"ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ" BLACK FOREST
Το καλοκαίρι θέλει γλυκάκια εύκολα, χωρίς φούρνο και χωρίς πολλά κατσαρολικά!
Κινούμενοι σε αυτή την φιλοσοφία, σήμερα ετοιμάσαμε ακόμη μία παραλλαγή του τιραμισού, με έμπνευση από την γνωστή τούρτα black forest, που έχει βασικά συστατικά τα κεράσια, την σοκολάτα και την σαντιγί! Χρησιμοποιήσαμε τα κεράσια κομπόστα που ετοιμάσαμε εύκολα στο σπίτι (δες εδώ) και επίσης σπιτικό λικέρ τσέρι; εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη κονσέρβα του εμπορίου κεράσι ή βύσσινο κομπόστα και λικέρ κερασιού kirsh.
Δόση : 12 μερίδες
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 200 gr μπισκότα σαβαγιάρ,
1 σπιτική κονσέρβα κεράσια κομπόστα (750 ml).
για την κρέμα : 3 αυγά μέτρια σε μέγεθος,
120 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
250 gr μασκαρπόνε,
250 gr κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά,
1 κ.γ. φυσικό εκχύλισμα βανίλιας.
για το σιρόπι : 250 ml από το ζουμί της κονσέρβας κεράσι,
100 ml λικέρ τσέρυ.
για την διακόσμηση : 60 gr κρέμα σαντιγί,
12 κεράσια κομπόστα,
100 gr κουβερτούρα.
Προετοιμασία :
Στραγγίστε τα κεράσια από το ζουμί τους και κρατήστε το στην άκρη.
Ζυγίστε το ζουμί της κομπόστας και αναμείξτε το με το λικέρ.
Τρίψτε την σοκολάτα στον ειδικό ηλεκτρικό τρίφτη ή ξύστε την με έναν λεπτόφλουδο καθαριστή, ώστε να βγεί σαν φλοίδες.
Ετοιμάστε
την κρέμα. Ξεκινήστε παστεριώνοντας τα αυγά. Μέσα σε μία μπασίνα
χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη και τοποθετήστε την έπειτα σε μπαίν-μαρί.
Συνεχίστε να χτυπάτε το μείγμα με τον αυγογδάρτη, μέχρι να φουσκώσει και
να φτάσει σε θερμοκρασία 65°C. Κατεβάστε την μπασίνα από την φωτιά, προσθέστε το εκχύλισμα της βανίλιας, αναμείξτε και
αφήστε το μείγμα των αυγών να κρυώσει.
Δουλέψτε με ένα πιρούνι το μασκαρπόνε, να αφρατέψει.
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί.
Ενσωματώστε σταδιακά το μασκαρπόνε και την σαντιγί στην κρέμα των αυγών, αναμιγνύοντας με μία μαρίζ.
Περάστε
γρήγορα τα σαβαγιάρ μέσα από το σιρόπι και στρώστε μία στρώση μέσα σε ένα
πυρέξ (διαστάσεις περίπου 20x25 εκ.), καλύψτε με την μισή ποσότητα κρέμας. Σκορπίστε από επάνω τα κεράσια (κρατήστε στην άκρη 12 κεράσια για το στόλισμα του γλυκού). Καλύψτε με μία ακόμη σειρά σαβαγιάρ μπανιαρισμένα στο σιρόπι και από επάνω στρώστε την υπόλοιπη κρέμα και ισιώστε την επιφάνεια. Βάλτε το γλυκό στο ψυγείο.
Για την διακόσμηση του γλυκού, σκορπίστε στην επιφάνεια του το ξύσμα της κουβερτούρας.
Με την υπόλοιπη σαντιγί κάντε 12 ροζέτες στην επιφάνεια του γλυκού. Στολίστε κάθε ροζέτα με ένα κεράσι.
Αφήστε το γλυκό στο ψυγείο τουλάχιστον 3 ώρες πριν το σερβίρετε.
Διατηρείται για 3-4 ημέρες.
"TIRAMISÙ" FORESTA NERA
Durante la stagione calda si preferisce di preparare dolcetti freschi e senza cottura.
Oggi abbiamo preparato ancora una variante del tiramisù, ispirati dalla famosa torta foresta nera. Siccome ci piace utilizzare ingredienti home made, per questa ricetta abbiamo utilizzato la composta di ciliegie (per ricetta vedi qui) ed il liquore cherry brandy; in alternativa potete utilizzare le ciliegie inscatolate, che troverete al supermercato, ed il liquore kirsh.
1 barattolo da 750 ml composta di ciliegie home made.
per la crema : 3 uova,
120 gr zucchero semolato,
250 gr mascarpone,
250 gr panna fresca a 35% grassi,
1 cucchiaino di estratto naturale di vaniglia.
per la bagna : 250 ml succo dalla composta di ciliegie,
100 ml liquore cherry brandy.
per la finitura : 60 gr panna montata,
12 ciliegie,
per la crema : 3 uova,
120 gr zucchero semolato,
250 gr mascarpone,
250 gr panna fresca a 35% grassi,
1 cucchiaino di estratto naturale di vaniglia.
per la bagna : 250 ml succo dalla composta di ciliegie,
100 ml liquore cherry brandy.
per la finitura : 60 gr panna montata,
12 ciliegie,
100 gr di cioccolato fondente in scaglie.
Preparazione :
Scolate le ciliegie in composta e raccogliete il sugo.
Preparazione :
Scolate le ciliegie in composta e raccogliete il sugo.
Preparate
la bagna. Pesate il sugo della composta e mescolate con il liquore.
Preparate la crema. Pastorizzate le uova. Sbattete le uova con lo zucchero entro una bacinella, ponete a bagnomaria e continuate a sbattere con la frusta, fino a raggiungere i 65°C e diventare spumoso e cremoso. Aggiungete l' estratto di vaniglia e freddate velocemente.
Lavorate il mascarpone con una forchetta.
Montate la panna.
Incorporate il mascarpone e la panna montata alla crema di uova pastorizzate.
Passate i savoiardi velocemente dalla bagna e disponete un primo strato entro una terrina (dimensioni ca. 20x25 cm). Coprite con metà crema e disponete le ciliegie scolate (tenete da parte 12 per la decorazione). Formate un secondo strato di savoiardi bagnati, coprite con la crema restante e livellate. Mettete il dolce nel frigo.
Preparate la crema. Pastorizzate le uova. Sbattete le uova con lo zucchero entro una bacinella, ponete a bagnomaria e continuate a sbattere con la frusta, fino a raggiungere i 65°C e diventare spumoso e cremoso. Aggiungete l' estratto di vaniglia e freddate velocemente.
Lavorate il mascarpone con una forchetta.
Montate la panna.
Incorporate il mascarpone e la panna montata alla crema di uova pastorizzate.
Passate i savoiardi velocemente dalla bagna e disponete un primo strato entro una terrina (dimensioni ca. 20x25 cm). Coprite con metà crema e disponete le ciliegie scolate (tenete da parte 12 per la decorazione). Formate un secondo strato di savoiardi bagnati, coprite con la crema restante e livellate. Mettete il dolce nel frigo.
Passiamo alla decorazione.
Con un pelapatate grattugiate il cioccolato. Cospargete sul dolce.
Mettete la panna in un sac-a-poche e spremete 12 ciuffi alla superficie del dolce. Decorate ogni ciuffo con una ciliegia.
Mettete il dolce nel frigo e lasciate riposare per almeno 3 ore.
Si conserva per 3-4 giorni.
Wow che meraviglia!
ΑπάντησηΔιαγραφή