ΚΑΡΡΥ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΑΚΑ
Για το μίγμα μπαχαρικών με την ονομασία κάρρυ έχουμε μιλήσει αναλυτικά εδώ. Είχαμε πεί μάλιστα ότι στις κουζίνες της Ανατολής, όταν λένε κάρρυ, δεν υπονοούν απλά το μίγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιείται, όπως έχει επικρατήσει στην Ευρώπη. Το κάρρυ είναι μία σειρά από πιάτα που έχουν ως βάση τα λαχανικά ή το κρέας (συμπεριλαμβανομένων και των ψαριών) ή και συνδυασμό τους και είναι μαγειρεμένα με πολλά μπαχαρικά και συνήθως πολλή καυτερή πιπεριά, φρέσκια ή αποξηραμένη (πάπρικα). Τα είδη των μπαχαρικών που χρησιμοποιούν αλλάζουν ανάλογα με την χώρα, την περιοχή, τα έθιμα του κάθε τόπου, ακόμη και τις ίδιες της προτιμήσεις την οικογένειας. Τα πιάτα κάρρυ μπορεί να είναι στεγνά, μαγειρεμένα δηλαδή με λίγα υγρά τα οποία εξατμίζονται και αφήνουν τα συστατικά καλυμμένα με μία κρούστα μπαχαρικών, ή υγρά, ξεκινώντας από σούπες (κυρίως στην ταϊλανδέζικη κουζίνα) έως πιάτα με πηχτή σάλτσα που εκτός από ζωμό κρέατος μπορεί να περιέχει γιαούρτι, γάλα καρύδας ή κρέμα καρύδας.
Σήμερα θα φτιάξουμε ένα παραδοσιακό vegan κάρρυ από την ινδική κουζίνα, με πατάτες και αρακά. Η συνταγή ονομάζεται allo dum αλλά βέβαια είναι προσαρμοσμένη στα δικά μας μέτρα, αφού δεν χρησιμοποίησα κάποιο δυσεύρετο υλικό της ινδικής κουζίνας. Ετοιμάζεται πολύ εύκολα, είναι γευστικό και μπορείτε να το σερβίρετε ως συνοδευτικό.
Δόση : γιά 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 4 μεγάλες πατάτες,
2 κρεμμύδια,
2 σκελίδες σκόρδο,
1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ περασμένο από τον τρίφτη,
3 κ.σ. ελαιόλαδο ελαφρύ,
1 φλ. αρακά (φρέσκο ή κατεψυγμένο),
2 κ.γ. μουστάρδα σκόνη,
1 κ.γ. κουρκουμά,
1/2 κ.γ. πάπρικα,
1 κ.γ. κύμινο,
1 κ.γ. garam masala,
1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι τριμμένο,
φρέσκο δυόσμο γιά το σερβίρισμα.
Προετοιμασία :
Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τες σε κύβους.
Ψιλοκόψτε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Βάλτε το λάδι σε μία σωτέζα ή χαμηλή κατσαρόλα και βάλτε το στην φωτιά. Σωτάρετε τα κρεμμύδια με τα μπαχαρικά και το τζίντζερ. Προσθέστε το σκόρδο, σωτάρετε για 1 λεπτό και έπειτα προσθέστε και τις πατάτες. Ρίξτε στο φαγητό 1 1/2 φλ. ζεστό νερό, σκεπάστε με το καπάκι του και αφήστε να σιγοβράσει. Μετά από 10 λεπτά προσθέστε και τον αρακά και αφήστε να μαγειρευτεί για περίπου ακόμη 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και ο αρακάς.
Σερβίρετε το ζεστό με ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο.
CURRY DI PATATE E PISELLI
Per la miscella di spezie, conosciuta come curry, abbiamo parlato qui. Allora, avevamo detto che intano, nella cucina orientale con il termine curry si intende una serie di piatti a base di verdure o di carne (pesci inclusi) cucinati con tante spezie e di solito anche piccanti assai. Le spezie utilizzate variano secondo al paese, alla regione o ancora secondo alle tradizioni di un luogo o di una famiglia. I piatti curry possono essere umidi, cominciando dalle zuppe (piuttosto nella cucina tailandese) fino a piatti in sugo denso che oltre al brodo di carne possono contenere anche yogurt, latte o crema di cocco. Esistono però anche piatti curry quasi asciutti, dove i liquidi di cottura vengono evaporati e gli ingredienti restano alla fine ricoperti di una crosta speziata.
Oggi prepararemo un curry vegano, dalla tradizione della cucina indiana, con patate e piselli. La ricetta originale si chiama allo dum, ma noi la prepareremo senza utilizzare ingredienti troppo esotici e difficile da trovare nei nostri paesi. Il curry di patate e piselli viene preparato velocemente, è molto saporito e viene servito come contorno.
Dosi : per 4 persone
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti : 4 patate grandi,
2 cipolle,
2 spicchi d' aglio,
1 cucchiaio di zenzero grattugiato,
3 cucchiai di olio di oliva al sapore delicato,
1 tazza di piselli (freschi o congelati),
2 cucchiaini semi di senape macinati,
1 cucchiaino curcuma,
1/2 cucchiaino paprica,
1 cucchiaino cumino macinato,
1 cucchiaino garam masala,
1/2 cucchiaino pepe nero macinato,
mentuccia romana fresca per la finitura
Preparazione :
Sbucciate le patate e tagliate a cubetti.
Tritate le cipolle e l' aglio.
Ponete l' olio in un tegame e portate sul fuoco. Fate soffrigere le cipolle con le spezie e lo zenzero. Aggiungete l' aglio, saltate per 1 minuto, aggiungete le patate. Versate 1 1/2 tazza di acqua calda, coprite con un coperchio e lasciate cucorere a fuoco moderato. Tascorsi 10 minuti, aggiungete i piselli e lasciate cuocere per ca. 10 minuti ancora.
Servite il curry di patate e piselli caldo con mentuccia romana tritata.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.