ΤΑΡΤΑ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΚΑΙ ΓΚΟΡΓΚΟΝΤΖΟΛΑ
Μια τάρτα σκέτη ζωγραφιά!
Λίγα υλικά, αρμονικά δεμένα μεταξύ τους, σε μια τάρτα που γίνεται στο λεπτό! Η γκοργκοντζόλα ταιρίαζει ιδιαίτερα με τα σπαράγγια, ενώ η αέρινη ζύμη της σφολιάτας υποστηρίζει πολύ ωραία το γευστικό αυτό μίγμα.
Παρουσιάστε την σε ένα τραπέζι ή μπουφέ και θα κλέψει την παράσταση, δοκιμάστε την και θα σας κατακτήσει!
Υλικά : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 1 φύλλο σφολιάτας (400gr),
300 gr σπαράγγια,
2 μεγάλα αυγά,
150 gr γκοργκοντζόλα πικάντικη,
150 gr κρέμα γάλακτος,
100 gr φιλέτο γαλοπούλας καπνιστό,
3 ντοματάκια,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προετοιμασία :
Καθαρίστε και βράστε τα σπαράγγια. Αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε εδώ.
Κατά προτίμηση ζητήστε η γαλοπούλα να είναι σε μία χοντρή φέτα, ώστε να μπορέσετε να την κόψετε σε κυβάκια.
Χτυπήστε ελαφρά τα αυγά. Κρατήστε στην άκρη 1 κ.σ. απο το μίγμα και αναμείξτε την με 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος; θα το χρησιμοποιήσετε για να αλείψετε την σφολιάτα.
Αντί για γκοργκοντζόλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα μπλέ τυρί. Διαλύστε το γκοργκοντζόλα με ένα πηρούνι. Αναμείξτε το με την κρέμα γάλακτος και προσθέστε τα αυγά, την γαλοπούλα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αλάτι δεν πρόσθεσα, γιατί το γκοργκοντζόλα είναι αρκετά πικάντικο, αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε 1-2 πρέζες - οχι παραπάνω.
Βουτυρώστε ενα πυρέξ με διάμετρο 22x22 εκ. Στρώστε μέσα το φύλλο σφολιάτας, αφήνοντας γύρω γύρω 4-5 εκ. τα οποία να προεξέχουν απο το πυρέξ. Καθώς το φύλλο της σφολιάτας ήταν μεγάλο για το συγκεκριμένο ταψάκι, έκοψα το 1/4 και το έστρωσα πρώτα μόνο του στον πάτο του ταψιού, το άλειψα με το μίγμα αυγό / κρέμα γάλακτος και απο επάνω έστρωσα την υπόλοιπη σφολιάτα, η οποία ήταν ακριβώς στις διαστάσεις του πυρέξ.
Ρίξτε επάνω στην σφολιάτα την κρέμα με τα αυγά και την γκοργκοντζόλα. Τοποθετήστε απο επάνω τα σπαράγγια στην σειρά. Γυρίστε και διπλώστε τις άκρες της σφολιάτας πρός το κέντρο του ταψιού. Αλείψτε πάλι τη σφολιάτα με το μίγμα αυγό / κρέμα γάλακτος.
Κόψτε τέλος τα ντοματάκια στα δύο και τοποθετήστε τα επάνω στην τάρτα.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C στον αέρα, για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Βγάλτε την τάρτα απο τον φούρνο και αφήστε την να σταθεί 20 λεπτά, ώστε να κρυώσει λίγο και να μπορέσετε να την κόψετε χωρίς να διαλυθεί.
Προτεινόμενο κρασί : αν και το γκοργκοντζόλα, ιδιαίτερα το πικάντικο, ταιριάζει με τα γλυκά και παλαιωμένα κρασιά, εγώ συνόδευσα αυτή την τάρτα με ένα δροσερό και φρέσκο λευκό, πάντα ιταλικό, tocai (τώρα το ονομάζουν και friulano, για να μην γίνεται σύγχυση με το tokaji της Ουγγαριας) άπο το το Φρίουλι.
TORTA AGLI ASPARAGI E GORGONZOLA
Una tosta salata che sembra quadro d' autore!
Pochi ingredienti di sapori fini e delicati, combinati armoniosamente. Il gorgonzola si abbina agli asparagi ed il tutto si posa su un letto croccante di pasta sfoglia!
Facilissima da realizzare, la sua presenza in un pranzo come antipasto o in un buffet certo non passerà inosservata!
Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 rotolo di pasta sfoglia (400gr),
300 gr di asparagi preferibilmente verdi,
150 gr di gorgonzola piccante,
150 gr di panna fresca,
100 gr di tacchino affumicato in una fetta,
2 uova grosse,
3 pomodorini cilegie,
pepe macinato.
Preparazione :
Pulite gli asparagi e fateli cuocere. Istruzioni dettagliate per pulire gli asparagi troverete qui.
Tagliate il tacchino affumicato a dadini.
Sbattete le uova leggermente. Tenete da parte 1 cucchiaio e mescolatelo con un cucchiaio di panna; servirà per spenellare la pasta sfoglia.
Schiacciate il gorgonzola con una forchetta. Mescolatelo con la panna, aggiungete le uova, i dadini di tacchino e pepe macinato al momento. Non ho aggiunto del sale, siccome il gorgonzola era salato abbastanza.
Imburrate una pirofila alle dimensioni 22x22 cm. Siccome la sfoglia di pasta sfoglia che avevo a disposizione era abbastanza grande per il mio stampo, ho tagliato 1/4 e l' ho disposto sul fondo della pirofila e l' ho spenellato col composto uovo/panna. Il resto della pasta sfoglia era in dimensioni giusto per la mia teglia. L' ho disposto sulla prima sfoglia e ho lasciato i suoi bordi fuoriuscire dalla teglia.
Versateci il composto delle uova e gorgonzola. Coprite con gli asparagi messi l' uno accanto all' altro. Ripiegate i bordi della sfoglia verso il centro della torta. Spenellate con il composto uovo / panna.
Infine, tagliate i pomodorini in due e decorate la torta.
Infornate in forno preriscaldato a 190°C, modalità ventilato, e lasciate cuocere per 35-40 minuti fino a dorare.
Sfornate e lasciate riposare per una ventina di minuti, per poter tagliare la torta senza disfarsi.
Servitela preferibilmente calda, anche se è lo stesso buona anche fredda.
Vino consigliato : anche se il gorgonzola preferisce i vini dolci stagionati, ho accomagnato questa torta con un tocai (o friulano se preferite) bianco
Ένας πίνακας ζωγραφικής είναι η τάρτα σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ γκοργκοντζόλα μ' αρέσει πολύ!!!
Καλημέρα!!
Ευχαριστω Πηνελοπη μου!
ΔιαγραφήΕμενα μου αρεσει η πικαντικη γκοργκοντζολα, η γλυκεια δεν ειναι και πολυ του γουστου μου, ισως επειδη ειναι πιο κρεμωδης...
Φιλια!
Τα υλικά ένα κι ένα, συνθέτουν το ιδανικό ανοιξιάτικο πιάτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι μέσα με χίλια Μαρίνα!!!! Καλοφτιαγμένη όπως πάντα άλλωστε!
Ευχαριστω Χρυσαυγη μου!
ΔιαγραφήAbbinamento molto particolare miscellanea di sapori buono. Buona domenica cara.
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie cara! Gli asparagi si abbinano divinamente allo gorgonzola...
ΔιαγραφήUn abbraccio!
Σαν πίνακας είναι!! Πως να μην κλέψει την παράσταση!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΝ ηταν και λιγο πιο πηκτη η κρεμα θα φαινοντουσαν καλυτερα τα σπαραγγια, αλλα δεν την αλλαζω, γιατι απο γευση ηταν σουπερ!
ΔιαγραφήΜα τι ωραίο αποτέλεσμα, αληθινή ζωγραφιά! Από τις πιο ωραίες αναρτήσεις της ημέρας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου άρεσε πολύ ολόκληρη αλλά και κομμένη! Και πού να τη δοκίμαζα...
Καλό βράδυ, Μαρίνα μου!
Φιλάκια
Ευχαριστω Ελενη μου!
ΔιαγραφήΚαλο βραδυ, καλο ξημερωμα!
Φιλια πολλα!
Καλά, έγινε τέλεια!!!! Ετσι που την βλέπω την λυπάμαι να πάει για φάγωμα, αν και πρέπει να είναι τέλεια!
ΑπάντησηΔιαγραφή