς!
    Η προσθήκη πέστο μου αρέσει πολύ!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι ειναι Ερμιονη μου! Το πεστο πραγματικα κανει την διαφορα, δινει απιστευτο αρωμα αλλα και γευση!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  3. Μια αγάπη για τις σούπες την έχω. Ξετρελάθηκα με τη συνταγή αυτή, η οποία βγαίνει και σε νηστίσιμη εκδοχή, και συμφωνώ ότι το pesto κάνει τη διαφορά. Θα τη δοκιμάσω μη σου πω και αύριο! Θα επανέλθω με σχόλια πολύ συγκεκριμένα μετά τη δοκιμή. Πολλά Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χμμμμ!!!! Ενδιαφέρουσα σούπα! Αφενός μου αρέσει που είναι τα λαχανικά σωταρισμένα κι αφετέρου βρίσκω πολύ καλή ιδέα το πέστο βασιλικού! Η παρμεζάνα θα πηγαίνει πολύ! Ωραία ιδέα!
    Καλό βράδυ και καλή ξεκούραση Μαρίνα μου (όπως διάβασα ότι ονομάζεσαι)! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.