ΡΟΛΟ ΚΙΜΑ ΜΕ ΜΠΕΪΚΟΝ
Το ρολό κιμά είναι η εύκολη και γευστική λύση για ένα τραπέζι, για τον μπουφέ ή για το κυριακάτικο γεύμα. Αρέσει σε όλους και μπορεί να συνδυαστεί με μια ποικιλία από συνοδευτικά.
Ακόμη ένα ρολό κιμά λοιπόν, ψημένο στον φούρνο. Η ιδιαιτερότητα του είναι στο στήσιμο του, αφού το μίγμα του κιμά απλώνεται επάνω στις φέτες του μπέικον και τυλίγεται σαν ρολό. Οι φέτες του μπέικον αγκαλιάζουν το ρολό και εξωτερικά και δεν το αφήνουν να στεγνώσει, ενώ του δίνουν και πολύ ωραία γεύση.
Το συνόδεψα με πατάτες φούρνου.
Δόση : για 8-10 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά
για το ρολό : 1 φλ. (80 gr) μπαγιάτικο ψωμί τριμμένο,
1/2 φλ. φρυγανιά τριμμένη,
1/2 φλ. κρασί λευκό ξηρό,
100 gr κρέμα γάλακτος,
1 kg κιμά μοσχαρίσιο,
1 kg κιμά μοσχαρίσιο,
250 gr κιμά χοιρινό ψαχνό,
2 αυγά + 1 ασπράδι,
1 σκελίδα σκόρδο,
3 κ.σ. μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένο,
60 gr αυθεντική παρμεζάνα τριμμένη,
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά,
1 κ.γ. θυμάρι,
1 κ.γ. garam masala,
1 κ.γ. κοφτό πιπέρι τριμμένο,
1 κ.γ. γεμάτο αλάτι.
για την γέμιση : 6 πιπεριές Φλωρίνης ψημένες,
9 φέτες για τοστ τυρί γκούντα,
12-15 μακρόστενες φέτες μπέικον.
Προετοιμασία :
Βάλτε το ψωμί και την φρυγανιά μέσα σε ένα ευρύχωρο σκεύος, προσθέστε την κρέμα γάλακτος και το κρασί και αφήστε τα να τραβήξουν. Περάστε το σκόρδο από την πρέσα. Προσθέστε όλα τα υλικά μέσα στο μπολ και αναμείξτε μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Αφήστε το να ξεκουραστεί 1 ωρίτσα σε μέρος δροσερό.Προετοιμασία :
Επάνω σε ένα ταπέτο σιλικόνης τοποθετήστε τις φέτες του μπέικον, ώστε να σχηματιστεί ένα παραλληλόγραμμο με διαστάσεις περίπου 35x25 εκ. Φροντίστε οι φέτες του μπέικον να επικαλύπτουν ελαφρά η μία την άλλη, ώστε να μην ανοίξουν όταν το ρολό θα τυλιχτεί. Κρατήστε στην άκρη μία ποσότητα από το μίγμα του κιμά σε μέγεθος αυγού και απλώστε το υπόλοιπο επάνω στις φέτες του μπέικον, σε ισόπαχο στρώμα. Στρώστε από επάνω τις πιπεριές και τις φέτες του τυριού. Με την βοήθεια του ταπέτου σιλικόνης, τυλίξτε το ρολό από την στενή του πλευρά. Σφραγίστε τις δύο άκρες από το ρολό με το μίγμα του κιμά που κρατήσατε στην άκρη, ώστε να μην διαφύγει το τυρί κατά το ψήσιμο. Τυλίξτε το ρολό σφιχτά μέσα σε αντικολλητικό χαρτί φούρνο και τοποθετήστε το μέσα σε μία γάστρα.
Σκεπάστε την γάστρα με το καπάκι της και ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 220°C, στις αντιστάσεις. Αφού περάσει η πρώτη ώρα, κατεβάστε την θερμοκρασία στους 200°C, αφαιρέστε το καπάκι της γάστρας και το αντικολλητικό χαρτί από το ρολό και ψήστε το για ακόμη μία ωρίτσα περίπου, γυρνώντας το ώστε να ροδίσει απ' όλες τις πλευρές.
Όπως είπα και στην εισαγωγή, συνόδεψα το ρολό με πατάτες φούρνου. Για οικονομία χρόνου αλλά και ενέργειας τις πατάτες τις έψησα μαζί με το ρολό με τον ακόλουθο τρόπο : αφού καθάρισα και έκοψα τις πατάτες σε κομμάτια, πρόσθεσα αλάτι, πιπέρι, λίγο κουρκουμά, πάπρικα, λίγο ελαιόλαδο και ανακάτεψα καλά. Τοποθέτησα τις πατάτες γύρω από το ρολό μέσα στην γάστρα και τα έβαλα όλα μαζί στον φούρνο. Συνέχισα το ψήσιμο όπως περιέγραψα παραπάνω.
Αφήστε το ρολό να χλιαρίνει, ώστε να μπορέσετε να το κόψετε χωρίς να διαλυθεί.
Το ρολό κιμά με μπέικον σερβίρεται ζεστό ή κρύο. Παρουσιάστε το μόνο του σε έναν μπουφέ ή ως κύριο πιάτο συνοδευόμενο από διάφορες γαρνιτούρες.
POLPETTONE AL BACON
Il polpettone è ideale per un pranzo festivo o per un buffet. Può essere servito come secondo di carne e accompagnato da vari contorni.
Il polpettone che vi presento oggi è un po' particolare, perchè viene preparato come rottolo di carne. L' idea è dall' internet, siccome una ricetta simile abbastanza circola per le pagine del FB. Le fettine di bacon o pancetta affumicata insaporiscono il polpettone, mentre lo proteggono dal risultare asciutto dopo la cottura al forno.
L' ho preparato per il pranzo di domenica e l' ho servito come piatto unico, secondo l' usanza greca, accompagnato da patate arrostite.
Dosi : per 8-10 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 tazza (80 gr) di pane raffermo sbricciolato,
1/2 tazza di pangrattato,
1/2 tazza di vino bianco secco,
100 gr di panna,
1 kg spalla di manzo macinata,
250 gr girello di maiale macinato,
2 uova + 1 albume,
1 spicchio d’ aglio,
3 cucchiai di prezzemolo tritato finemente,
60 gr di parmigiano grattugiato,
1 cucchiaio di paprica dolce,
1 cucchiaino di timo,
1 cucchiaino di garam masala,
1 cucchiaino di pepe nero macinato,
1 cucchiaino colmo di sale.
per la farcitura : 6 peperoni rossi carnosi grigliati,
9 fettine quadrate di formaggio gouda,
12-15 fettine di bacon.
Preparazione :
Ponete il pane sbricciolato e il pangrattato entro un recipiente capiente. Aggiungete la panna e il vino e lasciate bagnarsi. Passate l' aglio dallo spremiaglio. Aggiungete tutti gli ingredienti al pane bagnato e mescolate. Lasciate riposare per 1 oretta in luogo fresco.
Disponete le fette di bacon su un tappetto di silikone, in modo di formare un rettangolo ca. 35x25 cm. Fatte sì che le fette vengono sovrapposte l' una sull' altra, così non lasceranno spazi vuoti una volta arottolate. Tenete da parte una piccola quantità (alla grandezza di un uovo) dal composto della carne macnata. Disponete il composto della carne macinata sulle fette di bacon. Coprite con il peperoni grigliati e sbucciati e con le fette di formaggio. Arrotolate con l' aiuto del tappetto di silicone.Sigillate le punte del rotolo con il composto di carne macinata tenuto da parte, in modo di impedire a fuoriuscire il formaggio fuso durante la cottura. Avvolgete il polpettone strettamente con carta forno e posizionate entro una rostiera.
Coprite la rostiera col suo coperchio e cuocete in forno preriscaldato a 220°C, modalità statico. Trascorsa la prima ora di cottura, abbassate la temperatura a 200°C, scoperchiate la rostiera ed eliminate la carta forno. Lasciate cuocere per ca. un' oretta ancora, girando spesso il polpettone per fare rosolare da tutte le parti.
Preparazione :
Ponete il pane sbricciolato e il pangrattato entro un recipiente capiente. Aggiungete la panna e il vino e lasciate bagnarsi. Passate l' aglio dallo spremiaglio. Aggiungete tutti gli ingredienti al pane bagnato e mescolate. Lasciate riposare per 1 oretta in luogo fresco.
Disponete le fette di bacon su un tappetto di silikone, in modo di formare un rettangolo ca. 35x25 cm. Fatte sì che le fette vengono sovrapposte l' una sull' altra, così non lasceranno spazi vuoti una volta arottolate. Tenete da parte una piccola quantità (alla grandezza di un uovo) dal composto della carne macnata. Disponete il composto della carne macinata sulle fette di bacon. Coprite con il peperoni grigliati e sbucciati e con le fette di formaggio. Arrotolate con l' aiuto del tappetto di silicone.Sigillate le punte del rotolo con il composto di carne macinata tenuto da parte, in modo di impedire a fuoriuscire il formaggio fuso durante la cottura. Avvolgete il polpettone strettamente con carta forno e posizionate entro una rostiera.
Coprite la rostiera col suo coperchio e cuocete in forno preriscaldato a 220°C, modalità statico. Trascorsa la prima ora di cottura, abbassate la temperatura a 200°C, scoperchiate la rostiera ed eliminate la carta forno. Lasciate cuocere per ca. un' oretta ancora, girando spesso il polpettone per fare rosolare da tutte le parti.
Come ho già detto alla premessa io ho accompagnato il poplettone con patate arrostite. Per fare l' economia sia di tempo che di energia elettrica, ho fatto cuocere le patate insieme al polpettone : ho sbucciato le patate, le ho tagliate a spicchi, ho aggiunto curuma, paprica, sale, pepe, olio di oliva e ho mescolato bene. Ho messo le patate attorno al polpettone infagottato e ho fatto cuocere come descritto sopra.
Una volta cotto il polpettone, lasciate intiepidire, per poter tagliarlo a fette senza disfarsi.
Viene servito sia caldo che freddo.
Una volta cotto il polpettone, lasciate intiepidire, per poter tagliarlo a fette senza disfarsi.
Viene servito sia caldo che freddo.
Καλημέρα Μαρίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντυπωσιακά όμορφο και αδιαμφισβήτητα νόστιμο το ρολό σου!
Με την ευκολία της παρασκευής που πάντα μας υπόσχεται,προβάλλει το καινούργιο του πανωφόρι και διεκδικεί μία θέση στο πάνθεον της μαγειρικής επίδειξης!
Φανταλζομαι πόσο αφράτο και ζουμερό είναι στο περιεχόμενο του!
Αλλά και η εξωτερική επίστρωση του μπέικον ,που το θωρακίζει,το κάνει πολυ εμφανίσιμο και ιδιάιτερα γευστικό!
Ωραία πρόταση !
Φιλια πολλα,πολλά!
Καλημερα Φωτεινη μου!
ΔιαγραφήΑυτο ηταν ενα απο τα πιο πετυχημενα ρολα με κιμα που εχω φιταξει, και το μπεϊκον εκτος απο προστασια δινει και ιδιαιτερη γευση, που εμας μας αρεσε ιδιατερα! Σκεφτηκα να το παρουσιασω λιγο πριν το Πασχα, ως προταση ακομη και για το πασχαλιατικο τραπεζι, γιατι υπαρχουν πολλοι που δεν συμπαθουν τα αρνακια και τα κατσικακια...
Βροχερες καλημερες!
Φιλια πολλα!
Ενα εξαιρετικο πιατο!! Πολυ εμφανισιμο, πολυ κομψο στο στησιμο του και φυσικα πεντανοστιμο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρεσει πολυ!!!
Καλημερα Μαρινα!
Καλημερα Χρυσαυγη μου!
ΔιαγραφήΧαιρομαι που σου αρεσε γιατι κι εμεις το εκτιμησαμε ιδιαιτερως!
Φιλια πολλα!
ειναι υπεροχο,εχω φτιαξει κατι παρομοιο και με εντυπωσίασε το πόσο του πάει το μπέικον....
ΑπάντησηΔιαγραφή