ΚΡΕΑΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Οταν κρυώνει ο καιρός, οι σούπες γίνονται ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες και ευχάριστες. Αυτές τις μέρες που το κρύο έσφιξε και ο χειμώνας μας έδειξε λίγο τα δόντια του, μπορώ να πω ότι είναι και απαραίτητες! Εμείς τις αγαπάμε ιδιαίτερα και φτιάχνουμε συχνά.
Η κρεατόσουπα είναι μία από τις κλασσικές μαμαδίστικες σούπες, παρ' όλο που η μαμά μου δεν την έφτιαχνε ποτέ! Την έφτιαχνε όμως η πεθερά μου και από εκεί την έμαθα και εγώ. Λίγα υλικά, ένα καλό κομμάτι μοσχαράκι, κατάλληλο γιά βραστό, με το ζελέ του, για να νοστιμίσει το ζουμάκι, βράσιμο στην χύτρα ταχύτητας, γρήγορα και εύκολα η σουπίτσα σερβίρεται αχνιστή στο πιάτο...
Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 350 gr μοσχαρίσια σπάλλα,
4 κ.σ. ελαιόλαδο,
1 κ.σ. βούτυρο,
1 κόκκαλο με μεδούλι,
1 κρεμμύδι,
1 σκελίδα σκόρδο "ντυμένη",
3-4 κόκκους μπαχάρι,
10 κόκκους πιπέρι μαύρο,
2 καρότα,
3 πατάτες μέτριες,
3 κλωνάρια σέλινο,
πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
αλάτι θαλασσινό.
Προετοιμασία :
Διαλέξτε ένα κομμάτι μοσχαρίσιο κρέας, κατάλληλο για βραστό. Εγώ συνήθως βάζω χτένι, αλλά πολύ καλό είναι επίσης και το ποντίκι ή το όσσο μπούκο (περιέχει και το κόκκαλο). Κόψτε το σε μεγάλα κομμάτια.
Το κόκκαλο είναι προαιρετικό, να ξέρετε όμως ότι δίνει πολύ ωραία γεύση στην σούπα.
Βάλτε σε μία κατσαρόλα το λάδι με το βούτυρο και σωτάρετε ελαφρά το κρέας. Προσθέστε 1 lt ζεστό νερό, το κόκκαλο, το κρεμμύδι ολόκληρο (αν θέλετε καρφώστε επάνω 1-2 μοσχοκάρφια, εγώ δεν τα πολυσυμπαθώ), το σκόρδο ολόκληρο με την εσωτερική φλούδα του, το μπαχάρι και τα πιπέρια. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το κρέας να βράσει μέχρι να μαλακώσει (περίπου 1 ώρα). Εγώ συνήθως χρησιμοποιώ την χύτρα ταχύτητος και το βράζω 25 λεπτά στην υψηλή πίεση.
Οταν το κρέας είναι έτοιμο, βγάλτε το και κρατήστε το στην άκρη.
Σουρώστε τον ζωμό και πετάξτε ότι έμεινε μέσα στο σουρωτήρι.
Κόψτε το κρέας σε μικρά κομματάκια και βάλτε το και πάλι μέσα στην κατσαρόλα, μαζί με τον ζωμό.
Καθαρίστε τα καρότα και τις πατάτες, κόψτε τα σε κομματάκια. Κόψτε σε κομμάτια και τα κλωνάρια του σέλινου και βάλτε όλα τα λαχανικά μέσα στην κατσαρόλα. Προσθέστε το ανάλογο νερό (εγώ συμπληρώνω με το μάτι, συνήθως 1 ποτήρι, γιατί στην χύτρα ταχύτητος δεν έχει μεγάλες απώλειες λόγω μειωμένης εξάτμισης) αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βάλτε την σούπα να βράσει περίπου ένα δεκάλεπτο, μεχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, αλλά να μην λιώσουν.
Εμάς δεν μας αρέσει το αυγολέμονο οικογενειακώς, γι' αυτό ποτέ δεν αυγοκόβω τις σούπες.
Σερβίρετε την σούπα ζεστή, με λίγο χυμό λεμονιού.
ZUPPA DI MANZO ALLE VERDURE
Per quanto dura la stagione fredda, zuppe, minestre e vellutate sono particolarmente gradite! Durante gli ultimi giorni, la temperatura è scesa anche sotto zero e lunedi scorso ci siamo trovati bloccati nella superstrada per un paio d' ore, causa il gelo.
La zuppa di carne (kreatòsoupa) è un vero comfort food, da quelli che ci fanno ricodare con dolce nostalgia l' infanzia, e la mamma o la nonna in cucina. A dire il vero, la mia mamma non preparava mai questa zuppa, ma io l' ho imparata dalla mia cara suocera. Pochi ingredienti, un pezzo di manzo per bollito, le verdure di base (cipolla, carota, sedano e patate) e tanto sapore in un piatto di zuppa fumante! E leggera ma sostanziosa!
Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 350 gr spalla di manzo (fusello o rondino),
4 cucchiai olio di oliva,
1 cucchiaio burro,
1 osso col midollo,
1 cipolla,
1 spicchio d' aglio in camicia,
3 grani di pimento,
10 grani di pepe nero,
2 carote,
3 patate,
3 gambi di sedano,
pepe macinato,
sale.
Preparazione :
Prima di tutto scegliete un taglio di carne adatto per bollito. Io preferisco il fusello, ma buono è anche il geretto o l' osso buco. Tagliate la carne a pezzi.
L' osso è facoltativo, ma certo insaporisce la zuppa.
In una pentola ponete l' olio col burro e fate appena rosolare la carne. Aggiungete 1 lt di acqua calda, l' osso, la cipolla sbucciata ma intera (se vi piace, inchiodate un paio di chiodi di garofano), l' aglio in camicia, i grani di pimento e di pepe. Coprite la pentola e lasciate cuocere a fuoco moderato per un' oretta, fino che la carne risulti ben cotta. Io preferisco utilizzare la pentola a pressione, e faccio cuocere a pressione alta per 25 minuti.
Quando la carne sarà cotta, eliminate e tenete da parte.
Passate il brodo da un colino chinese o comunque un colino a maglia stretta.
Tagliate la carne a pezzettini e riponete nella pentola, insieme al brodo filtrato.
Raschiate le carote, sbuciate le patate. Tagliate tutte le verdure a pezzi e ponete nella pentola. Aggiungete acqua (io di solito ci metto 1 bicchiere, ma tenete conto che nella pentola di pressione resta sempre tanto brodo, siccome non si evapora). Salate e pepate a piacere. Lasciate cuocere a fuoco moderato per una decina di minuti, fino ad intenerire le verdure. A me le verdure piacciono un po' croccanti e per nienete spappolate.
La zuppa è pronta per servire.
In Grecia, nei piatti col brodo, di solito aggiungono un composto di uova e limone, chiamato avgolèmono (da αυγό - uovo e λεμόνι - limone) per addensarlo ed insaporirlo. Io detesto le uova, ma anche agli uomini non piace l' avgolemono e così lo ometto sempre.
Servite la zuppa fumante e condite con succo di limone.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.