4

ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΔΟΠΙΤΑΚΙΑ ♦♦ RUSTICI AL PASTIRMA


ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΔΟΠΙΤΑΚΙΑ
 
Το πάντρεμα της Αντολής με την Δύση. Η ιδέα γι' αυτά τα παστουρμαδοπιτάκια, ήρθε απο τα rustici leccesi. Αν οι νόστιμες αυτές σφολιάτες απο το Lecce μας ενθουσίασαν, τότε τα παστουρμαδοπιτάκια μας ξετρέλλαναν! Χρησιμοποίησα φυσικά τον δικό μου παστουρμά, που για δεύτερη χρονιά φτιάχνω στο σπίτι (δές εδώ πώς).

Δόση : 9 σφολιατίνες
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 2 ρολά έτοιμη σφολιάτα (μια συσκευασία 500 gr),
                100 gr παστουρμά σε φετούλες,
                100 gr τριμμένο τυρί γκούντα,
                2 ντομάτες,
                1 αυγό.
για την μπεσαμέλ : 25 gr βούτυρο,
                                     25 gr αλεύρι,
                                     250 ml γάλα φρέσκο,
                                     1 πρέζα αλάτι,
                                     μοσχοκάρυδο τριμμένο.
Προετοιμασία :  
Ετοιμάστε πρώτα την μπεσαμέλ, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ. Σκεπάστε την επιφάνεια της με διάφανη μεβράνη ώστε να μην σχηματιστεί κρούστα και αφήστε την να κρυώσει.
Κόψτε τις ντομάτες σε λεπτές φέτες (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ενα μαντολίνο) και βάλτε τες μέσα σε ενα τρυπητό να στραγγίσουν απο τα πολλά υγρά.
Για να φτιάξω τα παστουρμαδοπιτάκια χρησιμοποίησα τυρί γκούντα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και κασέρι, αλλά προσοχή μην χρησιμοποιήσετε κάποιο πολύ πικάντικο ή αλμυρό τυρί, γιατί ήδη ο παστουρμάς είναι πολύ καρυκευμένος!
Απλώστε τις σφολιάτες σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Με ενα κουπ-πατ, αλλά και με ένα ποτήρι ή φλυτζάνι, με διάμετρο 10 εκ., κόψτε την μια σφολιάτα σε δίσκους; με καλό υπολογισμό και λίγη οικονομία, θα πάρετε 9 δίσκους. Για το δεύτερο φύλλο σφολιάτας χρησιμοποιήστε ενα κούπ πάτ με διάμετρο 8 εκ. και κόψτε το και πάλι σε 9 δίσκους (εδώ οι δίσκοι θα βγούν πιο άνετα, αφού θα έχουν μικρότερη διάμετρο).
Χτυπήστε το αυγό με 1 κ.σ. νερό. Με ενα πινέλλο αλείψτε την επιφάνεια απο τους μεγαλύτερους δίσκους σφολιάτας. Μοιράστε επάνω τους απο 2 κ.σ. μπεσαμέλ, 1 φέτα ντομάτας, παστουρμά και τριμμένο τυρί. Σκεπάστε με τους μικρότερους δίσκους. Πιέστε με τα δάχτυλά σας γύρω απο την γέμιση, ώστε να κολλήσουν καλά τα άκρα τους. Το κεντρικό τμήμα θα μείνει υπερυψωμένο. Με ενα πιο μικρό κούπ-πάτ, πιέστε περιμετρικά του κεντρικού υπερυψωμένου τμήματος. Με αυτόν τον τρόπο, όταν ψηθούν οι σφολιάτες, θα δημιουργηθεί ενα μικρό κυκλικό αυλάκι στο επάνω μέρος τους. Βάλτε τις σφολιάτες στο ψυγείο για περίπου μια ώρα.
Ανάψτε τον φούρνο στους 220°C, στον αέρα. Τοποθετήστε τις σφολιάτες σε ενα ταψί, βουτυρωμένο ή επενδεδυμένο με αντικολλητικό χαρτί. Με ενα πινέλλο αλείψτε την επιφάνεια τους με το υπόλοιπο αυγό. Μόλις ζεσταθεί ο φούρνος, βάλτε μέσα τις σφολιάτες και κατεβάστε αμέσως την θερμοκρασία του στους  200°C. Αφήστε τες να ψηθούν για 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Βγάλτε τα απο τον φούρνο, αφήστε τα παστουρμαδοπιτάκια να κρυώσουν λίγο και απολαύστε τα ζεστά.




RUSTICI AL PASTIRMA
 
Questi rustici sono venuti fuori come un connubio tra Est ed Ovest. L' idea è venuta dopo che ho preparato i rustici leccesi (qui la ricetta). Il pastirmà è un salume molto particolare, che il suo profumo e sapore forte contaνο numerοsi amici e altrettanti nemici! A noi piace un sacco, tanto da decidere anche a prepararlo a casa (vedi qui il come) ...

Dosi : per 9 rustici
Difficoltà : facile
Ingredienti : 2 rotoli di pasta sfoglia già pronta (1 confezione da 500 gr),
                              100 gr di pastirmà a fettine,
                              100 gr di formaggio gouda grattugiato,
                              2 pomodori,
                              1 uovo.
per la besciamella : 25 gr di burro,
                                      25 gr di farina,
                                      250 ml di latte fresco intero,
                                      1 pizzico di sale
                                      noce moscata grattugiata.
Preparazione : 
Prima di tutto preparate la besciamella con le istruzioni che troverete qui. Coprite con pellicola transaparente, per evitare di formare la crosta, e lasciate raffreddare.
Tagliate i pomodori a fette sottili (potete utlizzare anche la mandolina). Pontete le fette in un colapasta per sgocciolare il loro liquido.
Ho utilizzato il formaggio gouda, siccome a D. non piacciono i formaggi al sapore e odore spiccato. Vi consiglio però di uitlizzare il formaggio greco kassèri o il cacciocavallo. Non utilizzare però un formaggio salato o piccante, siccome il pastirma è già salato parecchio e i suoi aromi sono molto intensi.
Dispiegate i rotoli di pasta sfoglia sul piano del lavoro leggermente infarinato. Con un coppapasta (o anche con un bicchiere) al diametro di ca. 10 cm tagliate la prima sfoglia; calcolate bene e ne ricavate 9 dischi di sfoglia. Per la seconda sfoglia utilizzate un coppapasta più piccolo, di 8 cm di diametro; qui sarà più facile ricavare i 9 dischi di sfoglia. 
Sbattete l' uovo con 1 cucchiaio di acqua. Spenellate la superficie dei dischi più larghi. Disponete su ciascuno 2 cucchiai di besciamella, 1 fetta di pomodoro, pastrima e formaggio grattugiato. Coprite con i dischi di sfoglia più piccoli. Sigillate i bordi premendo con le dita. La parte centrale di ogni sfoglia sarà sopraelevata. Con un coppapasta ancora più piccolo, premete attorno a questa parte centrale, senza però tagliare la sfoglia, solo ad inciderla. Ponete i rustici nel friglo e lasciate riposare per un' oretta.
Prepriscaldate il forno a 220°C. Disponete i rustici su una teglia foderata di carta antiaderente. Spenellate con l'uovo restante. Infornate e abbassate subito la temperatura a 200°C. Cuocete in forno ventilato per 25-30 minuti fino a dorare.
Sfornate. Lasciate riposare per una decina di minuti e servite subito!


4 σχόλια:

  1. Golosi, li immagino ricchi di profumo e sapore. Bravissima Marina.
    Buona domenica e a rileggerci presto tra ricette e sorrisi :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέλεια τα έκανες!! Πεθαίνω για παστρουμαδόπιτα! Μόλις πετύχω καλή ποιότητα παστουρμά θα τα δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σκανδαλωδώς νόστιμα και λαχταριστά, καλή μου Μαρίνα!
    Καλημέρα εύχομαι και καλή εβδομάδα...και καλά ξεμπερδέματα με την απεργία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα πόσο λαχταριστά πια!
    Οι φωτογραφίες σου μας άνοιξαν την όρεξη για τα καλά!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.