2

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ // RISOTTO AGLI SPINACI


ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ

Το σπανακόρυζο στοίχειωνε συχνά στην παιδική μου ηλικία, καθώς ήταν το φαϊ που αντιπαθούσα περισσότερο απ' όλα! Το φτιάχναμε δε συχνά στο σπίτι, γιατί άρεζε ιδιαίτερα στον μπαμπά μου, αλλά δεν κατάφερε ποτέ κανένας να με πείσει έστω και να το δοκιμάσω... Βέβαια έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε και με το blog έχω αναθεωρήσει πολλές από τις προτιμήσεις μου, καθώς βρήκα εναλλακτικούς τρόπους για να μαγειρεύω διάφορα πιάτα και να τα προσαρμόζω στα γούστα τα δικά μου αλλά και της οικογένειας.
Ετσι ήρθε και η στιγμή που έπρεπε να ... συμφιλιωθώ και με το φοβερό σπανακόρυζο! Και το σπανακόρυζο έγινε σπανακοριζότο. Και μας άρεσε πολύ! Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι το λατρέψαμε, και το απολαύσαμε σκέτο χωρίς συνοδευτικό κρεατάκι, πράγμα σπάνιο για τους άντρες μου ...

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 250 gr φρέσκα φύλλα από σπανάκι,
                1 κ.σ. βούτυρο,
                2 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                1 εσαλότ,
                1/2 φλ. κρασί λευκό ξηρό,
                250 gr ρύζι αρμπόριο,
                σπιτικό ζωμό κρέατος,
                φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
                αλάτι.
μαντεκατούρα : 1 κ.σ. βούτυρο,
                              2 κ.σ. αυθεντική παρμεζάνα (parmigiano reggiano).
για το σερβίρισμα : αυθεντική παρμεζάνα,
                                     χυμό λεμονιού.
Προετοιμασία :
Διαλέξτε σπανάκι πολύ τρυφερό (baby) ή χρησιμοποιήστε μόνο τα φύλλα. Καθαρίστε το, πλύντε το καλά και τέλος ψιλοκόψτε το.
Ψιλοκόψτε το εσαλότ. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε ένα μικρό κίτρινο κρεμμύδι.
Βάλτε τον ζωμό (1,5 λίτρο περίπου) να ζεσταθεί.
Σε μία μικρή κασταρόλα βάλτε το λάδι και το βούτυρο και βάλτε την στη φωτιά. Μόλις ζεσταθεί ρίξτε το εσαλότ και σωτάρετε το πολύ γρήγορα σε χαμηλή φωτιά (προσοχή καίγεται εύκολα!). Δυναμώστε την φωτιά, προσθέστε το ρύζι και σωτάρετε για 2 λεπτά. Σβύστε με το κρασί. Αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ και αρχίστε να προσθέτετε τον ζεστό ζωμό, όπως κάνουμε συνήθως με το ριζότο (δείτε αναλυτικά εδώ). Μόλις το ρύζι αρχίσει να μαλακώνει, προσθέστε το σπανάκι, αλατίστε και πιπερώστε. Συνεχίστε μέχρι το ρύζι να βράσει μέχρι την καρδιά του. 
Κατεβάστε την κατσαρόλα απο την φωτιά κα αφήστε να σταθεί 2 λεπτά. Προσθέστε το βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακινήστε το περιεχόμενο, κατά προτίμηση χωρίς να χρησιμοποιήσετε κουτάλι, ώστε να ενωσωματωθούν τα υλικά.
Σερβίρετε το ριζότο ζεστό. Μπορείτε να προσθέσετε χυμό λεμονιού και έξτρα παρμεζάνα.


RISOTTO AGLI SPINACI

Nella cucina greca esiste un piatto simile abbastanza al risotto agli spinaci, che si chiama spanakòriso, cioè spinaci al riso! Molto amato quasi da tutti, io però non sono mai riuscita a mangiarlo, fin da piccola. 
Siccome però crescendo, spesso si cambia gusti, ho deciso di provare a preparalo, per contastare se ancora mi risulta ripugnante. Però l' idea del risotto mi attirava di più e alla fine ho deciso di cominciare proprio dal risotto per passare poi allo spanakòriso!

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 250 gr di foglie fresche di spinaci,
                             1 cucchiaio di burro,
                             2 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                             1 scalogno,
                             1/2 tazza di vino bianco secco,
                             250 gr di riso arborio,
                             brodo di carne fatto a casa qb.,
                             pepe nero macinato,
                             sale qb.
mantecatura : 1 cucchiaio di burro,
                            2 cucchiai di parmigiano reggiano grattugiato.
per la finitura : succo di limone,
                              parmigiano reggiano grattugiato.
Preparazione :
Scegliete dei spinaci molto teneri (baby) altrimenti scartate i gambi e utilizzate solo le foglie. Mondate, lavate bene per allontanare la terra e tritate finemente.
Tritate lo scalogno. Se non disponete utilizzate una piccola cipolla gialla.
Fate scaldare il brodo (1,5 lt ca.).
Ponete l' olio ed il burro in una casseruola e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiungete lo scalogno e fate soffrigere velocemente a fuoco basso. Aggiungete il riso, rafforzate il fuoco e saltate per un paio di minuti. Sfumate col vino. Lasciate evaporare l' alcool e cominciate ad aggiungere il brodo caldo gradatamente, come si fa di solito per i risotti (informazioni dettagliate qui). Quando il riso comincia a cuocere aggiunete i spinaci, salate e pepate a piacere. 
Ultimata la cottura del riso ritirate dal fuoco. Mantecate col burro e parmigiano.
Lasciate riposare per qualche minuto. Servite il risotto agli spinaci caldo. Potete condire con succo di limone e parmigiano grattugiato.



2 σχόλια:

  1. Χριστός ανέστη και χρόνια πολλά!
    Πολύ μου άρεσε η αναβάθμιση του σπανακόρυζου! Απέκτησε άλλο αέρα με τα αυθεντικά υλικά του ρυζότου που θα συνέβαλαν στην εξαιρετική του γεύση!
    Ευχαριστώ πολύ για την ιδέα!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρονια Πολλα Ελενη μου!
      Χαιρομαι που σου αρεσε το σπανακοριζοτο, εγινε η αιτια να ξεκινησουμε να τρωμε σπανακορυζο, ενα πιατο που δεν ειχα μαγειρεψει ποτε!
      Φλια πολλα!
      Καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.