4

ΓΑΛΕΟΣ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ // CANESCA AI PEPERONI


ΓΑΛΕΟΣ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

Ο γαλέος είναι ένα από τα ψάρια που συμπαθώ, και όταν τον βρώ φρέσκο στην αγορά, δεν τον αφήνω να μου ξεφύγει....
Με την ευκαιρία, γιά όσους αφοράζετε ψάρια από την λαϊκή, αλλά ίσως και απο ψαράδικα, να σας επιστήσω την προσοχή για την αγορά του γαλέου. Οταν είναι λοιπόν πραγματικά φρέσκος, εκτός του ότι πολύ πιθανόν ο ψαράς να τον έχει ολόκληρο και να τον κόβει φέτες παρουσία σας, θα δείτε ότι οι γραμμώσεις που έχει στο κρέας του είναι κόκκινες. Αν δεν συμβαίνει αυτό και η φέτα έχει ομοιόμορφα λευκό χρώμα, το πιό πιθανόν είναι πως είναι κατεψυγμένος. Θα μου πείτε και τι πειράζει να είναι κατεψυγμένος? Οταν τον αγοράζεις εν γνώσει σου, σωστά συντηρημένο, απο το ψυγείο του σούπερ μάρκετ, δεν πειράζει καθόλου. Πειράζει όταν τον αποψύχουν για να τον πουλήσουν στην λαϊκή και τον έχουν εκτεθειμένο με τις ώρες, ιδίως τώρα το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά πειράζει και όταν η ταμπέλλα που βάζει αυτός που τον πουλάει, δεν αναφέρει ότι είναι κατεψυγμένος, αλλά γράφει παραπλανητικά "επεξεργασμένος". Το έχω παρατηρήσει σε πολλές λαϊκες στην Θεσσαλονίκη, και από συγκεκριμένους "ψαράδες", που το κάνουν κατ΄εξακολούθηση; το συζητούσα μάλιστα με τον ψαρά που εμπιστεύομαι και μου είπε ότι δυστυχώς συμβαίνει και βεβαίως αποτελεί και αγορανομική παράβαση...
Ο γαλέος ταίριασε πολύ ωραία και με τις πιπεριές και προέκυψε ένα φαγάκι, εύκολο, γρήγορο και πολύ νόστιμο. Τον σέρβιρα με φάβα, την κλασσική, από το λαθούρι (συνταγή εδώ).

Δόση : για 2 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 2 φέτες (750 gr) γαλέο φρέσκο,
                2 σκελίδες σκόρδο,
                4 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                2 πράσινες πιπεριές,
                2 κόκκινες πιπεριές ψιλόφλουδες,
                1 καυτερή πιπεριά,
                πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
                αλάτι,
                μαϊντανό για το σερβίρισμα.
Προετοιμασία :
Ψιλοκόψτε το σκόρδο. Αυτήν την εποχή μάλιστα έχει ωραιότατα φρέσκα, ελληνικά σκόρδα, τα οποία να τα προτιμήσετε!
Κρατήστε την καυτερή πιπεριά ολόκληρη. Από τις γλυκειές, αφαιρέστε το κοτσάνι και τα σπόρια και κόψτε τες σε λωρίδες.
Βάλτε το λάδι σε ένα τηγάνι και σωτάρετε πολύ γρήγορα το σκόρδο. Προσθέστε τις πιπεριές και σωτάρετε να μαραθούν. Προσθέστε τις φέτες του γαλέου, αλατάκι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μαγειρέψτε σε σιγανή φωτιά για 5-6 λεπτά.
Σερβίρετε το φαγάκι ζεστό, με ψιλοκομμένο μαϊντανό.



CANESCA AI PEPERONI

La canesca (cagnesca o squalo galeo) è un pesce che mi piace tanto, ma raramente lo trovo fresco. La sua carne è bianca e magra, e a me fa pensare al petto di pollo. 
Questa volta ho abbinato la canesca ai peperoni, e ne è venuto fuori un piatto gustoso, che si prepara in 10 minuti! L' ho servito come piatto unico accompagnato da purè di cicerchia (chiamata fava in greco, ricetta qui).

Dosi : per 2 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 2 fette (750 gr ca.) di canesca fresca,
                             2 spicchi d' aglio,
                             4 cucchiai olio extravergine di oliva,
                             2 peperoni verdi,
                             2 peperoni rossi,
                             1 peperoncino piccante,
                             pepe nero macinato al momento,
                             sale,
                             prezzemolo.
Preparazione :
Tritate l' aglio.
Tenete il peperoncino intero. Eliminate il picciolo e i semi dai peperoni e tagliate a listarelle.
Ponete l' olio in una padella, portate sul fuoco e saltate l' aglio, senza lasciarlo prendere colore. Aggiungete peperoni e peperoncino e saltate a farli appassire. Aggiungete il pesce, salate, pepate e lasciate cuocere a fuoco dolce per 5-6 minuti.
Servite caldo con prezzemolo tritato. 



4 σχόλια:

  1. non conosco questo pesce, forse qui da me ha un nome diverso, però il piatto sembra molto appetitoso !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Canesca o cagnesca, in Grecia chiamato galèos, è una specie di squalo (Galeorhinus galeus).

      Διαγραφή
    2. Στα ιταλικά ο γαλέος είναι verdesca, καταπληκτική ιταλική συνταγή είναι το verdesca alla livornese

      Διαγραφή
    3. Ο γαλεος ειναι το ψαρι Galeorhinus galeus, το οποιο οι ιταλοι ονομαζουν cagnesca. Verdesca ονομαζουν το ψαρι Prionace glauca, το οποιο εμεις το λεμε γαλυκοκαρχαρια ... Ειναι παρεμφερη ειδη που συγγενευουν με τον καρχαρια

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.