6

ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΗΛΙΑΚΟ ΞΗΡΑΝΤΗΡΙΟ // ESSICCATORE SOLARE FAI DA TE

ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΗΛΙΑΚΟ ΞΗΡΑΝΤΗΡΙΟ

Πέρισυ είχα αναρτήσει την συνταγή γιά να φτιάξετε σπιτική "νοστιμιά" (δες εδώ), δηλαδή μίγμα αποξηραμένων λαχανικών, το χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της γεύσης στα φαγητά, με τελείως φυσικό τρόπο και χωρίς την προσθήκη χημικών (όλα τα σκευάσματα του εμπορίου περιέχουν E621). Εκεί παρουσίασα και γιά πρώτη φορά το ηλιακό μας ξηραντήριο.
Επειδή πολλοί μου ζητήσατε πληροφορίες και λεπτομέρειες για το ξηραντήριο, υποσχέθηκα να γράψω αναλυτικά γι' αυτό και να δώσω λεπτομερέστερες φωτογραφίες.
Το ξηραντήριο μας είναι ιδιοκατασκευή, το σχεδίασε και το έφτιαξε ο Δ., αξιοποιώντας πληροφορίες από ιταλικά κυρίως site bricolage. Επειδή θέλαμε κάτι συμμαζεμένο, ώστε να μπορεί να αποθηκευτεί και εύκολα, οι διαστάσεις του είναι περιορισμένες. Επίσης θέλαμε κάτι ελαφρύ, και γι' αυτόν τον λόγο το κύριο υλικό κατασκευής είναι το mdf; χρησιμοποιήσαμε επίσης ξύλο, πλέξιγκλάς και λαμαρίνα.


Το ξηραντήριο αποτελείται απο 2 μέρη : τον ηλιακό συλλέκτη και τον θάλαμο ξήρανσης.
Ο ηλιακός συλλέκτης, είναι ένα κουτί με διαστάσεις 60x5ox15 εκ. Το κουτί είναι κλειστό απο τις δύο μακρύτερες πλευρές του και ανοιχτό στις στενότερες.
Στον πάτο του εφαρμόσαμε ένα κομμάτι κυματιστής λαμαρίνας, την οποία βάψαμε με μαύρο οικολογικό χρώμα. Η κυματιστή λαμαρίνα, δημιουργεί κανάλια αέρα, μέσα απο τα οποία περνάει ο ζεστός αέρας και με φυσικό τρόπο πρωθείται προς την θάλαμο ξήρανσης. Κάποιοι χρησιμοποιούν για τον ίδιο λόγο πλαστικούς σωλήνες. Το μαύρο χρώμα είναι απαραίτητο για να απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία. Προσέξτε το χρώμα που θα χρησιμοποιήσετε να είναι οικολογικό και όχι κοινή λαδομπογιά, ώστε να μην απελευθερώνει τοξικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να απορροφηθούν από τα τρόφιμα που είναι προς ξήρανση. 
Το επάνω μέρος του ηλιακού συλλέκτη το κλείσαμε με ένα κομμάτι διαφανές πλέξι γκλάς.
Στην μία από τις στενές πλευρές του κουτιού, αυτή που θα είναι στο κάτω μέρος, δηλαδή στο έδαφος, εφαρμόσαμε ανθεκτική πλαστική σίτα. Βάλαμε επίσης 3 μικρές μεταλλικές γωνίες, ώστε να μην ακουμπάει απ' ευθείας στο έδαφος και κνδυνεύει να καταστραφεί από την υγρασία.


Στην κάτω φωτογραφία μπορείτε να δείτε το ξηραντήριο στην φάση της κατασκευής του. Σας σημειώνω και τις διαστάσεις του.


Γιά τον θάλαμο ξήρανσης φτιάξαμε ένα κουτί από πολύ λεπτό mdf, με διαστάσεις 50x35x35,5 εκ. Την μπροστά και την πίσω πλευρά τις αφήσαμε κενές. Τα κομμάτια του mdf, συγκρατήθηκαν με ξύλινα πηχάκια. Ξύλινα πηχάκια χρησιμοποιήθηκαν επίσης για να στηριχτούν τα ράφια μέσα στον θάλαμο ξήρανσης.
Στην εμπρός πλευρά εφαρμόσαμε ένα κομμάτι πλέξι γκλάς. Επειδή παρατήρησα ότι όταν τα τρόφιμα ερχόντουσαν σε άμεση επαφή με το ηλιακό φώς αλλοιωνόντουσαν (ξεθώριαζαν) εφάρμοσα μεταγενέστερα αντιηλιακή μεμβράνη, η οποία πλέον τα προστατεύει αποτελεσματικά.
Στην πίσω πλευρά φτιάξαμε την πόρτα, η οποία συγρατήθηκε στο επάνω μέρος με 3 μεντεσέδες.


Στο κάτω μέρος του θαλάμου ξήρανσης, προσαρμόσαμε τον ηλιακό συλλέκτη, ο οποίος λειτουργεί και ως μπροστινό στήριγμα της κατασκευής. Στο σημείο που ενώθηκε ο ηλιακός συλλέκτης με τον θάλαμο ξήρανσης, ανοίξαμε μία τρύπα, ώστε να μπορεί να διοχετευθεί ο ξεστός αέρας μέσα στον θάλαμο. Επίσης, δεν προσαρτήσαμε τον ηλιακό συλλέκτη σταθερά, αλλά με μεντεσέδες μόνο από την μία πλευρά του, ώστε να μπορεί να αναδιπλωθεί, ώστε το ξηραντήριο να πιάνει λιγότερο χώρο στην αποθήκευση.
Στο πίσω μέρος του θαλάμου ξήρανσης προσαρμόσαμε 2 ξύλινα πόδια.



Στο επάνω μέρος του θαλάμου ξήρανσης, στην πίσω πλευρά, φτιάξαμε 4 τρύπες. Εσωτερικά τις καλύψαμε με ανθεκτική πλαστική σίτα. Εξωτερικά φτιάξαμε ένα συρταρωτό κάλυμμα, ώστε να εξασφαλίσουμς τον εξαερισμό του, αλλά και να μπορούμε να αυξομειώνουμε την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον θάλαμο ξήρανσης .


Τα ραφάκια, επάνω στα οποία τοποθετούνται τα τρόφιμα προς ξήρανση τα φτιάξαμε με λεπτά ξύλινα πηχάκια και ανθεκτική πλαστική σίτα (όχι μεταλλική γιατί σίγουρα θα οξειδωθεί).


 Συνολικά φτιάξαμε 4 ραφάκια, τα οποία εφαρμόζονται στον θάλαμο ξήρανσης συρταρωτά.


Μπορείτε να τοποθετήσετε μέσα στο ξηραντήριο και ένα θερμόμετρο, γιά να ελέγχετε την θερμοκρασία.


Το ξηραντήριο όταν διπλώνει, πιάνει σίγουρα λιγότερο χώρο κατά την αποθήκευση.





ESSICCATORE SOLARE FAI DA TE

L' anno scorso vi avevo parlato del mio essiccatore solare. Col suo aiuto sono riuscita a preparare il dado vegetale granulare (vedi qui).
L' essiccatore è tutto opera del mio uomo Dimitri, che l' ha preparato entro un paio di giorni. L' idea l' abbiamo presa dall'internet, da siti piuttosto italiani, comnque stranieri, perchè pare che in Grecia nessuno si è occupato con l' argomento. L' abbiamo adattato ai nostri bisogni, siccome volevamo un essiccatore leggero, per poter spostarlo senza sforzo e ripiegabile, per poter essere magazzinato facilmente. 
Nelle foto esposte sopra, potete vedere i dettagli. 
In questi giorni preparo i pomodorini essiccati ... 


6 σχόλια:

  1. Ξέρεις ότι σε παρακολουθώ αλλά δεν προλαβαίνω να σου γράψω πάντα.Όταν κάνεις όμως τόσο φοβερά πράγματα με τόσο μεράκι δεν μπορώ να μην σχολιάσω. Εύγε κούκλα! Αν καταφέρω στο μέλλον θα το φτιάξω!Μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Λιλια μου! Αν πιανουν τα χερια σας αξιζει τον κοπο, κανει πολυ καλη δουλεια και εντελως ανεξοδα!

      Διαγραφή
  2. Μαρίνα απίθανο!! Θέλουμε να φτιάξουμε κι εμείς για την αρώνια σε μεγαλύτερες διαστάσεις βέβαια, οι πληροφορίες σου είναι πολύ χρήσιμες!! Ευχαριστούμε πολύ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρια μου σιγουρα εσυ που το θες και για την παραγωγη, σας χρειαζεται κατι μεγαλυτερο. Αν ειχαμε χωρο να το αποθηκευσουμε κι εμεις δεν θα το καναμε τοσο μικρο...

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.