0

ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΙ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ // TORTA AL CIOCCOLATO SCIROPPATA


ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΕΛΑΦΡΙΑ ΚΑΙ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ

Είμαστε από τις οικογένειες που καταναλώνουν αρκετά γλυκά, και κάθε Σαββατοκύριακο φροντίζω να ετοιμάσω κάτι γλυκό, ώστε να έχουμε να τσιμπολογάμε μέσα στην εβδομάδα. Βέβαια, τα τελευταία 4 χρόνια, δεν αγοράζουμε πλέον καθόλου έτοιμα γλυκά, και γιατί φροντίζω να είμαστε πάντα αυτάρκεις, αλλά και γιατί δεν μας αρέσουν πλέον οι γεύσεις του ετοιματζίδικου.
Σήμερα θα σας παρουσιάσω μία ωραία, σιροπιασμένη σοκολατόπιτα. Η συνταγή είναι πανεύκολη, και το γλυκάκι είναι ελαφρύ και καθόλου λιγωτικό, παρ' όλο που είναι σιροπιασμένο. Μπορείτε να την προσφέρετε ως επιδόρπιο, γαρνιρισμένη με σαντιγύ, αλλά και σε πιό καλοκαιρινή εκδοχή, με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.
Η συνταγή είναι από εδώ με δικιές μου μικρές αλλαγές.

Δόση : 15-20 κομμάτια
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά
για το κέϊκ : 3 αυγά,
                       180 gr (1 φλ.) ζάχαρη κρυσταλλική,
                       1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας,
                       200 gr (1 φλ.) γάλα φρέσκο πλήρες,
                       100 gr (1/2 φλ.) σπορέλαιο,
                       το ξύσμα από 1 μικρό ακέρωτο πορτοκάλι,
                       200 gr (1 1/2 φλ.) αλεύρι γοχ,
                       10 gr (1 κ.γ. γεμάτο) baking powder,
                       25 gr (2 κ.σ.) κακάο άγλυκο,
                       10 gr (1 κ.σ.) χαρουπάλευρο.
γιά το σιρόπι : 300 gr (1 ποτήρι) γάλα φρέσκο πλήρες,
                           200 gr (1 φλ.) νερό,
                           15 gr (1 κ.σ.) κακάο άγλυκο,
                           100 gr (1/2 φλ.) ζάχαρη κρυσταλλική,
                           20 gr (2 κ.σ.) σπορέλαιο.
γιά το σερβίρισμα : κρέμα σαντιγύ,
                                       κερασάκια γλασέ. 
Προετοιμασία :
Χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη και την βανίλια, μέχρι να ασπρίσουν και να φουσκώσουν.
Αναμείξτε το γάλα με το σπορέλαιο (εγώ χρησιμοποίησα ηλιέλαιο) και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέστε τα στο μίγμα των αυγών και αναμείξτε απαλά.
Κοσκινήστε το αλεύρι με το baking. Κοσκινήστε το κακάο με το χαρουπάλευρο (μην το παραλείψετε γιατί το χαρουπάλευρο δημιουργεί εύκολα σβώλους). Προσθέστε τα στερεά στο μίγμα των υγρών και αναμείξτε.
Περάστε με το αντικολλητικό μίγμα (συνταγή εδώ) ένα ταψί ή πυρέξ με διαστάσεις 25x30 εκ. Ρίξτε μέσα το μίγμα του κέϊκ και ισιώστε την επιφάνεια του.
Βάλτε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, και αφήστε το να ψηθεί γιά περίπου 25 λεπτά.
Παράλληλα βάλτε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι και βάλτε το να βράσει για 5-6 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Κρατήστε το σιρόπι ζεστό.
Αφού κάνετε το τεστ της οδοντογλυφίδας, βγάλτε το κέϊκ από τον φούρνο. Με ένα μαχαίρι κάντε τρύπες σε όλη την επιφάνεια του. Ρίξτε το σιρόπι και αφήστε το να απορροφηθεί.
Αφήστε το γλυκό να κρυώσει τελείως πριν το σερβίρετε.
Μπορείτε να γαρνίρετε με σαντιγύ και κερασάκια γλασέ.


 
TORTA AL CIOCCOLATO SCIROPPATA 

Pian piano, da quando ho cominciato ad occuparmi con il blog, siamo abituati ai dolci fatti a casa e non ci piacciono più quelli comunemente trovati nelle pasticcerie e ancora di più quelli confezionati dei supermercati. Per gli utlimi 3-4 anni, non abbiamo comprato più dei dolci, gelato, brioches e biscotti compresi. Cerco sempre di preparare qualche dolcetto durante il fine settimana, che ho del "tempo libero" (che libero non lo è affato, cosi le virgolette...) per preparazioni più complicate.
Influenzati dalla cucina orientale, in Grecia amiamo i dolci sciroppati. Così oggi ho preparato una torta al cioccolato, bagnata con un sciroppo cioccolatoso leggero leggero. La ricetta è da qui, con piccole modifiche.

Dosi : 15-20 quadrotti
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti
per la torta : 3 uova,
                         180 gr (1 tazza) zucchero semolato,
                         1 cucchiaino estratto naturale di vaniglia,
                         200 gr (1 tazza) latte fresco intero,
                         100 gr (1/2 tazza) olio di semi,
                         la scorza grattugiata da 1 arancia piccola, non trattata,
                         200 gr (1 1/2 tazza) farina 00,
                         10 gr (1 cucchiaino colmo) lievito chimico per dolci,
                         25 gr (2 cucchiai) cacao amaro,
                         10 gr (1 cucchiaio) farina di baccelli di carrube.
per lo sciroppo : 300 gr (1 bicchiere) latte fresco intero,
                               200 gr (1 tazza) acqua,
                               15 gr (1 cucchiaio) cacao amaro,
                               100 gr (1/2 tazza) zucchero semolato,
                               20 gr (2 cucchia i) olio di semi.
per la finitura : crema Chantilly,
                              ciliegie candite.
Preparazione :
Sbattete le uova con lo zucchero e l' estratto di vaniglia, fino ad  ottenere una massa chiara e spumosa.
Mescolate il latte con l' olio di semi (io ho utilizzato di girasole) e le zeste d' arancia. Aggiungete al composto delle uova e mescolate.
Settaciate la farina col lievito. Settacciate il cacao con la farina di carrube (non omettere perchè la farina di carrube tenta a creare dei grumi). Aggiungete le polveri al composto di liquidi e mescolate.
Spenellate con il preparato antiaderente una teglia o pirofila alle dimensioni 25x30 cm. Versate il composto e livellate.
Infornate in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, e lasciate cuocere per 25 minuti.
Nel frattempo, preparate lo sciroppo, mettendo tutti gli ingredienti a cuocere per 5-6 minuti, fino a sciogliersi lo zucchero. Tenete lo sciroppo a caldo.
Fate la prova stecchino prima fi sfornare. Con un coltetto buccherellate la torta. Irrorate con lo sciroppo e lasciate raffreddare.
Per la finitura, potete guarnire con crema Chantilly (panna montata zuccherata) e ciliegine candite. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.