ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗΘΟΣ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙΑ ΤΟΥΡΣΙ
Το καλοκαιράκι τα γρήγορα ελαφριά πιάτα είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτα. Αυτήν την εποχή αποφάσισα λίγο να ελέγξω και την διατροφή μου, αφού η ζέστη - και φέτος έχει κάνει πολλή ζέστη μέχρι στιγμής! - ευνοεί την μείωση της κατανάλωσης τροφής.
Το κοτόπουλο είναι ένα κρέας που ταιριάζει σε όλες τι δίαιτες, αλλά βέβαια δεν πρέπει να είναι και άνοστο, γιατί το ζήτημα δεν είναι να στερηθεί κανείς την γεύση, αλλά να αποφύγει τις θερμίδες. Με ένα απλό και γρήγορα μαρινάρισμα, το κοτοπουλάκι γίνεται μούρλια! Επειτα μπορείτε να το ψήσετε στον φούρνο, ή να το μαγειρέψετε στην κατσαρόλα.
Διάλεξα το στήθος από το κοτόπουλο, και γιατί είναι πιό ψαχνό, αλλά και γιατί εμένα αυτό μου αρέσει πιό πολύ! Την συνταγή βέβαια μπορείτε να την κάνετε και με μπούτια κοτόπουλο, αλλά και με ολόκληρο κοτόπουλο τεμαχισμένο. Στα πλαίσια μία δίαιτας μπορείτε να το σερβίρετε ως κυρίως και να το συνοδέψετε με μία ωραία σαλάτα λαχανικών, ή ν το προσθέσετε σε μία πράσινη σαλάτα και την μεταρέψετε σε πεντανόστιμο πλήρες γεύμα!
Τα λεμόνια διατηρημένα σε αλάτι (τα ονομάζουν και λεμόνια τουρσί ή κονφί), φτιάχνονται πολύ εύκολα, όταν τα λεμόνια είναι στην εποχή τους και μπορείτε να βρείτε ακέρωτα και σε καλή τιμή. Την διαδικασία μπορείτε να την δείτε εδώ. Αν δεν έχετε λεμόνια τουρσί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φρέσκα λεμόνια, πάντα αφού βεβαιωθήτε ότι είναι ακέρωτα και κατά προτίμηση και βιολογικά, αλλά μην ξεχάσετε να προσθέσετε στο φαϊ και αλάτι!
Δόση : γιά 2 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ εύκολο
Υλικά : 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο,
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο,
1/2 λεμόνι τουρσί,
1 κλαδάκι δεντρολίβανο,
πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
1 κ.καφέ νιφάδες ντομάτας,
ελάχιστο pul biber (προαιρετικό),
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα.
Προετοιμασία :
Συνήθως αγοράζω ολόκληρο κοτόπουλο και το φιλετάρω μόνη μου. Μπορείτε να αγοράσετε και στήθος με το κόκκαλο και να το αφαιρέσετε, όπως και την πέτσα. Τα κόκκαλα βέβαια δεν τα πετάμε, αλλά φτιάχνουμε θαυμάσιο σπιτικό ζωμό (δείτε εδώ το πως).
Κόψτε το κρέας σε κομμάτια και βάλτε το σε ένα σκεύος. Προσθέστε το σκόρδο, κομμένο σε χοντρές ροδέλες, το λεμόνι τουρσί, κομμένο και αυτό σε φετούλες, το δεντρολίβανο ολόκληρο και τέλος το ελαιόλαδο. Καπακώστε το σκεύος και αφήστε το κρέας να μαριναριστεί για τουλάχιστον ένα δίωρο. Μπορείτε να το αφήσετε και όλη τη νύχτα.
Αφού μαριναριστεί, αφαιρέστε το δεντρολίβανο και αδειάστε το περιεχόμενο μέσα σε ένα πυρεξάκι. Φροντίστε να τοποθετήσετε τα κομμάτια του λεμονιού ανάμεσα σε αυτά του κρέατος. Πασπαλίστε με τα μπαχαρικά. Αλάτι δεν βάζουμε γιατί το λεμόνι είναι ήδη πολύ αλμυρό.
Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 220°C, στις αντιστάσεις, γιά περίπου 35 λεπτά.
Αν δεν θέλετε να ανάψετε τον φούρνο, ζεστανετε μία σωτέζα και ρίξτε το κοτόπουλο μαζί με την μαρινάτα του. Προσθέστε και τα μπαχαρικά και σωτάρετε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Αν χρειαστεί συμπληρώστε λίγο νεράκι.
Τρώγεται τόσο ζεστό όσο και κρύο.
POLLO MARINATO CON LIMONI SOTTO SALE
Col caldo estivo, che quest' anno persiste già per un paio di mesi, preferisco i piatti veloci e leggeri, consumati preferibilmente freddi.
Qualche settimana fa ho deciso di mettere sotto controlla la mia dieta, siccome durante gli utlimi mesi abbiamo esagerato piuttosto con i dolci ma anche con le preparazioni salate... Il pollo è una carne adatta per la dieta leggera. Se viene preparato poi con un po' di cura, senza rinunciare al sapore, arricchito con aromi e spezie, ne viene fuori qualche ricettina deliziosa da notarla subito e prepararla poi spesso. Il pollo marinato che vi presento oggi, potete servirlo come piatto unico, abbinato con verdure fresche di stagione.
Per la marinatura del pollo ho utilizzato i limoni sotto sale, una conseva della cucina marochina che ormai preparo tutti gli anni (ricetta qui). Se non ne disponete, potete utlilizzare i limoni freschi, non trattati, ma non dimenticare di aggiungere del sale.
Dosi : per 2 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 2 filetti di petto di pollo,
1 spicchio d' aglio piuttosto grande,
1/2 limone sotto sale,
1 rametto di rosmarino.
pepe nero macinato,
1 cucchiaino da caffè fiocchi di pomodoro,
un pizzico di pul biber (o peperoncino piccante tirtato, facolatativo),
2-3 cucchiai di olio extravergine di oliva.
Preparazioni :
Di solito compro il pollo intero e ne prelevo il filetto del petto eliminando le ossa e la pelle. La pelle è troppo grassa e la butto via, con le ossa però, peparo del buon brodo casalingo e così tutto viene utilizzato al migliore dei modi ...
Tagliate il petto a pezzi e ponete in una terrina. Aggiungete l' aglio, tagliato a fettine, il limone sotto sale, tagliato a pezzetti ed il rosmarino. Irrorate tutto con l' olio. Coprite con un coperchio o con pellicola transparente e lasciate marinare per un paio d' ore, in luogo fresco. Potete lasciarlo anche per tutta la notte.
Eliminate il rametto di rosmarino e versate tutto un una pirofila. Prendete cura che i pezzi di limone siano alternati a quelli della carne. Cospargete con le spezie. Certo, potete variare le spezie, secondo al vostro gusto. Non viene aggiunto del sale, siccome il limone è già troppo salato.
Infornate in forno preriscaldato a 200°C, modalità statico, e lasciate cuocere per 35 minuti ca., fino a cominciare a dorare.
Se non volete accendere il forno, potete cuocere il pollo marinato in padella. Aggiungete un pochino d' acqua, se necessario.
Servitelo caldo, ma è lo stesso buono anche freddo.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.