4

ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΜΩΒ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ // VELUTTATA DI PATATE VITELOTTE AGLI ASPARAGI


ΒΕΛΟΥΤΕ ΜΕ ΜΩΒ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ

Μια ασυνήθιστη βελουτέ σούπα με μωβ πατάτες vitelotte και φρέσκα σπαράγγια.
Οσο και αν φαίνεται εξτρήμ, είναι μία πολύ νόστιμη σουπίτσα, θα την χαρακτήριζα comfort food, και αυτές τις μέρες που μας ξαναθυμήθηκε το κρύο είναι ότι πρέπει! Μπορείτε βέβαια να την φτιάξετε και με τις συνηθισμένες πατάτες, αλλά οι vitelotte (τις οποίες έχω παρουσιάσει αναλυτικά εδώ) έχουν ιδιαίτερη γεύση, και όπως όλα τα μωβ λαχανικά, είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά!
Σερβίρεται ως ορεκτικό, αλλά μπορείτε και να την απολαύσετε ως ένα ελαφρύ και γευστικό γεύμα.

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 450 gr μώβ πατάτες vitelotte ήδη βρασμένες,
                10 σπαράγγια φρέσκα,
                1 σκαλόνιο,
                1 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο,
                800 ml περίπου ζωμό λαχανικών,
                100 κρέμα γάλακτος,
                πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
                αλάτι,
                μοσχοκάρυδο.
Προετοιμασία :
Πλύντε εξωτερικά τις πατάτες και βάλτε τες να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Οσο είναι ζεστές, περάστε τες από το εργαλείο για τον πουρέ και ζυγίστε τες.
Καθαρίστε τα σπαράγγια (δείτε εδώ πως). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε πράσινα σπαράγγια είτε λευκά. Κρατήστε μερικές κορυφές στην άκρη για την διακόσμηση, και κόψτε τα υπόλοιπα σε μικρά κομματάκια.
Ψιλοκόψτε το εσαλότ. 
Βάλτε το λάδι και το βούτυρο μέσα σε μία κατσαρόλα και βάλτε την στη φωτιά. Προσθέστε το σκαλόνιο και σωτάρετε ελαφρά σε χαμηλή φωτιά. Δυναμώστε την φωτιά και προσθέστε 3 ποτήρια ζεστό ζωμό λαχανικών. Μόλις αρχίσει να βράζει, προσθέστε τον πουρέ πατάτας και τα σπαράγγια. Αφήστε να βράσουν για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα σπαράγγια.
Κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά και πολτοποιήστε την σούπα με το ραβδομπλέντερ. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, αλατίστε, πιπερώστε, ξαναβάλτε την στη φωτιά και αφήστε να βράσει 2-3 λεπτά.
Κατεβάστε την βελουτέ από την φωτιά, προσθέστε φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο και αφήστε να σταθεί ένα δεκάλεπτο.
Σερβίρετε την βελουτέ με μωβ πατάτες και σπαράγγια ζεστή. Μπορείτε να γαρνίρετε με λίγη τριμμένη αυθεντική παρμεζάνα  (parmigiano reggiano).


VELUTTATA DI PATATE VITELOTTE AGLI ASPARAGI

Anche se non è altro che una semplice veluttata di patate, quello che fa l' impatto è certo il suo colore! Patate vitelotte per ancora una volta, abbinate agli asparagi, in una veluttata - comfort food. Le vitelotte, oltre al colore caratteristico, danno anche sapore particolare e certo sono ricche in antiossidanti.
Proposta come primo, molto buona anche per una cena leggera e saporita.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 450 gr di patate viola (vitelotte) già lessate,
                             10 asparagi,
                             1 scalogno,
                             1 cucchiaio di olio extravergine di oliva,
                             1 cucchiaio colmo di burro,
                             100 gr di panna,
                             800 ml ca. brodo di verdure,
                             pepe nero macinato,
                             sale qb.
                             noce moscata.
Preparazione : 
Lavate le patate e fatele cuocere fino ad intenerire. Ancora calde, passatele dallo schiacciapatate e pesate.
Pulite gli asparagi (vedete qui il come). Potete utilizzare sia asparagi verdi che bianchi. Tente da parte alcune punte per la decorazione e tagliate il resto a pezzettini. 
Tritate lo scalogno.
Ponete l' olio ed il burro in una pentola e portate sul fuoco. Aggiungete lo scalogno e fate imbiondire a fuoco basso. Rafforzate il fuoco, aggiungete 3 bicchieri di brodo di verdure caldo. Raggiunta l' ebbolizone, aggiungete il purè di patate e gli asparagi. Lasciate cuocere per una decina di minuti, fino che gli asparagi saranno cotti.
Ritirate dal fuoco e frullate il tutto con un frullatore ad immersione. Aggiungete la panna, salate e pepate a piacere e riportate sul fuoco. Lasciate cuocere per un paio di minuti e ritirate dal fuoco.
Aggiungete qualche pizzico di noce moscata, grattugiata al momento, e lasciate riposare per una decina di minuri.
Servite la veluttata calda. Potete cospargere con poco parmigiano reggiano grattugiato.


4 σχόλια:

  1. Μαρίνα εκεί βρίσκετε κάποια προϊόντα που εδώ δεν τα έχω δει εγώ τουλάχιστον πουθενά.
    Πιθανόν να υπάρχουν σε κάποιο εξειδικευμένο ΣΜ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Ξανθη!
      Η αληθεια ειναι οτι δεν βρισκονται τοσο ευκολα τοσο οι vitellote οσο και τα εσαλοτ... Παρ' ολα αυτα δεν τα βρισκω σε καποιο εξειδικευμενο σουπερ μαρκετ, θα σου γραψω στο inbox που τα συναντω!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  2. Ωωωωω πολυ γκουρμέ πρόταση!
    Φανταστικό πιάτο και ικανό να εντυπωσιάσει και τον πιο δύσκολο !
    Ιδανικό για πρώτο πιάτο,ειδικά αν θέλεις στην κυριολεξία να ´´ πετάξεις ´´ τα μάτια των καλεσμένων σου,αρκεί βέβαια να βρεθούν το υλικά,που οπως σωσταεπισήμσνε και η Ξανθή,είναι κομματάκι δύσκολο!
    Αξίζει όμως να αναζητηθούν,γιατι είναι μια πολλά υποσχόμενη σούπα,απο όλες τις απόψεις!
    Καλημέρα Μαρίνα μου!Φιλια πολλά,πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτη ηταν η ιδεα Φωτεινη μου, ενα πρωτο πιατο νοστιμο αλλα και εντυπωσιακο. Συμφωνω επισης οτι τα υλικα δεν βρισκονται πολυ ευκολα στην ελληνικη αγορα.
      Καλο Σ/Κ!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.