16

ΖΟΥΜΕΡΟ ΚΕΪΚ ΜΕ ΜΠΑΝΑΝΑ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ // PLUM CAKE ALLE BANANE


ΖΟΥΜΕΡΟ ΚΕΪΚ ΜΕ ΜΠΑΝΑΝΑ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Ενα υπέροχο αφράτο και ζουμερό κέϊκ με μπανάνα και σοκολάτα, κατάλληλο για όλες τις ώρες της ημέρας.
Η συνταγή είναι του Luca Montersino, από το βιβλίο του Peccati al cioccolato. Η συνταγή του Montersino μου φάνηκε με την πρώτη ματιά απλή και περίμενα ότι δεν θα είχα εκπλήξεις.... Ελα όμως που κάτι δεν πήγαινε καλά με τους χρόνους ψησίματος! Το κέϊκ δεν υπάρχει καμμία περίπτωση να ψηθεί βάζοντας το για 15 λεπτά στους 160°C και ακόμη 15 λεπτά στους 130°C! Ούτε όμως μπορεί να βγεί σχεδόν άσπρο στο εσωτερικό και ανοιχτόχρωμο στο εξωτερικό, εκτός και αν χρησιμοποίησε κάποιο άλλο είδος φούρνου και όχι τον κλασσικό με τις αντιστάσεις και δεν το αναφέρει...Την πρώτη φορά ακολούθησα τις οδηγίες και στην μισή ώρα ήταν ακόμη ρευστό, οπότε αύξησα βέβαια την θερμοκρασία και τελικά ψήθηκε όπως ψήθηκε. Την δεύτερη φορά δοκίμασα να από την αρχή στους 180°C, όπως κάνουμε συνήθως με τα κέϊκ, ψήθηκε μέν αλλά και πάλι δεν μου άρεσε. Την τρίτη φορά δοκίμασα να ξεκινήσω από τους 200°C και έπειτα να μειώσω, όπως πρότεινε και ο σεφ στην συνταγή του; το αποτέλεσμα ήταν σίγουρα το καλύτερο και σας το παρουσιάζω.
Πολύ νόσιμο κεκάκι για πρωϊνό ή για τον απογευματινό καφέ. Αφράτο, μαλακό και με υγρή υφή. Παρ' όλο που δεν είμαι και πολύ φαν της μπανάνας, το αγάπησα!
Σας δίνω τις δόσεις για ένα κεϊκ, ο Montersino στην συνταγή του δίνει ακριβώς τις διπλάσιες ποσότητες, ακολουθήστε την συμβουλή του, ένα δεν είναι ποτέ αρκετό!

Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 250 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                120 gr αυγά ολόκληρα (3 μικρά),
                250 gr μπανάνες καθαρισμένες (3 μέτριες),
                27 gr γάλα φρέσκο πλήρες,
                60  gr σπορέλαιο (ηλιέλαιο),
                250 gr αλεύρι γοχ.,
                2 gr χημική μαγιά (ή baking powder),
                14 gr σόδα φαγητού,
                7 gr αλάτι,
                85 gr κουβερτούρα 50% σε κακάο.
Προετοιμασία :
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σταγόνες σοκολάτας, όπως άλλωστε προτείνει και ο Montersino στην συνταγή του.
Περάστε τις μπανάνες από το multi, πατήστε 2-3 φορές στιγμιαία την διακόπτη ώστε να μην τις κάνετε τελείως αλοιφή. Βάλτε τον πολτό στον κάδο του μίξερ, προσθέστε τα αυγά, την ζάχαρη, το λάδι και το αλάτι και αναμείξτε να ομογενοποιηθεί. Προσθέστε το αλεύρι, κοσκινισμένο μαζί με το baking, την σόδα και το αλάτι και αναμείξτε. Προσθέστε τέλος την κουβερτούρα και αναμείξτε.
Αλείψτε με λάδι και πασπαλίστε με λίγο αλεύρι μια μακρόστενη φόρμα για κεϊκ. Ρίξτε μέσα το μίγμα και ισιώστε την επιφάνεια του.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις. Μετά απο 15 λεπτά κατεβάστε την θερμοκρασία στους 170°C και ψήστε για ακόμη 35 λεπτά. Κάντε το τέστ με την οδοντογλυφίδα.
Βγάλτε το κέϊκ και αφήστε το να κρυώσει.


PLUM CAKE ALLE BANANE

Buonissimo e sofficissimo plum cake alle banane e cioccolato, ancora una ricetta di Luca Montersino dal suo libro Peccati al cioccolato.
La ricetta di Montersino è semplice e pensavo che non avevo riscontrato difficoltà a realizzarlo .... E stato così fino al momento che ho infornato ... 30 minuti dopo ho rivelato che qualcosa semplicemente non andava coi tempi di cottura riferiti nel libro..  Con 15 minuti a 160°C più 15 minuti a 130°C il plum cake risultava una bella zuppetta di banane e cioccolato .... I tempi di cottura erano decisamente sbagliati, o sbagliate le temperature o tutti e due o non era precisato il tipo di forno utilizzato. Il fatto è che anche altri avevano affrontato lo stesso problema, come ho letto poi tra i commenti al sito di Alice. La seconda volta che ho tentato a prepararlo l' ho fatto cuocere come una normale torta, cioè a 180°C; è stato cotto bene ma non mi è piaciuto tanto il risultato. Infine, la terza volta ho cominciato con il forno motlo caldo e poi ho abbassato la temperatura, come indicato anche nella ricetta. Questa volta il risultato era soddisfacente e ve lo presento. Solo che il colore del plum cake è venuto più scuro e la crosta più dorata.
Anche se non mi annovero proprio tra quelli che vanno pazzi per le banane al cioccolato, questo plum cake mi è piaciuto un sacco! E saporitissimo, sofficissimo, umido dentro. 
Ho dimezzato le dosi di Montersino, ma meglio seguire la proposta del maestro, siccome uno solo finische subito!

Dosi : per 6 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 250 gr di zucchero semolato
                            120 gr di uova intere
                            250 gr di banane sbucciate (3 banane medie)
                            27 gr di latte intero
                            60 gr di olio di semi di girasole
                            250 gr di farina 180W
                            2 gr di leivito chimico autoprodotto
                            14gr di bicarbonato
                            7 gr di sale
                           85 gr di cioccolato fondente a 50% cacao.
Preparazione : 
Con un coltello affilato tritate il cioccolato fondente. In alternativa potete utilizzare gocce di cioccolato, come dall' altro propone Montersino.
Tagliate le banane a pezzi, versate nella bacinella della planetaria e cominciate a lavorare. Aggiungete le uova, lo zucchero, l' olio ed il sale e mescolate. Unite la farina settacciata con il lievito ed il bicarbonato e lavorate fino ad ottenere un composto omgeneo. Aggiungete infine il ciccolato tritato o le gocce di cioccolato e mescolate. 
Spenellate d' olio ed infarinate uno stampo da plum cake. Versateci il  composto e livellate.
Infornate in forno preriscaldato a 200°C, modalità statico. Trascorsi i primi 15 minuti, abbassate la temperatura a 170°C e lasciate cuocere per ca. 35 minuti ancora. Fate la prova stecchino.
Sfornate e lasciate raffreddare prima di sformare.


16 σχόλια:

  1. Καλημέρα. Μου αρέσει πολύ το blog σου γιατί συνδυάζει το ελληνικό με το ιταλικό στοιχείο. Εάν θέλεις ρίξε μια ματιά και στο δικό μου (www.neanikon.gr) που μόλις ξεκίνησα. Auguri al tuo meraviglioso blog che unisce il mondo greco & italiano! Άρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα!
      Ευχαριστω για τα καλα σου λογια, θα σε επισκευτω συντομα!

      Διαγραφή
  2. Τελικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μερικοί chef χρειάζονται αποκρυπτογράφηση....στην πραγματοποίηση των συνταγών τους.
    Το πόσο μου αρέσουν οι συνταγές του συμπαθούς ζαχαροπλάστη δεν λέγεται,αλλά είναι απαραίτητες λίγες γνώσεις μαθηματικών,λίγο η μαντική ικανότητα να παίζει,λίγο η τύχη και πολυ η προσευχή.....
    Ομολογουμένως πρόκειται για μία ακόμα υπέροχη πρόταση!Αδιαμφισβήτητη η νοστιμιά,αμφιλεγόμενη η επιτυχία για κάποιον αρχάριο.
    Ευτυχώς που έχουμε εσένα Μαρίνα μου και ως σύγχρονη ´´ αποκτυπτογραφίστριια της ζαχαροπλαστικής γλωσσολογίας,μας σερβίρεις στην κυριολεξία,έτοιμη τη συνταγή!
    Υπέροχο κέικ,που χρειάστηκε τρεις απόπειρες για να αποδώσει τη μέγιστη γεύση του!!
    Συγχαρητήρια ΚΑΙ για την υπομονή σου φίλη μου!
    Πολλά,πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Φωτεινη μου!
      Ειναι εκνευριστικο αυτο που συμβαινει δυστυχως πολλες φορες με τις συνταγες που βρισκουμε στα διαφορα βιβλια ... Ο Montersino βεβαια δεν καθεται να γραψει μονος του τι συνταγες στα βιβλια του, γνωριζω οτι καποιος αλλος αναλαμβανει πρωτα απ' ολα να τις καταγραψει και επειτα να τις γραψει στο χαρτι... Τωρα γιατι οι δοσεις ειναι συνηθως οι διπλασιες απο τις κανονικες, δεν το καταλαβα ποτε! Να πω οτι απευθυνεται σε επαγγελματιες, να το καταλαβω.. Αλλα ενα βιβλιο με τοσο προσεγμενες φωτογραφιες και πολυτελες χαρτι, μαλλον στο ευρυ κοινο απευθυνεται ... Εγω παλι εχω μια παραξενια, οταν αγοραζω ενα βιβλιο μαγειρικης, το αγοραζω για τις συνταγες του και οχι για τις φωτογραφιες ή το εξωφυλλο του! Ετσι, θελω οι συνταγες που εχει μεσα να αξιζουν, να μου μαθουν κατι καινουργιο, να μου δωσουν καινουργιες ιδεες, να βγαινουν και να ειναι κατανοητα γραμμενες ... αλλα σε μια εποχη που ο εντυπωσιασμος κυριαρχει μαλλον ζηταω πολλα... Παντως για να πουμε και του στραβου το δικιο, οι συνταγες του Montersino ειναι καλες, πολυ καλες, και κινουνται σε ενα αλλο επιπεδο μαγειρικης τεχνης. Ο ιδιος ο Montersino εκτος απο καλος τεχνιτης ειναι και καλος δασκαλος και παρακολουθωντας τον μεσα απο τα βιντεο του, εχω μαθει τα απειρα πραγματα γυρω απο την ζαχαροπλαστικη...
      Παρεπιπτοντως το κεκακι ειναι πολυ καλο, απο αυτα που ετσι και εκοψες την μια του ακρη, δεν μπορεις να σταματησεις στις 2-3 φετες...
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  3. Τα ζουμερά κέικς έχουν την δικιά τους "γοητεία" και το δικό σου δείχνει σούπερ νόστιμο Μαρίνα μου!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Ελενα μου!
      Τα κεϊκ με πολτο φρουτων ή λαχανικων δεν ειναι ποτε στεγνα και σιγουρα εχουν την δικια τους νοστιμη ιδιαιτεροτητα...
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  4. Ένα ίσον κανένα, λένε. Τα κέικ μπανάνας χωρίς να είναι κατί το συγκλονιστικό είναι ιδανικά για τσίμπημα με τον καφέ ή το στο πρωινό και ενώ κανείς δεν τρελαίνεται συνήθως όλοι θα φάνε και ένα κομματάκι. Και έιναι ο ιδανικότερος τρόπος να αξιωποιηθούν οι μπανάνες που μας έχουν ξεμείνει. Εν τω μεταξύ διάβασα στον τίτλο Plum Cake και νόμισα ότι έβαλες και δαμάσκηνα και ψάχνω μια ώρα να δω που είναι στα υλικά..... (είμαι του αγγλικού εγώ τι να κάνω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τανια μου εχει δικιο που μπερδευτηκες, γιατι αυτο ειναι ουσιαστικα ενα ιταλικο plum cake, και οι ιταλοι οταν λενε plum cake εννοουν ενα κεϊκ αφρατο, με υφη παρομοια με το παντεσπανι, που συνηθως περιεχει ξερά φρούτα και ψηνεται σε μακροστενη φορμα - καμμια σχεση δηλαδη με τα δαμασκηνα! Απο που τους κολλησε και το λενε ετσι, δεν το καταλαβα ακριβως, ακομη και τα αλμυρα κεϊκ με παρομοια χαρακτηριστικα τα λενε plum cake..

      Διαγραφή
  5. Παρόλα τη κούραση μου αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να μη σχολιάσω το κέικ σου! Άσε που το θέλω σαν τρελή για τον αυριανό μου καφέ! Καλό βράδυ κοριτσάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τωρα που το σκεφτομαι κι εγω, θα το ξαναφτιαξω πολυ συντομα...
      Φιλια!

      Διαγραφή
  6. Φοβερό το κέικ σου και πολύ λαχταριστό με το συνδυασμό που διάλεξες Μαρίνα μου!!!!
    Φιλιά καλημέρας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όσες τρικλοποδιές κι αν μας βάζουν οι "καλικάντζαροι" των recipes εμείς δεν το βάζουμε κάτω :)
    Μπράβο Μαρίνα μου για την επιμονή και το τελικό αποτέλεσμα!!!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιωργο μου, αν δεν εμπιστευομουν το τελικο αποτελεσμα των συνταγων του Montersino δεν θα καθομουν να ασχοληθω μαζι του, καθως πολλες φορες θελει αποκρυπτογραφηση...
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.