Ο ΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕ ΛΑΧΑΝΑΚΙΑ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
Τα λαχανάκια Βρυξελλών τα είχα δοκιμάσει πρίν πολλά χρόνια και ομολογώ οτι δεν με είχαν ενθουσιάσει ιδιαίτερα. Υπάρχει όμως πάντα ο τρόπος για να αναδειχθεί η γεύση ενός υλικού, αν αυτό μαγειρευτεί και συνδυαστεί σωστά. Βλέποντας τα λαχανάκια Βρυξελλών σε αφθονία αυτήν την εποχή, μπήκα στον πειρασμό να δοκιμάσω να τα ενσωματώσω σε κάποια απο τις συνταγές που δοκιμάζω. Η αρχική σκέψη ήταν να φτιάξω κάποια τάρτα (ή κίς αν προτιμάτε), αλλά μετά φλέρταρα και με την ιδέα του γκρατιναρίσματος*. Τελικά προέκυψε κάτι ενδιάμεσο.
Ο συνδυασμός των γεύσεων και των υλικών άρεσε πολύ, ακόμη και σε αυτούς που δήλωναν βέβαιοι οτι δεν τους αρέσουν τα λαχανάκια Βρυξελλών (έφαγαν μάλιστα και την επομένη αυτά που περίσσεψαν...).
Δόση : για 6-8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά
για την βάση πουρέ : 3 πατάτατες μεσαίου μεγέθους,
130 ml γάλα φρέσκο πλήρες,
1 κ.σ. βούτυρο,
πιπέρι φρεσκοτριμμένο,
αλάτι.
για την μπεσαμέλ : 750 ml γάλα φρέσκο πλήρες,πιπέρι φρεσκοτριμμένο,
αλάτι.
50 ml ελαιόλαδο παρθένο,
25 gr βούτυρο αγελάδος,
75 gr αλεύρι,
3 κρόκους αυγών,
2-3 πρέζες αλάτι,
τριμμένο μοσχοκάρυδο.
για τα σωταρισμένα λαχανάκια : 500 gr λαχανάκια Βρυξελλών,
1 μέτριο κρεμμύδι,
120 gr μπέϊκον,
3 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο,
1/2 κ.γ. πάπρικα καπνιστή,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι,αλάτι.
για το ψήσιμο : 150 gr τριμμένη γκούντα.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε τον πουρέ πατάτας. Βράστε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και περάστε τες απο το εργαλείο του πουρέ. Προσθέστε το βούτυρο, το γάλα, λίγο φρεσκοτριμμένο πιπεράκι και λίγο αλατάκι.
Αλείψτε με βούτυρο ενα πυρέξ με διαστάσεις 22x30 εκ και στρώστε μέσα τον πουρέ, χωρίς να τον πατικώσετε.
Ετοιμάστε την μπεσαμέλ, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ. Οσο είναι ζεστή σκεπάστε την επιφάνεια της με διάφανη μεμβράνη, ώστε να μην σχηματιστεί κρούστα. Μόλις κρυώσει λίγο, χτυπήστε ελαφρά τους κρόκους των αυγών, προσθέστε τους στην μπεσαμέλ και αναμείξτε.
Καθαρίστε τα λαχανάκια Βρυξελλών, κόβοντας λίγο το κοτσανάκι τους και αφαιρώντας, αν χρειάζεται, τα πρώτα 3-4 φύλλα. Κόψτε τα στα δυο. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι. Κόψτε το μπέϊκον σε κομματάκια.
Σε ενα τηγάνι, βάλτε 1 κ.σ.ελαιόλαδο και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το μπέϊκον και σωτάρετε το μέχρι να ροδίσει. Αφαιρέστε το απο το τηγάνι και κρατήστε το στην άκρη.
Προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέστε και το κρεμμύδι. Σωτάρετε μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Προσθέστε τα λαχανάκια και σωτάρετε μέχρι να μαραθούν. Πασπαλίστε με την πάπρικα, λίγο πιπεράκι και το ανάλογο αλάτι. Οταν είναι έτοιμα, κατεβάστε το τηγάνι απο την φωτιά, προσθέστε το μπέϊκον και αναμείξτε.
Ρίξτε τα σωταρισμένα λαχανάκια επάνω απο τον πουρέ και τακτοποιήστε τα να διασκορπιστούν ομοιόμορφα.
Καλύψτε με την μπεσαμέλ. Σκορπίστε στην επιφάνεια την τριμμένη γκούντα.
Ψήστε τα λαχανάκια ο γρατέν σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις, για μια ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.
Βγάλτε το πυρεξάκι απο τον φούρνο και αφήστε να σταθεί μισή ωρίτσα να κρυώσει, ώστε να μπορέσετε να το κόψετε σε κομμάτια χωρίς να διαλυθεί.
Τρώγεται ευχάριστα και τις επόμενες ημέρες, κατά προτίμηση ζεσταμένο 1-2 λεπτά στον μικροκυματικό.
TORTA CON CAVOLETTI DI BRUXELLES
I cavoletti di Bruxelles sono un ortaggio non poi tanto comune nella dieta dei greci. Li avevo assagiati tanti anni fa e ammetto che poi non mi erano piaciuti. In questo periodo però, che immagino siano di stagione, li vedevo sui banchi dei fruttivendoli e mi è venuta la voglia di assagiarli di nuovo. Cosi ne ho comprato mezzo chilo e poi è passato qualche giorno domandandomi come utilizzarli. Il mio primo pensiero è stato una crostata ma poi mi piaceva anche l' idea di prepararli gratinati. Alla fine ho trovato una via di mezzo!
La mia torta di cavoletti di Bruxelles viene composta da un strato di purè di patate, sul quale vengono appogiati i cavoletti saltati in padella con cipolla e pancetta affumicata ed il tutto viene coperto con una ricca besciamella. Ci è piaciuto un sacco questa torta, anche a chi aveva dichiarato fin dall' inizio che i cavoletti di Bruxelles non li mangia e punto (li ha mangiati anche il giorno dopo...).
Dosi : per 6-8 persone
Difficoltà : media
Ingredienti
per la base di purè : 3 patate di media grandezza,
130 ml di latte fresco intero,
1 cucchiaio di burro
pepe macinato,
sale.
per la besciamella : 750 ml di latte fresco intero,pepe macinato,
sale.
50 ml di olio extravergine di oliva,
25 gr di burro,
75 gr di farina,
3 tuorli d' uova,
2-3 pizzichi di sale,
noce moscata grattugiata.
per i cavoletti saltati : 500 gr di cavoletti di Bruxelles freschi,
1 cipolla media,
120 gr di pancetta affumicata a fettine,
3 cucchiai di olio extravergine di oliva,
1/2 cucchiaino di paprica affumicata,
pepe macinato,sale.
Preparazione :
Imburrate una pirofila alle dimensioni 22x30 cm. Disponete il purè in un strato, senza pressarlo.
Preparate la besciamella con le istruzioni che troverete qui. Coprite la sua superficie con della pellicola transparente per ιimpedire che si formi la crosta. Appena intiepidita, sbattete leggermente i tuorli, aggiungeteli alla besciamella e mescolate.
Mondate i cavoletti. Tagliate il picciolo e se necessario eliminate anche 3-4 dalle foglie esterne, se guastate o ingiallite. Lavateli sotto acqua corrente. Tagliateli a metà. Tritate la cipolla. Tagliate la pancetta a listarelle.
In una padella, versate 1 cucchiaio d' olio e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiungete la pancetta e lasciate cucocere fino a dorare. Eliminate la pancetta dalla padella e tenetela da parte.
Aggiungete il resto dell' olio e appena scaldato versateci la cipolla tritata. Saltate fino a cominciare ad imbiondire. Aggiungete i cavoletti e saltate per 3-4 minuti, fino ad appassire. Aggiungete la paprica, il pepe e qualche pizzico di sale. Ritirate dal fuoco, aggiungete la pancetta e mescolate.
Disponete i cavoletti saltati sullo strato del purè. Versateci la besciamella e livellate. Cospargete di formaggio tritato.
Infornate in forno preriscaldato a 200°C, modalità statico, per un oretta, fino a dorare la superficie.
Sfornate e lasciate riposare per mezz' oretta, per potere tagliarlo senza disfarsi.
Potete mangiarlo anche il giorno dopo, preferibilmente riscaldato per qualche minuto al microonde.
ΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ τι ωραίο πιάτο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα.
Καλη εβδομαδα Ξανθη μου!
ΔιαγραφήΠω πω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται εξαιρετικό παρόλο που λαχανάκια Βρυξελλών δεν έχω δοκιμάσει ποτέ!
Ωραία η ιδέα για βάση με πουρέ πατάτας!
Ευχαριστω Ερμιονη μου!
ΔιαγραφήΚι εγω εχει πολλα χρονια που τα ειχα δοκιμασει και ειχα ξεχασει την γευση τους. Μου βγηκε κατι μεταξυ sepherd's pie και au gratin!
Ωραιότατο φαίνεται αν και τα λαχανάκια δεν τα συμπαθώ ιδιαιτέρως!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα Μαρίνα μου!
Τελικα μου φαινεται οτι πολυ λιγοι τα συμπαθουν αυτα τα λαχανακια, αλλα σε αυτην την συνταγη σταθηκαν παρα πολυ ωραια!
ΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα!
Με τα λαχανάκια δεν έχω την καλύτερη σχέση αλλά μπορεί να φταίει και πως τα φτιάξανε! Πάντως με η χωρίς αυτά το ογκρατεν σου είναι σουπερ!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣιγουρα αυτο το ο γρατεν θα μπορουσε να γινει και με καποιο αλλο λαχανικο, οπως πχ. κουνουπιδι ή μπροκολο.
ΔιαγραφήΜαρίνα κι εγώ όπως κι εσύ είχα ανάμεικτα συναισθήματα σε σχέση με τα λαχανάκια Βρυξελλών. Κάποιες φορές που τα έφαγα σε εστιατόριο μου άρεσαν, αλλά όταν τα επιχείρησα σπίτι δεν μου είπαν πολλά. Όπως λες θέλουν σωστή μεταχείριση για να αναδειχθεί η γεύση τους! Θα τα δοκιμάσω με τη συνταγή σου, φαίνεται πολύ νόστιμη! Γενικά το ογκρατέν τους ταιριάζει. Καλό ξημέρωμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήwww.foodaki.gr
Οντως Ελεαννα και μια φιλη ιταλιδα μου ελεγε πριν απο λιγο οτι συνηθιζουν να τα φτιαχνουν ο γρατεν με μπεσαμελ και τυρια.
ΔιαγραφήΠεριμενω εντυπωσεις!
Φιλια!