0

ΕΝΤΙΣΛΑΔΑΣ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ // ENCHILADAS DI POLLO AL FORNO


ΕΝΤΙΣΛΑΔΑΣ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ

Σήμερα σας προτείνω ένα πολύ νόστιμο πιάτο από την μεξικάνικη κουζίνα. Εντσιλάδας με γέμιση κοτόπουλο και τυριά.
Αλλά ας ξεκινήσουμε από τα βασικά : οι εντσιλάδας (enchiladas) είναι γεμιστές τορτίγιες, που γαρνίρονται με σάλτσα ντομάτας με πιπεριές. Η ίδια η ονομασία enchilada σημαίνει "να καρυκεύσεις με πιπεριές τσίλι" και είναι η παθητική μετοχή του ρήματος enchilar. Η συνταγή αυτή μας γυρνάει πολύ πίσω, στην εποχή των αζτέκων, και αποτελεί παραδοσιακό μεξικάνικο street food. Η γέμιση μπορεί να ποικίλλει, όπως και η σάλτσα γαρνιρίσματος, η οποία δεν είναι απαραίτητο να περιέχει ντομάτα.
Οι εντσιλάδας που θα δοκιμάσουμε σήμερα, έχουν γέμιση κοτόπουλο με πιπεριές και καλαμπόκι και τις γαρνίραμε με μια κλασσική σάλτσα εντσιλάδα και μπόλικο τυρί; το γκρατινάρισμα λιώνει τα τυριά και μας δίνει ένα ακαταμάχητο πιάτο.
Σερβίρετε τες ζεστές, αλλά αν περισσέψουν, τρώγονται άνετα και την επόμενη ημέρα!

Δόση : για 3 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : μέτρια δύσκολη
Υλικά
για την γέμιση : 1 στήθος κοτόπουλο φιλέτο,
                              4 κ.σ. σπορέλαιο,
                              1 κρεμμύδι,
                              2 σκελίδες σκόρδο,
                              1/2 κ.γ. κύμινο,
                              1/2 κ.γ. κόλιαντρο,
                              1/2 κ.γ. πράσινο μπούκοβο,
                              1/2 κ.γ. πιπέρι μαύρο,
                              1 κ.γ. ρίγανη,
                              1 πράσινη πιπεριά,
                              1 κόκκινη πιπεριά.
για το σερβίρισμα : 6 τορτιγιες καλαμποκιού,
                                    2 δόσεις σάλτσα εντσιλάδα,
                                    1 μικρή κονσέρβα καλαμπόκι,
                                    200 τυρί τσένταρ,
                                    100 μοτσαρέλα
                                    1 φουντίτσα φρέσκο κόλιαντρο.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε πρώτα την σάλτσα εντσιλάδα, με την συνταγή που θα βρείτε εδώ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμη, του εμπορίου.
Τρίψτε τα τυριά και αναμείξτε τα. Στην αυθεντική συνταγή αντί για μοτσαρέλα είχε το Monterey Jack, το οποίο φυσικά δεν βρήκα στα μέρη μας...
Κοτόπουλο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμο βρασμένο. Εγώ προτίμησα να χρησιμοποιήσω φρέσκο, νωπό. Κόψτε το κοτόπουλο σε λωρίδες και έπειτα σε μικρά κομματάκια. Αν χρησιμοποιήσετε βρασμένο κοτόπουλο, "μαδήστε" το με τα χέρια και παραλείψτε το σοτάρισμα.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Καθαρίστε τις πιπεριές και κόψτε τες σε μικρά κυβάκια.
Μέσα σε ένα ευρύχωρο τηγάνι σοτάρετε το κοτόπουλο με το λάδι. Προσθέστε τα μπαχαρικά, αλάτι, το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαραθούν. Προσθέστε και τις πιπεριές, σοτάρετε για 1 λεπτό και κατεβάστε το τηγάνι από την φωτιά.
Ζεστάνετε τις τορτίγιες στον μικροκυματικό.
Βάλτε στο κέντρο κάθε τορτίγιας 2-3 κ.σ. από το κοτόπουλο, 1 κ.σ. καλαμπόκι, 1 κ.σ. σάλτσα εντσιλάδα και 1 κ.σ. τριμμένα τυριά. Τυλίξτε την τορτίγια σαν μπουρίτο και τοποθετήστε την μέσα σε ένα ταψάκι ή πυρέξ, μέσα στο οποίο θα έχετε ήδη σκορπίσει 3-4 κ.σ. σάλτσα εντσιλάδα.
Όταν τοποθετήσετε όλες τις τορτίγιες, περιχύσετε τες με την υπόλοιπη σάλτα και σκορπίσε απο επάνω τα υπόλοιπα τυριά και λίγο φρέσκο κόλιαντρο.
Ψήστε τις εντσιλάδας σε φούρνο προθερμασμένο στους 200°C, στις αντιστάσεις, για 15-20 λεπτά, μέχρι να λιώσουν και να ροδίσουν τα τυριά.
Σερβίρετε τις εντσιλάδας ζεστές.

 
 
ENCHILADAS DI POLLO AL FORNO

Scopriamo pian piano la cucina messicana e Tex-Mex. Oggi prepariamo ancora un grande classico : le enchiladas di pollo.
Le enchiladas sono delle torille farcite, condite con la salsa enchilada, cioè salsa di pomodoro ai peperoni. Il termine enchilada è il participio passato del verbo enchilar e significa "condire con i peperoni piccanti". Le enchiladas sono tipico street food messicano e la storia della ricetta comincia ai tempi degli aztechi. La farcitura varia, come anche il condimento, che non è necessario di contenere il pomodoro.
Oggi abbiamo scelto di preparare le enchiladas di pollo, condito con peperoni, mais, una classica salsa enchilada al pomodoro e abbondante formaggio fondente. La preparazione del piatto finisce con un breve passaggio al forno, per fare fondere i formaggi e insaporirsi ulterioremente.
Le enchiladas vengono sevite calde, ma se ne avanza qualcuna, è quasi lo stesso buona anche il giorno dopo, preferibilmente riscaldata al microonde.

Dosi : per 3 persone
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti
per la farcitura : 1 petto di pollo disossato,
                                4 cucchiai olio di semi,
                                1 cipolla,
                                2 spicchi d' aglio,
                                1/2 cucchiaino cumino,
                                1/2 cucchiaino coriandolo macinato,
                                1/2 cucchiaino fiocchi di peperoncini jalapenos,
                                1/2 cucchiaino pepe nero macinato,
                                1 cucchiaino raso di origano,
                                1 peperone verde,
                                1 peperone rosso.
per la finitura : 6 tortille di mais,
                              2 dosi di salsa enchilada home made,
                              1 piccola scatola di mais,
                              200 gr formaggio cheddar,
                              100 gr formaggio Monterey Jack (in alternativa mozzarella da cucina),
                              1 ciuffo di coriandolo.
Preparazione :
Preparate la salsa enchilada con la ricetta che troverete qui. Certo potete utilizzare anche la salsa già pronta, occorrono ca. 600 ml.
Grattugiate i formagi e mescolateli. Nella ricetta originale viene utilizzato il formaggio Monterey Jack, introvabile in Grecia, perciò l' ho sostituito con mozzarella da cucina.
Per il pollo io ho scelto quello fresco, ma potete pure utilizzare pollo già bollito.Tagliate il pollo a listarelle e poi a pezzettini. Se utilizzate il pollo già cotto, sfilacciatelo con le mani e omettete di saltarlo in padella, fate soffrigere però gli altri ingredienti della farcitura.
Tritate finemente la cipolla e l' aglio. Mondate i peperoni, eliminate picciolo, semini e filamenti e tagliate a cubetti.
In una padella capiente fate saltare il pollo con l' olio. Salate, aggiungete le spezie, la cipolla, l' aglio e fate soffrigere fino ad appassire. Aggiungete i peperoni, saltate e ritirate dal fuoco.
Fate scaldare le tortille al microonde.
Ponete al centro di ogni tortilla 2-3 cucchiai di pollo soffrito, 1 cucchiaio di mais, un paio di cucchiai di salsa enchilada e 1 cucchiaio colmo di formaggi grattugiati. Arrotolate e ponete entro una terrina "imbrattata" con qualche cucchiaio di salsa enchilada.
Quando tutte le tortille farcite saranno messe nella terrina, irrorate con la salsa restante, cospargete con il resto dei formaggi e il coriandolo tritato.
Cuocete in forno già caldo a 200°C, modalità statico, per 15-20 minuti fino che i formaggi saranno fusi.
Servite le enchiladas di pollo calde.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.