TORTA BONISSIMA :
ΓΛΥΚΕΙΑ ΤΑΡΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΤΕΝΑ ΜΕ ΜΕΛΙ, ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ!
Τόρτα μπονίσσιμα (torta bonissima), σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει "πολύ νόστιμο γλυκό", και το όνομα του πραγματικά τα λέει όλα!
foto tratta da Wikipedia |
Πηγη : gustapedia
Η torta bonissima συμπεριλαμβάνεται στα χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά γλυκά της Μόντενα, αλλά βέβαια εμείς μπορούμε να την γευτούμε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Ξέρω οτι θα χαμογελάσετε με νόημα διαβάζοντας τα συστατικά της, πράγματι, μέλι, καρύδια, ρούμι και σοκολάτα .. τύφλα να έχει το τιραμισού!
Πολύ απλή η συνταγή της bonissima, βασική προϋπόθεση επιτυχίας είναι να χρησιμοποιήσετε υλικά πρώτης ποιότητας. Είναι μια ιδιαίτερα νόστιμη σκεπαστή τάρτα, με γεύση από απλά αυθεντικά υλικά, αν αγαπάτε δε τα καρύδια, θα την λατρέψετε!
Δόση : για 6-8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά
για την ζύμη : 400 gr αλεύρι γοχ.,
4 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική,
200 gr βούτυρο κρύο,
1 αυγό,
3 κρόκους,
1 πρέζα αλάτι,
το ξύσμα της φλούδας απο 1 ακέρωτο λεμόνι
1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας.
για την γέμιση : 250 gr καρυδόψυχα,
200 gr ανθόμελο,
1 1/2 σφηνάκι (50ml) ρούμι.
για την επικάλυψη : 150 gr κουβερτούρα,
2 κ.σ. βούτυρο,
2 κ.σ. ρούμι,
μερικά κομμάτια καρυδόψυχα.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε την ζύμη για την τάρτα (αναλυτικές οδηγίες θα βρείτε εδώ), τυλίξτε την με διάφανη μεμβράνη και αφήστε την να ξεκουραστεί στο ψυγείο για ένα μισάωρο.
Στο εν τω μεταξύ ετοιμάστε την γέμιση. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε την καρυδόψυχα σε χοντρά κομμάτια, ή κοπανίστε την μέσα σε ένα γουδί. Βάλτε το μέλι σε ένα κατσαρολάκι και ζεστάνετε το μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού; μην το αφήσετε όμως να βράσει, και μην ξεχνάτε να το παρακολουθείτε γιατί το μέλι όταν βράζει φουσκώνει πολύ! Ρίξτε το μέλι στην καρυδόψυχα, αναμείξτε και προσθέστε στο μίγμα και το ρούμι.
Βουτυρώστε ένα ταψάκι για τάρτες με διάμετρο 24-26 εκ.
Χωρίστε την ζύμη σε δύο μπάλες, την μια μικρότερη από την άλλη. Ανοίξτε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμης σε φύλλο και στρώστε το μέσα στο ταψάκι. Με ένα πηρούνι ή με το ειδικό εργαλείο τρυπήστε την επιφάνεια της ζύμης. Απλώστε απο επάνω την γέμιση. Ανοίξτε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο, σκεπάστε την τάρτα και ενώστε τις άκρες της ζύμης μεταξύ τους, ώστε να σφραγιστεί καλά.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στις αντιστάσεις, για 45 λεπτά περίπου, μεχρι να ροδίσει.
Βγάλτε την τάρτα από τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει τελείως.
Ετοιμάστε το γλάσσο σοκολάτας. Λιώστε την κουβερτούρα (χρησιμοποίησα κοινή κουβερτούρα 35% σε κακάο) στον μικροκυματικό ή σε μπαίν μαρί. Προσθέστε το βούτυρο και το ρούμι και αναμείξτε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Καλύψτε την τάρτα με το γλάσσο σοκολάτας. Στολίστε με μερικά κομμάτια καρυδόψυχα ολόκληρη (πεταλούδα).
Η bonissima διατηρείται για αρκετές ημέρες εκτός ψυγείου. Την επόμενη ημέρα γίνεται πιό νόστιμη.
TORTA BONISSIMA
La torta bonissima o torta Sarzenta, è un dolce tipico modenese, preparato durante il periodo natalizio e con origini che risalgono al medioevo. Secondo la leggenda, durante il XII secolo Modena è stata colpita dalla carestia. Allora, una nobildonna al cuore tenero, per sfamare il popolo ha elargito granaglia e viveri, chiedendo aiuto anche agli altri nobili della città. Passato il periodo di carestia, ha festeggiato con tutta la popolazione nel suo palazzo, cacciando via solo quelli che non avevano aiutato. In memoria di questo atto di carità, è stata creata una statuetta (appunto la bonissima) che è stata posta in un angolo del Palazzo Comunale della città, e la torta dolce a proposito...
La ricetta della bonissima è puramente medievale, specialmente per quanto riguarda la semplice farcia al miele e noci, mentre la copertura iniziale era una glassa di zucchero. Con il passare dei secoli, nuovi ingredienti sono inseriti nella pasticceria italiana di tradizione, e la glassa di zucchero è stata sostituita da una ricca glassa al cioccolato, mentre è stato aggiunto anche il rum nella farcia.
Informazioni tratte da : gustapedia
La ricetta della bonissima è semplice, e il segreto di successo è la buona qualità degli ingredienti utilizzati. E veramente molto buona e se vi piaccione le noci sono sicura che la adorate!
Dosi : per 6-8 persone
Difficoltà : media
Ingredienti
per la frolla : 400 gr di farina 00,
4 cucchiai di zucchero semolato,
200 gr di burro freddo,
1 uovo,
3 tuorli,
1 pizzico di sale,
la scorza grattugiata da 1 limone non trattato,
1 cucchiaino di estratto naturale di vaniglia.
per il ripieno : 250 gr di gherili di noci,
200 gr di miele millefiori,
1 1/2 biccherino (50ml) di rum.
per la finitura : 150 gr di cioccolato fondente,
2 cucchiai di burro,
2 cucchiai di rum,
gherili di noci.
Preparazione :
Preparate la frolla (istruzioni dettagliate troverete qui), avvolgete in pellicola transparente e lasciate riposare nel frigo per mezz' oretta.
Nel frattempo preparate il ripieno. Con un coltello tritate grossolanemente le noci. Io preferscio non pestarli nel mortaio per non fare rilasciarte il loro olio. Riscaldate il miele fino al punto di ebollizione (attenzione quando il miele si cuoce cresce!). Versatelo sulle noci, mescolate e aggiungete anche il rum.
Imburrate una teglia per crostate di 24-26 cm di diametro.
Estraette la frolla dal frigo e dividete in due pezzi, l' uno più piccolo (quasi 1/3). Stendete la frolla in una sfoglia alla grandezza della teglia, trasferitela in essa e fate aderire. Con le rebbi di una forchetta buccherellate la superficie della frolla. Versate il composto di miele e noci e livellate. Stendete il secondo pezzo di frolla in una sfoglia al diametro della teglia. Trasferite sulla torta, copritela e sigillate i bordi.
Infornate in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, fino a dorare ( 45 minuti ca). Sfornate e lasciate raffreddare comletamente.
Preparate la glassa al cioccolato. Fate fondere il cioccolato al microonde o in bagnomaria. Aggiungete il burro ed il rum e mescolate fino ad amalgamare il tutto.
Ricoprite la torta con la glassa. Decorate con gherili di noce interi (a farfalla).
Si conserva fuori frigo per qualche giorno. Il giorno dopo è più saporita.
Καλημέρα Μαρίνα!! Μα τί υπέροχη τάρτα είναι αυτή;;; Έχει τέλειο συνδυασμό υλικών!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα!
Γεια σου Κικη μου και καλη εβδομαδα!
ΔιαγραφήΚι εγω ενθουσιαστηκα οταν την ανακαλυψα και ακομη περισσοτερο οταν την δοκιμασα!
Φιλια!
Πάντα νόστιμες και ιδιαίτερες οι γευστικές προτάσεις σου Μαρίνα μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλή βδομάδα!
Ευχαριστω Ελενα μου!
ΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα!
Λατρεύω τα καρύδια!Και η συγκεκριμένη τάρτα έχει ,εκτός από τον αγαπημένο μου ξηρό καρπό,όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει μία από τις αγαπημένες μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΎψος,βάθος και πλάτος οπτικό,αλλά κυρίως γευστικό!
Η σοκολατένια δε επικάλυψη,....στοιχείο που απογειώνει τη γεύση και την χαρά της δοκιμής!
Καλή εβδομάδα Μαρίνα μου!
Η μοντερνα πινελια της επικαλυψης με σοκολατα, σιγουρα απογειωσε την αρχικη συνταγη! Λιτη και νοστιμη, απο τις συνταγες που λατρευω, σιγουρα δεν θα μου ξεφευγε να την φτιαξω!
ΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα Φωτεινη μου!
Φοβερή η τάρτα, Μαρίνα! Αλλά η καλή και γλυκιά αρχόντισσα της Μόντενα, άξιζε ένα τέτοιο γλυκό τουλάχιστον!! Και έτσι χαιρόμαστε και εμείς μια τέτοια λιχουδιά σήμερα! Το κομμάτι στο πιάτο για εμένα είναι;;!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα.
Βεβαιως Ειρηνη μου, μπορεις να κεραστεις! Γοητευτικοι παντα οι θρυλοι που εχουν οι ιταλοι για τα παραδοσιακα τους πιατα! Οπως και να εχει παντως ειναι μια πολυ αξιολογη συνταγη και γι' αυτο εφτασε μεχρι τις μερες μας...
ΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα!
Φιλια πολλα!
Είμαι σίγουρη ότι θα τη λατρέψω! Απλά υλικά με παραδοσιακή συνταγή για να έχουμε εγγυημένα αποτελέσματα.
ΑπάντησηΔιαγραφή'Ασε που από πείρας είμαι πια σίγουρη ότι τα καλλίτερα γλυκά είναι αυτά που ωριμάζουν με το χρόνο και γίνονται πιο νόστιμα τις επόμενες μέρες.
Φιλιά
Τελικα αυτες οι γλυκειες συνταγες με τους ξηρους καρπους, οταν "μπαγιατευουν" γινονται πιο νοστιμες...
ΔιαγραφήΚαλη σου εβδομαδα Μινα μου!
Φιλια!
Ωραίο γλυκό αλλά και η ιστορία του πολύ ωραία Μαρίνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα υλικά του αγαπημένα όλων σίγουρα.
Φιλιά :)
Ενδιαφέρον και διαφορετικό γλυκό ! Μου αρέσει που μας δίνεις και πληροφορίες για την ιστορία του γλυκού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓενικά τα παραδοσιακά γλυκά της Ιταλίας (και ειδικά της νότιας) αξίζουν την γιατί βασίζονται σε υλικά άκρως μεσογειακά.