ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΟΥΙΣΚΥ
Αν και πλέον δεν φτιάχνω τόσες πολλές μαρμελάδες, καθώς στο σπίτι δεν τις καταναλώνουμε ιδιαίτερα και συνήθως καταλήγουν δωράκια σε συγγενείς και φίλους, μια πορτοκαλένια θα την φτιάξω οπωσδήποτε! Μου αρέσουν ιδιαίτερα οι μαρμελάδες των εσπεριδοειδών και μου αρέσει επίσης να δοκιμάζω διάφορους συνδυασμούς. Φέτος ήθελα να φτιάξω οπωσδήποτε μια με ολόκληρα πορτοκάλια και γι' αυτόν τον λόγο περίμενα μέχρι να βγούν τα σανγκουίνια, που είναι και τα πιο λεπτόφλουδα. Οπως θα παρατηρήσετε όμως απο τις φωτογραφίες, τα συγκεκριμένα δεν μου προέκυψαν πολύ κόκκινα στο εσωτερικό τους και έτσι το χρώμα της μαρμελάδας μου δεν έγινε πολύ εντυπωσιακό. Ηθελα όμως να δοκιμάσω και κάτι ακόμη αυτήν τη φορά : είχα δεί σε γνωστό σουπερμάρκετ κατά την περίοδο των Χριστουγέννων μαρμελάδα πορτοκάλι με ουίσκυ και, παρ' όλο που γενικά το ουίσκυ δεν το συμπαθώ, σκέφτηκα ότι θα είναι ένας ενδιαφέρων συνδυασμός που θα ήθελα να τον δοκιμάσω.
Σας παρουσιάζω λοιπόν το αποτέλεσμα των πειραματισμών μου. Δεν παρέλειψα να προσθέσω και πάλι ζαχαρωμένο τζίντζερ, αφού η περισυνή μου μαρμελάδα (εδώ) ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, και άκουσα μάλιστα πολύ κολακευτικά σχόλια απο κάποιους που την δοκίμασαν. Αντι για το τζίντζερ, μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε και πραγματική βανίλια bourbon, ταιριάζει επίσης πολύ ωραία. Προσωπικά μου άρεσε πολύ η φετεινή πορτοκαλομαρμελάδα με το ουίσκυ, μαλλον όμως την επόμενη φορά θα αφήσω μεγαλύτερα κομμάτια απο την φλούδα των πορτοκαλιών. Η γεύση του ουίσκυ δεν είναι πάρα πολύ έντονη, αλλά σίγουρα δεν είναι μια μαρμελάδα κατάλληλη για παιδάκια.
Δόση : περίπου 2 Lt
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 2 Kg πορτοκάλια σανγκουϊνια ακέρωτα,
1,5 Kg καστανή ζάχαρη demerara*,
τον χυμό απο ενα λεμόνι
120 gr ζαχαρωμένο τζίντζερ,
120ml ουίσκυ καλής ποιότητας.
Προετοιμασία :
Η μαρμελάδα με τα ολόκληρα πορτοκάλια έχει μια προεργασία για το ξεπίκρισμα των πορτοκαλιών, που είναι λίγο χρονοβόρα. Οπως είπα παραπάνω, προτίμησα να χρησιμοποίησω πορτοκάλια σανγκουίνια, που είναι πιο ψιλόφλουδα, αλλά και γιατί δίνουν πολύ ωραίο χρώμα στην μαρμελάδα. Τα συγκεκριμένα μάλιστα, αν και δεν ήταν τελικά τόσο κόκκινα, ήταν ιδιαίτερα γλυκά και νόστιμα.
Ως συνήθως, διαλέξτε πορτοκάλια ωραία, σφιχτά και με καθαρή φλούδα, χωρίς σημάδια. Βάλτε τα μέσα σε ενα ευρύχωρο σκεύος που να τα χωράει και προσθέστε νερό μέχρι να τα καλύψει. Για να μην επιπλέουν, τοποθετήστε απο επάνω ενα βαρύ αναποδογυρισμένο πιάτο. Αφήστε τα για 3 24ωρα σε δροσερό μέρος και πάντα βυθισμένα στο νερό, το οποίο θα πρέπει να αλλάζετε 3 φορές την ημέρα.
Αφού περάσουν τα 3 24ωρα, στραγγίστε καλά τα πορτοκάλια. Αφαιρέστε τις δύο άκρες απο κάθε πορτοκάλι και κόψτε τα σε λεπτές φέτες, αφαιρώντας τα τυχόν κουκούτσια, αλλά και τις λευκές "κλωστές" που υπάρχουν στο κεντρικό τους μέρος. Βάλτε τα κομμάτια μαζί με το ζουμάκι τους μέσα σε μια κατσαρόλα, προσθέστε το ζαχαρωμένο τζίντζερ αφού το ψιλοκόψετε, την ζάχαρη και τον χυμό του λεμονιού. Βάλτε την κατσαρόλα επάνω στην φωτιά και μόλις πάει να βράσει, κατεβάστε την αμέσως. Μεταγγίστε σε ενα γυάλινο σκεύος και μόλι κρυώσει σκεπάστε το με ενα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Αφήστε το σε μέρος δροσερό (όχι στο ψυγείο) για 12 ώρες.
Την επόμενη ημέρα μεταγγίστε και πάλι το περιεχόμενο στην κατσαρόλα και βάλτε την στη φωτιά. Αφήστε να βράσει για 10 λεπτά. Αν σχηματιστεί αφρός, απομακρύνετε τον με το ειδικό εργαλείο. Κατεβάστε την απο την φωτιά και με το ραβδομπλέντερ πολτοποιήστε τα κομματάκια της φλούδας των πορτοκαλιών. Καλό είναι να μην την κάνετε τελείως αλοιφή. Αν θέλετε μπορείτε και να παραλείψετε τελείως αυτό το στάδιο.
Βάλτε πάλι την κατσαρόλα στην φωτιά και αφήστε να βράσει για περίπου 5 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην πιάσει στον πάτο, μέχρι η μαρμελάδα να δέσει. Μην την αφήσετε να γίνει πολύ πηκτή, γιατί όταν θα κρυώσει θα σφίξει περισσότερο.
Οταν είναι έτοιμη, κατεβάστε την απο την φωτιά, προσθέστε το ουίσκυ και αναμείξτε.
Γεμίστε αμέσως τα βαζάκια που είχατε προηγουμένως αποστειρώσει. Κλείστε καλά με τα καπάκια τους και αναποδογυρίστε τα. Αφήστε τα να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
Διατηρείται για αρκετούς μήνες, κατά προτίμηση σε μέρος σκοτεινό και δροσερό.
* Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε και την κοινή λευκή ζάχαρη, το χρώμα της μαρμελάδας μάλιστα θα γίνει πιο ανοιχτό.
Προετοιμασία :
Η μαρμελάδα με τα ολόκληρα πορτοκάλια έχει μια προεργασία για το ξεπίκρισμα των πορτοκαλιών, που είναι λίγο χρονοβόρα. Οπως είπα παραπάνω, προτίμησα να χρησιμοποίησω πορτοκάλια σανγκουίνια, που είναι πιο ψιλόφλουδα, αλλά και γιατί δίνουν πολύ ωραίο χρώμα στην μαρμελάδα. Τα συγκεκριμένα μάλιστα, αν και δεν ήταν τελικά τόσο κόκκινα, ήταν ιδιαίτερα γλυκά και νόστιμα.
Ως συνήθως, διαλέξτε πορτοκάλια ωραία, σφιχτά και με καθαρή φλούδα, χωρίς σημάδια. Βάλτε τα μέσα σε ενα ευρύχωρο σκεύος που να τα χωράει και προσθέστε νερό μέχρι να τα καλύψει. Για να μην επιπλέουν, τοποθετήστε απο επάνω ενα βαρύ αναποδογυρισμένο πιάτο. Αφήστε τα για 3 24ωρα σε δροσερό μέρος και πάντα βυθισμένα στο νερό, το οποίο θα πρέπει να αλλάζετε 3 φορές την ημέρα.
Αφού περάσουν τα 3 24ωρα, στραγγίστε καλά τα πορτοκάλια. Αφαιρέστε τις δύο άκρες απο κάθε πορτοκάλι και κόψτε τα σε λεπτές φέτες, αφαιρώντας τα τυχόν κουκούτσια, αλλά και τις λευκές "κλωστές" που υπάρχουν στο κεντρικό τους μέρος. Βάλτε τα κομμάτια μαζί με το ζουμάκι τους μέσα σε μια κατσαρόλα, προσθέστε το ζαχαρωμένο τζίντζερ αφού το ψιλοκόψετε, την ζάχαρη και τον χυμό του λεμονιού. Βάλτε την κατσαρόλα επάνω στην φωτιά και μόλις πάει να βράσει, κατεβάστε την αμέσως. Μεταγγίστε σε ενα γυάλινο σκεύος και μόλι κρυώσει σκεπάστε το με ενα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί. Αφήστε το σε μέρος δροσερό (όχι στο ψυγείο) για 12 ώρες.
Την επόμενη ημέρα μεταγγίστε και πάλι το περιεχόμενο στην κατσαρόλα και βάλτε την στη φωτιά. Αφήστε να βράσει για 10 λεπτά. Αν σχηματιστεί αφρός, απομακρύνετε τον με το ειδικό εργαλείο. Κατεβάστε την απο την φωτιά και με το ραβδομπλέντερ πολτοποιήστε τα κομματάκια της φλούδας των πορτοκαλιών. Καλό είναι να μην την κάνετε τελείως αλοιφή. Αν θέλετε μπορείτε και να παραλείψετε τελείως αυτό το στάδιο.
Βάλτε πάλι την κατσαρόλα στην φωτιά και αφήστε να βράσει για περίπου 5 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην πιάσει στον πάτο, μέχρι η μαρμελάδα να δέσει. Μην την αφήσετε να γίνει πολύ πηκτή, γιατί όταν θα κρυώσει θα σφίξει περισσότερο.
Οταν είναι έτοιμη, κατεβάστε την απο την φωτιά, προσθέστε το ουίσκυ και αναμείξτε.
Γεμίστε αμέσως τα βαζάκια που είχατε προηγουμένως αποστειρώσει. Κλείστε καλά με τα καπάκια τους και αναποδογυρίστε τα. Αφήστε τα να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
Διατηρείται για αρκετούς μήνες, κατά προτίμηση σε μέρος σκοτεινό και δροσερό.
* Μπορείτε βέβαια να χρησιμοποιήσετε και την κοινή λευκή ζάχαρη, το χρώμα της μαρμελάδας μάλιστα θα γίνει πιο ανοιχτό.
MARMELLATA DI ARANCE INTERE E WHISKY
Quando ho cominciato con il blog, preparavo chili di confetture di frutta, che poi, siccome non ne siamo poi dei grandi consumatori, le regalavo ad amici e conoscenti. Ora, e dopo aver assagiato vari gusti, ne preparo pochissime, ma tra le mie preferite sono le marmellate di agrumi. Quest' anno avevo già deciso di preparare la marmellata con le arance intere e ho aspettato finoa questo periodo per trovare le arance sanguinello che mi piacciono particolarmente. Però, come si vede anche dalle foto, quelle che ho trovato non erano poi tanto rosse all' interno e così la mia marmellata ha un colore piuttosto comune. Volevo però fare anche un' altra sperimentazione. Durante le feste di Natale, ho viso al supermercato una marmellata di arance allo whisky e da allora, malgrado che non mi piace poi tanto lo whisky, ho messo in mente di provare a prepararla a casa.
Oggi vi presento il risultato delle mie sperimentazioni. Anche questa volta ci ho messo lo zenzero candito, siccome la ricetta dell' anno scorso (qui) è stata un successone, e ho sentito dei commenti entusiasti da quelli che l' hanno preparata. Potete sostituire lo zenzero candito con la bacca di vaniglia, ci sta molto bene con le arance. La mia nuova marmellata di arance allo whisky mi è piaciuta altrettanto! Solo che ho la sensazione che ho sminuzzato troppo le bucce delle arance, la prossima volta cercherò di lasciare i pezzi più evidenti. Il sapore dello whisky non è poi tanto forte, ma comunque sia, questa non è una marmellata adatta per i bimbi.
Dosi : 2 Lt ca.
Difficoltà : media
Ingredienti : 2 Kg di arance sanguinello,
1,5 Kg di zucchero di canna demerara,
il succo d' un limone,
120 gr di zenzero candito,
120 ml di whisky di buona qualità.
Preparazione :
Preparazione :
Per preparare la marmellata con le arance intere, ci vuole una fase di preparazione che dura più del solito. Ho preferito di utilizzare le arance sanguinello, perchè hanno la buccia più sottile, contengono meno filamenti bianchi che sono amarognoli e poi danno un bel colore al prodotto finale. Come si fa di solito con la frutta per la marmellata, scegliete delle arance belle, sode, mature e con la buccia senza segni di marciumi. Ponetele in un recipiente capiente abbastanza che può contenerli tutti, e coprite con acqua dal rubinetto. Per non galleggiare, posizionate sopra un piatto pesante, capovolto. Posizionate in luogo fresco e lasciate in ammollo per 3 giorni, non dimenticando però di cambiare l' acqua 3 volte al giorno.
Trascorsi i 3 giorni, scolate bene le arance. Spuntatele, tagliatele a due, eliminate gli eventuali semi ed i filamenti bianchi e poi tagliatele a fettine sottili. Ponete i pezzettini col eventuale sughetto in una pentola, aggiungete lo zenzero candito sminuzzato, lo zucchero, il succo del limone e portate sul fuoco. Appena comincia a fremere e prima di arrivare all' ebollizione, ritirate subito dal fuoco e trasferite in un recipiente di vetro. Lasciate raffreddare. Coprite con un pezzo di carta forno e lasciate riposare per 12 ore (o per tutta la notte), in luogo fresco e non nel frigo.
Il giorno dopo trasferite il composto nella pentola e portate sul fuoco. Lasciate cuocere per 10 minuti, schiumando se necessario. Ritirate dal fuoco e sminuzate con un cutter ad immersione. Meglio non omogeneizzare la marmellata, lasciate dei pezzettini di scorza, così diventa più gustosa. Riportate la pentola sul fuoco e lasciate cuocere per ca. 5 minuti ancora, fino a rapprendere, mescolando per non rischiare che si attachi sul fondo. Non fare la marmellata troppo consistente, il suo aspetto inganna parecchio, siccome una volta raffreddata si gelifica e sarà ancora più densa.
Una volta pronta la marmellata e senza perdere tempo per non raffreddare, ritirate dal fuoco e aggiungete lo whisky. Mescolate bene. Invasate subito in barattoli precedentemente sterilizzati, coprite con i loro coperchi, capovolgete e lasciateli raffreddare capovolti.
Si conserva per parecchi mesi, preferibilmente in luogo fresco e buio.
Trascorsi i 3 giorni, scolate bene le arance. Spuntatele, tagliatele a due, eliminate gli eventuali semi ed i filamenti bianchi e poi tagliatele a fettine sottili. Ponete i pezzettini col eventuale sughetto in una pentola, aggiungete lo zenzero candito sminuzzato, lo zucchero, il succo del limone e portate sul fuoco. Appena comincia a fremere e prima di arrivare all' ebollizione, ritirate subito dal fuoco e trasferite in un recipiente di vetro. Lasciate raffreddare. Coprite con un pezzo di carta forno e lasciate riposare per 12 ore (o per tutta la notte), in luogo fresco e non nel frigo.
Il giorno dopo trasferite il composto nella pentola e portate sul fuoco. Lasciate cuocere per 10 minuti, schiumando se necessario. Ritirate dal fuoco e sminuzate con un cutter ad immersione. Meglio non omogeneizzare la marmellata, lasciate dei pezzettini di scorza, così diventa più gustosa. Riportate la pentola sul fuoco e lasciate cuocere per ca. 5 minuti ancora, fino a rapprendere, mescolando per non rischiare che si attachi sul fondo. Non fare la marmellata troppo consistente, il suo aspetto inganna parecchio, siccome una volta raffreddata si gelifica e sarà ancora più densa.
Una volta pronta la marmellata e senza perdere tempo per non raffreddare, ritirate dal fuoco e aggiungete lo whisky. Mescolate bene. Invasate subito in barattoli precedentemente sterilizzati, coprite con i loro coperchi, capovolgete e lasciateli raffreddare capovolti.
Si conserva per parecchi mesi, preferibilmente in luogo fresco e buio.
Καλημέρα Μαρίνα , όπως ξέρεις την έχω φτιάξει κι εγώ αυτή τη μαρμελάδα φέτος, με λίγο διαφορετική διαδικασία και δεν έβαλα ουίσκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα φτιάξω τώρα με γκρέιπ φρουτ και ουίσκι που την κάνω χρόνια.
Και ένα σχόλιο σχετικά με τη μαρμελάδα με ουίσκι, όταν άρχισα πριν χρόνια να πειραματίζομαι διάβασα σε Αγγλόφωνη δημοσίευση ότι υπήρχε μια τέτοια μαρμελάδα με μια τιμή πρωτόγνωρη!! Κάμποσες λίρες μιλάμε για τιμή που δεν κατάλαβα το γιατί.
Καλό Σ/Κ
Καλημερα Ξανθη μου!
ΔιαγραφήΒεβαια και το ξερω οτι εφτιαξες κι εσυ την ιδια μαρμελαδα με παρομοια διαδικασια. Ελπιζω να εχει την ιδια επιτυχια που ειχε και η περισυνη, αν καταλαβα καλα θα διατεθει για τον ιδιο σκοπο...
Οπως εγραψα και στην εισαγωγη μου μπηκε η ιδεα για την μαρμελαδα πορτοκαλι με ουισκυ οταν την ειδα αναμεσα σε αλλα προτεινομενα εδεσματα για τα Χριστουγεννα. Εγω ετυχε και εβαλα ενα παλαιωμενο ουισκυ, καθως αυτο ειχαμε ανοιχτο στο σπιτι, ετσι κι αλλιως δεν πολυπινουμε το συγκεκριμενο ποτο και ειπα να μην στεκεται και παει χαμενο... Ποιος ξερει γιατι η αγγλικη μαρμελαδα ηταν πανακριβη, τι στην ευχη, single malt εβαζαν μεσα???
Καλο υπολοιπο Κυριακης!
Φιλια!
Υπέροχη! Κάνω μια καταπληκτική μαρμελάδα με πορτοκάλι και εσπεριδοειδή αλλά ουϊσκάκι δεν έχω βάλει ποτέ μέσα! Καλό ΣΚ Μαρινάκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΙναι ωραια ιδες Λιλιαν μου, την επομενη φορα δοκιμασε να βαλεις σε μια ποσοτητα απο την μαρμελαδα σου, σε περιεκτικοτητα εως 5%.
ΔιαγραφήΦιλια πολλα!
Golosissima! Me ne mangerei barattoli interi, adoro la marmellata di arance!
ΑπάντησηΔιαγραφήBuona serata e sorrisi per te :-D
Grazie cara!
ΔιαγραφήAnche a me, le marmellate di agrumi piacciono particolarmente!
Baci!
Κάνω σχεδόν πάντα με ολόκληρα πορτοκάλια τη μαρμελάδα πορτοκάλι, μόνο που τα ξεπικρίζω με αλλεπάλληλα βρασίματα. Ουίσκι δεν έχω βάλει ποτέ! Μ' αρέσει η ιδέα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒαγγελιω μου συνηθως για το ξεπικρισμα των εσπεριδοειδων χρησιμοποιω συνδυασμο μπανιου και βρασιματος. Αυτη τη φορα επιχειρησα να δοκιμασω μονο το μπανιο και το αποτελεσμα ηταν εξ' ισου καλο. Ωραια γινεται και με το ουισκυ, εχει κατι το διαφορετικο και δεν ειναι αναγκη να σου αρεσει ιδιαιτερα το συγκεκριμενο ποτο, εγω προσωπικα δεν το πολυσυμπαθω.
ΔιαγραφήΚι εγώ έφτιαξα μια παρόμοια μαρμελάδα με σαγκουίνια, που τα λατρεύω, αλλά τα ξεπίκρισα με βράσιμο, όπως η Βαγγελιώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν χρησιμοποίησα ουίσκι, γιατί δεν μου αρέσει αλλά άλλο ποτό για άρωμα.
Έγινε υπέροχη, φάγαμε τη μισή και χαρίσαμε την υπόλοιπη.Ετοιμάζομαι για δεύτερη δόση, οπότε θα ανεβάσω και τη συνταγή.
Καλό βράδυ και πολλά φιλιά!
Περιμενω να δω και την δικια σου συνταγη Ελενη μου! Κι εμενα δεν μου αρεσει το ουισκυ αλλα παραδοξως αυτη η μαρμελαδα μου αρεσε πολυ!
ΔιαγραφήΦιλια!
una marmellata dal sapore particolare che vorrei fare anche io, grazie per la ricetta, buona settimana !
ΑπάντησηΔιαγραφήgrazie cara!
ΔιαγραφήBacione!
Un piacere conoscerti attraverso i pici... Li ho visti e ti son venuti benissimo....ma mi ha colpito anche questa stupenda marmellata... Il tocco di whisky mi piace proprio! ...io l'altro giorno ne ho fatta una di kumquat... Mi piace "marmellare" ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήAlla prossima!
Terry
io ho fatto i kumquat dolce allo sciroppo, purtroppo il mio alberello ne ha prodotto due manciate e non bastavano per altro.
ΔιαγραφήGrazie per aver passato!
Ci sentiamo!