4

ΛΑΔΙ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ // OLIO AL BASILICO


ΛΑΔΙ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

Το λάδι βασιλικού το έμαθα από τις ιταλίδες, που το αγαπάνε ιδιαίτερα και το χρησιμοποιούν για να νοστιμίζουν τις σαλάτες τους. Πράγματι, δοκιμάστε το σε μία απλή ντοματοσαλάτα και θα διαπιστώσετε ότι πραγματικά απογειώνει την γεύση!
Μπορείτε να το ετοιμάσετε πολύ εύκολα και μόνοι σας, καθώς διαδικασία είναι πολύ απλή, απαιτεί όμως λίγο χρόνο για να γίνει εκχύλιση των αιθέριων ελαίων του βασιλικού στο λάδι. Κατάλληλα είναι όλα τα είδη του βασιλικού, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο βασιλικός να έχει ανθίσει, αφού χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο τα άνθη και όχι τα φύλλα του. Οι βασιλικοί συνήθως ανθίζουν μέσα στον Αύγουστο, οπότε τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να το φτιάξετε και να το απολαμβάνετε μετά όλο τον χρόνο. Θα χρησιμοποιήσετε τον βασιλικό που έχετε στην γλάστρα και όχι αυτόν που θα αγοράσετε από κάποιο φυτώριο, ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν είναι ραντισμένος.
Λάδι θα χρησιμοποιήσετε φυσικά ελαιόλαδο, παρθένο έξτρα, κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας. Εγω χρησιμοποίησα λάδι από τις ελιές μας, το οποίο βέβαια δεν έχει καμμία σχέση με αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο, αφού είναι καθαρός χυμός της ελιάς, ανόθευτο, χωρίς πρόσθετα και χωρίς να έχει υποστεί θερμική επεξεργασία.

Δόση : 750 ml περίπου
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολο
Υλικά : 750 ml ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                 6-7 ανθισμένες κορυφές βασιλικού,
                 μία χούφτα φύλλα βασιλικού.
Προετοιμασία :
Κόψτε τα ανθισμένα κλωναράκια του βασιλικού κάτω από το 4-5ο πράσινο φύλλο. Συλλέξτε τα νωρίς το πρωϊ, πρίν ακόμη τα ταλαιπωρήσει η ζέστη και ο ήλιος, ώστε τα αιθέρια ελαια να είναι στη μέγιστη συγκέντρωση. Κόψτε και μιά χούφτα φύλλα, αν χρησιμοποιήσετε πλατύφυλλο βασιλικό, υπολογίστε καμμιά δεκαριά.
Είναι καλύτερο να μην πλύνετε τα φύλλα και τα ανθισμένα κλωναράκια, αλλά αν το κρίνετε απαραίτητο, ξεπλύντε τα γρήγορα και σκουπίστε τα καλά, και έπειτα αφήστε τα απλωμένα για ένα μισάωρο, ώστε να μην μείνει ίχνος υγρασίας.
Βάλτε τις ανθισμένες κορυφές και τα φύλλα μέσα σε ένα γυάλινο βάζο με καπάκι που κλείνει ερμητικά (καπάκι με λάστιχο). Προσθέστε το ελαιόλαδο και χτυπήστε το βάζο επάνω στον πάγκο της κουζίνας, ώστε να απελευθερωθεί τυχόν εγκλωβισμένος αέρας. Καπακώστε το βάζο και τοποθετήστε το σε μέρος δροσερό και σκοτεινό. Αφήστε το να σταθεί 15-20 μέρες.
Αφού περάσει αυτό το χρονικό διάστημα, προσθέστε ακόμη 4-5 ανθισμένες κορυφές και αφήστε το αρωματισμένο λάδι να σταθεί για ακόμη μία εβδομάδα.
Το λάδι με άρωμα βασιλικού είναι πλέον έτοιμο για να το χρησιμοποιήσετε. Περάστε το από ένα σουρωτήρι, ώστε να απομακρύνετε τα κλαδάκια και τα φύλλα και μοιράστε το σε μπουκάλια, κατά προτίμηση αποστειρωμένα.
Διατηρείται για αρκετούς μήνες, ακολουθώντας τους κανόνες φύλαξης του ελαιόλαδο, ώστε να μην ταγγιάσει.OLIO AL BASILICO

Ad agosto il basilico è in fiore ed è il momento opportuno per preparare l' olio aromatizzato. Il metodo migliore è a crudo, utilizzando il basilico in vaso, che non è stato trattato con pesticidi.
Certo la scelta dell' olio è pure essenziale, scegliete olio di oliva extravergine preferibilmente di agricoltura bio. Io ho utilizzato olio dai nostri ulivi, che è poi tanto diverso da qualsiasi prodotto commerciale, siccome è puro olio di oliva, senza aggiunta di olio di semi, che non è stato sottoposto a trattamenti termici.

Dosi : 750 ml ca.
Difficoltà della ricetta : molto facile
Ingredienti : 750 ml olio extravergine di oliva,
                              6-7 infiorescenze di basilico,
                              1 pugno fi foglie di basilico.
Preparazione :
Raccogliete le infiorescenze di basilico la mattina presto, prima di essere travagliate dal sole e il caldo, quando la concentrazione degli oli essenziali è al massimo. Recidetele sotto alla 4-5a foglia verde. Raccogliete pure un pugno di foglie belle, verdi; se utilizzate il basilico a foglie larghe ci occorrono una decina.
Meglio non lavare foglie e inforescenze. Ma se deciedete che è necessario, lavatele velocemente, asciugate dolcemente con carta assorbente e lasciate all' aria per mezz' oretta, per fare eliminare traccie di umidità.
Mettete infiorescenze e foglie in un vaso a chiusura ermetica. Aggiungete l' olio. Battete il vaso su una superficie di legno, per fare sprigionare l' aria incastrata tra le foglie. 
Chiudete il vaso e posizionate in luogo fresco e buio. Lasciate riposare per 15-20 giorni.
Trascorso questo periodo, aggiungete 4-5 infiorescenze ancora e lasciate riposare per una settimana. 
L' olio al basilico è pronto. Filtratelo e imbotigliate in bottiglie preferibilmente sterilizzate.
Si conserva per parecchi mesi, in luogo fresco e buio per evitare di irranccidire. 
4 σχόλια:

 1. Adoro gli oli profumati!
  Buona settimana carissima Marina e a rileggerci presto.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Questo liquore lo faceva anche la mia mamma è bello poterlo ricordare.Grazie Spero ti faccia cosa gradita sapere che ti ho nominato con l'iniziativa de tudo um pouco.http://ristorantedainonni.blogspot.com/2016/08/de-tudo-um-pouco.html. Ciao

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. In Grecia non è poi tanto conosciuto, io l' ho scoperto dalle amiche italane!
   Grazie per aver nominato il mio blog all' iniziativa "tudo um pouco"! Sono obbligata!
   Un abbraccio e a presto!

   Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.