TEXAS SHEET CAKE
Οταν οι Αμερικάνοι λένε sheet cake, εννοούν ένα κέϊκ, ψημένο στο μεγάλο, παραλληλόγραμμο ταψί του φούρνου. Αυτού του είδους τα κέϊκ, είναι συνήθως λεπτά και γαρνίρονται με κάποιο frosting. Το σίτ κέϊκ, είναι δηλαδή κάτι σαν κέϊκ ταψιού, είναι πολύ συνηθισμένο σε αρτοπωλεία και σούπερ μάρκετ στις Ηνωμένες Πολιτείες και συνήθως πωλείται με το κομμάτι. Οι γεύσεις αλλά και οι υφές μπορεί να ποικίλλουν.
Texas sheet cake ή καλύτερα σοκολατόπιτα, μάλλον Η σοκολατόπιτα! Ενα κέϊκ λεπτό, που στην υφή μοιάζει πιό πολύ με μπράουνι, πλημμυρισμένο από λαχαριστή σοκολατένια σως και γαρνιρισμένο με πεκάν. Οπως κάθε αμερικάνικο γλυκό που ... σέβεται τον εαυτό του, περιέχει απίστευτες ποσότητες ζάχαρη και βούτυρο, οπότε ξεχάστε την δίαιτα! Οπως υποδηλώνει το όνομα του, η καταγωγή του είναι από το Τέξας. Αν και δεν είναι ξεκαθαρισμένο ακριβώς το πότε και από ποιόν επινοήθηκε η συνταγή, φαίνεται ότι είναι μία απλοποιημένη απόδωση του περίφημου German Sweet Chocolate Cake (οχι, δεν το έφτιαξε κάποιος γερμανός, German ήταν η μάρκα της σοκολάτας που χρησιμοποιήθηκε για το γλάσσο!), το οποίο εμφανίζεται περί τα τέλη του 1950.
Η γεύση του είναι ακόμη πιο υπέροχη από την όψη του! Κανένας δεν μπορεί να αντισταθεί στην πλούσια, σοκολατένια γεύση του! Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές με πολύ λεπτή ή πιό παχειά βάση κέϊκ. Στην ορίτζιναλ συνταγή γαρνίρεται με καρύδια πεκάν και ινδοκάρυδο. Βασικό συστατικό που δεν πρέπει να αντικατασταθεί, είναι και το βουτυρόγαλα (buttermilk).
Παρασκευάζεται πανεύκολα, είναι αρκετό σε ποσότητα και αν σας καλέσουν σε κάποιο τραπέζι, μην διστάσετε να το ετοιμάσετε και να το προσφέρετε, θα εντυπωσιάσει και θα ικανοποιήσει τους ουρανίσκους, πολύ περισσότερο απο την καλύτερη τούρτα ζαχαροπλαστείου!
Η συνταγή είναι της Martha Steward απο το βιβλίο της Martha's American Food.
Δόση : για 12 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : πολύ εύκολο
Υλικά
για το κέϊκ : 2 φλ. (240 gr) αλεύρι γοχ.,
2 φλ. (380 gr) ζάχαρη κρυσταλλική,
1 κ.γ. σόδα φαγητού,
1 γερή πρέζα αλάτι,
1/2 κ.γ. κανέλα,
1 φλ. (220 gr) βούτυρο,
1 φλ. (250 ml) νερό,
1/4 φλ. (30 gr) κακάο άγλυκο,
2 αυγά μεγάλα,
1/2 φλ. (125 ml) βουτυρόγαλα (buttermilk),
1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας.
γιά το γλάσσο : 1/2 φλ. (110 gr) βούτυρο,
1/2 φλ. (125 ml) κρέμα γάλακτος,
2 κ.σ. (25 gr) κακάο άγλυκο,
1 κ.σ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας,
2 φλ. (250 gr) ζάχαρη άχνη.
επικάλυψη : 1 φλ. (170 gr) καρύδια πεκάν (εγώ χρησιμοποίησα φουντούκια).
Προετοιμασία :
Αν δεν βρείτε βουτυρόγαλα, δείτε εδώ πως μπορείτε να φτιάξετε κάτι αντίστοιχο στο σπίτι.
Καβουρντίστε ελαφρά τα φουντούκια (ή ψήστε τα για λίγα λεπτά στον φούρνο) και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια.
Ανάψτε τον φούρνο στους 180°C.
Αναμείξτε πρώτα τα στερεά υλικά : αλεύρι, ζάχαρη, σόδα, αλάτι και κανέλα.
Βάλτε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και βάλτε το σε χαμηλή φωτιά. Μόλις λιώσει προσθέστε το νερό και το κακάο και αναμείξτε. Δυναμώστε την φωτιά και μόλις αρχίζει να βράζει ρίξτε το στο μίγμα των στερεών (μην πλύνετε το κατσαρολάκι στο ίδιο μπορείτε να φτιάξετε και το γλάσσο και να μην λερώσετε πολλά σκεύη). Αναμείξτε να γίνει το μίγμα ομοιογενές. Προσθέστε τα αυγά, ελαφρά χτυπημένα, την βουτυρόκρεμα και την βανίλια και αναμείξτε.
Βουτυρώστε ενα ορθογώνιο ταψί ή πυρέξ με διαστάτεις 25x35 εκ. Ρίξτε μέσα το μίγμα και χτυπήστε λίγο το ταψί, ώστε τυχόν φυσσαλίδες αέρα να ανέβουν στην επιφάνεια.
Βάλτε το στον φούρνο και ψήστε στις αντιστάσεις για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του σκεύους. Κάντε και την δοκιμή με την οδοντογλυφίδα.
Παράλληλα ετοιμάστε το γλάσσο. Βάλτε στο κατσαρολάκι το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος και το κακάο. Αναμείξτε και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις πάρει μιά - δυό βράσεις, κατεβάστε το από την φωτιά και προσθέστε την άχνη και το εκχύλισμα βανίλιας. Κρατήστε το ζεστό και περιχύστε το κέϊκ μόλις το βγάλετε από τον φούρνο. Σκορπίστε από επάνω τα καρύδια πεκάν ή τα φουντούκια.
Αφήστε το να κρυώσει τελείως πριν το κόψετε (τουλάχιστον 3 ώρες).
Μια συμβουλή που δεν αναφέρεται στην συνταγή : μην το βάλετε στο ψυγείο!
TEXAS SHEET CAKE
Quando negli Stati Uniti si parla di sheet cake, si intende di una torta, cotta entro una teglia grande e rettangolare. Le torte di questo tipo, vengono di solito sottili, mentre per la finitura utilizzano qualche glassa, o meglio frosting. E una preparazione comune assai che si imbatte in panetterie e supermercati, e di solito viene venduta al taglio. Il sapore e la consistenza di queste torte può variare.
La Texas sheet cake poi, è una torta al cioccolato che rassomiglia piuttosto ad un brownie, glassato con salsa al cioccolato e noci pecan. Come si capisce dal suo nome, questa ricetta viene dal Texas, anche se le sue origini non sono chiare. Pare che sia una versione semplificata della famosa torta German Sweet Chocolate Cake (la ricetta non era tedesca, semplicemente German era la firma del cioccolato utilizzato per la glassa!) che incontriamo verso la fine degli anni '50.
Il gusto di questa torta è ancora più meraviglioso dal suo aspetto! Nessuno può resistere al suo sapore ricco e cioccolatoso! Esistono varianti con biscotto più o meno sottile. Nella ricetta originale per la finitura vengono utilizzate noci pecan e cocco rapè. Il latticello è un ingrediente di base che non può essere sostituito.
Facilissima e di veloce preparazione, in dosi abbondanti, è ideale per preparala come dessert in un banchetto festivo con numerosi partecipanti, o regalarla per occasioni simili.
La ricetta è di Marta Steward, tratta dal suo libro Martha's American Food.
Dosi : 12 porzioni
Difficoltà : molto facile
Ingredienti
per la torta : 2 tazze (240 gr) farina 00,
2 tazze (380 gr) zucchero semolato,
1 cucchiaino di bicarbonato,
1 generoso pizzico di sale,
1/2 cucchiaino di cannella,
1 tazza (220 gr) burro,
1 tazza (250 ml) acqua,
1/4 tazza (30 gr) cacao amaro,
2 uova grandi,
1/2 tazza (125 ml) di latticello,
1 cucchiaino estratto naturale di vaniglia.
per la glassa : 1/2 tazza (110 gr) burro,
1/2 tazza (125 ml) panna fresca,
2 cucchiai (25 gr) cacao amaro,
1 cucchiaio estratto naturale di vaniglia,
2 tazze (250 gr) zucchero a velo.
per la finitura : 1 tazza (170 gr) di noci pecan (io : nocciole).
Preparazione :
Se non disponete il latticello, vedete qui come potete prepare un sostituto.
Tostate le nocciole e tritate grossolanemente.
Accendete il forno a 180°C, modalità statico.
Mescolate prima le polveri (farina, zucchero, bicarbonato, sale e cannella).
Ponete il burro in un pentolino e portate su fuoco moderato. Una volta fuso aggiungete l' acqua ed il cacao e mescolate. Alzate il fuoco e portate a bollore, megcolando di tanto in tanto. Versate sulle polveri e mescolate per amalgamare il tutto (non lavare il pentolino, potete utilizzarlo per preparare la glassa). Aggiungete le uova, sbattute leggermente, il latticello, l' estratto di vaniglia e mescolate.
Imburrate una teglia o pirofila rettangolare (dimensioni ca. 25x35 cm). Versate il composto e battete la teglia sul piano del lavoro per fare sprigionare eventuali bolle d' aria.
Infornate e lasciate cuocere per 20 minuti ca., fino a cominciare a staccarsi dalle pareti. Fate la prova stecchino.
Nel frattempo preparate la glassa. Ponete nel pentolino il burro, la panna ed il cacao, fate scaldare e mescolate per amalgamare. Portate a bollore, lasciate cuocere un paio di minuti, ritirate dal fuoco, aggiungete lo zucchero a velo e la vaniglia e mescolate. Versate la glassa calda sulla torta appena sfornata. Cospargete con le noci pecan o le nocciole.
Lasciate raffreddare completamente (almeno un paio d' ore). Servite tagliato a quadrotti.
Un consiglio : non metterlo nel frigo!
Αυτό είναι κατά το κοινώς λεγόμενο Μαρίνα μου "έγινε Texas"!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιλάμε για την απόλυτη γεύση σοκολατολιχουδιά και με τα φουντούκια, ακόμη καλύτερη, τουλάχιστον για εμένα.
Χαχαχα ... ωραια παρατηρηση Πηνελοπη μου!
ΔιαγραφήΜας αρεσε τρελλα, ενα μεγαλουτσικο ταψι εξαφανιστηκε μεσα σε μια μερα! Δεν συμφερει να τους το φτιαχνω συχνα!