0

ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΣΠΕΣΙΑΛ // TORTA DI CARNE IN PASTA FILLO


ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ ΣΠΕΣΙΑΛ

Σας έχει συμβεί να θέλετε να φτιάξετε κάτι διαφορετικό γιά το κυριακάτικο τραπέζι, κάτι οικείο μεν αλλά και πέρα από την συνηθισμένη γκάμα των συνταγών που φτιάχνετε συνήθως? Ε, κάπως έτσι γεννήθηκε και αυτή η κρεατόπιτα. Οι άντρες ήθελαν κάτι με κρέας, αλλά να μην είναι ψητό, να μην είναι κατσαρόλας, να μην είναι με μακαρόνια και να μην είναι με πατάτες ... Το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό ήταν η πίτα, αλλά μιά πίτα χορταστική και βέβαια με πλούσια γεύση. Κρεατόπιτα σπέσιαλ λοιπόν, μία πρόταση για ένα διαφορετικό μεσημεριανό, τέλεια για έναν μπουφέ και ιδανική για πικ νικ στην εξοχή!

Δόση : γιά 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : μέτρια δύσκολη
Υλικά : 6 φύλλα χωριάτικα,
                 ελαιόλαδο παρθένο.
για την γέμιση : 600 gr σπάλα απο μοσχαράκι,
                               120 gr μπέϊκον σε μία φέτα,
                               1 μεγάλο κρεμμύδι,
                               1 μικρό πράσο,
                               4 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο,
                               1 κ.σ. βούτυρο,
                               1 κ.σ. πάπρικα γλυκειά,
                               1 κ.γ. μαύρο πιπέρι τριμμένο,
                               1 κ.σ. μίγμα αποξηραμένων λαχανικών (σπιτική βεγκέτα),
                               1 κ.γ. γεμάτο αλάτι θαλασσινό,
                               1 κ.γ. γεμάτο πάστα μπλανσαρισμένου σκόρδου,
                               1 1/2 φλ. νερό,
                               3 αυγά,
                               200 gr ιταλικό τυρί προβολόνε,
                               100 ml μπύρα.
γιά το ψήσιμο : 1 αυγό,
                             1/2 φλ. γάλα,
                             πιπέρι φρσκοτριμμένο.
Προετοιμασία :
Κόψτε το κρέας σε όσο το δυνατόν μικρότερα κομματάκια.
Κόψτε το μπέϊκον σε κυβάκια.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το πράσο.
Βάλτε το λάδι και το βούτυρο σε μία σωτέζα ή χαμηλή κατσαρόλα και βάλτε την στη φωτιά. Ροδίστε το κρεμμύδι με το πράσο. Προσθέστε το κρέας και το μπέϊκον και σωτάρετε να ροδίσουν και αυτά. Προσθέστε τα μπαχαρικά και το αλάτι και τέλος το νερό. Σκεπάστε την σωτέζα και αφήστε το μοσχαράκι να σιγοβράσει για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει πιεί όλο το ζουμί του; αν χρειαστεί να συμπληρώσετε υγρά, προσθέστε ζεστό νερό.
Κατεβάστε το από την φωτιά, αφήστε το να κρυώσει.
Χτυπήστε τα αυγά, προσθέστε την μπύρα, το τυρί τριμμένο και το κρέας. Εγώ χρησιμοποίησα ιταλικό τυρί προβολόνε,το οποίο δεν έχει ιδιαίτερα έντονη γεύση. Καθώς δεν είναι και ότι πιο συνηθισμένο σε τυρί στην Ελλάδα, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με γκούντα; αν θέλετε πιό έντονη την παρουσία του τυριού μπορείτε να βάλετε κεφαλοτύρι, απλά αν είναι αλμυρό, μειώστε λίγο το αλάτι στην γέμιση.
Αν θέλετε να φτιάξετε φύλλα  μόνοι σας, οδηγίες θα βρείτε εδώ. Αλλιώς διαλέξτε έτοιμα χωριάτικα φύλλα, όπως έχω πεί και σε άλλη ανάρτηση, υπάρχουν πολύ ωραία φύλλα, ισάξια σε γεύση και ποιότητα με τα σπιτικά, από μικρές βιοτεχνίες; εγώ προσωπικά, αντιπαθώ τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα, τα φύλλα τους είναι άγευστα, μοιάζουν με χάρτινα!
Αλείψτε με λάδι ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο 30 εκ. Στρώστε μέσα 3 φύλλα, αλείφοντας τα και αυτά με λίγο λαδάκι. Ρίξτε επάνω την γέμιση και καλύψτε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, πάντα λαδωμένα.
Κόψτε την πίτα σε κομμάτια.
Βάλτε την πίτα σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C, στις αντιστάσεις. Αφού περάσει περίπου μισή ωρίτσα, και η πίτα αρχίσει να ροδίζει, χτυπήστε το αυγό με το γάλα και λίγο πιπεράκι και περιχύστε την επιφάνεια της. Αφήστε την να ψηθεί μέχρι να ροδίσει ωραία. Ο συνολικός χρόνος ψησίματος είναι περίπου 1 ώρα.
Καλή σας όρεξη!



TORTA DI CARNE IN PASTA FILLO

Le torte salate in pasta fillo, oltre che fingerfood, in Grecia spesso vengono preparate per il pasto principale. In effetti, queste totre sono un piatto completo, con proteine, carboidrati e grassi equilibrati, e perdippiù sono molto saporite.
Questa torta con pezzettini di carne l' ho preparata quando i miei uomini mi hanno chiesto un piatto con la carne, che non sarebbe il solito arrosto o stufato accompagnato da patate o pasta. Certo è sempre una proposta valida per un buffet, ma anche per una scampagnata, siccome è buona anche fredda.

Dosi : per 8 persone
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti : 6 sfoglie rustiche di pasta fillo,
                              olio di oliva per spenellare.
per la farcia : 600 gr spalla di manzo,
                               120 gr pancetta tesa affumicata in una sola fetta,
                               1 cipolla grande,
                               1 porro piccolo,
                               4 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                               1 cucchiaio burro,
                               1 cucchiaio paprica dolce,
                               1 cucchiaino pepe nero macinato,
                               1 chcchiaio di dado vegetale granulare home made,
                               1 cucciaino di sale marino,
                               1 cucchiaino colmo crema di aglio sbianchito,
                               1 1/2 tazza di acqua,
                               3 uova,
                               200 gr di provola grattugiata,
                               100 ml di birra chiara.
per la finitura : 1 uovo,
                               1/2 tazza di latte,
                               pepe nero macinato al momento.
Preparazione :
Tagliate la carne a pezzettini.
Tagliate la pancetta a dadini.
Tritate la cipolla ed il porro.
Ponete l' olio col burro in una casseruola e portate sul fuoco. Saltate la cipolla col porro fino ad appassire. Aggiungete la carne e la pancetta e fate rosolare. Aggiungete le spezie, sale e l' acqua calda. Coprite la casseruola e lasciate cuocere a fuoco moderato per un' oretta, fino ad intenerire ed asciugare; se necessario, completate i liquidi con un pochino di acqua calda.
Ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare.
Sbattete le uova, aggiungete la birra, il formaggio e la carne cotta.
Certo io consiglio di preparare la pasta fillo a casa, e facile e la sfoglia viene un po' grezza, non come quella industrializzata che spesso è insipida e pare che sia fatta di carta! Istruzioni dettagliate per preparare la pasta fillo troverete qui.
Spenellate d' olio una teglia a 30 cm di diametro. Disponete le 3 sfoglie, senza dimenticare di spenellarle d' olio. Versate la farcitura, livellate e coprite con le sfoglie restanti (sempre spenellate d' olio). Tagliate la torta a quadrotti o losanghe.
Infornate in forno preriscaldato a 200°C, modalità statico. Trascorsi 30 minuti, sbattete l' uovo col latte e qualche pizzico di pepe e spenellate la superficie della tora. Lasciate cuocere per ca. mezz' oretta ancora, fino a dorare.
Servite la torta tiepida.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.