8

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΣΥΚΟ // CONFETTURA DI FICHI


ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΣΥΚΟ

Δεν είναι η πρώτη φορά που θα μιλήσουμε για μαρμελάδα σύκο στο laboratorio. Η συγκεκριμένη ήταν πάντα μία μαρμελάδα που δεν έλειπε από το πατρικό μου σπίτι, παρ' όλο που γενικά δεν καταναλώναμε πολλές μαρμελάδες. Η γιαγιά Ανδρομάχη την έφτιαχνε με ολόκληρα σύκα και την ονόμαζε ρετσέλι (την συνταγή μπορείτε να την δείτε εδώ).
Φέτος, παρ' όλο που δεν ήταν καλή η χρονιά για πολλά δέντρα, η συκιά μας είναι φορτωμένη με μεγάλα, γλυκά σύκα. Εφτιαξα και ξαναέφτιαξα μαρμελάδα, δοκιμάζοντας κάθε φορά διαφορετικά μπαχαρικά : βανίλια, καρδάμωμο (κακουλέ), κανέλα, κανέλα με τζίντζερ και γαρύφαλλο. Ολες έγιναν νόστιμες, η κάθε μία με την δική της χάρη... Καθώς δεν μπορώ να διαλέξω ποιά απ' όλες μου άρεσε περισσότερο, θα σας δώσω την βασική συνταγή και από εκεί και πέρα επιλέξτε εσείς ποιό μπαχαρικό θέλετε να προσθέσετε!

Δόση : περίπου 3 lt μαρμελάδα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 2 kg σύκα,
                 1 kg ζάχαρη κρυσταλλική,
                 τον χυμό από 1/2 λεμόνι.
μπαχαρικά : 1/2 λουβί βανίλιας,
                     ή 1 κουταλάκι του καφέ πράσινο καρδάμωμο τριμμένο,
                     ή 1 ξυλάκι κανέλα Κεϋλάνης,
                     ή 1 κ.γ. κοφτό κανέλα, 1 κ.γ. κοφτό τζίντζερ, 1/3 κ.γ. μοσχοκάρφια.
Προετοιμασία :
Διαλέξτε ώριμα σύκα, καθαρίστε τα, ζυγίστε τα, κόψτε τα σε μικρά κομματάκια και βάλτε τα μέσα σε ένα σκεύος. Προσθέστε τον χυμό λεμονιού και καλύψτε με την ζάχαρη. Αφήστε τα να σταθούν μία ωρίτσα.
Μεταφέρετετα σε μία κατσαρόλα και βάλτε την σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύετε για να διαλυθεί η ζάχαρη και μόλις τα μίγμα αρχίζει να φουσκώνει και πριν πάει να βράσει, κατεβάστε το από την φωτιά. Αφήστε το να κρυώσει, μεταφέρετε το στο αρχικό σκεύος, σκεπάστε το με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και αφήστε το να σταθεί 12 ώρες.
Ξαναμεταφέρετε το στην κατσαρόλα, προσθέστε το μπαχαρικό που διαλέξατε για να το αρωματίσετε και βάλτε το στην φωτιά. Αφήστε να βράσει για 7-8 λεπτά και πριν να δέσει η μαρμελάδα κατεβάστε την κατσαρόλα από την φωτιά. Αφήστε να σταθεί μισή ωρίτσα.
Ξαναβάλτε την κατσαρόλα στην φωτιά και αφήστε να βράσει για 5-6 λεπτά ακόμη, μέχρι να δέσει (αν χρησιμοποιείτε θερμόμετρο, πρέπει να φτάσει στους 105°C). Αν χρησιμοποιήσατε μπαχαρικά σε ολόκληρα κομμάτια (βανίλια ή κανέλα) μην ξεχάσετε να τα αφαιρέσετε.
Οσο η μαρμελάδα είναι καυτή, γεμίστε τα βαζάκια που έχετε προηγουμένως αποστειρώσει. Κλείστε αμέσως τα καπάκια, αναποδογυρίστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
Διατηρείται κατά προτίμηση σε μέρος δροσερό και σκοτεινό.



CONFETTURA DI FICHI

Non è la prima volta che si parla di confettura di fichi al laboratorio. La mia nonna la preparava tutti gli anni con i fichi interi (ricetta qui) e non mancava mai dalla nostra dispensa, anche se in generale non eravamo grandi consumatori di confetture.
Quest' anno, le condizioni climatiche non hanno favorito gli alberi da frutta nel nostro giardino, il fico però, anche se a maggio non ci ha dato i fioroni, è stracolmo e perdippiù i fichi quest' anno sono saporitissimi. Cosi ho preparato tanta confettura, variegando gli aromi con l' utilizzo ogni volta di spezie diverse : vaniglia, cardamomo verde, cannella e un mix di cannella, zenzero e chiodi di garofano. Siccome non saprei quale scegliere, vi dò la ricetta di base e scegliete voi l' aroma che vi piace, o assagiateli tutti!

Dosi : 3 lt ca. di confettura
Difficoltà : facile
Ingredienti : 2 kg di fichi,
                              1 kg di zucchero semolato,
                              il succo da 1/2 limone.
spezie : 1/2 baccello di vaniglia,
            o 1 cucchiaino da caffè cardamomo macinato,
            o 1 stecca di cannella Ceylon,
            o 1 cucchiaino raso di cannella, 1 cucchiaino raso di zenzero, 1/3 cucchiaino chiodi di garofano macinati.
Preparazione :
Scegliete dei fichi maturi, ma non disfatti. Sbucciateli, pesateli, tagliate a pezzettini e ponete entro una terrina. Aggiungete il succo del limone e lo zucchero. Lasciate riposare per un' oretta.
Travasate in una casseruola e ponete su fuoco dolce. Mescolate ogni tanto per far sciogliere lo zucchero e non attaccare nel fondo. Quando comincia a fremere, ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare. Travasate nella terrina, coprite con carta forno e lasciate riposare per 12 ore.
Trasferite di nuovo nella casseruola, aggiungete gli aromi scelti, e portate su fuoco moderato. Lasciate cuocere per 7-8 minuti, ritirate dal fuoco e lasciate riposare per mezz' oretta. Riportate sul fuoco e lasciate cuocere per 5-6 munti ancora fino a rapprendere (se disponete un termometro deve raggiungere i 105°C). Se avete utilizzato spezie a pezzi e non macinate, eliminatele prima di invasare.
Inavsate subito in barattoli precedentemente sterilizzati. Avvitate i tappi, capovolgete e lasciate raffreddare capovolti.
Si conserva per parecchi mesi in luogo preferibilmente fresco e buio.



8 σχόλια:

  1. Είμαι στη διαδικασία παρασκευή μαρμελάδων σύκου προς το παρόν με έχει κερδίσει μια με κρασί και συνεχίζω μιας και καλοί φίλοι μου έφεραν πολλά.
    Ωραία ιδέα κι αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωραια ιδεα και η προσθηκη κρασιου, ειχα φτιαξει μαρμελαδα πορτοκαλι με ουισκυ και ηταν πολυ ιδιαιτερη!
      Καλη ευκολια!

      Διαγραφή
  2. Εντελώς παρόμοιοι οι τρόποι μας... Ειδικά φέτος μου έτυχε κάποια δουλειά και μετά από δέκα λεπτά βράσιμο την έκλεισα. Έτσι την έδεσα κι εγώ σε δυο φάσεις. Πέτυχε όπως και τις άλλες φορές. Καλοφάγωτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγελιω μου, πλεον ολες τις μαρμελαδες με αυτον τον τροπο τις παρασκευαζω. Η ιδεα δεν ειναι δικη μου, την ειχα δει στα βιβλια της Christine Ferber και καταλαβα οτι εχει δικιο : το φρουτο καραμελλωνει ωραια μεσα στο πηχτο σιροπι και η παραμονη βοηθαει να βγουν ολα τα υγρα του και να δεσει σωστα. Ετσι δεν υπαρχει περιπτωση να νερουλιασει μετα και βεβαια διατηρειται αριστα για μεγαλο χρονικο διαστημα.
      Ευχαριστω, και του χρονου να ειμαστε γεροι να ξαναφτιαξουμε!

      Διαγραφή
  3. Την λατρεύω και την φτιάχνω κάθε χρόνο!Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία μαρμελάδα Μαρίνα. Μου αρέσουν και τα εναλλακτικά μπαχαρικά που δίνεις αλλά και ο τρόπος που την έκανες σταδιακά.

    Εκανα κι εγώ, πολυ μικρή ποσότητα βεβαια, αλλά είναι ωραία για τα φθινοπωρινά πρωινά

    καλοφάγωτη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Μαριον μου!
      Καθε χρονο φτιαχνω, αλλα φετος τα συκα ηταν πραγματικα αφθονα και λιγακι το παρακανα...

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.