18

ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΒΥΣΣΙΝΟ ΓΛΥΚΟ // HALVA ALLE VISCIOLE SCIROPPATE


ΧΑΛΒΑΣ ΜΕ ΒΥΣΣΙΝΟ ΓΛΥΚΟ
 
Ακόμη ένας σιμιγδαλένιος χαλβάς, αυτή τη φορά εμπλουτισμένος με αμυγδαλάκια και βυσσινάκια, απο το γλυκό που φτιάξαμε την περισυνή άνοιξη! Σερβιρίστηκε μέσα σε μια λουλουδένια φόρμα σιλικόνης και έφερε την άνοιξη στο τραπέζι μας!

Δόση : για 10 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 3/4 φλ. σησαμέλαιο  (125 ml),
                1 1/2 φλ. ζάχαρη καστανή demerara (400 gr),
                1/2 φλ. αμυγδαλόψυχα ασπρισμένη  (70 gr),
                2 φλ. σιμιγδάλι χοντρό (300 gr),
                1/2 λουβί βανίλιας,
                1 1/2  φλ. γάλα (330 ml),
                2 1/2  φλ. νερό (550 ml),
                1/2 φλ. βύσσινο γλυκό στραγγισμένο (100 gr).
για το σερβίρισμα : σιρόπι βύσσινο,
                                      λευκή σοκολάτα τριμμένη.
Προετοιμασία :
Ανοίξτε το λουβί της βανίλας και ξύστε τα σποράκια του.
Βάλτε το γάλα σε ενα κατσαρλάκι και προσθέστε τα σποράκια της βανίλιας. Βάλτε το κατσαρολάκι στην φωτιά και πρίν βράσει αποσύρετε το. Αφήστε το να σταθεί μισή ωρίτσα.
Βάλτε το σησαμέλαιο σε μια βαθιά κατσαρόλα και βάλτε την στη φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, ρίξτε μέσα το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα. Καβουρντίστε τα μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα. Προσθέστε την ζάχαρη και αναμείξτε για 2-3 λεπτά, ώστε να καραμελλώσει ελαφρά η ζάχαρη.
Κατεβάστε την κατσαρόλα απο την φωτιά και προσθέστε το γάλα και το νερό. 
Ξαναβάλτε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς, για ένα δεκάλεπτο περίπου, μέχρι να δέσει ο χαλβάς. 
Κατεβάστε την κατσαρόλα απο την φωτια, προσθέστε τα βύσσινα και αναμείξτε καλά.  
Βάλτε τον χαλβά στην φόρμα και ισιώστε την επιφάνεια του. Σκεπάστε την φόρμα με μια πετσέτα και αφήστε τον χαλβά να κρυώσει.
Αναποδογυρίστε την φόρμα μέσα σε ενα πιάτο σερβιρίσματος. Διακοσμήστε με λίγο σιρόπι βύσσινο και τριμμένη λευκή κουβερτούρα.



HALVA ALLE VISCIOLE SCIROPPATE

Ancora una variazione della halva! Questa volta arricchito di mandorle pelate e visciole sciroppate, della noste riserva. L' ho coppato con uno stampo in silicone a forma di fiore e ha portato la primavera alla nostra tavola!

Dosi : per 10 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 3/4 di tazza di olio di semi di sesamo (125 ml),
                             1 1/2 tazza di zucchero di canna demerara (400 gr),
                             1/2 tazza di mandorle pelate intere  (70 gr),
                             2 tazze di semolino grosso (300 gr),
                             1/2 bacca di vaniglia,
                             1 1/2  tazza di latte fresco (330 ml),
                             2 1/2  tazze di acqua (550 ml),
                             1/2 tazza di visciole dolce sotto sciroppo colate (100 gr).
per la finitura : sciroppo di amarene,
                               cioccolato bianco tritato.
Preparazione :
Con un coltellino incidete la bacca di vaniglia e raschiate i semini.
Versate il latte in un pentolino, aggiungete i semini di vaniglia e portate sul fuoco. Quando arriva al punto di ebollizione, ritirate dal fuoco. Lasciate riposare per mezz' oretta, per insaporire.
Versate l' olio in una pentola a pareti alti e portate sul fuoco. Appena scaldato, aggiungete il semolino e le mandorle. Mescolando continuatemente con un cucchiaio di legno, lasciate tostare fino a prendere un colore castagno. 
Aggiungete lo zucchero e mescolate per un paio di minuti per caramellare leggermente. 
Ritirate la pentola dal fuoco e aggiungete il latte e l' acqua. Attenzione perchè schizza pericolosamente!
Riportate sul fuoco. Mescolate continuatamente per una decina di minuti, fino che la halva sarà rappresa. 
Ritirate dal fuoco. Aggiungete le visciole colate e mescolate.
Versate la halva nello stampo e livellate. Coprite con un canovaccio e lasciate raffreddare.
Sformate la halva su un vassoio da portata. Decorate con lo sciroppo di visciole ed il cioccolateo tritato.


18 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρίνα!
    Εντάξει νομίζω ότι δεν έχω λόγια!
    Είναι ο πιο όμορφος και ιδιαίτερος χαλβάς που έχω δει ποτέ μου!
    Μου αρέσει που ενίσχυσες τη γεύση με βύσσινο, ενώ το λουλουδένιο σχήμα του είναι απλά φοβερό!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ερμιονη μου!
      Αυτη η φορμα ειναι οντως πολυ ομορφη και πολυ ανοιξιατικη! Αν παρουσιασεις αυτον τον χαλβα ως επιδορπιο σε ενα τραπεζι, σιγουρα κλεβει τις εντυπωσεις!

      Διαγραφή
  2. Καλημέρα Μαρίνα μου... νοστιμότατος ο χαλβάς σου και με το βυσσινάκι έγινε τέλειος!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Κικη μου! Τα βυσσινακια ειναι και παραγωγη μας, εμ αν εχεις πολλα ... βαζεις και στον χαλβα!

      Διαγραφή
  3. Φαίνεται υπέροχο! Λατρεύω το βύσσινο γλυκό! Δεν το έχω ξαναδοκιμάσει σε χαλβά σιμιγδαλένιο και τώρα ανυπομονώ να το φτιάξω! Καλή σου μέρα, φιλάκια!

    www.foodaki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλη μας μέρα!
    Σούπερ συνταγούλα :)

    http://fetoula.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι υπέροχο γλυκό είναι αυτό που μας έχεις σήμερα? Σαν λουλούδι ανθισμένο και γεμάτο γλύκα! Πω πω τρελάθηκα με αυτό γιατί έτσι δεν τον έχω ξαναδεί ποτέ τον χαλβά! Μπράβο σου Μαρίνα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Λιλια μου!
      Αυτη ειναι μια φορμα για μαφφιν αλλα τελικα νομιζω οτι στον χαλβα ταιριασε πιο καλα!

      Διαγραφή
  6. Πολύ ενδιαφέρουσα και τούτη εκδοχή Μαρίνα μας!
    Βυσσινάκι...μεγάλη αδυναμία του έχω, όπως άλλωστε και σε αρκετά γλυκά του κουταλιού.
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έγραψες Μαρίνα!!! Όνειρο είναι ο χαλβάς με το βυσσινάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχω πολύ βύσσινο γλυκό ευκαιρία είναι να φτιάξω αυτό το χαλβά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω εχω Ξανθη μου, και γλυκο και σαν κομποστα σε ελαφρυ σιροπι, ας ειναι καλα η βυσσινια μας!

      Διαγραφή
  9. Marina complimenti! Un fiore meraviglioso e golossisimo, tutto da gustare.
    A rileggerci tra ricette e sorrisi :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.