0

ΧΟΥΡΜΑΔΟΤΟΥΡΤΑ // TORTA AI DATTERI


ΧΟΥΡΜΑΔΟΤΟΥΡΤΑ 

Χουρμαδότουρτα, ένα γλυκάκι που οι παλαιότερες νοικοκυρές σίγουρα θα γνωρίζουν, αφού ήταν στην μόδα την δεκαετία του '80. Οι θεσσαλονικείς που τριγυρνούσαν στο κέντρο ίσως να θυμούνται την χουρμαδότουρτα στον Μανδραγόρα από τα χέρια της Μάγδας ..
Η συνταγή απλή, ένα μπισκότο ντακουάζ (τι είναι αυτό? δες εδώ) με χουρμάδες και καρύδια και επικάλυψη από μια μάλλον άγλυκη σαντιγί, που εξισορροπεί την γλύκα του μπισκότου. 
Ψάχνοντας για χουρμάδες ανακάλυψα τους λεγόμενους "βασιλικούς" ή sukari, εξαιρετική ποικιλία αποξηραμένων χουρμάδων, χωρίς επεξεργασία και χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, σαρκώδεις μαλακοί και ζουμεροί, αν τους βρείτε να τους προτιμήσετε! 

Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά
για το μπισκότο : 200 gr ασπράδια αυγών (από περίπου 7 αυγά),
                                250 gr ζάχαρη άχνη,
                                1 κ.τσαγιού φυσικό εκχύλισμα βανίλιας,
                                300 gr χουρμάδες χωρίς τα κουκούτσια,
                                300 gr καρυδόψιχα.
για το σερβίρισμα : 400 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
                                    2 κ.σ. ζάχαρη άχνη,
                                    2 κ.σ. καρύδι τριμμένο,
                                    μερικούς χουρμάδες ολόκληρους.
Προετοιμασία :
Αφαιρέστε τα κουκούτσια απο τους χουρμάδες και κόψτε τους σε κομματάκια. 
Τρίψτε τα καρύδια, κατά προτίμηση σε γουδί; αν χρησιμοποιήσετε το μούλτι, φροντίστε να μείνουν μεγαλούτσικα κομμάτια και να μην γίνουν σκόνη.
Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών με την ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας σε σφιχτή μαρέγκα. Ενσωματώστε σταδιακά πρώτα τα καρύδια και έπειτα τους χουρμάδες, αναμιγνύοντας απαλά με μία μαρίζ, με κινήσεις από κάτω προς τα επάνω. 
Επενδύστε με αντικολλητικό χαρτί ένα τσέρκι διαμέτρου 26-28 εκ. Ρίξτε μέσα το μείγμα του μπισκότου και ισιώστε την επιφάνεια.
Ψήστε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 25 λεπτά. Βγάλτε το μπισκότο από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει.
Ξεφορμάρετε το μπισκότο μέσα σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη σε σαντιγί (δες εδώ πως γίνεται). Βάλτε την κρέμα σε κορνέ και γαρνίρετε. Διακοσμήστε με τριμμένο καρύδι και ολόκληρους χουρμάδες. 
Διατηρείται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.

 
 
 
 
TORTA AI DATTERI

Torta ai datteri, un dessert che era in voga in Grecia, durante gli anni '70 - '80.
La ricetta è semplice assai, la torta viene composta da una dacquoise ai datteri e noci, guarnita con panna montata. 
Cercando di acquistare i datteri per preparare il dolce, mi sono imbattuta sui cosidetti "datteri reali" o "datteri Sukari", che sono frutti essiccati naturalmente, senza aggiunta di zucchero e conservanti, e per questo modestamente dolci, particolarmente saporiti morbidi  e succosi; se potete trovarli vi consiglio di assagiarli, a me hanno piaciuto un sacco, tanto che il primo kilo acquistato, li ho magiati tutti nel giro di pochi giorni, senza fare in tempo a realizzare la ricetta!

Dosi : per 8 persone
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti 
per il biscotto ai datteri : 200 gr albumi (da ca. 7 uova),
                                               250 gr zucchero a velo,
                                               1 cucchiaino da tè estratto naturale di vaniglia,
                                               300 gr datteri denocciolati,
                                               300 gr noci.
per la finitura : 400 ml panna a 35% grassi,
                              2 cucchiai zucchero a velo,
                              2 cucchiai noci tritate,
                              qualche dattero intero.
Preparazione : 
Denocciolate i datteri e tagliateli a pezzettini. 
Tritate le noci grossolanemente (preferibilmente entro un mortaio). 
Montate gli albumi con lo zucchero a velo e l' estratto di vaniglia, a neve ferma. Incorporate prima le noci tritate e poi i dateri a più riprese, mescolando delicatemente con una spatola e con movimenti dal basso verso l' alto. 
Foderate con carta forno un anello, da 26-28 cm di diamtero. Versate il composto del biscotto e livellate. 
Cuocete in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per ca. 25 minuti. Sfornate e lasciate raffreddare. 
Sformate il biscotto su un vassoio da portata. 
Montate la panna con lo zucchero. Mettete in sac-a-poche e decorate il biscotto. Cospargete con le noci tritate e decorate con dateri interi. 
Si conserva nel frigo per 2-3 giorni. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.