2

Η ΤΕΛΕΙΑ ΖΕΣΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ! // CIOCCOLATA CALDA


Η ΤΕΛΕΙΑ ΖΕΣΤΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ !

Παραπονιέμαι πάντα ότι μέχρι στιγμής δεν έχω πιεί μία ζεστή σοκολάτα της προκοπής στην Ελλάδα και πάντα νοσταλγώ την σοκολάτα που απολάμβανα στα μπαρ στην Ιταλία... Εδώ στην καλύτερη περίπτωση  βάζουν μέσα και λίγο κρέμα γάλακτος, αλλά συνήθως σερβίρουν ένα γλυκό, αραιό ρόφημα φτιαγμένο φυσικά με έτοιμη σκόνη. Καμμιά σχέση με την πραγματική σοκολάτα! 
Οπως και με πολλά άλλα πράγματα, η λύση για να απολαύσω το αγαπημένο μου ρόφημα, ήταν να το φτιάξω μόνη μου στο σπίτι! Διαλεχτή πραγματική σοκολάτα κουβερτούρα, φρέσκο γάλα, λίγο άμυλο, γιατί μου αρέσει να είναι πηχτή, και τέλος το άρωμα της επιλογής μου, συνήθως βανίλια ή πορτοκάλι, αλλά πολλές φορές και κανέλα ή καρδάμωμο. Τόσο απλό!

Δόση : για 2 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 250 gr γάλα φρέσκο πλήρες,
                 50 gr κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
                 100 gr κουβερτούρα με περιεκτικότητα από 50 εως 70% κακάο,
                 1 κ.γ. γεμάτο (6 gr) corn flour.
αρώματα : λουβί βανίλιας,
                      φλούδα πορτοκαλιού,
                      ξυλάκι κανέλας,
                      καρδάμωμο.
Προετοιμασία :
Κόψτε την σοκολάτα σε πολύ μικρά κομμάτια (εγώ χρησιμοποιώ ένα χοντρο, κοφτερό μαχαίρι).
Διαλύστε το corn flour  σε 3-4 κ.σ. κρύο γάλα.
Βάλτε το υπόλοιπο γάλα και την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι, προσθέστε το άρωμα της αρεσκείας σας και βάλτε το να ζεσταθεί, μέχρι να αρχίζει να βράζει. Κατεβάστε το κατσαρολάκι από την φωτιά και αφήστε να σταθεί 20 λεπτά περίπου, ώστε να αρωματιστεί. Για την συγκεκριμένη δόση βάζω συνήθως 1/4 από το λουβί της βανίλιας ή φλούδα από 1/2 μικρό πορτοκάλι ακέρωτο ή 1/2 ξυλάκι κανέλα ή 1 ολόκληρο καρδάμωμο τσακισμένο. Αν δεν έχετε χρόνο στην διάθεση σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικό εκχύλισμα βανίλιας ή πορτοκαλιού, και φυσικά θα παραλείψετε αυτή την διαδικασία.
Σουρώστε το γάλα και βάλτε το πάλι στο κατσαρολάκι. Προσθέστε το διαλυμένο corn flour, αναμείξτε και βάλτε το και πάλι να ζεσταθεί, χωρίς να βράσει. Κατεβάστε το από την φωτιά, προσθέστε την σοκολάτα και αναμείξτε με το ραδβομπλέντερ, ώστε να ενσωματωθεί.
Σερβίρετε την ζεστή σοκολάτα αμέσως!
Αν θέλετε την σοκολάτα σας πιό γλυκειά (κατά την γνώμη μου δεν χρειάζεται τα ροφήματα να είναι πάρα πολύ γλυκά), μπορείτε να προσθέσετε ζάχαρη, όταν ζεσταίνετε το γάλα.
Μπορείτε να σερβίρετε και με ροζέτες σαντιγύ επάνω στην σοκολάτα και με τρίμματα σοκολάτας.  




CIOCCOLATA CALDA

Non ho scoperto ancora la caffeteria in Grecia, che prepara la cioccolata calda decente, come quella che ho goduto spesso in Italia. Nel migliore dei casi c'è chi aggiunge un po' di panna, ma di solito presentano una cosa annacquata, troppo dolce e certo preparata con la polvere già pronta, quella che comunemente si trova al mercato.
Come per tante altre cose, per godere una buona cioccolata calda, la soluzione era di prepararla in casa...  Cioccolato fondente di ottima qualità, latte fresco, panna (purtroppo quella fresca non esiste in Grecia), un po' di fecola o maizena, perchè a me piace la cioccolata densa e cremosa, e tutto qui! Per aromatizzarla utilizzo vaniglia, arancia o ancora cannella o cardamomo, secondo all' ispirazione del momento!

Dosi : per 2 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 250 gr di latte fresco intero,
                              50 gr di panna a 35% grassi,
                              100 gr cioccolato fondente da 50 fino a 70% cacao,
                              1 cucchiaino colmo (6 gr) di fecola o maizena.
aromi : bacca di vaniglia,
                scorza di arancia non trattata,
                stecca di cannella,
                cardamomo.
Preparazione :
Tritate finemente il cioccolato (di solito utilizzo un coltello affilato e non il tritatutto, perchè surriscalda e rovina il cioccolato).
Stemperate la maizena in 3-4 cucchiai di latte freddo.
Ponete il latte restante in un pentolino, insieme alla panna e l' aroma che avete scelto. Per le dosi riportate, ci metto 1/4 di bacca di vaniglia o la scorza da 1/2 arancia non trattata o 1/2 stecca di cannella o 1 cardamomo schiacciato. Se non  avete tanto tempo a disposizione, potete utilizzare estratto naturale di vaniglia o di arancia e saltare questo passo. Scaldate il latte e ritirate dal fuoco quando arriva al bollore. Lasciate riposare per una 20ina di minuti.
Filtrate il latte aromatizzato e riponete nel pentolino. Aggiungete la maizena e mescolate. Riportate sul fuoco e quando arriva al punto di ebbolizione ritirate e aggiungete il cioccolato tritato. Frullate per incorporare il cioccolato.
Servite subito in 2 tazze. 
Se la cioccolata calda vi piace proprio dolce (secondo me anche con il cioccolato al 70% va bene così) potete aggiungere qualche cucchiaino di zucchero. 
Per massima goduria, potete servire con qualche ciuffo di panna montata, leggermente zuccherata, e scaglie di cioccolato.




2 σχόλια:

  1. Ottima la tua cioccolata in tazza, con la panna poi è al massimo della goduria quel che ci vuole qui da me per riscaldarmi dal freddo. Buon Anno

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.