4

TARTE TATIN ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ // TARTE TATIN AI POMODORINI


TARTE TATIN ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ

Η tarte tatin (τάρτ τατέν) είναι ένα φημισμένο γλυκό της γαλλικής κουζίνας, που παρασκευάζεται με σφολιάτα και φρούτα (συνήθως μήλα) καραμελλωμένα σε ζάχαρη και βούτυρο.
Τι σχέση όμως μπορεί να έχει μια γλυκειά τάρτα με τις ντομάτες? Η ιδέα ανήκει στον Luca Montersino και την εντόπισα στο πιό προσφατο βιβλίο του, το Le mie torte salate (οι αλμυρές μου τούρτες) και βέβαια ο πειρασμός να την δοκιμάσω ήταν από την πρώτη στιγμή μεγάλος, καθώς οι ντομάτες είναι από τα αγαπημένα μου κηπευτικά.
Είχα πεί ότι θα περιμένω μέχρι το καλοκαίρι, όταν οι ντομάτες είναι στην εποχή τους. Επειτα, μία μέρα έφτασε στην πόρτα μου ένα λαχταριστό πακέτο, γεμάτο με διάφορα είδη ντομάτες Lucia. Οι ντομάτες Lucia καλλιεργούνται στην γειτονιά μας, στην Αλεξάνδρεια Ημαθιας, σε υδροπονική καλλιέργεια, μέσα στο σύγχρονο θεμοκήπιο της Agritex, το οποίο έχει έκταση 100 στρέμματα! Ειναι λαχταριστές, κατακόκκινες ντομάτες με το κλαδάκι τους, το μυστικό για να διτηρούνται φρέσκιες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ζουμερές και ζαχαρωμένες. Είναι η απόλυτη επιλογή μου για ντομάτα τον χειμώνα, εδώ και 2-3 χρόνια που τις ανακάλυψα στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Αλλά η Lucia έχει και ντοματίνια! Η μεγάλη μου αγάπη! Κατακόκκινα, σφιχτά, σωστά ωριμασμένα στο κλαδάκι τους και αυτά. Εχει όμως και ακόμη δυο είδη νοτματάκια, τα οποία δεν τα γνώριζα : μακρόστενα, τα λεγόμενα βελανίδια, και πολύχρωμα, που τα ονομάζει snack και είναι συσκευασμένα σε ποτηράκια. Φανταστικά για να νοστιμίσουν και να διακοσμήσουν τις σαλάτες σας, αλλά τρώγονται και έτσι όπως είναι σαν σνακ (πότε αδειάζει το ποτηράκι, ούτε που το καταλαβαίνεις, είναι αυτό που λένε οι ιταλοί : το ένα τραβάει το άλλο...). Περισσότερα για την Lucia εδώ.
Αλλά άς περάσουμε στην συνταγή μας. Ο Montersino δημιούργησε μια εξαιρετική τάρτα με καραμελλωμένες ντομάτες. Η ιδέα είναι πολύ απλή όσο και πρωτότυπη. Βέβαια ο Montersino στην συνταγή του χρησιμοποιεί χειροποίητη σφολιάτα, με δικιά του συνταγή που περιέχει και κρέμα γάλακτος. Η αλήθεια είναι ότι ήθελα πολύ να δοκιμάσω αυτήν την σφολιάτα, αλλά ο χρόνος μου είναι ιδιαίτερα περιορισμένος τον τελευταίο καιρό και δύσκολα πλέον καταπιάνομαι με πολύπλοκες και χρονοβόρες συνταγές. Ετσι χρησιμοποίησα έτοιμη σφολιάτα του εμπορίου. Επίσης έκανα και μία "ζαβολιά". Οι ντομάτες στην τάρτα πρέπει να είναι αποφλοιωμένες, αλλά αυτό βέβαια με τα ντοματίνια είναι λίγο πιό δύσκολο. Ετσι έψησα πρώτα την τάρτα και έπειτα αφαίρεσα την φλούδα απο τα ντοματίνια.
Η γεύση της τάρτας ήταν μια έκπληξη! Η γλυκύτητα της καραμέλλας αντιρροπεί την οξύτητα της ντομάτας και το αποτέλεσμα είναι μία νέα γευστική εμπειρία! Την λάτρεψα από την πρώτη μπουκιά. Δεν σας λέω βέβαια για το πόσο εντυπωσιακή είναι στο τραπέζι, αυτό το βλέπετε από τις φωτογραφίες...

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 75 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                2 κ.σ. βούτυρο,
                600 gr περίπου ντοματίνια,
                θυμάρι,
                αλάτι,
                φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
                2 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                1 φύλλο σφολιάτας (περίπου 350 gr).
Προετοιμασία :
Αφαιρέστε τα κοτσάνια από τα ντοματίνια, πλύντε τα, κόψτε τα στα δύο και πιέστε τα για να αφαιρέσετε τους σπόπους (τους σπόρους από τις ντομάτες κανονικά πρέπει να τους αφαιρούμε, γιατί αλλοιώνουν την γεύση). Πασπαλίστε τα με αλάτι, βάλτε τα μέσα σε ένα τρυπητό και αφήστε τα μισή ωρίτσα να στραγγίσουν. Επειτα βάλτε τα μέσα σε ένα σκεύος, πασπαλίστε τα με το θυμάρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, προσθέστε το ελαιόλαδο και αναμείξτε.
Ετοιμάστε την καραμέλλα με την ξηρή μέθοδο. Βάλτε 2 κ.σ. ζάχαρη μέσα σε ένα τηγάνι και βάλτε το σην φωτιά. Μόλις η ζάχαρη αρχίσει να λιώνει, προσθέστε και την υπόλοιπη και αφήστε την να πάρει καστανό χρώμα. Μην ανακατέψετε την ζάχαρη, απλά γυρίστε το τηγάνι, ώστε να λιώσει όλη και να καραμελλώσει ομοιόμορφα.
Στο εν τω μεταξύ ζέστανετε ένα ταψάκι με διαστάσεις 20x25 εκ. Ρίξτε μέσα στην καραμέλλα και γυρίστε το ώστε να διασκορπιστεί ομοιόμορφα. Την καραμέλλα πάντα την χειριζόμαστε με προσοχή, να μην καούμε! Αφήστε την να κρυώσει και σκορπίστε επάνω της το βούτυρο σε κομματάκια. Τοποθετείστε τις ντομάτες με την φλούδα προς τα κάτω και συμμετρικά, σχηματίζοντας ένα ωραίο σχέδιο.
Κόψτε το φύλλο της σφολιάτας σε δύο κομμάτια σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από το ταψάκι. Εφαρμόστε πρώτα το ένα κομμάτι επάνω στις ντομάτες και πιέστε το ελαφρά, ωστε να τις σταθεροποιήσει. Αλείψτε το φύλλο με λίγο χτυπημένο αυγό και καλύψτε με το δεύτερο κομμάτι σφολιάτας.
Ψήστε την τάρτα σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στις αντιστάσεις,για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Βγάλτε την τάρτα από τον φούρνο και αφήστε την να χλιαρίνει.
Αναποδογυρίστε την με προσοχή επάνω σε μία πιατέλα σερβιρίσματος. Με μία λαβίδα και προσεκτικά αφαιρέστε την φλούδα από τα ντοματίνια.
Σερβίρετε την τάρτα αμέσως.
Είναι πολύ ωραία ως ορεκτικό, συνοδευτικό για απεριτίφ ίσως και επιδόρπιο!



TARTE TATIN AI POMODORINI

Vorrei preparare tutte le ricette che propone Luca Montersino nel suo ultimo libro Le mie torte salate! Il vero è che nell' ultimo periodo sono indaffarata parecchio in farmacia e non ho il tempo di cucinare qualcosa di complicato, come lo sono appunto le torte di Montersino... Ma un giorno è arrivato un pacco dalla ditta Lucia, coltivatori di pomodori in serra con il metodo acquaponico. Belle, sode, succose, erano proprio un invito a festa! Il primo pensiero è stata la tarte tatin ai pomodori di Montersino, e mi sono messa subito all' opera...
Sempre per mancanza di tempo non ho preparato la pasta sfoglia alla panna di Montersino e ho utilizzato la pasta sfoglia già pronta. Siccome ho utilizzato dei pomodorini ho saltato anche il passo di sbucciare i pomodori; li ho messi con la buccia, ma l' ho eliminata dopo cottura. 
La torta è buonissima! La dolcezza del caramello al burro si abbina divinamente con l' asprezza dei pomodori, veramente non me l' aspettavo che questa torta tanto semplice, risulterebbe tanto saporita!

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 75 gr di zucchero semolato,
                             2 cucchiai di burro,
                             600 gr ca. di pomodorini di vari colori,
                             timo,
                             sale,
                             pepe nero macinato al momento,
                             2 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                             mezza confezione di pasta sfoglia già pronta (350 gr ca.).
Preparazione :
Eliminate i piccioli dai pomodorini, lavateli, tagliate in due e spremete per eliminare i semi. Cospargete di sale, ponete entro un colapasta e lasciare espellere l' acqua di vegetazione, per mezz' oretta ca. Ponete entro un recipiente, cospargete di timo e pepe macinato, irrorate con l' olio e mescolate.
Caramellate lo zucchero a secco.
Nel frattempo scaldate una teglia di dimensioni 20x25 cm. Versate il caramello e lasciate raffreddare. Distribuite sul caramello il burro a pezzetti. Disponete i pomodori con la buccia verso il basso. Tagliate la sfoglia in due pezzi, leggermente più grandi dalle dimensioni della teglia. Coprite i pomodori con l' una sfoglia, spenellate con poco uovo sbattuto e disponete sopra anche la seconda.
Infornate in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, e lasciate cuocere per 35 minuti ca., fino a dorare.
Sfornate e lasciate intiepidire. Sformate su un vassoio da portata. Con una pinza eliminate la buccia dei pomodorini.
Servite la tarte tatin di pomodori subito.
E buona come antipasto, per accompagnare l' aperitivo o perfino come dessert!


4 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρίνα μου!! Πωπωωωω!!! Την λάτρεψα την τάρτα σου και με τα δίχρωμα ντοματίνια έγινε τέλεια!! Φαντάζομαι τη γεύση της με την καραμέλα ...προσωπικά την κάνω πιο απλά πασπαλίζοντάς της με ζάχαρη αλλά έτσι πρέπει να είναι πολύ καλύτερη!! Θα την δοκιμάσω λίαν συντόμως!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Κικη μου! Η γευση αυτης της ταρτας ηταν μια εκπληξη, δεν μπορουσα να φανταστω οτι η καραμελλα θα εδενε γευστικα τοσο ωραια με την ντοματα! Αλλα και τα συγκεκριμενα ντοματινια ηταν υπεροχα, ωριμα χωρις να ειναι ομως νερουλιασμενα, και με ωραια γευση.
      Καλο Σ/Κ!

      Διαγραφή
  2. Μιλάμε για πολύ ΧΡΩΜΑ, τούτη την πρώτη (επίσημα πλέον) πρώτη ημέρα της Άνοιξης, Μαρίνα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σκέτη ομορφιά η τάρτα σου Μαρίνα μου! Και είμαι σίγουρη πως δεν υστερεί και σε νοστιμιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.