ΣΠΑΓΚΕΤΤΙ ΜΕ ΡΑΓΚΟΥ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
Ακόμη μια μακαρονάδα με καλοκαιρινό άρωμα!
Αγαπημένα υλικά, σάλτσα ραγκού με κιμά και μελιτζάνες, συνδυάζονται υπέροχα με τα σπαγκέττι.
Η σπαγκεττάτα αυτή, αγαπήθηκε ιδιαίτερα απο τους ... δοκιμαστές μου και επαναλήφθηκε αρκετές φορές μέσα στο καλοκαίρι.
Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 400gr σπαγκέττι (Νο5),
400gr μοσχαρίσιο κιμά απο σπάλλα,
2 μέτριες μελιτζάνες,
3 ντομάτες μεγάλες και ώριμες,
1 κρεμμύδι,
1 σκελίδα σκόρδο,
1 τουφίτσα (5-6 κλωναρακια) μαϊντανό,
2+4 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο,
1 κ.γ. πάστα κόκκινης πιπεριάς,
1 γεμάτη κ.γ. ντοματοπελτέ,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
αλάτι.
Προετοιμασία :
Αφαιρέστε τα κοτσάνια απο τις μελιτζάνες και 4 λωρίδες κατα μήκος απο την φλούδα τους. Κόψτε τες σε κυβάκια, βάλτε τα σε ενα σουρωτήρι, αλατίστε και αφήστε τες για μια ωρίτσα, να στραγγίσουν απο τα υγρά τους. Βάλτε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ενα τηγάνι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε τις μελιτζάνες αφού τις ξεπλύνετε και τις στραγγίσετε καλά. Σωτάρετε για ενα δεκάλεπτο, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.
Ξεφλουδίστε τις ντομάτες βουτώντας τες για λίγα λεπτά πρώτα σε βραστό και έπειτα σε κρύο νερο. Αφαιρέστε το κοτσάνι και τους σπόρους και κόψτε τες σε κυβάκια. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Βάλτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μια σωτέζα ή βαθύ τηγάνι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόδρο και σωτάρετε μέχρι να μαραθούν. Προσθέστε τον κιμά και λίγο αλατάκι και σωτάρετε μέχρι να καβουρντιστεί. Προσθέστε την πάστα πιπεριάς, τον ντοματοπελτέ και το πιπέρι και σωτάρετε 1-2 λεπτά. Προσθέστε τις ντομάτες και μισό φλυτζάνι ζεστό νερό και αφήστε το ραγκού να σιγοβράσει για 30 λεπτά. Αν χρειαστεί συμπληρώστε υγρά (νερό) και ρυθμίστε το αλάτι. Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέστε τις μελιτζάνες και τον μαϊντανό.
Στο εν τω μεταξύ βάλτε τα σπαγκέττι να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό, αυστηρά al dente. Μόλις είναι έτοιμα, σουρώστε τα, προσθέστε τα στο σκεύος με την σάλτσα και αναμείξτε. Αφήστε να σταθούν ενα δεκάλεπτο να νοστιμίσουν.
Σερβίρετε τα σπαγκέτι με κιμά και μελιτζάνες ζεστά. Μπορείτε να τα γαρνίρετε με τριμμένο σκληρό τυράκι (θα πρότεινα ξηρή μυζήθρα).
Προτεινομενο κρασι : το συνοδέψαμε με ενα δορσερο Frascati
Προετοιμασία :
Αφαιρέστε τα κοτσάνια απο τις μελιτζάνες και 4 λωρίδες κατα μήκος απο την φλούδα τους. Κόψτε τες σε κυβάκια, βάλτε τα σε ενα σουρωτήρι, αλατίστε και αφήστε τες για μια ωρίτσα, να στραγγίσουν απο τα υγρά τους. Βάλτε τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε ενα τηγάνι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε τις μελιτζάνες αφού τις ξεπλύνετε και τις στραγγίσετε καλά. Σωτάρετε για ενα δεκάλεπτο, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.
Ξεφλουδίστε τις ντομάτες βουτώντας τες για λίγα λεπτά πρώτα σε βραστό και έπειτα σε κρύο νερο. Αφαιρέστε το κοτσάνι και τους σπόρους και κόψτε τες σε κυβάκια. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Βάλτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μια σωτέζα ή βαθύ τηγάνι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόδρο και σωτάρετε μέχρι να μαραθούν. Προσθέστε τον κιμά και λίγο αλατάκι και σωτάρετε μέχρι να καβουρντιστεί. Προσθέστε την πάστα πιπεριάς, τον ντοματοπελτέ και το πιπέρι και σωτάρετε 1-2 λεπτά. Προσθέστε τις ντομάτες και μισό φλυτζάνι ζεστό νερό και αφήστε το ραγκού να σιγοβράσει για 30 λεπτά. Αν χρειαστεί συμπληρώστε υγρά (νερό) και ρυθμίστε το αλάτι. Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέστε τις μελιτζάνες και τον μαϊντανό.
Στο εν τω μεταξύ βάλτε τα σπαγκέττι να βράσουν σε άφθονο αλατισμένο νερό, αυστηρά al dente. Μόλις είναι έτοιμα, σουρώστε τα, προσθέστε τα στο σκεύος με την σάλτσα και αναμείξτε. Αφήστε να σταθούν ενα δεκάλεπτο να νοστιμίσουν.
Σερβίρετε τα σπαγκέτι με κιμά και μελιτζάνες ζεστά. Μπορείτε να τα γαρνίρετε με τριμμένο σκληρό τυράκι (θα πρότεινα ξηρή μυζήθρα).
Προτεινομενο κρασι : το συνοδέψαμε με ενα δορσερο Frascati
SPAGHETTI AL RAGU' E MELANZANE
Una spaghettata che definirei estiva, al ragù di carne trita insaporito di pezzettini di melanzane. Una ricetta improvvisata che è piaciuto tanto ai miei uomini, ed è stata ripetuta parecchie volte durante l' estate scorsa...
Dosi : per 4 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 400gr di sapghetti,
400gr di carne di manzo trita,
2 melanzane lunghe di media grandezza,
3 pomodori maturi grossi,
1 cipolla,
1 spicchio d' aglio,
1 ciuffo di prezzemolo,
2+4 cuchiai di olio extravergine di oliva,
1 cucchiaino di pasta di peperoni rossi,
1 cucchiaino colmo di triplo-concentrato di pomodoro,
pepe macinato al mulino,
sale.Preparazione :
Spuntate le melanzane, lavatele ed eliminate 4 strisce di buccia per la loro lunghezza. Tagliate a cubetti, cospargete di sale e ponete in un colapasta. Lasciate per un' oretta a colare l' acqua di vegetazione. Sciacquate e strizzate bene. Versate 2 cucchiai d' olio in una padella e portate sul fuoco. Appena scaldato versate le melanzene. Lasciate cuocere a fuoco vivace, per una decina di minuti, fino a cominciare a prendere colore. Ritirate dal fuoco e tenete da parte.
Sbucciate i pomodori immergendoli per pochi minuti prima in acqua bollente e poi in acqua fredda. Eliminate picciolo e semi e tagliate a cubetti. Tritate la cipolla e l' aglio. Versate l' olio restante in una padella capiente e portate sul fuoco. Appena scaldato versate la cipolla e l' aglio e fate cuocere fino a "sudare". Aggiungete la carne trita, qualche pizzico di sale e fate rosolare bene a fuoco vivace. Aggiungete la pasta di peperoni, il triplo-concentrato ed il pepe e saltate per qualche minuto. Aggiungete i pomodori e mezza tazza di acqua calda. Lasciate cuocere a fuoco moderato per mezz' oretta. Se necessario, durante la cottura aggiungete dell' acqua calda. Regolate di sale. 5 minuti prima di ritirare dal fuoco aggiungete le melanzane ed il prezzemolo tritato.
Nel frattempo, fate cuocere gli spaghetti in abbondante acqua salata. Colate e versate nella padella con la salsa. Mescolate bene. Lasciate riposate per una decina di minuti per insaporire.
Servite la spaghettata calda. Certo potete cospargere di formaggio grattugiato, io propongo la ricotta secca.
Vino consigliato : abbiamo accompagnato la spaghettata con un Frascati
Μία πολυαγαπημένη μακαρονάδα, εμπλουτισμένη όμως με το λαχανικό που κυριαρχεί το καλοκαίρι με τη νοστιμιά του,αλλά και με τις πολλές δυνατότητες του, να προσφέρει άπειρες μαγειρικές λύσεις.Προσωπικά αν είχα την δυνατότητα,θα έβαζα τη μελιτζάνα παντού!!!!Αγαπώ πολύ αυτό το λαχανικό με τις απεριόριστες μαγειρικές του χρήσεις.Ευτυχώς που τώρα τελευταία ,ο γυιός μου άρχισε να εκτιμά τις μεγάλες λευκές μελιτζάνες που αφθονούν εδώ και κατάφερα να τον μυήσω στη μεστή γεύση τους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα την κάνω πριν φύγω και είμαι σίγουρη ότι θα την εκτιμήσει!!!!!
Καλημέρα Μαρίνα μου!!!Φιλιά πολλά,πολλά!
Περιττο να συμφωνησω οτι μου αρεσουν παρα πολυ οι μελιτζανες, νομιζω οτι φαινεται! Μεχρι και γλυκο με σοκολατα τις εχω κανει!
ΔιαγραφήΑλλαζουν τα γουστα των νεαρων μας Φωτεινη μου; και ο δικος μας δεν ετρωγε πολλα πραγματα αλλα σιγα σιγα προσθεσε νεες γευσεις στην διατροφη του και ξεφυγε και απο το ακρως ανθυγιεινο : μπριζολα - μπιφτεκι - γυρος - τηγανητες πατατες...
Πολλα φιλια Φωτεινη μου!
Αυτή είναι μακαρονάδα για μένα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι δυνατόν η μελιτζάνα να μην της χαρίζει έξτρα νοστιμιά??
Φιλιά!
Κι αλλος fan της μελιτζανας, υποπτευομαι!!!!
ΔιαγραφήΝοστιμότατο πιάτο, γεμάτο αρώματα και γεύση!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μελιτζανα του χαριζει το κατι παραπανω Κικη μου!
ΔιαγραφήΠραγματικά πολύ καλοκαιρινό πιάτο με τον πάντα πετυχημένο συνδυασμό μελιτζάνας και κιμά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ταίριαζε να σερβιριστεί και με μια κουταλιά γιαούρτι νομίζω!
Φιλιά!
Σωστη η προταση σου Ερμιονη μου, την επομενη φορα θα το δοκιμασω και με λιγο γιαουρτακι!
ΔιαγραφήΠολλα φιλια!
Τη φάγατε ε; Εμ τέτοια ώρα που ήρθα τί θα την είχατε κάνει, τέτοια νόστιμη μακαρονάδα! Θα σκίζει με τη μελιτζάνα μέσα! Αυτές οι φωτογραφίες σου -το έχω ξαναπεί- είναι πραγματικά τέλειες! Κοντεύω να μπω στην οθόνη λέμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά πολλά φιλιά Μαρίνα μου! Καλό απόγευμα και καλή συνέχεια!
Ε, ναι θα σε στενοχωρησω Πηνελοπη μου!!! Εκανε θραυση!
ΔιαγραφήΕυχαιρστω για τα καλα σου λογια!
Φιλια!
Mαρίνα μου το πόσο μου αρέσει ο συνδυασμός μελιτζάνας και ζυμαρικών δε λέγεται!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή2 πιατάκια τα έτρωγα άνετα!!!!!
Ελα Λιλα μου να φαμε παρεα!
ΔιαγραφήΜακαρόνι και πάλι μακαρόνι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορώ να φανταστώ πολύ εύκολα την γλύκα της μελιτζάνας και την ωραία γεύση του κιμά να πλαισιώνουν τα υπέροχα ζυμαρικά. Δεν νομίζω ότι κάποιος δεν θα τα έτρωγε. Τέλεια είναι Μαρίνα μου!
Ο κιμας με την μελιτζανα ειναι οντως κλασσικος και πετυχημενος συνδυασμος, με τα μακαρονακια παρεα ειναι ολα τα λεφτα!
ΔιαγραφήΦιλακια!
Εξυπνος συνδυασμός υλικών! Κάτι αναμεσα σε μουσακα και παστίτσιο στην ευκολη εκδοση τους!!! Παρεπιπτοντως, συνονόματη!:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνω Μαρινα, και μου εδωσες και μια ιδεα!
ΔιαγραφήΠεριμενω να την δω στην πραξη!Παρεπιπτοντως αν θελεις επισκεψου το blog μου να μου πεις εντυπωσεις! Ειναι σε πρωτα σταδια ακομη, αλλα ελπιζω σιγα σιγα να καταφερω να ασχοληθω σοβαρα:) cuisineofcrete.blogspot.com
ΔιαγραφήΤο ξερω το blog σου, το παρακολουθω μεσω bloglovin! Οι περισσοτεροι οταν ξεκινησαμδε δειλα δειλα δεν γνωριζαμε πολλα πραγματα. Με τον καιρο μαθαινεις και βελτιωνεσαι!
Διαγραφή