ΤΟΥΡΤΑ ΣΕΜΙΦΡΕΝΤΟ ΜΕ ΖΑΧΑΡΟΥΧΟ ΚΑΙ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ
Μια δροσερή τούρτα, που ετοιμάζεται πολύ γρήγορα, ιδανική για την περίοδο των διακοπών, όταν είμαστε στο εξοχικό και θέλουμε μεν να φτιάξουμε κάτι γλυκό, αλλά δεν θέλουμε να κλειστούμε και με τις ώρες στην κουζίνα. Πράγματι αυτή η τούρτα δεν θέλει ψήσιμο, δεν θέλει κατσαρόλες, μόνον μία στρογγυλή φόρμα και περίπου 20 λεπτά προετοιμασία.
Την συνταγή αυτή την είδα εδώ, και την έχω φτιάξει πολλές φορές από πέρισυ, κάνοντας και κάποιες μικρές τροποποιήσεις. Αρχικά δεν την θεώρησα κάτι σπουδαίο, αλλά είδα ότι άρεσε πολύ στους άντρες μου και επειδή είναι και πάρα πολύ εύκολη, και συχνά μου ζητάτε λιγότερο πολύπλοκα γλυκά, αποφάσισα τελικά να σας την παρουσιάσω.
Δόση : γιά 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολη
Υλικά
για την βαση : 250 gr μπισκότα,
120 gr βουτυρο αγελάδος.
για την κρέμα : 300 gr κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά,
180 gr ζαχαρούχο γάλα,
1/2 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας.
γιά την διακόσμηση : 2 κ.σ. σιρόπι σοκολάτας,
150 gr κουβερτούρα με 65% κακάο,
50 gr κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά,
50 gr φουντουκια.
Προετοιμασία :
Χρησιμοποίησα ιταλικά μπισκότα με κρέμα γάλακτος (cuor di panna) που έχουν ωραία, πλούσια γεύση. Επειδή δεν είναι και τόσο συνηθισμένα στην Ελλάδα, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με πτι-μπερ.
Αλέστε τα μπισκότα στο μούλτι. Λιώστε το βούτυρο, προσθέστε το στα μπισκότα και αναμείξε να βραχούν καλά.
Επενδύστε με αντικολλητικό χαρτί μία λυόμενη φόρμα με διάμετρο 24 εκ. Στρώστε μέσα το μίγμα μπισκότα/ βούτυρο και πιέστε με ένα κουτάλι, ώστε η βάση να γίνει συμπαγής. Βάλτε την φόρμα στο ψυγείο.
Η κρέμα γάλακτος, για να μπορέσει να γίνει σαντιγύ, πρέπει να είναι πολύ κρύα, όπως έχουμε πεί εδώ. Χτυπήστε την μέχρι να αφρατέψει και να σφίξει. Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και το ζαχαρούχο (αφήστε το να κυλήσει απο ψηλά μέσα στην κρέμα) και αναμείξτε με μία σπάτουλα, ώστε να ενσωματωθούν.
Αφήστε το σιρόπι σοκολάτας να κυλήσει στα τοιχώματα της φόρμας. Προσθέστε την κρέμα και ισιώστε την επιφάνεια της. Σκεπάστε την φόρμα με διάφανη μεμβράνη, ώστε να μην αποροφήσει μυρωδιές και βάλτε την στην κατάψυξη. Αφήστε την να σταθεί τουλάχιστον 3 ώρες, ώστε να παγώσει καλά.
Καβουρντίστε ελαφρά τα φουντούκια. Κόψτε τα σε κομμάτια χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι (κατά προτίμηση με μεγάλη λάμα, μαχαίρι του σεφ). Αν θέλετε μπορείτε να τα αφήσετε και ολόκληρα.
Λιώστε την κουβερτούρα στον μικροκυματικό ή σε μπαίν μαρί. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και αναμείξτε. Αφήστε την σοκολάτα να κρυώσει αρκετά αλλά να είναι ακόμη ρευστή (28°C αν έχετε θερμόμετρο).
Βγάλτε την τούρτα από την κατάψυξη. Αφήστε να κυλήσει η σοκολάτα από ψηλά επάνω στην επιφάνεια της τούρτας, σχηματίζοντας κορδόνια. Σκορπίστε αμέσως και τα φουντούκια, πριν στερεοποιηθεί τελείως η σοκολάτα, η οποία θα παγώσει μόλις έρθει σε επαφή με την παγωμένη επιφάνεια της τούρτας.
Ξαναβάλτε την τούρτα στην κατάψυξη.
Πριν σερβίρετε την τούρτα, ξεφορμάρετε την μέσα σε έναν δίσκο σερβιρίσματος. Αφήστε την στο ψυγείο για μισή ωρίτσα ή κανένα δεκάλεπτο εκτός ψυγείου, ώστε να μην είναι πολύ παγωμένη.
TORTA SEMIFREDDO ALLA PANNA E NOCCIOLE
Una torta fresca è sempre gradita durante l' estate. Questa ricetta senza cottura, che è la traformazione del cuore di panna in torta, è facilissima e tanto buona ...
La ricetta per questa torta l' ho trovata qui, e l' avevo preparata parecchie volte durante l' estate scorsa, applicando anche qualche piccola modifica. Allora mi pareva troppo sempliciotta, ma siccome è piaciuta tantissimo ai miei uomini e poi mi chiedete sempre delle ricette facili e veloci, ho pensato di presentarvela!
Dosi : per 8 persone
Difficoltà della ricetta : molto facile
Ingredienti
per la base : 250 gr biscotti secchi (io : biscotti cuor di panna),
120 gr burro.
per la crema : 300 gr panna a 35% grassi,
180 gr latte condensato,
1/2 cucchiaino estratto naturale di vaniglia.
per la finitura : 2 cucchiai sciroppo di cioccolato,
150 gr cioccolato fondente a 65% cacao,
50 gr panna a 35% grassi,
50 gr nocciole.
Preparazione :
Frullate i biscotti al cutter. Fate fondere il burro, aggiungete ai biscotti e mescolate.
Foderate con carta forno una tortiera di 24 cm di diametro. Disponete la base dei biscotti, premete e livellate col dorso di un cucchiaio e lasciate riposare nel frigo.
Montate la panna. Mescolando con una spatola, aggiungete l' estratto di vaniglia e il latte condensato a filo.
Estraette la tortiera dal frigo. Lasciate colare lo sciroppo di cioccolato ai suoi bordi. Versate dentro la crema e livellate. Coprite con pellicola transparente e posizionate nel freezer per almeno 3 ore.
Tostate le nocciole. Sminuzzate con un coltello affilato. Se volete, potete anche lasciare le nocciole intere.
Fate fondere il cioccolato al microonde o in bagnomaria. Aggiungete la panna e mescolate. Lasciate freddare a 28°C. Lasciate colare il cioccolato a filo sulla torta fredda. Aggiungete subito le nocciole, prima che il cioccolato si solidifichi completamente.
Riponete nel freezer.
Prima di servire, sformate la torta entro un vassoio da portata. Lasciate riposare nel ftigo per mezz' oretta, come si fa di solito coi semifreddi..
Woooow! Ma è deliziosa! E pure bellissima! Complimenti!
ΑπάντησηΔιαγραφήUn caro saluto!
unospicchiodimelone!
Grazie!
ΔιαγραφήSaluti da Salonicco!
Ciao Marina, scusami se ho messo tanto a passare da te, ma sono un po' presa dal lavoro e nel we ero da amici. Ti auguro buone vacanze e se ti fa piacere ti aspetto a settembre da me con la mia ricetta dei quanti modi, intanto mi gusto questa tua buonissima torta, un bacione
ΑπάντησηΔιαγραφήCiao Carla! Grazie per aver passato!
ΔιαγραφήCerto che sarò presente a settembre, ho programmato di preparare la tua ricetta entro questo mese, solo che qui non posso trovare lo stoccafisso e utilizzerò il baccalà.
Buone vacanze!
Baci!
μαρινα μου χρονια πολλα εστω και λιγο καθυστερημενα.οντως πολυ ευκολη η τουρτα σεμιφρεντο.θα την κανω σημερα γιατι εχουμε εορταζοντα του Αι λιως.να περνατε καλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Λιτσα μου!
ΔιαγραφήΗ τουρτιτσα ειναι πολυ ωραια, ελπιζω να την ευχαριστηθητε!
Φιλια!