6

ΚΡΕΜΩΔΕΣ ΓΛΥΚΟ ΑΜΑΡΕΤΟ // AMARETTO, DOLCE AL CUCCHIAIO


ΚΡΕΜΩΔΕΣ ΓΛΥΚΟ ΑΜΑΡΕΤΟ

Το λικέρ αμαρέτο, αλλά και γενικά το άρωμα του πικραμύγδαλου μου αρέσουν ιδιαίτερα. Πρίν αρκετούς μήνες δοκίμασα ένα κρεμώδες γλυκό, σαν τιραμισού, από τα χέρια φίλης ιταλίδας. Δεν σκέφτηκα να ζητήσω την συνταγή και προσπάθησα να το αναπαράγω από μόνη μου. Εγιναν διάφορες δοκιμές για να βελιτώσω την υφή και την γεύση. Τελικά κατέληξα στην συνταγή που σας παρουσιάζω σήμερα.

Δόση : γιά 6-8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά
για την pâte à bombe : 80 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                                            2 κρόκους αυγών,
                                            25 gr νερό.
για την κρέμα : 400 gr κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής με 35% λιπαρά,
                               2 κ.σ. ζάχαρη άχνη,
                               1 φλυτζανάκι καφέ εσπρέσο ristretto,
                               3 φύλλα ζελατίνη (5 gr),
                               500 gr μασκαρπόνε,
                               1 γεμάτο κ.σ. κακάο άγλυκο,
                               1 σφηνάκι (30 ml) λικέρ αμαρέτο.
για την βάση : 24  σαβαγιάρ.
για το σιρόπι : 200 gr νερό,
                            100 gr ζάχαρη,                  
                            1 σφηνάκι λικέρ αμαρέτο.
για το σερβίρισμα : 20 μπισκοτάκια αμαρέτι,
                                     50 gr κουβερτούρα.
Προετοιμασία : 
Ετοιμάτε την pâte à bombe συμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ. Αφήστε την να κρυώσει.
Ετοιμάστε το σιρόπι. Βράστε την ζάχαρη με το νερό, μέχρι να λιώσει. Κατεβάστε απο την φωτιά και αφήστε να κρυώσει. προσθέστε το λικέρ.
Μουλιάστε την ζελατίνη για 5 λεπτά σε κρύο νερό, στραγγίστε την καλά και διαλύστε την στον ζεστό καφέ.
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε σαντιγύ.
Χτυπήστε το μασκαρπόνε με τον αυγογδάρτη να αφρατέψει. Προσθέστε το λικέρ, το κακάο και τον κρύο καφέ με την ζελατίνη και χτυπήστε να αναμειχθούν όλα τα υλικά Προσθέστε την pâte à bombe και την σαντιγύ και αναμείξτε.
Μέσα σε ένα σκεύος με διαστάσεις 25x20 εκ. στρώστε μια σειρά σαβαγιάρ, αφού τα περάσετε πρώτα από το σιρόπι. Σκεπάστε με την μισή κρέμα και ισιώστε. Στρώστε δεύτερη σειρά σαβαγίαρ, περασμένα από το σιρόπι. Σκεπάστε με την υπόλοιπη κρέμα.
Βάλτε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον ένα δίωρο.
Πρίν σερβίρετε στολίστε με τα αμαρέτι και κάντε σχέδια με την λιωμένη κουβερτούρα.


AMARETTO, DOLCE AL CUCCHIAIO

Adoro il profumo particolare dell' amaretto! Qualche mese fa avevo assagiato un dolce cremoso, simile al tiramisù, preparato da una amica italiana. Volevo chiedere la ricetta, poi ho dimenticato e ho pensato a cercare riprodurlo decodificando ingredienti e sapori. Ho fatto parecchie prove, e per un periodo il dolce di domenica aveva sempre il profumo dell' amaretto! Alla fine è venuta fuori la ricetta che vi presento oggi.

Dosi : per 6-8 persone
Difficoltà : media
Ingredienti
per la pasta-a-bomba : 80 gr zucchero semolato,
                                             2 tuorli,
                                             25 gr acqua.
per la crema : 400 gr panna fresca a 35% grassi,
                            2 cucchiai zucchero a velo,
                            1 tazzina caffè ristretto,
                            3 fogli colla di pesce (5 gr),
                            500 gr mascarpone,
                            1 cucchiaio colmo cacao amaro,
                            1 biccherino (30 ml) liquore amaretto.
per il biscotto : 24 savoiardi.
per la bagna : 200 gr acqua,
                            100 gr zucchero,           
                            1 biccherino liquore amaretto.
per la finitura : 20 amaretti,
                              50 gr cioccolato fondente.
Preparazione :
Preparate la pasta-a-bomba con le istruzioni che troverete qui. Lasciate raffreddare.
Preparate lo sciroppo. Fate cuocere lo zucchero con l' acqua fino a sciogliersi. Ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare. Aggiungete il liquore.
Metette in ammollo la colla di persce in acqua fredda e per 5 minuti. Strizzate bene, aggiungete al caffè caldo e mescolate fino a sciogliersi. 
Montate la panna con lo zucchero a velo. 
Sbattete il mascarpone per renderlo cremoso. Aggiungete il liquore, il cacao, il caffè con la colla di pesce e sbattete per mescolare bene il tutto. Aggiungete la pasta-a-bomba e la panna montata e mescolate.
Prendete una terrina alle dimensioni 25x20 cm. Passate i savoiardi daa bagna e disponete entro la terrina. Versate metà della crema e livellate. Disponete i savoiardi restanti, sempre passati dalla bagna. Coprite con la crema restante e livellate.
Ponete il dolce nel frigo per almeno un paio d' ore.
Prima di servire, decorate con gli amaretti e cioccolato fondente fuso.


6 σχόλια:

  1. Αυτό το γλυκό με ξετρέλλανε Μαρίνα μου... θα το φτιάξω μια κι έχω τα αμαρέτι!!! Πωπώωω τέλειο είναι!!! Ευχαριστώ για την συνταγή!!
    Καλό Πάσχα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρομαι που σου αρεσε Κικη μου! Εχει ελαφρια υφη και η εντονη γευση του λικερ το κανει ιδανικο για επιδορπιο.
      Καλο Πασχα! Με υγεια!

      Διαγραφή
  2. Κοιτάω και ξανακοιτάω τις φωτογραφίες και θαυμάζω το υπέροχο γλυκάκι σου Μαρίνα μου!
    Αγαπώ κι εγώ το άρωμα του πικραμύγδαλου, το οποίο θα ταιριάζει πολύ στο γλυκάκι σου!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ελενακι μου! Το αμαρετο ειναι το διαχρονικα αγαπημενο μου λικερ, το βαζω πανω ακομη και απο το λιμοντσελλο, και το φτιαχνω απαραιτητως καθε χρονο, γιατι το καταναλωνω αρκετα και οχι μονο στα γλυκα...
      Καλο απογευμα!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  3. Τί ωραίο γλυκοό που φαίνεαι αυτό!!! Και μ'αρέσουν πολύ οι γεύσεις του. Το βάζω στο πρόγραμμα για δοκιμή!
    Καλό Πάσχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά το είδα εγώ στην προηγούμενη ανάρτηση ότι θα με αναγκάσεις να το φτιάξω!
    Φαινόταν πολύ καλό και βλέποντας τώρα τα υλικά είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψω.
    Καλό Πάσχα
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.