14

ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ // SUGO DI POMODORO PER LA PIZZA


ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ
 
Το μυστικό για μια νόστιμη και απολαυστική πίτσα είναι τα λίγα και καλά υλικά. Ισως το πιό βασικό απο αυτά είναι η σάλτσα ντομάτας. Τώρα που είναι η εποχή για να φτιάξουμε την σάλτσα ή τον πελτέ ντομάτας για τον χειμώνα, γιατί να μην φτιάξουμε και μια νόστιμη σάλτσα για πίτσα με φρέσκα και διαλεγμένα υλικά?
Ευκολη, πολυδοκιμασμένη και απόλυτα πετυχημένη συνταγή για να παρασκευάσετε πίτσα, σύμφωνα με την παραδοσιακή ιταλική συνταγή για την ζύμη, θα βρείτε εδω.

Δόση : 2,5 Lt περίπου
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 6 Κg ντομάτες,
                3-4 σκελίδες σκόρδο,
                6 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο εξτρα,
                10 φύλλα απο πλατύφυλλο βασιλικό,
                1 κ.γ. γεμάτο ρίγανη ξερή τριμμένη, 
                1 κ.σ. πάστα κόκκινης πιπεριάς*,
                1 κ.γ. κοφτό πιπέρι,
                2 κ.γ. αλάτι.
Προετοιμασία :
Διαλέξτε ντομάτες ώριμες και σαρκώδεις. Οι πιο κατάλληλες για σάλτσα είναι αυτές της ποικιλίας Ρόμα, που αυτην την εποχή θα βρείτε σε αφθονία.
Ξεφλουδίστε τες, βουτώντας τες για λίγα λεπτά πρώτα σε βραστό και αμέσως μετά σε κρύο νερό, αφού τις χαράξετε λίγο σταυρωτά στην βάση τους. Αφαιρέστε το κοτσάνι και τους σπόρους. Βάλτε τες σε ενα σουρωτήρι και αφήστε τες για μια ωρίτσα τουλάχιστον, να στραγγίσουν όσο το δυνατόν απο τα υγρά τους. Το ζουμάκι που θα μαζευτεί δεν το πετάμε, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε κάποιο φαγάκι με σάλτσα. Πολτοποιήστε τες στο μούλτι. Απο τα 6 κιλά ντομάτες θα πάρετε περίπου 3 λίτρα πούλπα ντομάτας.
Περάστε το σκόρδο απο την πρέσσα. Βάλτε το λάδι σε μία ευρύχωρη κατσαρόλα και σωτάρετε πολύ ελαφρά το σκόρδο. Προσθέστε τον πολτό απο τις ντομάτες, την πάστα πιπεριάς, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήστε να σιγοβράσει για ενα τεταρτάκι περίπου, μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα. Μην ξεχνάτε οτι η σάλτσα για την πίτσα δεν πρέπει να περιέχει πολύ νερό, για μπορέσουμε να απολαύσουμε μια ωραία ξεροψημένη πίτσα. Προσοχή με την σάλτσα όταν βράζει, γιατί πιτσιλάει άσχημα!
Λίγο πρίν κατεβάσετε την κατσαρόλα απο την φωτιά, προσθέστε τα φύλλα του βασιλικού ψιλοκομμένα και την ρίγανη.
Οσο η σάλτσα είναι ακόμη καυτή, γεμίστε τα βαζάκια που έχετε φροντίσει προηγουμένως να αποστειρώσετε (δείτε εδω το πως). Σφραγείστε αμέσως τα καπάκια, αναποδογυρίστε τα βαζάκια και αφήστε τα να κρυώσουν αναποδογυρισμένα. Χρησιμοποιήστε κατά προτίμηση μικρά βαζάκια, γιατί όταν ανοιχτούν, καλό είναι να καταναλωθούν μέσα σε λίγες ημέρες. Ενας αλλος τρόπος για κονσερβοποίηση είναι να ανάψετε τον φούρνο στους 150°C, να βάλετε μέσα τα βαζάκια, να σβύσετε τον φούρνο και να τα αφήσετε μέσα μέχρι να κρυώσει.
Η σάλτσα διατηρείται για αρκετούς μήνες (την έχουμε δοκιμάσει και μετά απο 2 χρόνια και ηταν ακόμη άψογη!) σε μέρος κατά προτίμηση σκοτεινό και δροσερό. Οταν ανοιχτεί, διατηρείται στο ψυγείο και καλό είναι να καταναλωθεί σύντομα.
 
* εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 γεμάτη κ.σ. πάπρικα γλυκειά
 


SUGO DI POMODORO PER LA PIZZA
 
Indispensabile ingrediente per preparare una pizza saporita, il sugo al pomodoro, meglio prepararlo a casa, anzi che utilizzare quello già pronto. 
In questo periodo, che si prepara le conserve di passata e di concentrato di pomodoro per l' inverno, perchè non preparare anche un buono sugo per averlo a disposizione durante tutto l' arco dell' anno, per insaporire le nostre pizze, assiduamente fatte a casa!
Una ricetta molto riuscita, per preparare l' impasto per la pizza, troverete qui.

Dosi : 2,5 Lt ca.
Difficoltà : facile
Ingredienti : 6 kg di pomodori,
                             3 spicchi d' aglio,
                             6 cucchiai di olio di oliva extravergine,
                             10 foglie di basilico a foglie larghe,
                             1 cucchiaino colmo di origano essiccato tritato, 
                             1 cucchiaio di pasta di peperoni rossi,
                             1 cucchiaino raso di pepe macinato,
                             2 cucchiaini di sale fino.
Preparazione :
Scegliete dei pomodori maturi e carnosi, adatti per preparare la salsa. Ho utlizzato la varietà Roma, che è proprio di stagione ed è molto diffusa in Grecia per la preparazione di salsa e passata. Se fossi in Italia avrei utilizzato sicuramente pachino o san marzano.
Incidete a croce i pomodori alla loro base e poi spellateli immergendoli per pochi minuti prima in acqua bollente e subito dopo in acqua fredda. Eliminate picciolo e semini e ponete in un colapasta. Lasciate riposare per un' oretta, per espellere l' acqua di vegetazione. I sughetto raccolto non viene buttato, potete aggiungerlo in qualche ricetta contenente la salsa di pomodoro. Passate i pomodori dal passaverdura o frullate nel tritatutto.
Passate l' aglio dallo spremiaglio. Versate l' olio in una pentola capiente, aggiungete l' aglio schiacciato e portate sul fuoco. Fatte appena appassire l' aglio e aggungete la polpa di pomodoro, il sale, la pasta di peperoni, e il pepe macinato. Lasciate cuocere a fuoco moderato per ca.un quarto d' ora, per rapprendersi. Attenzione perchè la salsa quando bolle schizza pericolosamente!
Poco prima di ritirare dal fuoco, aggiungete il basicilo tritato e l' origano  e mescolate per disperdere nella salsa.
Prima che la salsa si raffredda, riempite dei barattoli precedentemente sterilizzati. Tappate subito, capovolgete e lasciateli raffreddare capovolti. Ho utilizzato dei barattoli piuttosto piccoli, perchè una volta aperti, la salsa deve essere poi consumata in breve tempo. 
Un' altro metodo per preparare le conserve, è di riscaldare il forno a 150°C, mettere dentro i barattoli, chiudere la porta, spegnere il forno e poi lasciarli fino che si raffredda completamente.
Il sugo viene conservato per parecchi mesi in luogo fresco e buio. Una volta aperto ogni barattolo, meglio consrvarlo poi nel frigo e consumarlo entro un paio di giorni.


14 σχόλια:

  1. Kαλημέρα Μαρίνα μου,
    πράγματι,ένα από τα μυστικά μιας πετυχημένης πίτσας είναι και η εύγευστη σάλτσα.Γνωρίζω πολύ κόσμο που βάζει ωμή την σάλτσα ή τριμμένη ντομάτα και μάταια προσπαθώ να τους πείσω ότι η σωστή προετοιμασία της σάλτσας για την πίτσα, προσθέτει πολλούς πόντους στη γεύση της!
    Πολύ ωραία η ιδέα της παρασκευής της σε ικανοποιητικές ποσότητες!Όταν είναι έτοιμη η βάση της πίτσας,το επόμενο και σημαντικό στάδιο είναι και η σάλτσα.Έτσι ο χρόνος προετοιμασίας μιας πίτσας ελαχιστοποιείται σημαντικά,με αποτέλεσμα γρήγορα και προ παντός νόστιμα ,να απολαμβάνουμε αυτό το υπέροχο έδεσμα!
    Καλό Σαββατοκύριακο!!!!Φιλιά πολλά,πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πιτσα θελει απλα υλικα αλλα ποιοτικα. Τι καλυτερο απο μια σαλτσα με διαλεγμενα υλικα, αρωματικη και με την σωστη πυκνοτητα... Η μιση δουλεια για την πιτσα ηδη εχει γινει! Φετος επικεντρωθηκα στην προετοιμασια της σαλτσας για την πιτσα, καθως τα Σαββατοβραδα πολυ συχνα απολαμβανουμε μια μοσχομυριστη και φρεσκοψημενο πιτσα. Μακαρι να ειχα χρονο να μπορουσα να ετοιμασω και την πασσατα της χρονιας... Ετοιμασα 3-4 λιτρα, αλλα δεν μας φτανει ουτε για "ζητω"!
      Καλο υπολοιπο Σ/Κ!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  2. Οι έτοιμες σάλτσες του εμπορίου δεν είναι καθόλου μα καθόλου του γούστου μου. Έχουν πολύ έντονη τη γεύση των συντηρητικών; για να το θέσω ευγενικά!
    Η σπιτική σου σάλτσα, με το όμορφο χρώμα και τα καλά υλικά απλά απογειώνει την πίτσα μας!
    Καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπαρχει τιποτε καλυτερο απο το φρεσκο Ερμιονη μου?
      Οπωε ελεγα και στην Φωτεινη, μακαρι να εβρισκα χρονο να φτιαξω την σαλτσα της χρονιας, αλλα δυστυχως δεν προλαβαινω! Ενα Σαββατοκυριακο εχω και πως τα καταφερνω παντα και δεν ξεκουραζομαι καθολου!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  3. cara Marina, per me che amo i sapori piccanti l'aggiunta della pasta di peperoni è stata un'idea geniale, segno la ricetta! Passa un felice fine settimana, un bacione..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mi piace tanto questa pasta di peperoni, dal momento che l' ho assagiata non ometto di preparare una buona quantità per averla a disposizione durante tutto l' arco dell' anno...
      Baci!

      Διαγραφή
  4. Che buona questa salsa e credo non solo per la pizza complimenti !!!!!!
    Anch'io salvo la ricetta, un caro saluto :-))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΥτη ειναι πράγματι μια χρησιμη συνταγη!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λοιπον εστειλα την συνταγη σε ενα φίλο
      και δυστυχως σε καποια απο τα βαζα του επιασέ μουχλα. Γιατι?
      Καποιο του ειπαν οτι έπερεπε να βαλει πανω πανω λαδι για να συντηρηθει σωστα η σαλτασ μεσα στο βαζο.

      Διαγραφή
    2. Δεν ειμαι σιγουρη γιατι συνεβη αυτο. Με την σαλτσα που παρασκευασα για την ωρα δεν αντιμετωπισα αυτο το προβλημα. Παιζει ρολο παντως το αν τα βαζα ειχαν αποστειρωθει και το αν τα καπακια ηταν καινουργια και εκλειναν αεροστεγως. Επισης οταν ανοιχτει πρεπει να διατηρηθει στο ψυγειο και να καταναλωθει σε συντομο χρονικο διαστημα. Επειδη η σαλτσα περιεχει ηδη λαδι, οταν σταθει αυτο ανεβαινει στην επιφανεια και την καλυπτει με ενα πολυ λεπτο στρωμα.

      Διαγραφή
  6. Καλησπέρα Μαρίνα! Θέλω να φτιάξω τη σάλτσα αλλά έχω μια απορία. Μπορώ να αντικαταστήσω τον φρέσκο βασιλικό με ξερό; Αν ναι ποια είναι η αντίστοιχη ποσότητα; Τι να κάνω, η δόλια, που αρνείται πεισματικά ο βασιλικός να πιάσει στη γλαστρα;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικα και μπορεις να βαλεις ξερο βασιλικο, δεν αλλαζει κατι. Ποσοτητα θα ελεγα 1-1 1/2 κ.σ. αλλα και παλι τα μυρωδικα ειναι θεμα προσωπικου γουστου.

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.