0

ΦΆΡ ΜΠΡΕΤΌΝ : ΕΝΑ ΦΛΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΗ ♦♦ FAR BRETON (FLAN BRETONE ALLE PRUGNE)


ΦΆΡ ΜΠΡΕΤΌΝ : ΕΝΑ ΦΛΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΗ

Το far breton (φαρ μπρετόν) είναι ένα δημοφιλές σπιτικό γλυκό με καταγωγή από την Βορειο-Δυτική Γαλλία και συγκεκριμένα από την περιοχή της Βρετάνης. Στην τοπική διάλεκτο ονομάζεται farz forn; far στα λατινικά σημαίνει δημητριακο, σιτάρι ή βρώμη, και το φαρ αρχικά ήταν μία απλή κρέμα που την έφτιαχναν με αλεύρι και γάλα; τα υπόλοιπα συστατικά, όπως και τα φρούτα προστέθηκαν σε μεταγενέστερη εποχή. Συγγενές του πιό γνωστού στην Ελλάδα clafoutis (κλαφουτί συνταγή εδώ), πρόκειται ουσιαστικά για ένα φλαν, δηλαδή κρέμα ψημένη στον φούρνο σκέτη ή με προσθήκη φρούτων. Εμείς εδώ στην Ελλάδα, θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε και γαλατόπιτα.
Η κλασσική συνταγή του φαρ περιλαμβάνει συνήθως ξερά δαμάσκηνα, αλλά μπορεί να δείτε και παραλλαγές με μήλα ή βερύκοκα. Συνήθως η κρέμα αρωματίζεται με γαλλικό κονιάκ, αλλά μπορεί να προστεθεί και μαύρο ρούμι. Υπάρχει και μία διχογνωμία σχετικά με το ύψος που πρέπει να έχει το γλυκό, κάποιοι επιμένουν ότι πρέπει να είναι ψηλό, ενώ άλλοι διαφωνούν και το θέλουν σε πιό λεπτή στρώση; εγώ έφτιαξα κάτι ενδιάμεσο.

Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 500 gr γάλα φρέσκο πλήρες,
                  200 gr κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
                  1/2 λουβί βανίλιας,
                  130 gr αλεύρι γοχ.,           
                  8 gr (1 κ.γ.) baking powder,
                  130 gr καστανή ζάχαρη demerara,
                  4 αυγά μετρίου μεγέθους,      
                  1 πρέζα αλάτι,
                  1 σφηνάκι (30 ml) κονιάκ ή μαύρο ρούμι,
                  20 gr βούτυρο,
                  200 gr δαμάσκηνα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσια.
γιά το σερβίρισμα : ζάχαρη άχνη.
Προετοιμασία :
Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το λουβί της βανίλιας σκισμένο στην μέση με ένα μαχαιράκι. Ζεστάνετε το μίγμα (να μην βράσει) και διατηρήστε το ζεστό. 
Κοσκινήστε το αλεύρι με το baking και αναμείξτε με την ζάχαρη.
Προσθέστε τα αυγά ένα ένα και αναμείξτε με τον αυγογδάρτη.
Προσθέστε το χλιαρό μίγμα του γάλακτος, το αλάτι και το κονιάκ και αναμείξτε καλά.
Λιώστε το βούτυρο και αλείψτε με αυτό ένα πυρίμαχο σκεύος (διαστάσεις περίπου 30x18 εκ.). Σκορπίστε μέσα τα δαμάσκηνα. Ρίξτε από επάνω το μίγμα της κρέμας. 
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220°C, στις αντιστάσεις. Βάλτε μέσα το φαρ, και μετά απο 15 περίπου λεπτά, μόλις αρχίζει και ροδίζει η επιφάνεια του, κατεβάστε την θερμοκρασία στους 180°C και αφήστε το να ψηθεί για ακόμη 40 λεπτά. Προσοχή, μην ανοίξετε τον φούρνο τουλάχιστον την πρώτη μισή ώρα! Αν δείτε ότι αρχίζει να καίγεται στην επιφάνεια, σκεπάστε το με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Το φαρ πρέπει να έχει μία καλοψημένη, σχεδόν καμμένη, κρούστα στην επιφάνεια του. Πριν το βγάλετε από τον φούρνο κάντε την δοκιμή της οδοντογλυφίδας.
Βγάλτε το από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει. Ακόμη χλιαρό είναι υπέροχο, αλλά και κρύο, ακόμη και την επόμενη ημέρα είναι εξ ίσου καλό!
Σερβίρετε το πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.




FAR BRETON
(FLAN BRETONE ALLE PRUGNE)

Il far breton, è un dolce a cucchiaio che viene dalla regione di Bretagne, in Francia Nord-ovest. Farz forn, nel dialetto bretone, la parola latina far significa frumento, e infatti questo dolce veniva preparato con farina e latte, cioè era una sorta di crema cotta semplicissima; gli ingredienti restanti sono stati aggiunti più recentemente. Molto simile al più famoso clafoutis, si tratta di un flan, cioè una crema cotta al forno.
Anche se esiste anche la variante semplice, i far breton di solito contiene delle prugne essiccate, e più raramente mele o albicocche. Viene insaporito con il cognac, ma ci sta bene anche il rum, preferibilmente quello nero.

Dosi : per 8 persone
Difficoltà : molto facile
Ingredienti : 500 gr latte fresco intero,
                               200 gr panna fresca (35% di grassi),
                               1/2 baccello di vaniglia,
                               130 gr farina 00,
                               8 gr (1 cucchiaino) lievito chimico per dolci,
                               130 gr zucchero di canna demerara,                  
                               4 uova medie,                        
                               1 pizzico di sale,
                               1 biccherino (30 ml) cognac o rum nero,
                               20 gr burro,
                               200 gr di prugne essiccate denocciolate.
per la finitura : zucchero a velo.
Preparazione :
Fate scaldare (senza lasciarlo bollire) il latte con la panna e la bacca di vaniglia, incisa con un coltellino. Ritirate dal fuoco e tenetelo caldo. 
Settacciate la farina col lievito e mescolate allo zucchero.
Aggiungete le uova al composto delle polveri, sbattendo con le fruste.
Aggiungete il composto del latte, il sale e il cognac (o rum).
Fate sciogliere il burro e spenellate il fondo e i bordi di una terrina (dimensioni 30x18 cm). Disponete le prugne e versateci anche il composto della crema.
Scaldate il forno a 220°C, modalità statico. Infornate il far. Trascorsi 15 minuti e mentre la superficie del dolce sarà già dorata, abbassate la temperatura a 180°C e lasciate cuocere per 40 minuti ancora. Non aprire il forno per la prima mezz' ora. Se la superficie del dolce rischia di bruciarsi, coprite con un pezzo di carta stagnola. Fate la prova stecchino prima di sfornare.
Sfornate e lasciate raffreddare.
Cospargete con zucchero a velo prima di servire. Tagliate a quadrotti. Ancora tiepido è superbo, ma anche freddo, il giorno dopo è una delizia!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.