ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΑΛΑ ΠΡΟΒΕΝΣΑΛ
Οι ντομάτες αλα προβενσάλ (tomates à la provençale) είναι ένα από τα πιό φημισμένα ορεκτικά της γαλλικής κουζίνας. Οπως έχουμε ξαναπεί, ο χαρατηρισμός "αλά προβενσάλ" σημαίνει "με τον τρόπο που μαγειρεύονται στην Προβηγκία" και υποδηλώνει ένα πιάτο που περιέχει απαραιτήτως ντομάτες, σκόρδο και ελαιόλαδο.
Η συνταγή είναι απλούστατη και ετοιμάζεται πολύ γρήγορα. Βασικό συστατικό οι ντομάτες, και σίγουρα δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από τις λαχταριστές, φυσικά ωριμασμένες, κατακόκκινες και ζαχαρωμένες ντομάτες Lucia! Η συνταγή περιέχει πολύ σκόρδο; θυμάμαι όταν δοκίμασα το πιάτο σε γαλλικό εστιατόριο, είχα την αίσθηση ότι είχαν βάλει ένα ολόκληρο κεφάλι σκόρδο σε κάθε ντομάτα! Εσείς μπορείτε βέβαια να μετριάσετε την ποσότητα, αλλά μην επιχειρήσετε να τις φτιάξετε χωρίς το σκόρδο : τότε δεν θα είναι πλέον ντομάτες αλά προβενσάλ!
Σερβίρετε τις ντομάτες αλά προβενσάλ ως ορεκτικό, ως συνοδευτικό σε πιάτα με ψητό κρέας, αλλά δοκιμάστε τες και μαζί με τηγανητό ψαράκι.
Οι δόσεις την συνταγής δεν χρειάζεται να είναι ακριβείς, όλα υπολογίζονται λίγο και με το μάτι!
Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 4 ωραίες ώριμες ντομάτες όχι πολύ μεγάλες,
αλάτι,
3 σκελίδες σκόρδο,
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο,
λίγο θυμάρι,
3 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά,
1 κ.γ. ζάχαρη άχνη,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προετοιμασία :
Πλύντε τις ντομάτες, αφαιρέστε το κοτσάνι και κόψτε οριζόντια στα δύο.
Πασπαλίστε τες με αλάτι, αναποδογυρίστε τες και αφήστε τες μισή ώρα να στραγγίσουν από τα υγρά τους.
Βάλτε λίγο ελαιόλαδο μέσα σε ένα ταψάκι και τοποθετήστε επάνω τις ντομάτες, με την κομμένη επιφάνεια προς τα επάνω.
Ψιλοκόψτε το σκόρδο και τον μαϊντανό. Αναμείξτε τα με το θυμάρι, την ζάχαρη, ελάχιστο πιπεράκι και την φρυγανιά. Μοιράστε το μίγμα στην επιφάνεια από τις ντομάτες. Περιχύστε με το λάδι.
Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C για περίπου 20 λεπτά, ωστε να γκρατιναριστούν.
Σερβίρετε τις ντομάτες αλά προβενσάλ ζεστές, χλιαρές ακόμη και κρύες.
POMODORI ALLA PROVENZALE
I pomodori alla provenzale (tomates à la provençale) vengono dalla cucina francese e sono un contorno o antipasto molto famoso. La definizione "alla provenzale" significa che il piatto contiene pomodori, aglio e olio di oliva.
Ricettina semplicissima e veloce. L' aglio - tanto! - è indispensabile! Ricordo la prima volta che li avevo assagiati in un ristorante francese, avevo la sensazione che in ogni pomodoro ne avevano messo un aglio intero! Certo potete ridurre la quantità ma non eliminarlo, altrimenti sarà un' altra cosa.
Viene servito come antipasto come contorno ad accompagnare carne arrostita o pesce fritto.
Le dosi non sono rigorose, il tutto viene calcolato piuttosto ad occhio e croce!
Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 4 pomodori maturi, di media grandezza,
sale qb.,
3 spicchi d' aglio
3 cucchiai prezzemolo tritato,
poco timo,
3 cucchiai olio extravergine di oliva,
2 cucchiai pangrattato,
1 cucchiaino zucchero a velo,
pepe macinato.
Preparazione :
Lavate i pomodori, eliminate il picciolo e tagliate orrizontalmente in due.
Cospargete di sale, capovolgete e lasciate per mezz' oretta a colare l' acqua di vegetazione .
Zigzagate un filo d' olio entro una pirofila. Disponete i pomodori con la parte tagliata verso l' alto.
Tritate finemente l' aglio ed il prezzemolo. Mescolate con il timo, lo zucchero a velo, poco pepe nero macinato ed il pangrattato. Disponete il composto sui pomodori. Irrorate con un filo d' olio.
Fate gratinare in forno preriscaldato a 200°C per 20 minuti ca.
Servite i pomodori alla provenzale caldi. Sono lo stesso buoni anche tiepidi o freddi.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.