ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΣΩΤΕ
"Trifolati" στην ιταλική κουζίνα σημαίνει "μαγειρεμένα όπως η τρούφα", και υπονοεί σωτάρισμα με σκόρδο και μαϊντανό. Με αυτόν τον τρόπο μαγειρεύονται πρωτίστως τα μανιτάρια (συνταγή εδώ), όμως και άλλα λαχανικά, μεταξύ αυτών και οι αγκινάρες. Οι αγκινάρες σωτέ, ελεύθερη μετάφραση του carciofi trifolati, είναι ένα συνοδευτικό, πολύ αγαπητό στους ιταλούς. Απλή συνταγούλα, που αναδεινκνύει όλη την γεύση της αγκινάρας.
Μπορείτε να τις παρουσιάστετε ως ορεκτικό, συνοδευτικό ή ως ζεστή σαλάτα.
Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 3 τρυφερές αγκινάρες,
χυμό από 1/2 λεμόνι,
3 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη,
1 ποτήρι ζεστό ζωμό λαχανικών,
φρεκοτριμμένο μαύρο πιπέρι,
αλάτι
1/2 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Προετοιμασία :
Καθαρίστε τις αγκινάρες (δείτε εδώ πως). Βουτήξτε τες αμέσως σε ένα μεγάλο μπωλ με νερό και τον χυμό από το λεμόνι, ώστε να μην μαυρίσουν. Κόψτε τες κατά μήκος πρώτα στη μέση, έπειτα σε τέταρτα και κάθε τέταρτο σε 2 ή 3 φέτες.
Βάλτε το λάδι σε ένα ευρύχωρο τηγάνι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί προσθέστε το σκόρδο, σωτάρετε 1-2 λεπτά να ξανθύνει και ρίξτε μέσα τις αγκινάρες, στραγγισμένες καλά. Σωτάρετε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά. Αλατίστε πιπερώστε και σβύστε με τον ζωμό. Προσθέστε λίγο από τον μαϊντανο, σκεπάστε το τηγάνι και αφήστε να σιγοβράσουν για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσοχή δεν πρέπει να παραβράσουν! Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος, αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ζωμό, ώστε να μην στεγνώσουν τελείως. Οταν είναι έτοιμες, προσθέστε τον υπόλοιπο μαϊντανό και κατεβάστε το τηγάνι από την φωτιά. Αφήστε να σταθούν ένα τεταρτάκι να αναμειχθούν οι γεύσεις.
Σερβίρετε τις αγκινάρες σωτέ ζεστές.
Εμένα μου άρεσαν και αφού είχαν κρυώσει, παραμένουν το ίδιο γευστικές.
CARCIOFI TRIFOLATI
Un piatto semplicissimo e saporitissimo. Credo che in Grecia, nessuno abbia pensato di preparare i carciofi in questo modo...
Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 3 carciofi romaneschi,
succo da 1/2 limone,
3 cucchiai di olio extravergine di oliva,
1 spicchio d' aglio intero,
1 bicchiere di brodo vegetale caldo,
pepe macinato al mulino,
sale q.b.,
1/2 tazza di prezzemolo tritato.
Preparazione :
Mondate e pulite i carciofi (vedi qui il come). Immergete subito in un recipiente con acqua e succo di limone, per non annerire. Tagliate ogni carciofo a metà e poi a spicchi.
Versate l' olio in un tegame capiente e portate sul fornello. Appena scaldato aggiungete l' aglio e salatate per un paio di minuti per imbiondire. Aggiungete i carciofi ben scolati. Saltate per un paio di minuti. Aggiungete una manciata di prezzemolo tritato, salate, pepate e sfumate con il brodo. Abbassate il fuoco, coprite il tegame e lasciate cuocere per 10-15 minuti. I carciofi devono risultare teneri ma non spappolati! Se necessario, aggiungete qualche cucchiaio di brodo, per non risultare troppo asciutti.
Aggiungete il prezzemolo restante e ritirate dal fuoco. Lasciate riposare per un quarto d' ora, per insaporirsi.
Servite i carciofi trifolati caldi.
Secondo i miei gusti sono sempre buoni anche raffreddati.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.