0

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΒΕΡΥΚΟΚΟ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ // CONFETTURA DI ALBICOCCHE ALLA CANNELLA


ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΒΕΡΥΚΟΚΟ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ

Η μαρμελάδα βερύκοκο είναι η διαχρονικά αγαπημένη μου, και κάθε χρόνο δεν παραλείπω να φτιάχνω, δοκιμάζοντας παράλληλα να την αρωματίσω με διάφορα μπαχαρικά ή αρωματικά φυτά. Φέτος έτυχε να έχω αγοράσει πρόσφατα τριμμένη κανέλα Κεϋλάνης και την χρησιμοποίησα. Τα βερύκοκα βέβαια πλέον είναι στο τέλος της σεζόν τους, αυτά που χρησιμοποίησα για την μαρμελάδα ήταν τα τελευταία από το δέντρο του γείτονα, μικρούλια, αλλά σίγουρα αράντιστα και απίστευτα αρωματικά (τέτοια βερύκοκα δεν κυκλοφορούν στην αγορά!)
Η διαδικασία που ακολουθώ για να φτιάξω την μαρμελάδα είναι αυτή που προτείνει η Christine Ferber και που όντως τελικά δίνει τις πιό γευστικές, αλλά και τις πιό καλά συντηρημένες μαρμελάδες.

Δόση : 5 βαζάκια των 350ml
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 1,5 kg βερύκοκα ώριμα χωρίς τα κουκούτσια,
                 1150 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                 τον χυμό απο 1 μικρό λεμόνι,
                 1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη.
Προετοιμασία :
Πλύντε και στραγγίστε τα βερύκοκα, αφαιρέστε τα κουκούτσια και ζυγίστε τα.
Οπως έχουμε ξαναπεί, τα κουκούτσια δεν τα πετάμε, μπορούμε να φτιάξουμε φανταστικό λικέρ (συνταγή εδώ) ή να τα αφήσουμε να ξεραθούν και να χρησιμοποιήσουμε τον πυρήνα τους για να αρωματίσουμε με φυσικό τρόπο διάφορα παρασκευάσματα μας με άρωμα πικραμύγδαλο (δες εδώ γιά τα πικραμύγδαλα).
Βάλτε τα βερύκοκα μέσα σε ένα ευρύχωρο γυάλινο σκεύος, καλύψτε τα με την ζάχαρη, καλύψτε το σκεύος με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και αφήστε τα να σταθούν σε μέρος σχετικά δροσερό για 2 ώρες.
Μεταγγίστε σε μία κατσαρόλα και βάλτε την σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε συχνά για να λιώσει η ζάχαρη και να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Μόλις το περιεχόμενο της κατσαρόλας πάει να βράσει, κατεβάστε την από την φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.
Μεταγγίστε και πάλι στο γυάλινο σκεύος, σκεπάστε με το αντικολλητικό χαρτί και αφήστε το να σταθεί 12 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Μόλις περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, αφαιρέστε τις φλούδες από τα βερύκοκα και με τα χέρια κόψτε τα σε μικρότερα κομμάτια. Μεταγγίστε και πάλι το μίγμα στην κατσαρόλα, προσθέστε και τον χυμό του λεμονιού, φιλτραρισμένο ώστε να μην έχει κουκούτσια, και βάλτε την κατσαρόλα στην φωτιά. Αφήστε να βράσει ένα δεκάλεπτο, αφαιρώντας τον αφρό που θα σχηματιστεί. Σβύστε την φωτιά και αφήστε το να σταθεί ένα εικοσάλεπτο.
Ανάψτε και πάλι την εστία. Προσθέστε στην μαρμελάδα και την κανέλα και αφήστε την να βράσει 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσει. 
Οσο η μαρμελάδα είναι ακόμη καυτή, γεμίστε τα βαζάκια, τα οποία έχετε προηγουμένως αποστειρώσει (δες εδώ πως); σφραγιίστε τα αμέσως με τα καπάκια τους, αναποδογυρίστε τα και αφήστε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
Η μαρμελάδα διατηρείται γιά πολλούς μήνες σε μέρος σκοτεινό και δροσερό. Οταν το βαζάκι ανοιχτεί,  διατηρήστε το έπειτα στο ψυγείο. 



CONFETTURA DI ALBICOCCHE ALLA CANNELLA

La confettura di albicocche è tra le mie amate e ogni anno ne preparo una buona quantità. Ogniqualvolta però cerco di aromatizzarla  in modo diverso. Quest' anno avevo comprato recentemente la cannella di Ceylon macinata, e ho pensato subito ad abbinarla alle albicocche.
Per preparare le mie confetture utilizzo sempre il metodo della Ferber, che ottimo, csa dire, la migliore confettura, saporitissima e si conserva benissimo a lungo!

Dosi : 5 barattoli da 350ml
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 1,5 kg albicocche denocciolate,
                              1150 gr zucchero semolato,
                              il succo da 1 piccolo limone,
                              1 cucchiaio cannella di Ceylon macinata.
Preparazione :
Lavate e scolare le albicocche, elimnate il noccioli e pesate.
Come abbiamo già detto, i noccioli delle albicocche non vengono buttati, potete preparare un' ottimo amaretto casalingo, o lasciarli seccare e poi etrarre le armelline.
Ponete le albicocche in una terrina capiente, aggiungete lo zucchero, coprite con un pezzo di carta antiaderente e lasciate riposare in luogo piuttosto fresco, per un paio d' ore.
Travasate entro una casseruola e portate sul fuoco. Mescolate spesso per non attaccare al fondo. Quando il composto inizia a fremere e prima di cominciare l' ebbolizione, ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare.
Travasate nella terrina, coprite con la carta antiaderente e lasciate riposare a temperatura ambiente per 12 ore.
Trascorso il tempo necessario, eliminate la buccia delle albicocche e sminuzzatele con le mani. 
Travasate nella casseruola, aggiungete il succo di limone e portate sul fuoco. Lasciate cuocere per 10 minuti, schiumando se necessario. Ritirate dal fuoco e lasciate riposare per una ventina di minuti.
Riportate dul fuoco. Aggiungete la cannella e lasciate cuocere per una decina di minuti ancora fino a rapprendere.
Invasate la confettura ancora scottente, in barattoli precedentemente sterilizzati. Coprite subito coi rispettivi coperchi, capovolgete e lasciate raffreddare capovolti.
Viene conservata per parecchi mesi in luogo preferibilmente fresco e buio.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.