ΧΟΥΜΟΥΣ ΜΕ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΚΑ ΦΑΣΟΛΙΑ
Το χούμους (hummus) είναι ένας πουρές της παραδοσιακής ανατολίτικης κουζίνας (ευρύτερη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική), που τον φτιάχνουν κατά κύριο λόγο με ρεβύθια, αλλά και άλλα όσπρια. Η ίδια η λέξη hummus στα αραβικά σημαίνει ρεβύθια. Εκτός από τα όσπρια ανάμεσα στα υπόλοιπα υλικά που χρησιμοποιούν για να φτιάξουν το χούμους, θα συναντήσετε κατά κύριο λόγο το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το κρεμμύδι.
Ομολογώ ότι δεν είχε τύχει να δοκιμάσω το χούμους μέχρι πρότινος και η αιτία γιά να το φτιάξω στάθηκε μία μικρή αποτυχία στην κουζίνα : 2 λεπτά επιπλέον βράσιμο στην χύτρα για τα μαυρομάτικα φασόλια και ήταν πλέον στο όριο για να διαλυθούν.... Αφού δεν μπορούσα να τα χρησιμοποιήσω για σαλάτα, όπως υπολόγιζα, αποφάσισα να τα αξιοποιήσω φτιάχνοντας για πρώτη φορά χούμους. Ενθουσιαστήκαμε! Και καθώς αυτό συνέβη 2 μέρες πρίν από το Πάσχα, το χούμους ήταν από τις σαλάτες που παρουσιάσαμε και στο πασχαλιάτικο τραπέζι!
Σερβίρετε το ως ορεκτικό σε ένα μπουφέ ή σε ένα τραπέζι, αλλά και ως συνοδευτικό. Μπορείτε επίσης να το αλείψετε σε φρυγανισμένο ψωμάκι ή να το προσθέσετε σε σάντουιτς.
Δόση : γιά 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : πολύ ευκολο
Υλικά : 400 gr μαυρομάτικα φασόλια βρασμένα και στραγγισμένα,
1/2 κρεμμύδι κίτρινο,
1 κ.γ. πάστα σκόρδου,
2 κ.σ. ταχίνι,
τον χυμό από 1/2 λεμόνι,
3 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
1/2 κ.γ. αλάτι,
πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο.
γιά το σερβίρισμα : λίγο μαϊντανό,
ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
pul biber (προαιρετικό).
Προετοιμασία :
Οπως είπα στην εισαγωγή, χρησιμοποίησα μαυρομάτικα φασόλια, αλλά βέβαια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλου είδους. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε έτοιμα βρασμένα φασόλια σε κονσέρβα.
Προτίμησα την πάστα σκόρδου, ώστε να δώσει μεν την γεύση και το άρωμα, αλλά να μην είναι τόσο έντονα, όπως με το ωμό σκόρδο. Πάντως, επειδή καταλαβαίνω ότι δεν είναι εύκολο να διαθέτετε πάστα σκόρδου, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με 1 μικρή σκελίδα.
Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και ομογενοποιήστε. Επειδή ήθελα το χούμους να έχει μία ρουστίκ όψη και υφή, φρόντισα να μην το κάνω αλοιφή. Δοκιμάστε το στο αλάτι. Αν θέλετε να έχει πιό κρεμώδη υφή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο από το νερό όπου έβρασαν τα φασόλια.
Σερβίρετε με λίγο ελαιόλαδο και μαϊντανό ψιλοκομμένο. Μπορείτε να προσθέσετε μία πικάντικη νότα με μερικές πρέζες pul biber ή μπούκοβο.
Διατηρείται στο ψυγείο για 4-5 μέρες.
HUMMUS DI FAGIOLI DALL'OCCHIO NERO
Lo hummus è una crema preparata di solito con i ceci. La stessa parola hummus in arabo significa ceci. Antipasto molto amato in quasi tutte le cucine mediorientali e dell' Africa del Nord. Può essere preparato anche con altro tipo di legumi. Altri ingredienti utilizzati sono la tahina, l' olio di oliva, l' aglio e la cipolla.
Devo ammetere che non avevo mai assagiato lo hummus, ma volevo prepararlo, soprattuto quel tradizionale con i ceci che mi piacciono tanto. La causa che l' ho preparato ora e con i fagioli dell' occhio, è stato un piccolo misfatto in cucina : 2 minuti di cottura di più per i fagioli, nella pentola a pressione, e per poco non sono finiti proprio una purea... Siccome non potevo più utilzzarli, come calcolavo per preparare un' insalata, ho pensato di frullarli. E che meraviglia, questo hummus ci è piaciuto un sacco, e siccome l' ho preparato un paio di giorni prima di Pasqua, l' ho presentato anche tra gli antipasti per il pranzo festivo pasqualino.
Servitelo come antipasto con crostini o pane tipo pita (piadine) o come contorno.
Dosi : per 6 persone
Diffocltà della ricetta : facile
Ingredienti : 400 gr fagioli all' occhio lessati con poco sale e sgocciolati,
1/2 cipolla gialla,
1 cucchiaino crema d' aglio sbianchito,
2 cucchiai tahina,
succo da 1/2 limone,
3 cucchiai olio extravergine di oliva,
1/2 cucchiaino sale,
pepe nero macinato al momento.
per la finitura : qualche ciuffo di prezzemolo,
olio extravergine di oliva,
pul biber (facoltativo).
Preparazione :
Come ho già detto alla premessa, ho utilizzato dei fagioli all' occhio nero, ma certo potete utlizzare anche altro tipo. Potete ancora utlizzare i fagioli lessati già pronti in scatola.
Ho preferito la crema d'aglio sbianchito che dà il sapore e l' odore dell' aglio, ma un po' attenuato. Se non disponete potete sostituire con 1 piccolo spicchio.
Ponete tutti gli ingredienti nel frullatore e frullate fino a prendere un composto omogeneo. Ho preferito non frullare troppo, da rendere il hummus quasi una salsa, siccome mi piace avere un aspetto grezzo e rustico.
Condite con un filo d' olio e prezzemolo tritato finemente. Per un tono piccante, potete aggiungere pul biber (peperoncino piccante tritato).
Si conserva nel frigo per 4-5 giorni.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.