ΙΝΣΑΛΆΤΑ ΠΑΝΤΈΣΚΑ :
ΜΙΑ ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΤΕΛΛΕΡΊΑ
Η Παντελλερία (Pantelleria) ή Κοσσύρα των Αρχαίων Ελλήνων, είναι ένα μικρό, ηφαιστειογενές, γραφικό νησάκι, που βρίσκεται στο Στενό της Σικελίας, δηλαδή ανάμεσα στην Σικελία και την Τυνησία. Αγαπημένος τουριστικός προορισμός των Ιταλών και των Ευρωπαίων, είναι φημισμένη για τα κρασιά της, ιδίως τα λικερώδη (φημισμένο διεθνώς το Passito di Pantelleria), την κάππαρη (με πιστοποίηση IGP), την σταφίδα αλλά την εκτροφή γαϊδουριών! Μία από τις πιό αντιπροσωπευτικές παραδοσιακές συνταγές της Παντελλερία, είναι και η ινσαλάτα παντέσκα ή ινσαλάτα αλά παντέσκα, που συκεντρώνει τις γεύσεις και τα αρώματα αυτού του ιδιαίτερου νησιού.
Μία χορταστική σαλάτα με βάση τις πατάτες, γαρνιρισμένες με τα τοπικά προϊοντα : κάππαρη, ντοματίνια πακίνο (ιδιαίτερα φημισμένα γιά την νοστιμιά τους), κόκκινα γλυκά κρεμμύδια, ρίγανη, βασιλικό, ελιές και ελαιόλαδο. Εχει γεύση έντονη, που μπορεί να συμπληρωθεί με ψάρι, συνήθως σκουμπρί λακέρδα, αλλά σε πιό σύγχρονη εκτέλεση και τόνο ή σολομό καί πιό σπάνια τυρί (ξηρή ρικότα ή φέτα). Αν και από μόνη της αποτελεί ένα πλήρες γεύμα, έχει αρκετά έντονη γεύση και εγώ θα την προτιμούσα ως ορεκτικό, μαζί με κρασάκι ή ουζάκι - είναι τέλειος τσιπουρομεζές, δοκιμάστε την!
Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : πολύ εύκολη
Υλικά : 4 μέτριες πατάτες, κατά προτίμηση νέας εσοδείας,
1 μεγάλο γλυκό κόκκινο κρεμμύδι (εγώ έβαλα κίτρινο),
10 ντοματίνια,
1/2 φλ. ελιές καλαμών σε ροδέλες,
2 κ.σ. κάππαρη,
1 φλ. καφέ λευκό ξύδι από σταφύλια,
2-3 κλωναράκια βασιλικό,
λίγο ρίγανη,
λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο,
αλάτι,
1 φιλέτο καπνιστό σκουμπρί σε λάδι,
1 φλ. καφέ ελαιόλαδο παρθένο έξτρα.
Προετοιμασία :
Βράστε τις πατάτες με την φλούδα (περίπου 30 λεπτά). Στραγγίστε τες αμέσως και μόλις χλιαρίνουν λίγο ξεφλουδίστε τες και κόψτε τες σε ροδέλες. Αλατίστε και στρώστε τες μέσα σε ένα πυρέξ ή μεγάλη σαλατιέρα.
Παράλληλα, κόψτε το κρεμμύδι σε ροδέλες. Η παραδοσιακή συνταγή θέλει κόκκινα γλυκά κρεμμύδια (και αυτά τοπικό προϊον της Σικελίας αλλά και της Παντελλερία), εγώ σπανίως τα χρησιμοποιώ, οπότε έβαλα κίτρινο κρεμμύδι. Βάλτε τις ροδέλες του κρεμμυδιού μέσα σε ένα μπωλ, περιχύστε με το ξύδι και αφήστε να σταθούν για ένα δεκάλεπτο τουλάχιστον, ώστε να μετριαστεί η αψάδα τους.
Κόψτε τα ντοματίνια οριζόντια στα δύο και ζουλήξτε τα να απομακρυνθούν οι σπόροι.
Κόψτε με τα χέρια το φιλέτο του σκουμπριού σε μικρά κομματάκια.
Στραγγίξτε καλά τα κρεμμύδια από το ξύδι και ρίξτε τα επάνω από τις πατάτες. Προσθέστε επίσης τα ντοματίνια, τις ελιές την κάππαρη και το σκουμπρί. Πασπαλίστε με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπεράκι και περιχύστε με μπόλικο ελαιόλαδο. Πασπαλίστε τέλος με την ρίγανη.
Βάλτε την σαλάτα στο ψυγείο και αφήστε την να σταθεί ένα δίωρο.
Πρίν βγάλετε την σαλάτα στο τραπέζι σκορπίστε από επάνω και τα φυλλαράκια του βασιλικού. Βασιλικό εγώ χρησιμοποίησα τον κοινό, αν χρησιμοποιήσετε τον πλατύφυλλο, θα χρειστείτε 3-4 φύλλα.
Σερβίρεται δροσερή.
Προτεινόμενο κρασί : το ιδανικό είναι ένα ροζέ σιτσιλιάνικο κρασί. Εμείς την συνοδέψαμε με το Tessuto Salento rosato, με προέλευση και αυτό από τον Ιταλικό Νότο, το οποίο ταίριασε υπέροχα και ανέδειξε τα αρώματα της σαλάτας.
INSALATA PANTESCA
L' insalata pantesca o insalata alla pantesca, è tra i piatti più famosi dell' isola di Pantelleria. Fresca e particolarmente saporita, racchiude i sapori e gli aromi della sua terra di provenienza. La base di questa ricetta sono le patate lessate, arrichite con pomodori pacchino, cipolle rosse siciliani, olive, capperi (il vanto dell' isola di Pantelleria, un prodotto IGP), origano, basilico e olio extravergine. Oltre alla ricetta classica vegana, esistono varianti con aggiunta di pesce (sgombro, tonno, perfino salmone) o formaggio (feta, ricotta salata).
L' insalata pantesca viene servita come contorno. All' inizio ho pensato che sarebbe un bel piatto unico, estivo ma il suo gusto è deciso abbastanza per essere consumata da sola.
Dosi : per 4 persone
Difficoltà : molto facile
Ingredienti : 4 patate di media grandezza,
1 cipolla rossa grande (io ci ho messo gialla),
10 pomodorini,
1/2 tazza di olive denocciolate o a rondelle,
2 cucchiai di capperi in salamoia,
1 tazzina da caffè aceto di vino bianco,
2-3 rametti di basilico,
origano,
pepe nero macinato al momento,
sale,
1 filetto di sgombro affumicato sott' olio,
1 tazzina da caffè olio extravegine di oliva.
Preparazione :
Lavate le patate e lessatele senza sbucciarle, finchè saranno morbide, per mezz' oretta ca. Una volta cotte le patate, scolate subito, lasciate intiepidire, pelate e tagliate a fette. Salate e disponete entro una terrina.
Nel frattempo tagliate la cipolla a fettine. La ricetta tradizionale richiede cipolle di Tropea, che in Grecia non si trovano. Le cipolle violacee (non proprio rosse) che si trovano in Grecia, a me non piacciono, siccome molto forti e di odore pungente, utilizzo sempre le cipolle gialle. Ponete le fettine di cipolla entro una ciotola e irrorate con l' aceto. Lasciate riposare per almeno una decina di minuti.
Siccome neanche i pomodori pacchino si trovano in Grecia, ho utilizzato i pomodorini comuni. Tagliate i pomodorini orizzontalmente in due, e schiaccate per eliminare i semini.
Con le mani, tagliate il fileto di sgombro a pezzettini.
Scolate per bene le cipolle dall' aceto e aggiungete alla terrina con le patate. Aggiungete pure i pomodorini, le olive, i capperi e lo sgombro. Cospargete con un pochino di pepe macinato e versate l' olio a filo.
Lasciate riposare nel frigo per un paio d' ore.
Prima di servire aggiungete qualche foglia di basilico.
Vino consilgiato : un rosato siciliano. Noi del vino siciliano non ne avevamo, l' abbiamo abinata però con un vino salentino, il Tessuto Salento rosato, che secondo me ha fatto spiccare gli aromi di questo piato tanto buono!
Εντελώς μα εντελώς παρόμοια και η κρητική πατατοσαλάτα! Μεσόγειος παιδί μου, Μεσόγειος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτο δεν το ηξερα! Τελικα η κρητικη κουζινα εχει πολλα κοινα σημεια με την ιταλικη... Το Πασχα πιστευω να προλαβω να φτιαξω ακομη μια ιταλικη συνταγη, η οποια ειναι πολυ δημοφιλης και στην Κρητη...
ΔιαγραφήΘα συμφωνήσω με την Βαγγελιώ. Μαρίνα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜυρίζει Μεσόγειος. Εκεί που οι λαοί του νότου είναι απόλυτα ταυτισμένοι μεταξύ τους, χάρη στα προϊόντα που δίνει με την ευλογία της η γη.
Να σου πω ότι θα τους την κάνω την Δευτέρα, μαζί με το καθιερωμένο ψαράκι.
Καλό υπόλοιπο Σαββατοκύριακο και με καλή ψήφο.
Οτι τα υλικα και τα αρωματα ειναι μεσογειακα, δεν χωρα αμφιβολια! Πιστευω οτι θα σας αρεσει, εμενα με ενθουσιασε παντως!
ΔιαγραφήΦιλια!
una splendido piatto Marina, ha dentro il sapore dell'estate ! Un bacione e buona settimana
ΑπάντησηΔιαγραφήInfatti, splendido piatto cara! Nel primo commento mi sono informata che esiste un piatto identico anche nella cucina cretese!
ΔιαγραφήBaci!
Ακόμη μια φορά θα δηλώσω λάτρης του blog σου! Μου αρέσει το φαί μου να έχει ιστορία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστω! Το καλο με τις ιταλικες συνταγες, ειναι οτι καπου υπαρχουν καταγεγραμμενα καποια ιστορικα και πολιτισμικα στοιχεια, πραγμα που συνηθως δεν συμβαινει με τις ελληνικες...
Διαγραφή