ΚΕΪΚ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΙ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Υπάρχουν στιγμές που λαχατάρουμε ένα φουλ σοκολατένιο γλυκό! Έτσι προέκυψε και αυτό το κέικ, με πλούσια γεύση και υφή που λιώνει στο στόμα, και για να πάμε την απόλαυση του ουρανίσκου ένα επίπεδο πιο πάνω, το καλύψαμε με ένα παχύ στρώμα γκανάς σοκολάτας!
Εμείς το απολαύσαμε με τον απογευματινό μας καφέ, αλλά μπορείτε να το παρουσιάσετε κάλλιστα και ως επιδόρπιο στο κυριακάτικο τραπέζι.
Δόση : γιά 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : μέτρια δύσκολο
Υλικά
γιά το κέϊκ : 200 gr κουβερτούρα περιεκτικότητας σε κακάο 50%,
120 gr καρύδια,
120 gr βούτυρο σε αλοιφώδη μορφή,
120 gr καστανή ζάχαρη demerara,
3 αυγά,
60 gr αλεύρι γοχ.,
30 gr χαρουπάλευρο,
16 gr (1 φακελάκι) baking powder,
20 gr λικέρ πορτοκάλι με καφέ,
το ξύσμα της φλούδας από 1 ακέρωτο πορτοκαλι.
γιά την γκανάς : 250 gr κουβερτούρα περιεκτικότητας σε κακάο 50%,
120 gr κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά,
1 κ.σ. βούτυρο.
γιά την διακόσμηση : 20 gr καρύδια πεταλούδα.
Προετοιμασία :
Λιώστε την κουβερτούρα στον μικροκυματικό ή σε μπαίν μαρί και αφήστε την να κρυώσει.
Τρίψτε τα καρύδια στο μούλτι, να γίνουν σαν αλεύρι (καλό είναι να τα έχετε αφήσει για ένα μισάωρο στην κατάψυξη, ώστε να μην βγάλουν το έλαιο τους κατά την μηχανική καταπόνηση).
Χτυπήστε το βούτυρο με την ζάχαρη, μέχρι να πάρετε μία αφράτη κρέμα. Προσθέστε και τα αυγά ένα ένα.
Κοσκινήστε το αλεύρι μαζί με το χαρουπάλευρο και το baking, προσθέστε τα στο μίγμα και ενσωματώστε τα αναμιγνύοντας με μία σπάτουλα. Προσθέστε επίσης το λικέρ, το ξύσμα του πορτοκαλιού και τα τριμμένα καρύδια.
Αλείψτε με το αντικολλητικό μίγμα, μία φόρμα με ανοιγόμενο τσέρκι, διαμέτρου 24 εκ. Ρίξτε μέσα το μίγμα του κέικ και ισιώστε την επιφάνεια του.
Ψήστε το σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C, στις αντιστάσεις, γιά περίπου 40 λεπτά. Πριν το βγάλετε από τον φούρνο κάντε το τεστ της οδοντογλυφίδας.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει πριν το ξεφορμάρετε.
Ετοιμάστε την γκανάς. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε την σοκολάτα σε μικρά κομματάκια και βάλτε την σε ένα μπολ. Ζεστάνετε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίζει να φουσκώνει και ρίξτε την στην σοκολάτα. Αναμείξτε μέχρι να διαλυθεί τελείως και προσθέστε και το βούτυρο. Αφήστε την γκανάς να χλιαρίνει.
Ξεφορμάρετε το κέϊκ μέσα σε μία πιατέλα και καλύψτε το με την γκανάς, όσο είναι ακόμη ρευστή (θερμοκρασία περίπου 30°C). Στολίστε με τα καρύδια.
TORTA DI NOCI E CIOCCOLATO
Ogni tanto ci viene la voglia di un dolcetto al cioccolato! Così è nata questa torta, arricchita di noci, profumata di arancia e ricopeta con una spessa glassa tutta cioccolatosa!
Noi l' abbiamo goduta con il nostro caffè pomeridiano, ma la sua consistenza morbida, che si scioglie in bocca, la fa anche ideale per servirla come dessert.
Dosi : per 8 persone
Difficoltà della ricetta : media
Ingredienti
per la torta : 200 gr cioccolato fondente a 50% cacao,
120 gr noci,
120 gr burro a pommata,
120 gr zucchero di canna demerara,
3 uova,
60 gr farina 00,
30 gr farina di bacchelli di carrube,
16 gr (1 bustina) lievito per dolci,
20 gr liquore all' arancia e caffè,
la zeste da 1 arancia non trattata.
per la ganache : 250 cioccolato fondente a 50% cacao,
120 gr panna a 35% grassi,
1 cucchiaio burro.
per la finitura : 20 gr di noci.
Preparazione :
Fate sciogliere il cioccolato al microonde o a bagnomaria e lasciate intiepidire.
Macinate finemente le noci nel tritatutto.
Montate il burro a pommata con lo zucchero. Aggiungete le uova, uno alla volta.
Settacciate la farina con il lievito e la farina di carrube, aggiungete al composto e mescolate con una spatola. Aggiungete il liquore, la zeste di arancia, la farina di noci e mescolate fino a prendere un composto omogeneo.
Spenellate con il composto antiaderente una tortiera a cerchio apribile, da 24 cm di diametro. Versate il composo e livellate.
Cuocete in forno statico, preriscaldato a 180°C, per 40 minuti ca. Prima di sfornare fate la prova stecchino.
Sfornate e lasciate raffreddare.
Preparate la ganache. Tritate finemente il cioccolato e ponete in una ciotola. Scaldate la panna fino al bollore, versate sul cioccolato e mescolate fino a sciogliersi completamente. Aggiungete il burro e mescolate. Lasciate la ganache ad intiepidire.
Sformate la torta entro un vassoio da portata. Coprite con la ganache ancora fluida (a 30°C ca.) e decorate con le noci.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.