ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Η "τουρτα σιμιγδαλιου με σοκολατα", οπως ονομαζεται στα ιταλικα, ειναι μια υπεροχη ταρτα! Βαση απο τριφτη ζυμη, γεμιση με κρεμα σιμιγδαλιου και ρικοττας, αρωματισμενη με πορτοκαλι και βινσαντο και τελος επικαλυψη απο μια πλουσια στρωση γκανας σοκολατας. Θα την συνανατησετε καθ'ολη την διαρκεια του χρονου στα ζαχαροπλαστεια της Τοσκανης, απο το Βιαρέτζο μεχρι την Φλωρεντια, αλλα ειναι κυριως ενα πασχαλινο γλυκο.
Σαν πασχαλινο γλυκο θα σας την παρουσιασω κι εγω, και πιστεψτε με δεν θα αφησει κανενα ασυγκινητο! Καθολου απαιτητικη στην παρασκευη της, μπορει να γινει και απο την προηγουμενη ημερα και σιγουρα θα την αγαπησετε, με την πρωτη ... δαγκωνια! Αν αγαπατε την κανελα, μπορειτε να προσθεσετε λιγη στην κρεμα, καθως της ταιριαζει πολυ!
Δοση : για 8 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα
για την ζυμη : 125 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
25 gr fecola πατατας ή αμυλο καλαμποκιου,
75 gr βουτυρο αγελαδας,
1 αυγο + 1 κροκο,
80 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
1/2 κ.γ. εκχυλισμα βανιλιας,
το ξυσμα απο την φλουδα ενος ακερωτου λεμονιου.
για την κρεμα : 125 gr σιμιγδαλι ψιλο,
500 ml γαλα φρεσκο,
250 gr ρικοττα,
190 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
50 ml βινσαντο,
το ξυσμα απο ενα ακερωτο πορτοκαλι,
1 αυγο + 1 ασπραδι.
για την γκανας : 200 gr κουβερτουρα 70%,
200 gr κρεμα γαλακτος 35%.
Προετοιμασια :
Ετοιμαστε την ζυμη της ταρτας, συμφωνα με τις οδηγιες που θα βρειτε εδω. Τυλιξτε την σε διαφανη μεμβρανη και αφηστε την να ξεκουραστει στο ψυγειο για μιση ωρα.
Βαλτε το γαλα σε ενα κατσαρολακι και βαλτε το στην φωτια. Μολις παει να βρασει και πριν αρχισει να φουσκωνει, προσθεστε το σιμιγδαλι, ριχνοντας το σαν βροχη και ανακατευοντας συνεχως ωστε να μην σβωλιασει. Συνεχιστε να ανακατευετε το σιμιγδαλι επανω στη φωτια, για 5 λεπτα περιπου, μεχρι να αρχισει να ξεκολλαει απο τα τοιχωματα. Κατεβαστε το κατσαρολακι απο την φωτια.
Χωρις να χανετε χρονο, στραγγιστε την ρικοττα απο το ζουμι της και χτυπηστε την για λιγο στο μιξερ, μαζι με την ζαχαρη, τα αυγα και το βινσαντο, μεχρι να γινει ομοιγενης. Προσθεστε αμεσως το σιμιγδαλι, το οποιο δεν πρεπει να σταθει για πολλη ωρα για να μην σφιξει, και το ξυσμα του πορτοκαλιου και αναμειξτε.
Βγαλτε την ζυμη απο το ψυγειο, ανοιξτε την σε ενα φυλλο με διαμετρο λιγο μεγαλυτερη απο το ταψακι μεσα στο οποιο θα βαλετε την ταρτα (25cm). Βουτυρωστε ελαφρα το ταψακι και στρωστε μεσα το φυλλο της ζυμης. Αφαιρεστε τα κομματια που περισσευουν.Με ενα πηρουνι τρυπηστε ολη την επιφανεια της ζυμης. Ριξτε μεσα την κρεμα του σιμιγδαλιου και στρωστε την επιφανεια της.
Ψηστε την ταρτα σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C για 45 λεπτα.
Βγαλτε την ταρτα απο τον φουρνο και ετοιμαστε την γκανας. Βαλτε την κρεμα γαλακτος σε ενα κατσαρολακι και βαλτε το στην φωτια. Μολις παει να βρασει, κατεβαστε το απο την φωτια, προσθεστε την σοκολατα κομμενη σε κομματακια και αναμειξτε μεχρι να διαλυθει τελειως.
Καλυψτε την ταρτα με την γκανας και ισιωστε την επιφανεια της. Μολις στερεοποιηθει η γκανας, η ταρτα εινα ετοιμη για να την σερβιρετε.
TORTA AL SEMOLINO E CIOCCOLATO
La torta di semolino al ciccolato è di origine Toscana e viene preparata nelle pasticcerie di tutta la regione, da Viareggio a Firenze, durante tutto l'arco dell'anno ma particolarmente nel periodo pasquale. Viene composta da una base di frolla friabile, farcita di una crema al semolino e ricotta, aromatizzata con arancia e vinsanto. Il tutto viene ricoperto con un abbondante strato di ganache al cioccolato.
Siccome la Pasqua in Grecia si avvicina (è troppo tardi quest'anno!) credo che sia una buona idea presentarla come dessert durante il pranzo festivo. La sua preparazione è piuttosto facile ed è certo che sarà amore dal ... primo boccone!
Dosi : per 8 persone
Difficoltà : media
Ingredienti
per la frolla : 125 gr di farina 00,
25 gr di fecola di patate,
75 gr di burro,
1 uovo + 1 tuorlo,
80 gr di zucchero semolato,
1/2 cucchiaino di estratto di vaniglia,
la scorza grattugiata di 1 limone non trattato.
per la crema : 125 gr di semolino fine,
500 ml di latte fesco,
250 gr di ricotta,
190 gr di zucchero semolato,
50 ml di vin santo,
la scorza grattugiata da 1 arancia non trattata,
1 uovo + 1 albume.
per la ganache : 200 gr di cioccolato 60%,
200 gr di panna fresca.
Preparazione :
Preparate la pasta frolla con le istruzioni che troverete qui. Avvolgetela in pellicola transparente e lasciatela riposare nel frigo, per mezz'oretta.
Versate il latte in un pentolino e ponete sul fuoco. Quando sfiora il bollore, aggiungete il semolino a pioggia, mescolando con un cucchiaio di legno, come si fa per la polenta. Lasciatelo cuocere per 5 minuti ca, mescolando sempre con il cucchiaio, fino a cominciare a staccare dalle pareti. Ritirate dal fuoco.
Senza indugiare, fate sgocciolare la ricotta, aggiungete lo zucchero, le uova e il vinsanto e frullate fino a prendere un composto omogeneo. Aggiungete il semolino, che non deve stare a lungo, perchè una volta raffreddato sarà poi difficile incorporarlo. Aggiungete anche la scorza grattugiata dell'arancia e mescolate.
Prendete l'impasto dal frigo e tiratelo in una sfoglia rotonda, di 2-3 cm più grande dalla vostra teglia (25cm). Imburrate la teglia e disponete la sfoglia, premendola delicatemente, per aderire allo stampo. Eliminate la parte in eccesso. Con le rebbi di una forchetta buccherellate la superficie della frolla. Versate la crema e livellate.
Cuocete in forno preriscaldato a 180°C, per 45 minuti. Sfornate.
Preparate la ganache : versate il latte in un pentolino e ponete sul fuoco. Appena sfiora il bollore, ritirate e aggiungete il cioccolato, tagliato a pezzetti. Mescolate fino a sciogliere completamente. Versate la ganache sulla superficie della torta.
Lasciate raffeddare e servite!
Χριστούλη μου τι βλέπουν τα ματάκια μου! Δε μου λες, τι είναι το άμυλο καλαμποκιού και πώς λες να κυκλοφορεί στα αγγλικά;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημερα Μαρθουλα!
ΔιαγραφήΤο αμυλο καλαμποκιου ειναι το corn flour αλλα νομιζω οτι στα αγγλικα το λενε και corn starch.
Μαρίνα μου υπέροχη πρόταση πραγματικά!!!!!1
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιλικρινα Λιλα μου, δεν το περιμενα οτι αυτη η ταρτα θα ηταν τοσο νοστιμη!
ΔιαγραφήO περφεξιονισμός ενός ατόμου φαίνεται και αποδεικνύεται ποικιλοτρόπως.Ακόμα και από τον τρόπο κοπής, ενός απλού κομματιού γλυκού.Για να αφομοιωθεί καλύτερα η τριχρωμία της νοστιμιάς.Για να προκαλέσει το ήδη λαίμαργο μάτι.Για μια καλύτερη θέση στην βιτρίνα της καρδιάς μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρίνα μου, με αδαμάντινη κοπή φαίνεται να έχει γίνει το απίθανα συμμετρικό κομμάτι της απίθανης τάρτας σου!Κόκκος δεν ξεφεύγει.Μόνο η ομορφιά είναι λεύτερη και η γεύση, που τονίζεται έντονα από τα δυναμικά συστατικά του εν λόγω γλυκίσματος.
Απίθανη ιδέα για το πασχαλινό μας τραπέζι!
Καλημέρα Μαρίνα μου!Στέλνω πολλά πολλά πρωινά φιλιά!
ΥΓ.Θα σε πάρω τηλ.το μεσημεράκι για να κανονίσουμε το σημερινό ραντεβού.
Φωτεινη μου, η εναλλαγη των υφων σε αυτην την ταρτα, ενισχυει την γευστικη της απολαυση! Θα μου επιτρεψεις να πω για ακομη μια φορα οτι θαυμαζω τους Ιταλους που με απλα υλικα φτιαχνουν τοσο απιθανα γλυκα! Αυτη η ταρτα καταχωρηθηκε στα αγαπημενα μας!
ΔιαγραφήΦιλια, θα τα πουμε απο κοντα!
Απλό και υπέροχο! Έψαχνα για το γλυκό του Πασχαλινού μας τραπεζιού! Εδώ η αναζήτηση τελείωσε! Πάω για πατατάλευρο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστώ πολύ!
Φιλάκια πολλά Μαρίνα μου!
Ειμαι σιγουρη οτι η επιλογη του δεν θα σας απογεοητευσει!
ΔιαγραφήΤι ωραια που βρισκετε και παταταλευρο, εδω ειναι αγνωστο και μονο απο Ιταλια μπορω να προμηθευτω...
Φιλακια Αγγελικη μου!
Μαρίνα μου, τι να μας κάνει μια και μόνη δαγκωνιά;;;;!!! Την θέλουμε όοοοολη την τάρτα!!! Τώρα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου ημέρα.
Πρεπει να οργανωσουμε και ενα ντελιβερυ τελικα! Κι εγω θελω γεμιστο τσουρεκακι!
ΔιαγραφήΠολλα φιλια!
Τι υπέροχη τάρτα! Το κομμάτι που φαίνεται στην τελευταία φωτογραφία είναι απλά αξιοζήλευτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κρέμα πρέπει να είναι απίθανη, πολύ γευστική και αρωματική! Και οπωσδήποτε με λίγη κανελίτσα!
Πολύ ωραία και διαφορετική πρόταση για πασχαλινό γλυκάκι!
Του παει και η κανελλιτσα Ερμιονη μου, προσθετει και εναν ζεστο, εξωτικο τονο στην γευση!
ΔιαγραφήΑν οργανώσεις delivery, μην ξεχάσεις να με προσθέσεις στην λίστα σου, έτσι??
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο γλυκάκι, πασχαλινό ή όχι δεν ξέρω, θεωρώ ότι άνετα τρώγεται κάθε εποχή!
Φιλιά!
Αρχισα να σημειωνω παραγγελιες!!!
ΔιαγραφήΣυμφωνω απολυτα Ελενα, ειναι παντος καιρου! Τωρα πως το συνεδεσαν με το Πασχα δεν ξερω...
Καλο βραδυ!
Δεν είναι μια απλή κρέμα σιμιγδαλιού με τη ρικότα στα συστατικά της!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη και πεντανόστιμη φαίνεται η τάρτα.
Πρέπει να είναι γλυκό το κρασί;
Ναι, το κρασι πρεπει να ειναι γλυκο, το βινσαντο ειναι ουσιασιτκα ενα ειδος λικερ, εχει μεγαλη περιεκτικοτητα σε σακχαρα. Μπορεις να βαλεις και μπραντυ ή λικερ, αλλα το βινσαντο εχει βεβαια τα δικα του αρωματα.
ΔιαγραφήΗ ρικοττα κανει την κρεμα πιο αφρατη, χωρις να την βαραινει, τελικα ταιριαζει πολυ στα γλυκα.
Πολύ "κομψή" τάρτα Μαρίνα. Αυτό το vinsanto πρέπει να κάνει τη διαφορά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Βαγγελιω μου! Σιγουρα το βινσαντο βαζει την δικια του πινελια στα αρωματα και την γευση!
ΔιαγραφήΝαι, Μαρίνα! Αυτό είναι γλυκό για την Κυριακή του Πάσχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μόνο που το βλέπω μου προκαλεί δέος και λαχτάρα να το δοκιμάσω.
Ειδικά την απαιχτη κρέμα του...
Απλο και νοστιμο Χρυσαυγη μου!
ΔιαγραφήΑπλά, τη θέλω... Θεϊκή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπάρχεις, Μαρινάκι! Έγραψες για άλλη μια φορά!
Σε φιλώ και φεύγω γιατί με πιάνει ζάλη από την υπογλυκαιμία!
Ευχαριστω Αναστασια μου! Κι εγω οταν την πρωτοειδα επαθα κατι, δεν υπηρχε περιπτωση να μην την δοκιμασω!
Διαγραφή