MONT BLANC : ΕΛΑΦΡΥ ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ
Mont Blanc στα γαλλικά ή Monte Bianco στα ιταλικά, σημαίνει Λευκό Όρος και υποδεικνύει την ψηλότερη κορυφή της οροσειράς των Άλπεων. Αυτό το επιβλητικό βουνό έδωσε το όνομα του σε ένα νόστιμο γλυκάκι, που φτιάχνεται με ένα βουνίσιο υλικό : τα κάστανα. Στην Ελλάδα είναι πιο γνωστό με την γαλλική του ονομασία (μον μπλαν) δεν είναι σίγουρο όμως ότι γεννήθηκε πράγματι σε γαλλικό έδαφος. Κατ' αρχήν το γλυκό που στην Γαλλία γνωρίζουν με την ονομασία montblanc, είναι κυρίως μια τούρτα με παντεσπάνι και κρέμα, κατάγεται από την Μαρτινίκα των εξωτικών Αντιλλών, και δεν περιέχει κάστανα αλλά ινδοκάρυδο. Το μον μπλαν με τα κάστανα είναι παραδοσιακό γλυκό της Σαβοϊας, περιοχή που σήμερα μοιράζονται η Γαλλία με την Ιταλία, και που κάποτε ήταν ενιαία (Βασίλειο των Σαβόϊα), και στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η κορυφή του Λευκού Όρους.
Βασικό υλικό του μον μπλαν είναι τα κάστανα. Στην ουσία πρόκειται για ένα απλούστατο γλυκάκι, έναν πουρέ κάστανου, που συνδυάζεται με κρέμα σαντιγί. Σε κάποιες συνταγές μπορεί να δείτε να προσθέσουν στην βάση του γλυκού και μαρέγκες (μπεζέδες) και να στολίζουν με μαρόν γκλασέ. Σε κάποιες ελληνικές συνταγές όμως, έχω δει να προσθέτουν στον πουρέ του κάστανου και τυρί κρέμα, πράγμα που δεν το έχω συναντήσει σε καμία από τις ιταλικές εκδοχές, είναι μάλλον ελληνική πατέντα... Το στήσιμο του γλυκού γίνεται έτσι, ώστε να θυμίζει το περήφανο, πάντα χιονισμένο βουνό : βάση από μαρέγκα ή κρέμα σαντιγί, ένας λόφος από πουρέ κάστανου και στην κορυφή κρέμα σαντιγί ή ζάχαρη άχνη, που δίνει και πάλι την εικόνα του χιονιού.
Το μον μπλαν το έφτιαξα μέσα στις γιορτές. Η συνταγή καθυστέρησε λίγο, λόγω άλλων προγραμματισμένων αναρτήσεων. Αν αγαπάτε τα κάστανα, είναι σίγουρο ότι αυτό το γλυκάκι θα το λατρέψετε, καθώς θα απολαύσετε την καθαρή γεύση του καρπού!
Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 750 gr κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα,
750 ml γάλα φρέσκο πλήρες,
120 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
1 πρέζα αλάτι,
1 λουβί βανίλιας,
2 κ.σ. (25 gr) κακάο άγλυκο,
3 κ.σ. ρούμι.
γιά το σερβίρισμα : 500 gr κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
2 κ.σ. (20 gr) ζάχαρη άχνη.
Προετοιμασία :
Καθώς το βασικό συστατικό του γλυκού είναι τα κάστανα, προμηθευτείτε κάστανα καλής ποιότητας. Αν δεν έχετε καλά κάστανα, μην ξεκινήσετε καθόλου να φτιάξετε το γλυκό!
Πλένετε καλά τα κάστανα, χαράξτε την φλούδα τους με ένα μαχαιράκι (ή με το ειδικό εργαλείο) και βάλτε τα να βράσουν σε άφθονο νερό για 20-25 λεπτά. Επειδή τα κάστανα ξεφλουδίζονται πιο εύκολα όσο είναι ζεστά και υγρά, βάλτε γάντια και ξεκινήστε να τα καθαρίζετε παίρνοντας τα ένα ένα μέσα από την κατσαρόλα, αφήνοντας τα υπόλοιπα μέσα στο νερό που έβρασαν.
Βάλτε την ψίχα από τα κάστανα μέσα σε μία κατσαρόλα, προσθέστε το γάλα, την ζάχαρη, το αλάτι και το λουβί της βανίλιας σκισμένο στην μέση, και βάλτε τα να βράσουν σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε συχνά, ώστε να μην κολλήσουν στον πάτο της κατσαρόλας.
Επειτα από μισή ωρίτσα, και αν δεν έχουν πιει όλο το ζουμί τους, στραγγίστε τα και αφαιρέστε το λουβί της βανίλιας. Περάστε το μίγμα από την πρέσα του πουρέ.
Αναμείξτε τον πουρέ των κάστανων με το κακάο (κοσκινισμένο) και το ρούμι. Το κακάο είναι απαραίτητο στην συνταγή, ώστε ο πουρές να πάρει σκούρο καφέ χρώμα. Αφήστε το μίγμα να σταθεί στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα (κάποιοι συνιστούν να σταθεί 24 ώρες).
Ετοιμάστε την σαντιγί χτυπώντας την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη (αναλυτικές οδηγίες εδώ). Βάλτε την μέσα σε κορνέ με μύτη αστεράκι.
Μπορείτε να σερβίρετε το μον μπλαν σε ατομικές μερίδες ή μέσα σε μία μεγάλη πιατέλα.
Απλώστε με το κορνέ μία στρώση σαντιγί, στο πιάτο ή την πιατέλα που θα σερβίρετε το μον μπλαν. Περάστε πάλι το μίγμα του κάστανου από την πρέσα του πουρέ, κατ΄ευθείαν μέσα στο πιάτο σερβιρίσματος, επάνω στην μαρέγκα. Με τα "μακαρόνια" του πουρέ, σχηματίστε ένα βουναλάκι. Μην πιέστε το βουναλάκι με κάποια σπάτουλα ή με τα χέρια, για να δώστε σχήμα, πρέπει να μείνει αφράτο. Στολίστε με ροζέτες σαντιγί, τόσο στην βάση του όσο και στη κορυφή. Μπορείτε να συμπληρώστε το στόλισμα με μαρόν γλασέ και νιφάδες σοκολάτας.
DOLCE MONTEBIANCO
Il montebianco o montblanc è un dolce a base di castagne. Il suo nome viene dal fatto che rassomiglia appunto alla montagna più alta delle Alpi, sempre coperta di neve, cioè si presenta come un monticello di purè di castagne, circondato e sormontato da ciuffi di panna montata.
Anche se molti credono che sia un dolce francese, facendo un giro per il web, si scopre che i francesi per montblanc, intendono piuttosto una torta di pan di spagna alla crema, con finitura in cocco rapè, proveniente da Martinica. Molto probabilmente il dolce ha origini italiane. Il fatto che sia una ricetta di tradizione della cucina piemontese, ci fa pensare che una volta, questa regione divisa oggi tra Francia e Italia, componeva il Regno dei Savoia, e ci si trovava anche il Monte Bianco stesso, a cui la ricetta ne fa riferimento.
L' ingrediente di base sono le castagne, così si deve sceglierle di ottima qualità. In Italia è più facile trovare i marroni, in Grecia poi nessuno sa la differenza tra castagne e marroni, e così non ha senso precisare che questa ricetta vuole dei marroni... E un dolcetto semplicissimo e facile da preparare. Per la base si può usare anche delle merinhge, mentre per la finitura vengono aggiunti anche marroni glassati e scaglie di cioccolato. Una curiosità : in ricette di montebianco, preparate da chef greci, ho visto che ci mettono anche il mascarpone o perfino il philadelphia, ingredienti mai visti presenti in ricette italiane..
Ho preparato il montebianco durante le feste; ho tardato un po' a postare la ricetta, siccome ce n'erano altre, già programmate. Se vi piacciono le castagne, è più che certo che questo dolcetto lo adorate pure!
Dosi : per 6 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 750 gr di castagne lessate,
750 ml di latte fresco intero,
120 gr di zucchero semolato,
1 pizzico di sale,
1 bacca di vaniglia,
2 cucchiai (25 gr) di cacao amaro,
3 cucchiai di rum.
per la finitura : 500 gr di panna montata,
2 cucchiai (20 gr) zucchero a velo.
Preparazione :
Lavate le castagne sotto acqua corrente, fate una piccola incisione sulla bucia e fate cuocere in abbondante acqua per 20-25 minuti. Siccome è più facile subucciare le castagne mentre stanno calde e umidi, portate dei guanti e cominciate a sbucciarle, una alla volta, tenendo le altre sempre nel loro liquido di cottura caldo.
Ponete la polpa di castagne in una casseruola, aggiungete il latte, lo zucchero, il sale e la bacca di vaniglia incisa in due e portate ad ebbolizione. Lasciate cuocere a fuoco dolce per mezz' oretta, mescolando spesso, siccome essendo molto farinose, si attaccanno facilmente al fondo.
A fine cottura, se non abbiano già assorbito tutto il loro liquido, scolate ed eliminate il baccello di vaniglia. Passate il composto dallo schiaccapatate, per ridurrlo a purè.
Mescolate il purè con il cacao settacciato ed il rum. Coprite con pellicola transparente e ponete nel frigo, per almeno mezz'ora.
Preparate la panna montata zuccherata (istruzioni dettagliate qui). Ponete in un sac-a-poche con bocchetta a stella.
Potete servire a monoporzioni o entro un grande vassoio da portata.
Versate suo fondo un strato di panna montata. Passate di nuovo la purè di castagne da uno schiacciapatate, preferibilmente a fori grossi, direttamente nel piatto da portata sulla panna montata. Con gli "spaghetti" formate un moticello. Non pigiare il monticello di purè con una spatola o con le mani per darlgli la forma desiderata. Decorate con tanti ciuffi di panna montata sulla base e un unico alla cima. Potete aggiungete anche marroni glassati o scaglie di cioccolato.
Ναι,είναι ίσως από τα πιο αγαπημένα μου γλυκίσματα του χειμώνα,καθώς λατρεύω τα κάστανα !
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν εξαιρέσουμε την διαδικασία του καθαρίσματος τους,πρόκειται για ένα εύκολο γλυκο,που όμως αναδεικνύει στο μέγιστο τη μεστή και βουνίσια γεύση αυτού του μοναδικού καρπού!
Εξαιρετικά παρουσιασμένο ,εχω έντονη την επιθυμία να κάνω ορειβασία στις πλαγιές του και να κατασκηνώνω μόνιμα στην γλυκιά κορφή του!
Είναι ένα βουνό στο οποίο άνετα θα γινόμουν ερημίτιςςα!
Καλημέρα Μαρίνα μου!
Κι εγω Φωτεινη μου λατρευω τα καστανα και θα συμφωνησω οτι το πιο "αχαρο" μερος της προετοιμασιας ενος γλυκου με καστανα ειναι το καθαρισμα τους... Πολυ παραστατικη η κατακτηση του γλυκου βουνου, κατασκηνωνουμε λοιπον στις πλαγιες του Monte Bianco, με τα κουταλια ανα χειρας!
ΔιαγραφήΦιλια πολλα!
Πολύ όμορφο Μαρίνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μια αγάπη για τα κάστανα την έχω κι' εγώ, όπως η φίλη μας η Φωτεινή.
Το "σκαρφάλωμα" σ' αυτήν την περίπτωση-βουνού, θα το έκανα χωρίς καθόλου κόπο :-))
Καλό βράδυ εύχομαι.
Χαχα... αρχισαμε να μαζευομαστε πολλοι επανω στο βουνο!
ΔιαγραφήΚαληνυχτα Πηνελοπη μου!
Sono molto belle e buone le tue ricette. Complimenti da un'italiana appassionata della cultura greca.
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie!
ΔιαγραφήIo al contrario, sono una greca appassionata della cultura italiana, e non solo quella culinaria ... :)