ΠΑΤΣΑΒΟΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΑΣΚΑΡΠΟΝΕ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Καιρό πολύ είχα να φτιάξω πατσαβουρόπιτα. Για να πω την αλήθεια δεν είναι και από τα πολύ αγαπημένα γλυκά των αντρών μου, ο μεγάλος προτιμάει σίγουρα κάτι χωρίς κρέμα, ο μικρός κάτι χωρίς σιρόπι ... Κάποια στιγμή συγκεντρώθηκαν όμως στο ψυγείο μου διάφορα υλικά τα οποία έπρεπε να καταναλωθούν άμεσα και αν ήταν δυνατόν συνδυασμένα μεταξύ τους. Ετσι προέκυψε μια νέα πατσαβουρόπιτα! Και δεν ήταν μια πατσαβουρόπιτα ότι κι ότι, αλλά ένα απίστευτα γευστικό γλυκάκι, που έκαμψε τους όποιους ενδοιασμούς των αντρών και εξαφανίστηκε μέσα σε δυο ημέρες...
Η προηγούμενη συνταγή για πατσαβουρόπιτα που είχα παρουσιάσει στο laboratorio (εδώ), ήταν με χειροποίητο φύλλο. Αυτήν τη φορά χρησιμοποίησα έτοιμο φύλλο κρούστας, φρέσκο και όχι κατεψυγμένο, ετικέττας του αγαπημένου μου σουπερ-μάρκετ, το οποίο είναι ποιοτικό αλλά και οικονομικό. Το υλικό - έκπληξη σε αυτήν την πατσαβουρόπιτα είναι το μασκαρπόνε, το οποίο έδωσε μια ιδιαίτερα εύγευστη κρέμα.
Δόση : για 8-10 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 5 αυγά,
100 gr (1/2 φλ.) ζάχαρη καστανή demerara,
1 κ. καφέ φυσικό εκχύλισμα βανίλιας,
300 gr μασκαρπόνε,
1 σφηνάκι (30 ml) λικέρ πορτοκάλι με καφέ,
1 κ. καφέ φυσικό εκχύλισμα βανίλιας,
300 gr μασκαρπόνε,
1 σφηνάκι (30 ml) λικέρ πορτοκάλι με καφέ,
χυμό και ξύσμα από 1 μεγάλο ακέρωτο πορτοκάλι,
2 κ.γ. χημική μαγιά (ή baking powder),
1 συσκευασία (500 gr) φύλλο κρούστας,
2 κ.γ. χημική μαγιά (ή baking powder),
1 συσκευασία (500 gr) φύλλο κρούστας,
250 gr λιωμένο βούτυρο αγελάδος,
60 gr κουβερτούρα,
300 gr (1 ½φλ.) νερό,
1 κ.γ. χυμό λεμονιού,
1 κ.γ. χυμό λεμονιού,
φλούδα απο 1 πορτοκάλι ακέρωτο,
1 κομματάκι από ξυλάκι κανέλα.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε την κρέμα. Χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να αφρατέψουν. Οταν τα αυγά χτυπηθούν καλά, δεν μυρίζουν μέσα στο γλυκό. Χτυπήστε το μασκαρπόνε με τον χυμό του πορτοκαλιού, να γίνει σαν κρέμα. Προσθέστε το στο μίγμα των αυγών, μαζί με το λικέρ, το ξύσμα πορτοκαλιού και την χημική μαγιά (ή baking powder) και αναμείξτε ώστε να πάρετε ένα ομοιογενές μίγμα.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια. Μπορείτε να χρησιμοποιήστε και σταγόνες σοκολάτας.
Βουτυρώστε ένα ταψί ή πυρέξ (το δικό μου είχε διαστάσεις 40x30 εκ.). Καλύψτε τον πάτο του ταψιού με ένα φύλλο και με ένα πινέλλο αλείψτε το με βούτυρο. Απλώστε στην επιφάνεια εργασίας ένα φύλλο, αλείψτε με βούτυρο, σκορπίστε στην επιφάνεια του μερικές κουταλιές απο το μίγμα της κρέμας, λίγη σοκολάτα και λίγα κόντιτα. Σουρώστε το φύλλο σνα φυσαρμόνικα από την στενή του πλευρά, με τρόπο ώστε να μην χυθεί η κρέμα και τοποθετήστε το μέσα στο ταψί. Κάντε το ίδιο με τα υπόλοιπα υλικά. Αν σας περρισέψει βούτυρο ή κρέμα περιχύστε με αυτά την πορτοκαλόπιτα.
Ψήστε την πορτοκαλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 35-40 λετπά, μέχρι να ροδίσει ωραία.
Παράλληλα ετοιμάστε και το σιρόπι. Βάλτε όλα τα υλικά μέσα σε ένα κατσαρολάκι και αφήστε να βράσουν για 5 λεπτά. Κατεβάστε το από την φωτιά και αφήστε το να χλιαρίνει. Πριν το χρησιμοποιήσετε αφαιρέστε την φλούδα πορτοκαλιού και την κανέλα.
Μόλις βγεί η προτοκαλόπιτα από τον φούρνο περιχύστε την με το χλιαρό σιρόπι. Αφήστε την να σταθεί μια ωρίτσα, ώστε να τραβήξει το σιρόπι, πριν την δοκιμάσετε.
Διατηρείται για 4-5 ημέρες στο ψυγείο.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε την κρέμα. Χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να αφρατέψουν. Οταν τα αυγά χτυπηθούν καλά, δεν μυρίζουν μέσα στο γλυκό. Χτυπήστε το μασκαρπόνε με τον χυμό του πορτοκαλιού, να γίνει σαν κρέμα. Προσθέστε το στο μίγμα των αυγών, μαζί με το λικέρ, το ξύσμα πορτοκαλιού και την χημική μαγιά (ή baking powder) και αναμείξτε ώστε να πάρετε ένα ομοιογενές μίγμα.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια. Μπορείτε να χρησιμοποιήστε και σταγόνες σοκολάτας.
Βουτυρώστε ένα ταψί ή πυρέξ (το δικό μου είχε διαστάσεις 40x30 εκ.). Καλύψτε τον πάτο του ταψιού με ένα φύλλο και με ένα πινέλλο αλείψτε το με βούτυρο. Απλώστε στην επιφάνεια εργασίας ένα φύλλο, αλείψτε με βούτυρο, σκορπίστε στην επιφάνεια του μερικές κουταλιές απο το μίγμα της κρέμας, λίγη σοκολάτα και λίγα κόντιτα. Σουρώστε το φύλλο σνα φυσαρμόνικα από την στενή του πλευρά, με τρόπο ώστε να μην χυθεί η κρέμα και τοποθετήστε το μέσα στο ταψί. Κάντε το ίδιο με τα υπόλοιπα υλικά. Αν σας περρισέψει βούτυρο ή κρέμα περιχύστε με αυτά την πορτοκαλόπιτα.
Ψήστε την πορτοκαλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 35-40 λετπά, μέχρι να ροδίσει ωραία.
Παράλληλα ετοιμάστε και το σιρόπι. Βάλτε όλα τα υλικά μέσα σε ένα κατσαρολάκι και αφήστε να βράσουν για 5 λεπτά. Κατεβάστε το από την φωτιά και αφήστε το να χλιαρίνει. Πριν το χρησιμοποιήσετε αφαιρέστε την φλούδα πορτοκαλιού και την κανέλα.
Μόλις βγεί η προτοκαλόπιτα από τον φούρνο περιχύστε την με το χλιαρό σιρόπι. Αφήστε την να σταθεί μια ωρίτσα, ώστε να τραβήξει το σιρόπι, πριν την δοκιμάσετε.
Διατηρείται για 4-5 ημέρες στο ψυγείο.
TORTA SCIROPPATA DI PASTA FILLO CON MASCAROPONE, ARANCIA E CIOCCOLATO
Della cosidetta "torta di stracci" abbiamo già parlato qui. E un dolce tradizionale della cucina greca, dalla serie di torte di pasta fillo dolci, che di solito viene profumata con l' arancia. E facile da preparare ed è molto saporita.
L' innovazione nella ricetta che vi presento oggi, sta nell' utilizzo del mascarpone, certo un ingrediente utilizzato raramente nei dolci greci, o per precisare, viene utilizzato solo per preparare il tiramisù e anche questo non sempre (ci sono tante ricette di "tiramisù" in giro, con il Philadelphia, latte zucherato condensato, panna montata o altri ingredienti stravaganti, che certo non hanno daffare con il vero tiramisù italiano). Un tocco di golosità in più è l' aggiunta del cioccolato fondente tritato!
Dosi : per 8-10 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 5 uova
100 gr (1/2 tazza) zucchero di canna demerara,
1 cucchiaino da caffè estratto naturale di vaniglia,
100 gr (1/2 tazza) zucchero di canna demerara,
1 cucchiaino da caffè estratto naturale di vaniglia,
300 gr mascarpone,
succo e scorza grattugiata da 1 arancia grossa non trattata,
succo e scorza grattugiata da 1 arancia grossa non trattata,
1 biccherino (30 ml) di liquore all' arancia e caffè,
250 gr burro fuso,
60 gr cioccolato fondente,
100 gr (1 tazza) canditi d' arancia home made.
per lo sciroppo : 300 gr (1 1/2 tazza) zucchero semolato,
100 gr (1 tazza) canditi d' arancia home made.
per lo sciroppo : 300 gr (1 1/2 tazza) zucchero semolato,
300 gr (1 1/2 tazza) acqua,
scorza da 1 arancia non trattata,
1 cucchiaino di succo di limone,
1 cucchiaino di succo di limone,
1 pezzettino di stecca di cannella.
Preparazione :
Preparate la crema. Sbattete le uova con lo zucchero e l' estratto di vaniglia, fino a prendere una crema spumosa. Sbattete il mascarpone con il succo d' arancia. Aggiungete al composto delle uova, insieme al liquore, la scoza grattugiata dell' arancia ed il lievito. Mescolate fino a prendere un composto omogeneo.
Con un coltello affilato sminuzzate il cioccolato. Potete utilizzare anche le gocce di cioccolato.
Imburrate una teglia o pirofila (la mia 40x30 cm). Disponete nel fondo una sfoglia e spenellate con burro fuso. Sul piano del lavoro stendete una foglia di pasta fillo; spenellate con burro, distribuite qualche cucchiaio di crema e cospargete con cioccolato e canditi. Piegate la foglia dal lato stretto, in modo di racchiudere la farcitura e disponete entro la teglia. Fate lo stesso con gli ingredienti restanti. Se avanza crema o burro versate sulla torta.
Fate cuocere a forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 35-40 minuti, fino a dorare.
Nello stesso tempo preparate lo sciroppo. Mettete tutti gli ingredienti entro una casseruola e fate cuocere per 5 minuti. Ritirate dal fuoco e lasciate intiepidire. Eliminate la scorza ed il pezzetino di cannella.
Appena sfornata la torta irrorate con lo sciroppo tiepido. Lasciate riposare per un' oretta.
Si conserva per 4-5 giorni nel frigo.
Preparazione :
Preparate la crema. Sbattete le uova con lo zucchero e l' estratto di vaniglia, fino a prendere una crema spumosa. Sbattete il mascarpone con il succo d' arancia. Aggiungete al composto delle uova, insieme al liquore, la scoza grattugiata dell' arancia ed il lievito. Mescolate fino a prendere un composto omogeneo.
Con un coltello affilato sminuzzate il cioccolato. Potete utilizzare anche le gocce di cioccolato.
Imburrate una teglia o pirofila (la mia 40x30 cm). Disponete nel fondo una sfoglia e spenellate con burro fuso. Sul piano del lavoro stendete una foglia di pasta fillo; spenellate con burro, distribuite qualche cucchiaio di crema e cospargete con cioccolato e canditi. Piegate la foglia dal lato stretto, in modo di racchiudere la farcitura e disponete entro la teglia. Fate lo stesso con gli ingredienti restanti. Se avanza crema o burro versate sulla torta.
Fate cuocere a forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 35-40 minuti, fino a dorare.
Nello stesso tempo preparate lo sciroppo. Mettete tutti gli ingredienti entro una casseruola e fate cuocere per 5 minuti. Ritirate dal fuoco e lasciate intiepidire. Eliminate la scorza ed il pezzetino di cannella.
Appena sfornata la torta irrorate con lo sciroppo tiepido. Lasciate riposare per un' oretta.
Si conserva per 4-5 giorni nel frigo.
Marina, troppe golosità, troppe! Anche questa torta è da acquolina in bocca! Sempre brava e sempre all'opera, buona settimana, cara!
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie cara! Eh, si la cucina è il mio svago!
ΔιαγραφήBacione!
Τρελαίνομαι για πατσαβουρόπιτα και αυτή είναι σίγουρα η πιο πρωτότυπη που έχω δει!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Αγγελικη!
ΔιαγραφήΓειά σου Μαρίνα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πατσαβουρόπιτά σου (κρίμα δηλαδή το όνομα γιατί παραπέμπει σε πατσαβούρα.. χαχαχαχα) είναι φανταστική, με πλούσια και διαλεχτά υλικά, κι ας λες ότι ήθελες απλά να κάνεις μια εκαθάριση στο ψυγείο σου!
Οι κοντινές φωτογραφίες σου είναι ξελιγωτικές!!
Υπέροχη!
Οντως Χρυσαυγη μου, οταν ακους πατσαβουροπιτα δεν σε προδιεθετει ... Ειδες τελικα μαγικο το ψυγειο μου, κοντιτα, σοκολατα και αυγουλακια εχω παντα προμηθειες, τα φυλλα τα ειχα αγορασει για να κανω σαραγλι, το μασκαρπονε για μια κρεμα, τελικα τιποτε απο τα δυο δεν εγινε και βγηκε μια πατσαβουροπιτα - εκπληξη!
ΔιαγραφήΦιλια πολλα!
Και είναι μια ώρα δύσκολη, ετούτη Μαρίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓευστικότατη μοιάζει.
Χαχαχα ... Πηνελοπη μου εγω παντως οταν βλεπω γλυκο, ολες οι ωρες δυσκολες ειναι!
ΔιαγραφήΦιλια πολλα!
Υπέροχη η πατσαβουρόπιτα και η φώτο σου Μαρίνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ μου άρεσαν τα υλικά που χρησιμοποίησες, πρωτότυπα και πεντανόστιμα.
Φιλιά
Ευχαριστω Μινα μου!
ΔιαγραφήΦιλια πολλα!