1

ΝΟΥΑ ΜΟΣΧΑΡΙΟΥ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΜΕ ΜΠΥΡΑ ♦♦ GIRELLO DI VITELLO ALLA BIRRA


ΝΟΥΑ ΜΟΣΧΑΡΙΟΥ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ, ΜΕ ΜΠΥΡΑ

Μπορεί να μην είναι ακριβώς αυτό που περίμενε κάποιος ως πρόταση για την Τσικνοπέμπτη, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι είναι ένα πολύ νόστιμο φαγάκι, που αξίζει να δοκιμάσετε!
Απο τότε που έφτιαξα για πρώτη φορά το στρακόττο (εδώ), λάτρεψα αυτού του είδους τα φαγάκια με κρέας σιγοβρασμένο για πολλή ώρα στην σάλτσα του, μέχρι να λιώσει... Ενα τέτοιο φαγάκι θα σας παρουσιάσω και σήμερα, ψαχνό μοσχαράκι, σιγοβρασμένο με κρεμμύδια, παντσέτα και μπύρα. Φαγάκι - λουκουμάκι, ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι, αφού θυμίζει μαμαδίστικο comfort food...
Εμείς το απολαύσαμε συνοδεία σπιτικού πουρέ πατάτας. Μπορείτε επίσης να το σερβίρετε με ρύζι πιλάφι, πατάτες φούρνου, τηγανητές πατάτες, χυλοπιτάκι ή ακόμη και πολέντα.

Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 750 gr νουά μοσχαριού,
                 1 κ.σ. βούτυρο κλαριφιέ,
                 2 κ.σ. ελαιόλαδο,
                 2 κρεμμύδια μεγάλα,
                 1 κ.γ. γεμάτο καστανή ζάχαρη demerara,  
                 1 κ.σ. πάπρικα γλυκειά,
                 150 gr μπέϊκον,
                 500 ml μπύρα ξανθή,
                 2 δαφνόφυλλα,
                 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι,               
                 πιπέρι φρεσκοτριμμένο,
                 αλάτι.
Προετοιμασία :
Κόψτε το κρέας σε μερίδες. Κόψτε το μπέϊκον σε κομματάκια.
Κόψτε τα κερμμύδια σε λεπτές φετούλες.
Σε μία κατσαρόλα βάλτε το βούτυρο και βάλτε την στην φωτιά. Σωτάρετε το κρέας μέχρι να ροδίσει. Αφαιρέστε το και κρατήστε το στην άκρη.
Προσθέστε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέστε τα κρεμμύδια. Μόλις μαραθούν, προσθέστε την ζάχαρη και την πάπρικα και συνεχίστε το σωτάρισμα μέχρι να καραμελλώσουν. Προσθέστε και το μπέϊκον και σωτάρετε για 1-2 λεπτά ακόμη.
Προσθέστε το κρέας και σβύστε με την μπύρα. Μετά απο 1-2 λεπτά, προσθέστε τα δαφνόφλλα, το θυμάρι, το πιπέρι και το ανάλογο αλάτι.
Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το φαγάκι να σιγοβράσει για περίπου 2 1/2 ώρες. Αν χρειαστεί συμπλήρωμα στα υγρά του, προσθέστε ζεστό νερό. Σε χύτρα ταχύτητας θα είναι έτοιμο περίπου στον μισό χρόνο, εγώ το έβαλα 1 1/2 ώρα στην υψηλή πίεση; αν το ζουμάκι του σας φανεί πολύ, αφήστε να βράσει και ένα δεκάλεπτο περίπου με ανοιχτό το καπάκι.
Σερβίρετε το ζεστό.



GIRELLO DI VITELLO ALLA BIRRA

Da quanto ho assagiato lo stracotto (ricetta qui) ho adorato questo tipo di piatti di carne, cotta a lugno a fuoco lento, fino a disfarsi. Per me è il comfort food assoluto, mi fa pensare al pranzo di domenica con tutta la famiglia attorno alla tavola... 
Oggi ho preparato un stracotto diverso, con girello di vitello (a me piace piuttosto la carne magra), pancetta, cipolle e birra. Buono da svenire, l' ho accompagnato con purè di patate, anche se io preferivo la polenta, che purtroppo non piace ai miei uomini... Potete servirlo come secondo di carne, o come piatto unico (anche secondo l' usanza greca) accompagnato anche da  riso pilaf, patate al forno, patate fritte, tagliatelle fatte a casa e certo polenta.

Dosi : per 6 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 750 gr di girello di vitello,
                            1  cucchiaio di burro chiarificato,
                            2 cucchiai di olio di oliva,
                            2 cipolle grandi,
                            1 cucchiaino colmo di zucchero di canna demerara,  
                            1 cucchiaio di paprica dolce,             
                            150 gr di pancetta tesa,
                            500 ml di birra chiara,
                            2 foglie di alloro,
                            2 rametti di timo,                   
                            pepe nero macinato,
                            sale. 
Preparazione :
Tagliate il girello a pezzi di 5x5 cm ca. Tagliate la pancetta a pezzetti.
Tagliate le cipolle a fettine sottili.
 In una casseruola ponete il burro chiarificato e portate sul fuoco. Fate rosolare la carne. Eliminate dalla casseruola e tenete da parte.
Aggiungete l' olio di oliva e appena scaldato aggiungete le cipolle. Appena appassite aggiungete lo zucchero e la paprica e lasciate soffrigere fino a caramellare. Aggiungete la pancetta e saltate per un paio di minuti.
Aggiungete la carne e sfumate colla birra. Trascorsi un paio di minuti, aggiungete le foglie di alloro, il timo, il pepe macinato e regolate di sale.
Coprite la casseruola e lasciate cuocere a fuoco dolce per 2 1/2 ore. Se necessario, aggiungete dell' acqua calda durante la cottura. Se non avete tanto tempo a disposizione, potete utilizzare la pentola a pressione : 1 1/2 ora a pressione alta; se a fine cottura il brodo vi pare tanto, lasciate cuocere senza coperchio, a fuoco vivace, per una decina di minuti.
Servitelo caldo.



1 σχόλιο:

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.