3

ΦΤΙΑΧΝΩ ΑΛΕΥΡΙ ΑΠΟ ΡΕΒΥΘΙΑ // FARINA DI CECI FATTA A CASA

foto tratta dal web
 
ΦΤΙΑΧΝΩ ΑΛΕΥΡΙ ΑΠΟ ΡΕΒΥΘΙΑ

Το αλεύρι από ρεβύθια, μάλλον πολύ λίγοι το γνωρίζουν στην Ελλάδα και ακόμη λιγότεροι το χρησιμοποιούν συστηματικά. Αντιθέτως στην Ιταλία είναι αρκετά γνωστό, και ιδίως στον Νότο το χρησιμοποιούν σε αρκετές συνταγές; την πιό δημοφιλή από αυτές θα σας την παρουσιάσω μέσα στις επόμενες ημέρες.
Το αλεύρι από ρεβύθια το γνωρίζουν καί το προτιμούν όσοι πάσχουν απο κοιλιοκάκη, καθώς είναι ελεύθερο γλουτένης. Είναι επίσης δημοφιλές σε όσους ακολουθούν χορτοφαγική και ιδίως vegan διατροφή, καθώς προσθέτει γεύση σε πολλά πιάτα, αλλά μπορεί επίσης να αντικαταστήσει τα αυγά πχ. σε ομελέτες, στην Ιταλία μάλιστα, αυτές τις vegan ομελέτες τις ονομάζουν fari-frittate. Μπορεί επίσης να αντικαταστήσει το αλεύρι σε τηγανίτες και κρέπες, αλλά και σε γλυκά παρασκευάσματα. Το χρησιμοποιούν στις σούπες και ιδίως στις βελουτέ, γιατί βοηθάει να χυλώσουν ωραία, αλλά και γιά να φτιάξουν κουρκούτι για τηγάνισμα. Φτιάχνουν επίσης ζυμαρικά, πολπέτες και κροκέτες.
Το αλεύρι από τα ρεβύθια το έχω ξαναχρησιμοποιήσει στην κουζίνα μου σε μία αλμυρή (εδώ) και σε μία γλυκειά συνταγή (εδώ). Τότε το είχα βρεί έτοιμο σε μαγαζί που πουλάει μπαχαρικά και βιολογικά τρόφιμα. Αυτήν την φορά όμως που το χρειαζόμουν, δεν προλάβαινα να κατέβω στο κέντρο της πόλης για να το αγοράσω και έτσι αποφάσισα να το φτιάξω μόνη μου. Η διαδικασία είναι απλή, χρειάζεται όμως ένα δυνατό μπλέντερ ή ένας μύλος για καφέ (ηλεκτρικός ή χειροκίνητος).

Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : ρεβύθια κατά προτίμηση βιολογικά.
Προετοιμασία :
Πλύντε τα ρεβύθια.
Στραγγίστε τα καλά και αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα για 24 ώρες.
Βάλτε τα σε ένα ταψί και ψήστε τα στον φούρνο, στους 150°C για 15-20 λεπτά. Με αυτόν τον τρόπο α ρεβύθια μαλακώνουν και αλέθονται μετά πιό εύκολα. Αφήστε τα να κρυώσουν τελείως.
Τρίψτε τέλος τα ρεβύθια με ένα ισχυρό μπλέντερ κουζίνας ή με έναν μύλο για καφέ; κάποιες κουζινομηχανές διαθέτουν και ειδικό εξάρτημα για να αλέθει όσπρια και δημητριακά. Θα τα βάζετε λίγα κάθε φορά, γιά να μπορείτε να ελέξετε αν έχουν αλεστεί σωστά. Γιά να είμαι σίγουρη ότι δεν έχουν παραμείνει κομματάκια μέσα στο αλεύρι, το κοσκίνησα και όσα κομματάκια έμειναν τελικά μέσα στο κόσκινο τα έβαλα και τα έτριψα και εκείνα, έτσι ώστε να αξιοποιήσω ολόκληρη την ποσότητα των ρεβυθιών.
Διατηρείται για αρκετές εβδομάδες σε καλά κλεισμένα γυάλινα βάζα, σε μέρος δροσερό.




FARINA DI CECI FATTA A CASA

La farina di ceci, mentre è abbastanza comune in Italia, in Grecia è pressochè sconosciuta.
Ε la prediletta della cucina vegetariana e vegan, siccome insaporisce vari piatti e può perfino sostituire le uova (le cosidette fari-frittate). Siccome priva di glutine, è adatta per la dieta dei celiaci. Può sostituire la comune farina di grano per preparare le crespelle o le fritelle, o per preparare la pastella per la panatura. Ottimo addensatore per le veluttate e i passati di verdure. Può essere utilizzata anche in torte dolci (qui una ricetta assagiata nel laboratorio), di solito mescolata con altri tipi di farina.
La farina di ceci l' avevo utilzzata per preparare la panissa (ricetta qui). Allora l' avevo comprata già pronta. Questa volta però non avevo il tempo a cercarla e ho deciso di preparala a casa. La procedura è semplice, basta scegliere dei ceci bio ed essere froniti con un potente robot di cucina o un mulino per il caffè; alcune planetarie dispongono l' apposito attrezzo per macinare i legumi.

Difficoltà : facile
Ingredienti : ceci, preferibilmente da agricoltura biologica.
Preparazione :
Lavate i ceci.
Scolateli bene e lasciate asciugare all' aria per almeno un paio d' ore, ma meglio ancora per un giorno intero.
Ponete in una leccarda da forno e fate tostare a 150°C, per 15-20 minuti. Lasciate raffreddare completamente.
Macinate i ceci, mettendoli pochi alla volta in un robot di cucina potente o un macinacaffè. Per essere certa che la farina è venuta fine e non granulosa, l' ho passata da un settaccio e tutto quello che ne era rimasto l' ho fatto macinare di nuovo.
La farina di ceci si conserva per parecchie settimane, in luogo fresco e asciutto, chiusa entro un contenitore a chiusura ermetica.


3 σχόλια:

  1. Μαρίνα καλημέρα και καλή χρονιά! Βρήκα το μπλόγκ σου τυχαία και το συγκεκριμένο άρθρο. Γεννήθηκα στο Βόλο αλλά ζω χρόνια στην Ιταλία. Χαίρομαι ιδιαίτερα που κάποιος μιλάει για το αγαπημένο μου ρεβυθοαλεύρι και χαίρομαι που βρήκα και καποιον άλλον που έχει κάνει κεικ με αυτό! Στο δικό μου μπλογκ θα βρείς αρκετές συνταγές με ρεβυθοαλέυρι που και για τους ιταλούς είναι εντελώς καινούριες. Η δική μου συμβουλή είναι να αγοράσει κάποιος ανάλατα στραγάλια από κάποιο μαγαζί ξηρών καρπών και να τα αλέσει στο σπίτι. Σε περιμένω στο quintogusto.blogspot.it
    Apriti Sesamo Cucina greca e non solo
    Baci
    Ελένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ελενη!
      Με τους ιταλους εχω ανακαλυψει πολλα καινουργια υλικα που ουτε το φανταζομουν οτι υπαρχουν! Ωραια ιδεα τα στραγαλια, ειναι ηδη ψημενα και δεν χρειαζεται η διαδικασια!
      Επισκευτηκα ηδη το Blog σου και εκανα και like στην σελιδα σου στο FB.
      Καλη χρονια με πολλες νοστιμες δημιουργιες!

      Διαγραφή
  2. Τα στραγαλια εχουν τις ιδιες θερμιδες με τα ρεβυθια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.