ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΣΥΚΟ ΜΕ ΚΡΑΣΙ ΜΑΡΣΆΛΑ
Οταν η ζωή σου φέρνει ... σύκα ... τότε τα κάνεις μαρμελάδα!
Και φέτος η συκιά μας υπερέβαλε εαυτόν. Αφού φάγαμε, μοιράσαμε σε φίλους και σε πελάτες, ακόμη και σε περαστικούς, στο φαρμακείο, έφτιαξα και λίγη μαρμελάδα. Λίγη, γιατί κανείς άλλος δεν τρώει μαρμελάδα στο σπίτι κι εγώ είμαι ικανή να την ξεπαστρέψω όλη μόνη μου! Ετσι ξαναέφτιαξα κανά κιλό από την κλασσική συνταγή με τα μπαχαρικά (φέτος μόνον με κανέλα, συνταγή εδώ), λίγη ακόμη από αυτή που η γιαγιά την έλεγε ρετσέλι με ολόκληρα σύκα με την φλούδα τους (συνταγή εδώ), αλλά ήθελα να δοκιμάσω και κάτι ακόμη, κάτι διαφορετικό.
Εκεί επάνω θυμήθηκα την πολύ πετυχημένη μαρμελάδα ροδάκινο του Montersino με κακάο και αμαρέττι (συνταγή εδώ) και σκέφτηκα να δημιουργήσω μια παραλλαγή με σύκα. Παρέλειψα τα αμαρέττι και πρόσθεσα γλυκό κρασί Μαρσάλα. Τι να σας λέω! υπέροχη! αν είστε από αυτούς που λατρεύουν την σοκολάτα, όπως εγώ, τρώγεται κατ' ευθείαν από το βαζάκι, σαν μερέντα! Δοκιμάστε την και θα με θυμηθείτε!
Δόση : περίπου 1400 gr
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 1 kg ώριμα σύκα με την φλούδα τους,
600 gr καστανή ζάχαρη demerara,
50 gr (1 φλ. του καφέ) νερό,
10 gr χυμό λεμονιού,
50 gr κακάο άγλυκο,
50 gr γλυκό κρασί Marsala.
Προετοιμασία :
Πλύντε τα σύκα, στεγνώστε τα καλά και κόψτε τα σε μικρά κομματάκια. Βάλτε τα σε ένα ευρύχωρο γυάλινο σκεύος, σκεπάστε τα με την ζάχαρη και αφήστε να σταθούν μία ωρίτσα τουλάχιστον.
Μεταγγίστε το περιεχόμενο του σκεύους σε μία κατσαρόλα και προσθέστε το νερό. Βάλτε την σε μέτρια φωτιά και αναμιγνύετε συχνά, ώστε η ζάχαρη που δεν έχει διαλυθεί να μην κολλήσει στον πάτο. Μόλις πάει να βράσει, κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήστε να κρυώσει.
Μεταγγίστε το περιεχόμενο στο γυάλινο σκεύος, σκεπάστε με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και αφήστε να σταθεί 12 ώρες (ή όλο το βράδυ).
Μεταφέρετε και πάλι το μίγμα στην κατσαρόλα. Προσθέστε τον χυμό λεμονιού και βάλτε την κατσαρόλα στην φωτιά. Αν σχηματιστεί πολύς αφρός αφαιρέστε τον. Αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να δένει. Σε αυτό το σημείο προσθέστε το κακάο, απαραίτητα κοσκινισμένο για να μην σχηματίσει σβώλους, και το κρασί. Αναμείξτε, αφήστε να βράσει περίπου 2 λεπτά και ελέγξτε αν έχει δέσει.
Οσο η μαρμελάδα είναι καυτή, γεμίστε τα βαζάκια που έχετε προηγουμένως αποστειρώσει. Κλείστε τα καπάκια τους, αναποδογυρίστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
Αφήστε την μαρμελάδα να σταθεί 24 ώρες πριν την δοκιμάσετε.
COMPOSTA DI FICHI AL CIOCCOLATO E MARSALA
Quando la vita ti dà dei fichi ... allora prepari la confettura! Anche quest' anno il nostro fico era sovracarico di frutti; ne abbiamo mangiati tanti, abbiamo regalato ad amici, perfino a clienti in farmacia, perchè non mi va di vederli cadere dall' albero e poi buttarli via...
Ho preparato anche un po' di confettura. Non tanta, perchè solo io mangio la confettura a casa, ma sono capace di farla fuori tutta! Ho rifatto la mia ricetta classica speziata (questa volta con la cannella), la ricetta della nonna con i fichi interi, ma volevo pure assagiare anche qualcosa di diverso. A questo punto mi sono ricordata della composta di pesche con cacao e amaretti, ricetta di Montersino, e ho voluto assagiarla con i fichi. Solo che non ci ho messo gli amaretti, bensì l' ho fatta un po' ... ubriaca, col Marsala.
Sono molto contenta con il risultato delle mi sperimentazioni, per i miei gusti questa è una confettura veramente molto buona, da quelle che si mangiano come la nutella, col cucchiaino, direttamente dal barattolo!
Dosi : ca. 1400 gr
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti : 1 kg fichi maturi con la buccia,
600 gr zucchero di canna demerara,
50 gr acqua,
10 gr succo di limone,
50 gr cacao amaro in polvere,
50 gr Marsala demi-secco.
Preparazione :
Lavate i fichi, asciugate e tagliate a pezzettini. Ponete in un recipiente capiente, preferibilmente di vetro. Coprite con lo zucchero e lasciate riposare per un' oretta.
Trasferite in una casseruola, aggiungete l' acqua e portate sul fuoco. Mescolate ogni tanto, per prevenire di attaccare lo zucchero non sciolto sul fondo della cassruola. Appena arrivi al punto di ebbolizione, ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare. Travasate nel recipiente, coprite con carta forno e lasciate riposare in luogo fresco (non in frigo) per 12 ore o per tutta la notte.
Trascorso il tempo necessario di riposo, trasferite nella casseruola, aggiungete il succo di limone e portate su fuoco moderato. Sciumate se necessario. Lasciate cuocere per ca. un quarto d' ora, fino a cominciare a rapprendere. A questo punto aggiungete il cacao, settacciato per non formare dei grumi, ed il Marsala e mescolate. Lasciate cuocere per un paio di minuti. Fate la prova piattino.
Senza perdere tempo, e per quanto la confettura sia ancora scottente, riempite i barattoli precedentemente sterilizzati. Tappate con i rispettivi coperchi, capovolgete e lasciate raffreddare capovolti.
Lasciate riposare per 24 ore prima di assagiarla.
Assolutamente goduriosa! Mi ha fatto venire voglia di fare merenda.
ΑπάντησηΔιαγραφήBuona settimana e a rileggerci presto