ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΒΙΝΤΆΛΟΥ
Μετά το χορτοφαγικό κάρρυ με πατάτες και αρακά που σας παρουσίασα προχτές, σειρά έχει σήμερα ένα κάρρυ με κρέας.
Το βιντάλου (vindaloo, vindallo, vindalho ή vindaalo) στην ορίτζιναλ συνταγή παρασκευάζεται με χοιρινό κρέας και είναι ένα παραδοσιακό πιάτο κάρρυ της ινδικής κουζίνας και συγκεκριμένα της περιοχής Γκόα, αλλά συμπεριλαμβάνεται και σε αυτή της Βομβάης. Είναι ένα από τα πιό γνωστά πιάτα της ινδικής κουζίνας παγκοσμίως, όμως στην αγγλική εκδοχή του, που το θέλει πάρα πολύ καυτερό, και συνήθως είναι όντως το πιό καυτερό πιάτο που διαθέτουν τα ινδικά εστιατόρια. Στην συνταγή για το βινταλού που έχει επικρατήσει διεθνώς, πολλές φορές συναντάμε και άλλου είδους κρέας, και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ινδικά εστιατόρια εκτός των συνόρων της Ινδίας, πολύ συχνά έχουν ιδιοκτήτες μουσουλμάνους, που προέρχονται από άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, και ως γνωστόν οι μουσουλμάνοι δεν χρησιμοποιούν χοιρινό στην κουζίνα τους.
Αν και ινδικό, το όνομα του προέρχεται από τα πορτογαλλικά : carne de vinha d' alhos που σημαίνει "κρέας με κρασί και σκόρδο". Οι πορτογάλλοι ναυτικοί όταν έφτασαν στις ακτές της Γκόα γύρω στα μέσα του 14ου αιώνα, είχαν στα αμπάρια των πλοίων τους βαρέλια με κρέας συντηρημένο σε κρασί με σκόρδο. Η συνταγή πέρασε στην τοπική κουζίνα, το κρασί αντικαταστάθηκε από ξύδι, προστέθηκε καυτερό τσίλι και άλλα μπαχαρικά, ώστε να εναρμονιστεί με τις τοπικές γεύσεις. Τέλος έγινε παραφθορά του ονόματος στο πιό εύηχο στην τοπική διάλεκτο βιντάλου.
Πληροφορίες από : Wikipedia
Σήμερα λοιπόν θα δοκιμάσουμε μοσχαράκι βιντάλου, σε μέτρια καυτερή σάλτσα, έτσι ώστε να μπορούν να την απολαύσουν όλοι και όχι μονο οι λάτρεις των πολύ καρυκευμένων φαγητών. Το σέρβιρα με απλό ρυζάκι στον ατμό αλλά και μαζί με το χορτοφαγικό κάρρυ με πατάτες και αρακά, που σας παρουσίασα πριν λίγες ημέρες (εδώ).
Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 600 gr τρανς από μοσχαράκι σε πολύ λεπτές φέτες,
5 κ.σ.ελαιόλαδο με ελαφριά γεύση ή σπορέλαιο,
1 μέτριο κρεμμύδι,
3 σκελίδες σκόρδο,
1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ στον τρίφτη,
1 κ.σ. ντοματοπελτέ,
1 κ.γ. καστανή ζάχαρη demerara,
2 κ.σ. ξύδι,
1 1/2 φλ. σπιτικό ζωμό κρέατος,
αλάτι.
μπαχαρικά : 1 κ.γ. πάπρικα γλυκειά,
1 κ.γ. πάπρικα καυτερή,
1 κ.γ. κουρκουμά τριμμένο,
1/2 κ.γ. κύμινο τριμμένο,
1/2 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης τριμμένη,
1/2 κ.γ. κόλιαντρο τριμμένο,
1/2 κ.γ. πράσινο καρδάμωμο τριμμένο,
1/4 κ.γ. μοσχοκάρφια τριμμένα.
Προετοιμασία :
Μπορείτε να προσθέσετε στο φαγητό περισσότερη καυτερή πάπρικα (τσίλι), ανάλογα με το γούστο σας.
Βάλτε όλα τα μπαχαρικά σε ενα αντικολλητικό τηγάνι και καβουρντίστε τα σε χαμηλή φωτιά, να βγάλουν τα αρώματα τα τους.
Κόψτε το μοσχαράκι σε λεπτές λωρίδες. Σκουπίστε το καλά με απορροφητικό χαρτί.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι. Περάστε το σκόρδο από την πρέσσα.
Βάλτε 3 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ή γουόκ, αφήστε το να ζεσταθεί καλά, προσθέστε το κρέας και σωτάρετε το να πάρει χρώμα. Το κρέας δεν το ανακατεύουμε συνέχεια, γιατί θέλουμε να ψηθεί και δεν θέλουμε να χάσει τους χυμούς του. Βγάλτε το από το τηγάνι και κρατήστε το στην άκρη.
Προσθέστε στο τηγάνι το υπόλοιπο λάδι και σωτάρετε το κρεμμύδι να μαραθεί. Προσθέστε το σκόρδο, το τζίντζερ και τα μπαχαρικά και σωτάρετε 1-2 λεπτά. Προσθέστε τον ντοματοπελτέ και την ζάχαρη και σωτάρετε για 1 λεπτό. Προσθέστε πρώτα το ξύδι και κατόπιν το κρέας, τον ζωμό, ζεστό, και τέλος το ανάλογο αλάτι.
Σκεπάστε το τηγάνι και αφήστε να σιγοβράσει το φαγητό για περίπου 20 λεπτά, μέχρι το κρέας να γίνει τρυφερό και μείνει με λίγο ζουμάκι.
Σερβίρετε το μοσχαράκι βιντάλου ζεστό.
VINDALOO DI FESA DI VITELLO
Un paio di giorni fa abbiamo assagiato un curry vegano, oggi intanto, e per accontentare tutti, ho preparato un curry con base di carne.
Il vindaloo (lo troverete ancora come : vindallo, vindalho o vindaalo) è tra i piatti più famosi della cucina indiana, consciuto in tutto il mondo. Anche se consolidato come indiano, le origini di questo piatto, come anche il suo nome, sono portoghesi. I marinai da Portogallo che verso la metà del '500 erano approddati alle coste della regione di Goa, avevano tra le provviste delle loro navi, della carne di maiale conservata in vino e aglio. La ricetta per questa carne de vinha d' alhos passò alla cucina locale con qualche modifica : il vino è stato sostituito dall' aceto e sono aggiunte delle spezie, ingrediente indispensabile della cucina indiana, mentre anche il nome del piatto è stato trasformato a vindàloo, più facile da pornunciare al dialetto locale.
Il vindaloo è conosciuto come un piatto particolarmente piccante, di solito è il piatto più piccante di un ristorante indiano. Questa è però la versione inglese, mentre la ricetta originale è moderamente piccante. Nella ricetta originale viene preparato con il maiale. Siccome però i ristoranti indiani all' estero, di solito sono gestiti da gente non originaria dell' India ma da altri paesi dell' Estermo Oriente che spesso sono di religione musulmana, che come è noto abolisce la carne di maiale considerato impuro, molto spesso predilegono altre specie di carne come di pollo, tacchino, perfino il vitello.
Informazioni tratte da : Wikipedia
Oggi prepariamo insieme la fesa di vitello vindaloo, in versione mediamente piccante, per poter assagiarlo tutti! L' ho accompagnato con riso al vapore (steam rice) e il curry di patate e piselli, del quale abbiamo parlate l' altro ieri.
Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 600 gr fesa di vitello a fettine sottili
5 cucchiai olio di oliva al sapore leggero o olio di semi,
1 cipolla media,
3 spicchi d' aglio,
1 cucchiaio zenzero fresco grattugiato,
1 cucchiaio triplo-concentrato di pomodoro,
1 cucchiaio zucchero di canna demerara,
2 cucchiai aceto,
1 1/2 tazza brodo di carne fatto a casa,
sale.
le spezie : 1 cucchiaino paprica dolce,
1 cucchiaino paprica piccante,
1 cucchiaino curcruma,
1/2 cucchiaino cumino macinato,
1/2 cucchiaino cannella di Ceylon macinata,
1/2 cucchiaino coriandolo macinato,
1/2 cucchiaino cardamomo verde macinato,
1/4 cucchiaino chiodi di garofano macinati.
Preparazione :
Se vi piacciono i piatti veramente piccanti, potete aumentare la dose di paprica piccante (chili) nella ricetta.
Ponete tutte le spezie in un tegamino antiaderente e fate tostare per qualche minuto, per far sprigionare gli aromi.
Tagliate la fesa di vitello a listarelle. Asciugate con carta assorbente.
Tritate la cipolla. Passate l' aglio dallo spremiaglio.
Ponete 3 cucchiai di olio in un tegame capiente o wok e fate scaldare. Fate rosolare la carne. Non mescolare spesso la carne, siccome rilascia i suoi succhi e si secca. Eliminate dal tegame e tenete da parte.
Aggiungete il resto dell' olio e fate appassire la cipolla. Aggiungete l' aglio, lo zenzero e le spezie e saltate per un paio di minuti. Aggiungete il triplo-concentrato di pomodoro e lo zucchero e salatate per 1 minuto. Aggiungete prima l' aceto e poi la carne rosolata, il brodo (caldo) ed infine il sale.
Coprite il tegame con un coperchio e lasciate cuocere a fuoco moderato per una ventina di minuti, fino che la carne diventi tenera abbastanza. Alla fine deve restare pure anche un po' di salsa.
Servite il vitello vindaloo caldo.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.