17

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΛΕΜΟΝΙ // MARMELLATA DI LIMONI


Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΛΕΜΟΝΙ!

Οχι, ο τίτλος αυτής της ανάρτησης δεν είναι υπερβολικός! Είναι πραγματικά η καλύτερη μαρμελάδα λεμόνι που μπορείτε να φανταστείτε, και φυσικά φέρει την υπογραφή της βασίλισσας των μαρμελάδων, της Christine Ferber. Αν σκεφτήτε οτι φτιάχτηκε και με λεμονάκια που μόλις είχαν κοπεί απο το δέντρο, μπορείτε να αναλογιστήτε τι εννοώ! Το μόνο ίσως που θα σας παραξενέψει είναι το χρώμα της, που είναι σκούρο, και η εξήγηση είναι οτι συνήθως στις μαρμελάδες μου χρησιμοποιώ κατσανή ζάχαρη. Αν την φτιάξετε με την κοινή κρυσταλλική ζάχαρη το χρώμα της θα είναι ανοιχτό κίτρινο.

Δόση : 1 λίτρο
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 500 gr λεμόνια ακέρωτα,
                 500 ml χυμό λεμονιού,
                 1 Kg ζάχαρη κρυσταλλική (εγώ : ζάχαρη απο ζαχαροκάλαμο demerara).
Προετοιμασία :
Οπως όλες οι μαρμελάδες της Christine Ferber,  έτσι και αυτή έχει δύο φάσεις και ενδιάμεσο χρόνο αναμονής. Το πιο βολικό χρονοδιάγραμμα είναι να ξεκινήσετε απο το βράδυ της προηγούμενης, με την προετοιμασία, και να ολοκληρώσετε την μαρμελάδα την επομένη το πρωί.
Για τον χυμό λεμονιού θα χρειαστήτε 1,3 με 1,5 Kg λεμόνια, εξαρτάται απο το πόσο ζουμερά είναι.
Πλύντε καλά τα ολόκληρα λεμόνια. 
Βάλτε μέσα σε μια κατσαρόλα αρκετό νεράκι και βάλτε την στη φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίξτε μέσα τα λεμόνια και αφήστε τα να βράσουν για 15 λεπτά. Βγάλτε τα  μέσα σε ενα σκεύος που περιέχει κρύο νερό. Αφήστε τα για μερικά λεπτά και έπειτα στραγγίστε τα.
Κόψτε τα λεμόνια κατά μηκος στα δύο και έπειτα σε πολύ λεπτές φετούλες. Αφαιρέστε τυχόν κουκούτσια. Βάλτε τα μέσα στην κατσαρόλα, μαζί με το ζουμάκι που έβγαλαν. Προσθέστε την ζάχαρη και τον χυμό των λεμονιών. Βάλτε την κατσαρόλα στην φωτιά και περιμένετε μέχρι να πάει να βράσει. Πρίν αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάστε την κατσαρόλα απο την φωτιά και μεταγγίστε το περιεχόμενο της μέσα σε ενα γυάλινο σκεύος. Αφήστε το να κρυώσει και σκεπάστε το με ενα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Τοποθετήστε το σε δροσερό μέρος (όχι στο ψυγείο) και αφήστε το να σταθεί για 12 ώρες.
Αφού περάσει ο απαιτούμενο χρόνος, μεταγγίστε ξανά το περιεχόμενο στην κατσαρόλα και βάλτε την στη φωτιά. Αφήστε να βράσει για 10 λεπτά, προσέχοντας η θερμοκρασία να μην ξεπεράσει τους 105°C. Η μέτρηση της θερμοκρασίας είναι σημαντική, ώστε να μην σκληρύνουν οι φλούδες των λεμονιών. Ξαφρίστε αν χρειάζεται.
Κατεβάστε την κατσαρόλα απο την φωτιά και με το ραβδομπλέντερ, μειώστε το μέγεθος των κομματιών μέσα στην μαρμελάδα. Μην την κάνετε αλοιφή, είναι ωραίο να διακρίνονται κομματάκια μέσα στην μαρμελάδα.
Ξαναβάλτε την κατσαρόλα στην φωτιά και αφήστε να βράσει για ακόμη 5 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συνεχώς και προσέχοντας η θερμοκρασία να μην ξεπεράσει τους 105°C. Ελέξτε αν έχει δέσει. Η μαρμελάδα πρέπει πάντως να είναι αρκετά ρευστή, καθώς όταν κρυώσει θα πήξει, δεδομένου οτι τα λεμόνια παριέχουν αρκέτη πηκτίνη, όπως όλα τα εσπεριδοειδή.
Οσο η μαρμελάδα είναι ακόμη καυτή, γεμίστε τα βαζάκια που έχετε προηγουμένως αποστειρώσει. Κλείστε αμέσως τα καπάκια, αναποδογυρίστε τα και αφήστε τα να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
Διατηρείται για αρκετούς μήνες, κατά προτίμηση σε μέρος σκοτεινό και δροσερό.


MARMELLATA DI LIMONI

Anzi, la migliore marmellata di limoni! E certo la ricetta non poteva essere altra che quella della regina delle confetture, la signora Christine Ferber! Pensate poi che l'ho preparata con limoni freschissimi, appena tagliati dal mio alberello di limone, coltivato in vaso che era strapieno di frutti profumanti ... e allora capirete il mio entusiasmo! Non è da meravigliarsi poi per il suo colore scuro, siccome è mia usanza di utilizzare alle confetture lo zucchero di canna demerara. Se utilizzare lo zucchero comune, allora il suo colore sarà giallastro.

Dosi : 1 Lt di marmellata
Difficolta : media
Ingredienti : 500 gr di limoni non trattati,
                              500 ml di succo di limone,
                              1 Kg di zucchero semolato (io : zucchero di canna demerara).
Preparazione :
Come per tutte le confetture di Christine Ferber, anche questa ha due fasi di preparazione con un riposo di 12 ore. Meglio cominciare la preparazione la sera del primo giorno e finire la marmellata la mattina dopo.
Per il succo di limone occorrono 1,3 - 1,5 Kg di limoni, dipende da quanto saranno succosi.
Lavate bene i limoni interi.
In una pentola versate abbondante acqua e portate sul fuoco. Appena comincia l' ebollizione, aggiungete i limoni e lasciate cuocere per 15 minuti. Rinfrescateli per qualche minuto dentro un recipiente contenente acqua fredda e poi scolateli.
Con un coltello affilato tagliate i limoni a metà per la lunghezza e poi a fettine sottili. Eliminate eventuali semi. Trasferite insieme al loro sughetto nella pentola. Aggiungete lo zucchero ed il succo di limoni e portate sul fuoco. Appena comincia a fremere, ritirate dal fuoco. Travasate in un recipiente di vetro. Lasciate raffreddare e coprite con un pezzo di carta antiaderente. Ponete in luogo fresco (non nel frigo) e lasciate riposare per 12 ore.
Trascorso il tempo necessario, trasferite nella pentola e portate sul fuoco. Lasciate cuocere per 10 minuti, controllando che la temperatura non superi i 105°C. E importante controllare la temperatura, per non lasciare indurire le scorze dei limoni. Schiumate se necessario.
Ritirate la pentola dal fuoco e frullate la marmellata con un frullatore ad immersione. Non omogeneizzare il tutto, meglio lasciare dei pezzi di frutta.
Riportate la pentola sul fuoco e lasciare cucore per 5 minuti ca. mescolando continuatamente e controllando ancora che la temperatura non superi i 105°C. Fate la prova piattino per controllare la sua fluidità, ma comunque non lasciatela rapprendere troppo.
Per quando sia ancora scottente riempite i barattoli precedentemente sterilizzati. Tappate subito, capovolgete e lasciate raffreddare capovolti.
Si conserva per parecchi mesi, preferibilmente in luogo fresco e buio.


17 σχόλια:

  1. Μέρες τώρα σκέφτομαι να φτιάξω μια μαρμελάδα λεμόνι, για χρήση σε γλυκάκια κυρίως, και όλο το αναβάλλω.
    Αλλά τώρα με έβαλες για τα καλά στην "μπρίζα" Μαρίνα μου :-))
    Τέλεια φαίνεται και σίγουρα αρωματική.
    Καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλη εβδομαδα Πηνελοπη μου!
      Μαρμελαδα λεμονι ειχα φτιαξει και πιο παλια αλλα αυτη ειναι πραγματικα το κατι αλλο! Αρωματικη και οσο πρεπει γλυκοξινη! Κι εγω εχω υπ οψιν μου κατι γλυκαια να φιταξω, αλλα βλεπω να την τρωω με το κουταλι!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  2. Υπέροχη!!!!
    Και λεμονομυρωδάτη!!
    Καλή βδομάδα Μαρίνα μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. buona bella e profumata....!!! adoro la marmellata di agrumi... !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λατρεύω το λεμόνι και ως γλυκό!! Θα τη δοκιμάσω μιας και φαίνεται τόσο καλή αυτή η συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Ferber ειναι εγγυηση, κακα τα ψεμματα! καταπληκτικη και αυτη η μαρμελαδα φτιαγμενη με τις οδηγιες της και ολες οσες εχω δοκιμασει εως τωρα!

      Διαγραφή
  5. Πωπωωωω!! Τί σύμπτωση!!!!!!!!!!! Κι εγώ είχα προγραμματισμένη για αύριο τη μαρμελάδα λεμόνι που έφτιαξα μαζί με το γλυκό... αλλά είναι διαφορετική γιατί εγώ την κάνω λίγο πιο αγγλική!!!! Υπέροχη σου έγινε Μαρίνα μου ...καλοφάγωτη!!!! Εγώ θα την αφήσω γι αργότερα!!
    Φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, Κικη οι συνταγες με τα εποχικα υλικα πολλες φορες συμπιπτουν!
      Περιμενω να δω και την αγγλικη εκδοχη!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  6. Όλα της μου αρέσουν! Ακόμα και το χρώμα της το σκούρο καστανό!
    Απλά τη λιγουρεύτηκα, ακόμα και τέτοια ώρα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε το χρωμα ισως να παραξενεψει καποιους που την περιμενουν πιο ... λεμονί, αλλα με την καστανη ζαχαρη χρωματιζεται αναγκαστικα...
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  7. Τέλεια η μαρμελάδα σου, ακριβώς όπως μου αρέσει, με κομματάκια, δεν τις πολτοποιώ ποτέ. Δεν έχω καλύτερο σε μαρμελάδα, μετά βάζω την φράουλα. Καλημερούδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω με τα κομματακια τις προτιμω, ειναι και πιο ωραια η αιθηση, να μην ειναι σκετη αλοιφη!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  8. την εκανα χτες και μου βγηκε ελαφρως πικρη,(δικα μου λεμονια)τι εφταιξε;Να τα πεταξω η υπαρχει κατι που μπορει να τα σωσει.Ευχαριστω,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ειναι πικρη δεν νομιζω οτι μπορει να γινει κατι για να αλλαξει η γευση της. Εκεινο που δινει την πικραδα ειναι το λευκο μερος της φλουδας των λεμονιων. Μηπως τα λεμονια που χρησιμοποιησες ηταν χοντροφλουδα και γι' αυτο σου βγηκε πικρη? Ενας αλλος τροπος για να ξεπικρισεις τα εσπεριδοειδη ειναι να τα αφησεις μεσα σε λεκανη με νερο για 2-3 μερες, αλλαζοντας το νερο 3 φορες τη μερα; το εχω δοκιμασει με πορτοκαλια τα οποια ειχα κανει μαρμελαδα ολοκληρα μαζι με την φλουδα.

      Διαγραφή
  9. ΝΑΙ ηταν χοντροφλουδα αυτο ηταν τελικα,κριμα,εβαλα καστανη ζαχαρη και ηταν ωραια εμφανισιακα.Ευχαριστω,να σαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.