2

ΡΩΣΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ ♦♦ INSALATA RUSSA


ΡΩΣΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

Η συνταγή που μου ζητήσατε πολλοί, όταν, μια μέρα του την είχα φτιάξει, ανέβασα την φωτογραφία της στο FB!
Αγαπημένο ορεκτικό η ρωσική σαλάτα, αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε, είναι ότι δεν πρόκειται γιά έδεσμα αποκλειστικά της ελληνικής κουζίνας. Η επικρατέστερη εκδοχή γιά την προέλευση της, είναι ότι δημιουργήθηκε μετά τα μέσα του 17ου αιώνα, μέσα στις κουζίνες του πολυτελούς  εστιατορίου Ερμιτάζ της Μόσχας (το οποίο έκλεισε μετά την Οκτωβριανή επανάσταση), από τον βελγικής καταγωγής γάλλο σέφ Lucien Olivier. Η αρχική συνταγή ήταν γκουρμέ και περιελάμβανε πολλά και διαφορετικά υλικά όπως : μοσχαρίσια γλώσσα, λουκάνικο, προσούτο, μανιτάρι τρούφα, κάππαρη, ουρές από καραβίδες και φιλέτα αντσούγιας. Το πιάτο είχε μεγάλη απήχηση στους πελάτες του εστιατορίου, και η συνταγή του παρέμενε για πολλά χρόνια επτασφράγιστο μυστικό. Κάποια στιγμή όμως διέρρευσε από έναν βοηθό του σεφ, ο οποίος πήγε να εργαστεί σε άλλο εστιατόριο και άρχισε να την παρασκευάζει και να την σερβίρει ως "σαλάτα της πρωτεύουσας", αλλά ποτέ δεν έφτασε σε απήχηση και επιτυχία την σαλάτα του Ολιβιέ. Σύντομα η συνταγή δημοσιεύτηκε και σε βιβλία μαγειρικής και άρχισε να διαδίδεται, ενώ ταυτόχρονα υπέστη διάφορες αλλαγές ως προς τα υλικά, καταλήγοντας να μοιάζει με αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως "ρωσική σαλάτα".
Υπάρχουν και άλλες εκδοχές γιά την προέλευση της ρωσικής σαλάτας, κάποιοι ισχυρίζονται ότι η συνταγή πέρασε στην Γαλλία από έναν γάλλο πολιτικό, μετά την εισβολή στην Ρωσία, στα χρόνια του Ναπολέοντα. Οι Ιταλοί αποδίδουν την συνταγή στην ομάδα των μαγείρων που ακολούθησε την Αικατερίνη των Μεδίκων στην Γαλλία, αλλά και κατά μία άλλη εκδοχή, σε έναν μάγειρα της αυλής των Σαβόϊα, που την παρασκέυασε προς τιμήν του Τσάρου της Ρωσίας κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στο νεοσύστατο Ιταλικό κράτος. Τέλος υπάρχει ακόμη μία ιταλική εκδοχή της προέλευσης της ρωσικής σαλάτας, ότι δημιουργήθηκε από την Bona Sforza, η οποία όταν έγινε πλέον βασίλισσα της Πολωνίας, μετέφερε την συνταγή μαζί της και έτσι πέρασε στην πολωνέζικη κουζίνα.
Την ρώσικη σαλάτα την συναντούμε σε πολλές χώρες, με παραλλαγές ως προς τα υλικά, αλλά και με διαφορετικά ονόματα. Στην Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Σερβία την ονομάζουν όπως και εμείς "ρωσική σαλάτα". Στην Γερμανία, την Ρωσία, την Ουκρανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν θα την συναντήσετε ως "σαλάτα Ολιβιέ", στην Δανία, αλλά συχνά και στην Γερμανία, ως "ιταλική σαλάτα", στην Ολλανδία είναι η "σαλάτα των Ουσάρων", στην Λιθουανία η "λευκή σαλάτα" και τέλος πάλι στην Ρωσία η "σαλάτα στολίσνυ" (της πρωτεύουσας - столица στα ρωσικά).
Πληροφορίες απο : Wikipedia
Ομολογώ ότι προσωπικά την ρωσική σαλάτα, όπως και όλες τις σαλάτες που περιέχουν μαγιονέζα, δεν την συμπαθώ ... ή μάλλον καλύτερα, δεν την συμπαθούσα, μέχρι που έφτιαξα σπιτική μαγιονέζα. Με την σπιτική μαγιονέζα τα πράγματα άλλαξαν άρδην, και προς μεγάλη χαρά του Δ., που κυριολεκτικά τρελλαίνεται για ρωσική, επιχείρησα να την παρασκευάσω στο σπίτι. Αλλη γεύση, γιά πρώτη φορά στην ζωή μου, όχι απλά δοκίμασα, αλλά έφαγα κι εγώ ρωσική σαλάτα, και μπορώ να πω ότι την συμπάθησα πολύ! 
Η συνταγή είναι πανεύκολη, το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι χρησιμοποιούμε υλικά φρέσκα και δεν περιέχει βέβαια κανένα συντηριτικό. Κάποια στιγμή θα δοκιμάσω και την ιταλική παραλλαγή της συνταγής, με κοτόπουλο και μορταδέλα, και θα σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου και ενδεχομένως και την συνταγή.

Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 100 gr καρότα,
                 120 gr αρακά ψιλό (κατάλληλος και ο κατεψυγμένος),
                 250 gr πατάτες,
                 100 gr αγγουράκια τουρσί,
                 350 gr μαγιονέζα σπιτική,
                 αλάτι.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε πρώτα την μαγιονέζα με τα παστεριωμένα αυγά, με την συνταγή που έχουμε περιγράψει αναλυτικά εδώ. Θα χρειαστούμε όλη την ποσότητα. Αφήστε την μαγιονέζα να κρυώσει πριν την χρησιμοποιήσετε. 
Βάλτε τα αγγουράκια τουρσί σε ένα σκεύος και καλύψτε τα με κρύο νερό. Αφήστε να σταθούν τουλάχιστον μία ωρίτσα, ώστε να ελαττωθεί η αψάδα τους.
Ολα τα υλικά της ρωσικής σαλάτας, πρέπει να είναι πάνω κάτω στο ίδιο μέγεθος. Ως μονάδα θα πάρουμε τον αρακά, το οποίο βέβαια δεν μπορούμε να κόψουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Καθαρίστε το καρότο και την πατάτα και κόψτε τα σε ομοιόμορφα κυβάκια, στο μέγεθος του αρακά.
Βάλτε τα λαχανικά να βράσουν σε ελαφρά αλατισμένο νερό, το καθένα ξεχωριστά, επειδή κάθε είδος χειάζεται διαφορετικό χρόνο, μέχρι να μαλακώσουν μεν, αλλα να παραμείνουν τραγανά. Στραγγίστε τα όλα καλά και αφήστε τα να κρυώσουν.
Στραγγίστε τα αγγουράκια και κόψτε τα και αυτά στο μέγεθος των υπολοίπων. 
Αναμείξτε τα λαχανικά και τα αγγουράκια τουρσί με την μαγιονέζα. Δοκιμάστε στο αλάτι.
Αφήστε την ρωσική να σταθεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, ώστε να δέσουν οι γεύσεις, αλλά και να είναι στην σωστή θερμοκρασία γιά να σερβιριστεί.
Διατηρείται στο ψυγείο έως 4-5 μέρες. Φροντίστε να είναι κλεισμένη σε αεροστεγές σκεύος ή καλύψτε την με διάφανη μεμβράνη σε επαφή με την επιφάνεια της, ώστε να μην ξεραθεί και δημιουργήσει κρούστα.



INSALATA RUSSA

L' insalata russa è un antipasto  molto amato anche in Grecia. La leggenda più accreditata narra che è stata creata dopo le metà del '800, nella cucina del prestigioso ristorante Hermitage di Mosca (che ha chiuso subito dopo la Rivoluzione), dallo chef francese di origini belga, Lucien Olivier. La ricetta orignale era gourmet e comprendeva : lingua di manzo bollita, salciccia, prosciutto, tartufo, gamberi di fiume, capperi e filetti di acciuga. Il piato, che è stato creato adeguando la cucina francese ai gusti dei russi, ha avuto subito successo e la sua ricetta veniva tenuta segreta. Un aiutante cuoco però, che è andato a lavorare in un altro ristorante, ha copiato, anche se non esattamente, la ricetta e la presentò come "insalata stolichny" (insalata della capitale - столица in lingua russa), ma non ha avuto mai il successo di quella originale. Ben presto la ricetta è stata pubblicata in libri di cucina e ha subito alterazioni e semplificazioni di ingredienti fino a diventare quel che oggi intendiamo come insalata russa.
Secondo altra ipotesi, la ricetta dell' insalata russa è arrivata in Francia da un politico francese, dopo l' invasione di Napoleone in Russia. Gli italiani attribuiscono anche questa ricetta al gruppo di cuochi che ha seguito Caterina dei Medici alla corte francese, o ad un cuoco della corte di Savoia, che l' aveva preparata in onore dello zar, quando lui visitò l' Italia verso la fine del '800. Altri vogliono che Bona Sforza fu l' inventrice della ricetta, che la fece introdurre nella cucina polacca, quando essa diventò regina di Polonia.
L' insalta russa viene preparata in tanti paesi e la troviamo sotto nomi diversi. In Francia, Spagna, Portogallo, Grecia, Bulgaria, Serbia e Ungheria viene chiamata pure insalata russa. In Germania, Russia, Ukraina, Stati Uniti e Iran, è conosciuta come "insalata Olivier", in Danimarka e spesso anche in Germania come "insalata italiana", In Ollanda "insalata degli Ussari", in Lituania " insalata bianca" ed infine, ancora in Russia come "insalata stolichny".
Informazioni tratte da : Wikipedia
Confesso che a me non piace l' insalata russa, come anche tutte le insalate o salse che contengono la maionese. Per essere più precisa, non mi piacevano, prima di provare a preparare la maionese a casa. Con la maionese casalinga tutto è cambiato, per la somma gioia di D. che proprio adora tanto la maionese che l' insalata russa... Con la maionese casalinga l' insalata russa prende un altro sapore, quasi quasi ora la trovo perfino buona anch' io! La ricetta è facilissima, tutto quello che viene utilizzato è fresco, forse tranne i piselli che di  solito sono congelati, e senza conservanti. Oggi vi presento la versione greca, che è semplicissima, senza carne, solo verdure, cetriolini sottacetto e maionese. 

Dosi : per 6 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 100 gr di carota,
                              120 gr di piselli (anche surgelati),
                              250 gr di patate,
                              100 gr di cetriolini sottacetto,
                              350 gr di maionese fatta a casa,
                              sale.
Preparazione :
Prima di tutto preparate la maionese. Io preferisco la ricetta di Montersino con le uova pastorizzate (qui); ci vuole una dose (350 gr ca.) per la ricetta che vi propongo oggi. Lasciate raffreddare completamente prima di utilizzarla.
Ponete i cetriolini in un recipiente e coprite con acqua dal rubinetto. Lasciate riposare per un' oretta, per fare ridurre la loro asprezza.
Tutte le verdure devono essere più o meno alla stessa grandezza, quindi prendiamo come unità i piselli, che certo non possiamo sminuzzare ulterioremente. 
Pelate le patate e le carote e tagliate a dadini, alla grandezza dei piselli. 
Fate cuocere le verdure in acqua leggermente salata, separatamente, siccome ognuna ha i tempi di cottura diversi, fino ad intenerire ma restare pure croccanti. Scolate molto bene e lasciate raffreddare.
Scolate i cetriolini e tagliate pure a cubetti.
Mescolate le verdure lessate con i cetriolini e la maionese. Regolate di sale.
Ponete l' insalata russa nel frigo per almeno 1 oretta, per insaporirsi e arrivare alla temperatura giusta per essere servita.
Si conserva nel frigo per 4-5 giorni, coperta con pellicolla transaprente a contatto con la sua superficie, per evitare di formare la crosta. 




2 σχόλια:

  1. Io non so se è vero a parte la storia di questa insalata che scrivi ma amici che sono andati in Russia mi hanno detto che in certi ristoranti è definita insalata all'italiana :D :D
    Anche a me non piace tanto ma il problema è la maionese perchè le uova non fanno per me specialmente il tuorlo. Ho provato fare una maionese senza uova ma sinceramente non è la stessa cosa proverò la tua fatta in casa solo che tenterò di farla con un solo uovo intero ci provo. Buona fine settimana.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Chissa che storia è vera, almeno così afferma la wikipedia... Eh si la maionese senza uova è tutta un altra cosa, sono indispensabili per emulsionare l' olio...
      Buona domenica cara!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.