ΚΕΪΚ ΚΑΡΥΔΑΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΜΑΣΚΑΡΠΟΝΕ
Ηθελα να φτιάξω ένα γλυκό πλούσιο σε γεύση, αλλά μην έχοντας πολύ χρόνο στην διάθεση μου ήθελα να είναι και εύκολο στην παρασκευή του, οπότε αμέσως απέκλεισα τις πολύπλοκες τούρτες. Το αμερικάνικο coconut cake το είχα βάλει στο μάτι από καιρό, και καθώς στον Δ. αρέσει πολύ η καρύδα, αλλά με προβλημάτιζε και το γεγονός ότι ήταν εντελώς λευκό, αφού όλοι στην οικογένεια αγαπάμε τα σοκολατένια γλυκά. Επίσης δεν ήθελα να φτιάξω την κλασσική αμερικάνικη βουτυρόκρεμα για γλάσσο, εγώ την βρίσκω πολύ βαρειά και λιγωτική; ήθελα κάτι πιό ανάλαφρο αλλά με πλούσια γεύση, οπότε αυτοσχεδίασα μία κρέμα τυριού, και φυσικά όταν χρησιμοποιώ τυρί κρέμα 9 στις 10 φορές αυτό είναι το μασκαρπόνε.
Αυτό το κέϊκ καρύδας έτυχε να το δοκιμάσουν πολλοί φίλοι και απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές! Διατηρήθηκε υπέροχα στο ψυγείο (λόγω κρέμας) και συνέχιζε να ... καταπλήσει τα πλήθη, ακόμη και 4 μέρες μετά από την μέρα που το έφτιαξα.
Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : μέτρια δύσκολη
Υλικά
για το κέϊκ : 60 gr (1φλ.) καρύδα τριμμένη,
βραστό νερό όσο χρειάζεται,
180 gr βούτυρο σε αλειφώδη μορφή,
250 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας,
5 αυγά, χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια,
300 gr αλεύρι γοχ.,
30 gr corn flour,
1 κ.σ. (10 gr) baking powder.
για το γλάσσο : 60 gr βούτυρο σε αλειφώδη μορφή,
200 gr ζάχαρη άχνη,
200 gr μασκαρπόνε,
3 κ.σ. ρούμι,
100 gr καρύδα τριμμένη,
100 gr ιταλική μαρέγκα.
γιά την διακόσμηση : 2 κ.σ. καρύδα τριμμένη.
Προετοιμασία :
Βάτε την καρύδα σε ένα σκεύος και προσθέστε καυτό νερό μέχρι να την καλύψει. Αφήστε να σταθεί τουλάχιστον μισή ωρίτσα. Στραγγίστε την καρύδα, αλλά κρατήστε και το ζουμάκι.
Χτυπήστε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει. Συνεχίζοντας να χτυπάτε, προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και σταδιακά τους κρόκους .
Κοσκινήστε το αλεύρι με το corn flour και το baking. Προσθέστε τα στο μίγμα του βουτύρου και αναμείξτε. Προσθέστε και την ενυδατωμένη καρύδα.
Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα. Προσθέστε την μαρέγκα σταδιακά στο μίγμα, αναμιγνύοντας με μία σπάτουλα με απαλές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω, ώστε να μην ξεφουσκώσει.
Περάστε με το αντικολλητικό μίγμα (συνταγή εδώ) μία φόρμα με λυόμενο στεφάνι, με διάμετρο 24 εκ. Ρϊξτε μέσα το μίγμα του κέϊκ και ισιώστε την επιφάνεια του.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 30 λεπτά. Κάντε το τεστ της οδοντογλυφίδας πριν βγάλετε το κέϊκ από τον φούρνο. Αφήστε το να κρυώσει τελείως.
Ετοιμάστε το γλάσσο. Οδηγίες για να φτιάξετε την ιταλική μαρέγκα θα βρείτε εδώ. Για τα 100 gr που χρειαζόμαστε στην συνταγή θέλει περίπου 2 ασπράδια αυγών. Εγώ συνήθως έχω έτοιμη ιταλική μαρέγκα στην κατάψυξη, οπότε δεν χρειάζεται να ετοιμάζω τόσο μιρκές ποσότητες.
Χτυπήστε το βούτυρο με την άχνη, προσθέστε το μασκαρπόνε και το ρούμι και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να γίνει το μίγμα αφράτο. Προσθέστε την καρύδα και την ιταλική μαρέγκα και αναμείξτε απαλά με μία σπάτουλα.
Κόψτε το κέϊκ στα δύο και βρέξτε τα κομμάτια με το γάλα καρύδας που είχατε κρατήσει στην άκρη.
Συναρμολογήστε το γλυκό. Τοποθετήστε την βάση σε μία πιατέλα σερβιρίσματος και απλώστε το 1/3 της κρέμας. Καλύψτε με το δεύτερο κομμάτι κέϊκ. Καλύψτε όλο το γλυκό με την υπόλοιπη κρέμα καρύδας.
Για την διακόσμηση καβουρντίστε ελαφρά την καρύδα, μέχρι να πάρει χρώμα. Αφήστε την να κρυώσει και διακοσμήστε την επιφάνεια του κέϊκ.
Διατηρείται στο ψυγείο.
TORTA AL COCCO CON GLASSA AL MASCARPONE
Volevo preparare un dolce per pasquetta, e non avendo molto tempo a disposizione avevo subito escluso le torte laboriose.
Il coconut cake, ossia torta al cocco americana, era un dolce che già da tempo avevo in mente di preparare, siccome il sapore e il profumo del cocco piacciono tanto a D. Di solito le torte americani vengono ricoperte di crema al burro, che io la trovo troppo pesante siccome carica di grassi e zucchero; così al suo posto ho preparato una glassa al mascarpone e meringa italiana, che è stata abbinata benissimo al sapore della torta.
Ha capitato poi che questa torta al cocco l' hanno assagiata una decina di amici, tra quelli presenti al barbeque che avevamo organizzato per pasquetta, ed è piaciuta tantissimo, non ne era rimasta una sola bricciola!
Dosi : per 8 persone
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti
per la torta : 60 gr (1 tazza) di cocco rapè,
acqua bollente qb,
180 gr burro a pommata,
250 gr zucchero semolato,
1 cucchiaino di estratto naturale di vaniglia,
5 uova,
300 gr di farina 00,
30 gr di maizena,
1 cucchiaio (10 gr) di lievito per dolci.
per la glassa : 60 gr burro a pommata,
200 gr zucchero a velo,
200 gr mascarpone,
3 cucchiai rum,
100 gr cocco rapè,
100 gr meringa italiana.
per la finitura : 2 cucchiai di cocco rapè.
Preparazione :
Ponete il cocco in un recipiente e aggiungete acqua calda fino a coprirla. Lasciate riposare per almeno mezz' oretta. Scolate bene e tenete i sughetto da parte.
Sbattete il burro con lo zucchero fino a prendere una crema chiara. Aggiungete gradatamente i turoli e l' estratto di vaniglia.
Settacciate la farina con la maizena ed il lievito. Aggiungte al composto del burro e mescolate. Aggiungete pure il cocco rapè ammolato.
Montate gli albumi a neve ferma. Incorporatela gradatamente al composto mescolando delicatemente con un leccapentole e con movimenti dal basso verso l' alto, per non fare sgonfiare il composto.
Spenellate col preparato antiaderente una tortiera di 24 cm di diametro, versateci il composto della torta e livellate.
Infornate in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico e lasciate cuorere per 30 minuti ca., fino a dorare. Fate la prova stecchino, sfornate e lasciate raffreddare.
Preparate la glassa. Istruzioni per preparare la meringa all' italiana troverete qui. Per i 100 gr della ricetta occorno ca. 2 albumi. Di solito ho della meringa italiana già pronta nel mio freezer, così non è necessario preparare delle quantità piccoli che spesso sono necessari per i dolci che preparo.
Sbattete il burro con lo zucchero a velo. Aggiungete il mascarpone ed il rum, continuando a sbattere fino a prendere una crema liscia. Aggiungete la meringa italiana e il cocco e mescolate con un leccapentole.
Tagliate la torta orizzontalmente in due. Bagnate ogni metà con il sughetto di cocco.
Disponete la base dell torta su un vassoio da portata. Aggiungete 1/3 dalla glassa e coprite con il secondo pezzo della torta. Coprite la torta con la glassa restante.
Per la finitura mettete il cocco in tegamino e fate imbiondire. Lasciate raffreddare e decorate la torta.
Viene conservata nel frigo.
υπεροχο.απλα υπεροχο.ομως δεν καταλαβαινω γιατι πρεπει να μουσκεψουμε την καρυδα.καθαρα διευκρινιστικη η ερωτηση καθως προτιθεμαι να το κανω λιαν συντομως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜουσκευουμε τη καρυδα για να μαλακωσει και να δωσει υγρασια στο κεϊκ, αλλα και το ζουμακι της, το οποιο ειναι στην ουσια αραιωμενο γαλα καρυδας, το χρησιμοποιουμε για να βρεξουμε τις βασεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠανέμορφα στολισμένο Μαρίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚράτα ένα κομμάτι έτσι και για μένα...καθώς είμαι η μόνη μέσα στην οικογένεια που της αρέσει η καρύδα σε τέτοια ποσότητα και υφή.
Καλό απόγευμα εύχομαι.
Ευχαριστω Πηνελοπη μου!
ΔιαγραφήΕμενα παλι δεν μου πολυαρεσει η καρυδα, αλλα αυτο το κεϊκ εγινε πολυ ωραιο και με ωραια υφη...