ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ ΜΕ ΜΠΥΡΑ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
Νόστιμο και γρήγορο φαγάκι, από αυτά που σκαρώνω, συνήθως με ότι διαθέτει το ψυγείο μου, όταν οι άντρες μου αρχίζουν να παραπονιούνται ότι βαρέθηκαν τα ίδια και τα ίδια και θέλουν λίγο να αλλάξουν γεύσεις... Κοτοπουλάκι μαριναρισμένο στην μπύρα, παντρεμένο με μανιτάρια και ντοματίνια και αρωματισμένο με δεντρολίβανο και πάπρικα καπνιστή.
Συνοδέψτε το με ζυμαρικό (εγώ είχα φτιάξει κουσκουσάκι σωταρισμένο με βούτυρο), ρυζάκι πιλάφι, πατάτες πουρέ, φούρνου ή τηγανητές.
Δόση : γιά 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 1 κοτόπουλο μεγαλούτσικο (1800 gr περίπου),
2 κλαδάκια δεντρολίβανο,
1 κουτάκι (330 ml) μπύρα ξανθή,
4 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
1 κ.σ. βούτυρο κλαριφιέ,
2 κρεμμύδια μεγάλα,
1 καυτερό πιπεράκι,
1 κ.γ. κοφτή κρέμα μπλανσαρισμένου σκόρδου,
1 κ.γ. κοφτό πάπρικα καπνιστή,
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο,
300 gr μανιτάρια champignon,
300 gr ντοματίνια τσαμπί,
αλάτι.
Προετοιμασια :
Κατ' αρχήν καθαρίστε το κοτόπουλο και κόψτε το σε κομμάτια (καλύτερα σε 2 το κάθε πόδι, σε 4 το στήθος, 2 τα φτερά, την πλάτη και τον λαιμό κρατήστε τα για να φτιάξετε σπιτικό ζωμό). Βάλτε τα κομμάτια σε ένα ευρύχωρο σκεύος, προσθέστε το δεντρολίβανο και περιχύστε με την μπύρα. Αφήστε να μαριναριστεί για ένα δίωρο. Στραγγίστε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου και κρατήστε την μαρινάτα στην άκρη.
Κόψτε το κρεμμύδι σε λεπτές φετούλες.
Καθαρίστε τα μανιτάρια και κόψτε τα και αυτά σε φέτες, αν είναι μικρά κόψτε τα στα 4.
Βάλτε το λάδι μαζί με το βούτυρο μέσα σε μία κατσαρόλα και βάλτε την στην φωτιά. Σωτάρετε τα κομμάτια του κοτόπουλου, αφού τα σκουπίσετε με απορροφητικό χαρτί, προσθέστε την πάπρικα και 3-4 γύρους με τον μύλο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και σωτάρετε μέχρι να ροδίσουν. Βγάλτε τα και κρατήστε τα στην άκρη.
Ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια μαζί με το πιπεράκι και μόλις μαραθούν προσθέστε και τα μανιτάρια και σωτάρετε μέχρι να στεγνώσουν.
Προσθέστε τα κομμάτια του κοτόπουλου, τα ντοματίνια, την μαρινάδα, το σκόρδο και το ανάλογο αλάτι. Την μαρινάδα δεν την σούρωσα, οπότε είχε μέσα και τα φυλλαράκια από το δεντρολίβανο. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το φαγάκι να σιγοβράσει για περίπου 20 λεπτά.
Σερβίρετε το φαγάκι ζεστό και συμπληρώστε το πιάτο με το συνοδευτικό που επιλέξατε.
POLLO PICCANTE ALLA BIRRA CON FUNGHI
Un piatto veloce e saporito, da quelli che combino nella mia cucina, con gli ingredienti che ho a disposizione, quando i miei uomini cominciano a lagnarsi che sono stufati del solito menu di casa... Pollo marinato in birra, stufato con cipolle, funghi e pomdorini e insaporito con rosmarino e paprica affumicata.
Servitelo come secondo di carne o come piatto unico con pasta (io ho scelto la fregola), riso pilaf, patate in purè, al forno o patatine fritte.
Dosi : per 6 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 1 pollo (1800 gr ca.),
2 rametti di rosmarino,
1 lattina (330 ml) birra chiara,
4 cucchiai di olio extravergine di oliva,
1 cucchiaino di burro chiarificato,
2 cipolle grandi,
1 peperoncino piccante,
1 cucchiaino raso di crema d'aglio sbianchito,
1 cucchiaino di paprica affumicata,
pepe nero macinato,
300 gr di funghi champignon,
300 gr di pomodorini ciliegie,
sale qb.
Preparazione :
Pulite il pollo, eliminate il grasso in eccesso, e tagliate a pezzi (2 per ogni coscia, 4 il petto, 2 alli e il resto tenetelo per preparare un buon brodo casalingo). Ponete i pezzi del pollo in una terrina capiente, aggiungete il rosmarino e irrorate con la birra. Posizionate in luogo fresco e lasciate in marinatura per un paio d' ore. Poi scolate e asciugate con carta assorbente. Tenete la marinata da parte.
Tagliate le cipolle a fettine.
Pulite i funghi con un panno umido e tagliate a fette piuttosto spesse, o in 4 se sono piccoli.
Ponete l' olio col burro in una casseruola e portate suo fuoco. Fate rosolare bene i pezzi del pollo, aggiungete la paprica e pepe macinato al momento. Eliminate i pezzi del pollo e teneteli da parte.
Fate rosolare le cipolle col peperoncino. Aggiungete i funghi e saltate fino ad evaporare il liquido rilasciato.
Aggiungete il pollo, i pomodorini interi, la marinata, la salsa d' aglio e sale a piacere. La marinata non l' avevo fatta colare. Coprite la casseruola e lasciate cuocere a fuoco moderato per una ventina di minuti.
Servite il pollo alla birra caldo.
Il pollo non è tra i miei preferiti ma con questa versione piccante piacerebbe anche a me.
ΑπάντησηΔιαγραφήBuona Pasqua carissima a te e Famiglia.
Mi sembra doveroso dirlo anche Καλό Πάσχα (certo sono andata a cercare :) ) ciaoo
A dire i vero neanche io vado matta per il pollo, ma piace ai miei uomini! Marinato in birra però l' ho trovato più simpatico!
ΔιαγραφήBuona Pasqua cara, in Grecia tarda ancora, quest' anno si festeggia il 1 maggio...
Abbracci!